🐈 Toksoplazmoza kod mačaka: simptomi i liječenje, kako provjeriti koje testove treba poduzeti

Simptomi, dijagnoza i liječenje toksoplazmoze kod mačaka

Više od polovice sisavaca zaraženo je toksoplazmozom. Glavni domaćin mikroorganizama su mačke i divlji mačji. Reprodukcija parazita je moguća samo u njihovim organizmima. Zato je liječenje toksoplazmoze obvezna mjera za sprečavanje širenja ove bolesti.

Najčešće pate od bolesti, ali to ne znači da se domaća mačka ne može zaraziti. Vrlo često infekcija nastaje kada jedete meso sitnih glodavaca ili sirove svinjetine, janjetine. Izuzetno je teško spriječiti bolest: ne postoji cjepivo protiv toksoplazmoze.

 • 1. Simptomi
 • 2. Subakutni oblik
 • 3. Akutni oblik
 • 4. Toksoplazmoza kod mačića
 • 5. Dijagnoza
 • 6. Liječenje
 • Pokaži sve

1 Simptomi

Gotovo je nemoguće prepoznati toksoplazmoza svojim simptomima: znakovi bolesti slični su znakovima mnogih drugih bolesti, a ponekad je potpuno asimptomatska. Najčešće, toksoplazmoza se očituje kao blaga hladnoća ili kratkotrajno trovanja. Vlasnik se možda ni ne prisjetuje da uzme mačku veterinari.

Ozbiljnost simptoma varira ovisno o spolu i dobi životinje, putu infekcije, broju i soja toksoplazmskih mikroorganizama i bolesti koje se javljaju paralelno.

U prvim danima, povraćanje, proljev, opća slabost može doći do letargije. Nakon jednog dana, simptomi nestaju i stanje životinja se vraća na normalu. Ali upravo u ovom trenutku dolazi do obilnog oslobađanja oocista s mačjim izmetom. Distribucija traje 2-3 tjedna.

Kasnije, bolest postaje kronična, tijekom kojeg svi vidljivi simptomi nestaju. Kada ponovno infekcija neće biti opaženo pogoršanje tijela: životinja proizvodi protutijela u krvi.

PreporučeniKako liječiti hepatitis kod mačaka kod kuće

2Suite oblik

Ako kućni ljubimac ima slab imunitet i tijelo se ne može nositi sa samom bolešću, onda nastaje u subakutnom obliku. Uočeni su sljedeći simptomi:

 • slabost, letargija, apatija;
 • obilni protok sline;
 • odbijanje jesti;
 • visoka tjelesna temperatura;
 • poremećaji gastrointestinalnog trakta: konstipacija, proljev, povraćanje;
 • upala jetre: hepatitis, žutica;
 • fotofobija;
 • problemi s respiratornim sustavom: kašalj, wheezing, kihanje, upala pluća;
 • natečeni limfni čvorovi.

Mačka ima bolest očiju: gnojno iscjedak, konjunktivitis.Ponekad su jedini simptomi toksoplazmoze.

PreporučeniSimptomi i liječenje virusne imunodeficijencije kod mačaka

3Sharp oblik

Ponekad se toksoplazmoza opaža u akutnom obliku, najopasnija za životinju. Ovaj oblik je popraćen gotovo istim simptomima kao i subakutni, ali izraženiji.

U rijetkim slučajevima (oko 7% bolesnih mačaka), toksoplazmoza utječe na živčani sustav: konvulzije, podrhtavanje mišića, poremećena koordinacija, potpuna ili djelomična sljepoća pojavljuju se paraliza. Skupine stanica mozga i leđne moždine, koje nisu obnovljene čak i nakon oporavka, uništene su.

PreporučeniZarazne bolesti kod mačaka: simptomi, liječenje, prevencija

4Toksoplazmoza kod mačića

Najteža toksoplazmoza javlja se kod mačića, osobito tijekom intrauterine infekcije. Često dolazi smrt životinje.

Simptomi bolesti kod mačića su anoreksija, kongenitalna gluhoća, letargija, oštećenje mozga i udova, iznenadna smrt. Autopsija otkriva hepatitis, cirozu i uništavanje pluća.

5Diagnostika

U početku liječnik provodi klinički pregled životinje i analizira simptome.Ponekad se propisuje ultrazvuk ili radiografija za ispitivanje jetre i slezene. Povećana veličina tih organa može biti znak bolesti.

Analiza izmeta za oociste vrlo je nedjelotvorna u dijagnozi toksoplazmoze, budući da su se ciste proširile zajedno s mačjim izmetom u prva dva tjedna bolesti, čak i prije početka glavnih simptoma.

Postavljanje bioassay na laboratorijske miševe je jedna od najučinkovitijih mogućnosti. Metoda daje gotovo potpuno jamstvo istine rezultata, ali to nisu sve veterinarske klinike, pogotovo jer je previše skupo za mnoge vlasnike.

Trenutno, veterinarske klinike obavljaju serološku analizu, ispitivanje krvnog seruma za prisutnost imunoglobulina G i M, ili citološke studije i PCR: reakciju polimernog lanca krvi.

Druga mogućnost za dijagnosticiranje bolesti je proučavanje sluznica i tkiva životinje zbog prisutnosti toksoplazme. Negativni rezultat još nije sto posto jamstvo odsutnosti bolesti. Preporuča se provesti nekoliko analiza pomoću različitih metoda.

6Lechenie

Prognoza za oporavak ovisi o obliku toksoplazmoze, dobi i stanju životinjskog imunološkog sustava te pravodobnosti i učinkovitosti liječenja. Toksoplazma se razmnožava, uništava stanice i narušava funkcioniranje unutarnjih organa, što dovodi do katastrofalnih rezultata – do smrtonosnog ishoda. Zato je tako važno uočiti bolest na vrijeme i provesti ispravno liječenje ljubimca. U akutnoj toksoplazmozi bez liječenja, mačka umre 5-6 dana nakon pojave bolesti.

Tretman je usmjeren na suzbijanje aktivnosti parazita, stvaranje protutijela u životinji i prijenos bolesti od akutnih do latentnih. Potpuno izliječiti ljubimac neće uspjeti: vremenom, paraziti su zaključani unutar mačjih stanica.

Toksoplazmoza je teško liječiti, jer Toxoplasma, mikroorganizmi koji uzrokuju bolest, otporni su na mnoge lijekove. Ni u kojem slučaju ne može sami lijekirati. Konvencionalni antiparazitički lijekovi nisu načini liječenja toksoplazmoze. Najučinkovitije se smatra prirodnim antibioticima spiramicinom i antimikrobnim sulfonamidima.

Tijekom liječenja, mačka je propisana imunostimulansima, vitaminima i lijekovima, liječenju istodobnih bolesti.

Zapamtite da se toksoplazmoza odnosi na zoo-antroposto, tj. Osoba može postati zaražena ovom bolešću. Stoga, trebate biti izuzetno oprezni pri liječenju kućnog ljubimca. Bolesna mačka mora biti izolirana od ostalih životinja i djece u kući do kraja liječenja. Tek nakon što se bolest prebaci u latentni oblik, razdoblje oocista širi se i životinja postaje sigurna za druge.

Poboljšanje dolazi za nekoliko dana, ali ni u kojem slučaju ne biste trebali napustiti tijek liječenja u ovoj fazi, ona mora biti izvedena do kraja. Potrebno je nekoliko tjedana do jedne godine terapije.

Ponekad prenosi stres, slabljenje imunološkog sustava može uzrokovati recidiv toksoplazmoze, tako da svake godine treba provesti pregled bolesne mačke kako bi bili sigurni da ima dovoljno protutijela u krvi.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: