🐈 Siamska mačka: opis pasmine i karaktera

Sijamske mačke: karakteristike pasmine, opis, značajke njege

Siamska mačka pasmina smatra se jednim od najstarijih na svijetu. Oni su se pojavili oko 6 stoljeća prije u Siamu (suvremenom Tajlandu). Budući da se tijekom svih ovih vremena Siamok nije preklinjao s drugim mačkama, kućni ljubimci su zadržali svoje karakteristične osobine. Standard ove pasmine službeno je sastavljen tek u 20. stoljeću. Sijamske mačke su vrlo popularne kućne ljubimce, ne samo zbog njihovog izuzetnog izgleda, već i izvanrednog uma.

 • 1. Značajke izgleda
 • 2. Karakter i navike
 • 3. Kućna njega

1 Značajke izgleda

Opis pasa:

 • tijelo izduženo i fleksibilno;
 • izduženi vrat;
 • vitke noge;
 • klin u obliku glave;
 • ravni nos;
 • velike i blago ukazane uši;
 • kratki sjajni kaput;
 • bademovih očiju plave boje.

Standardna boja sijamskih mačaka je boja-točka, ali postoji nekoliko prihvatljivijih boja, poput sile, plave, čokolade, tabby, crvene i lila.

Dugo je vremena jedna od karakteristika tih mačaka bila slomljena rep s čvorovima, no zapravo je takva osebujna značajka mana koja se pojavljuje kod mačića pri prelasku rođaka.

Mačići su rođeni s bijelim smeđim kaputom, no unutar tjedan dana njihove uši, nos i rep počinju potamniti.

Sijamske mačke često su zbunjene s pahuljastim tajlandcima. Vizualno, oni su malo slični, ali postoje značajne razlike između dvije pasmine. Tajlandske mačke, za razliku od sijamaca, imaju okrugla glava i debeli kratki rep. Tajlandski izgled izgleda drugačiji, njihov je ustav više okrugli, a uši su manji i precizniji.

PreporučeniSerengeti mačka: opis pasmine, karakter

2 Karakter i navike

Neki uzgajivači daju nezahvalan opis o mačkama ove pasmine, tvrdeći da su sijamci agresivni i tvrdoglavi. Ali u stvari ovo je velika pretjerivanje. Sijamske mačke nikad ne pokazuju nerazumnu agresivnost. Njihov karakter je vrlo snažan i prijateljski, a vlasnik sigurno neće uspjeti prisiliti četveronožnog ljubimca da učini nešto protiv svoje volje. Činjenica siamskih mačaka je njihova predanost. Brzo se privlače vlasniku i vole provoditi vrijeme s njim. Ali, kao najbolji prijatelj, mačke odabiru samo jednu osobu.

Mačke ove pasmine zahtijevaju veću pozornost.Ako vlasnik dugo ignorira ljubimac, onda će ga kućni ljubimac početi slijediti i učiniti sve kako bi privukao pažnju vlasnika. Ove mačke razlikuju se visokom razinom inteligencije. Vrlo su znatiželjni i vole "pomoći" kućnim poslovima, bilo da je čišćenje ili kuhanje.

Siamske mačke lako nauče nekomplicirane naredbe. Kućni ljubimci ove pasmine znaju svoju vrijednost i neće dopustiti maloj djeci da se igraju s njima. Ako dijete slučajno udara mačku, onda se može agresivno ponašati. Ovo ponašanje je svojevrstan nedostatak siamskih mačaka, a oni nisu poželjni za velike obitelji. Ne vole podijeliti pažnju vlasnika s drugim kućnim ljubimcima, pa se stoga ne slažu s četveronožnim susjedima.

3Obavite se za kućnog ljubimca

Druga prednost predstavnika ove pasmine jest da su oni skromni u skrbi. Kratka kosa sijamaca treba rijetko češljanje koje se preporučuje jednom tjedno. Ako je potrebno, morate se okupati mačkom i oboriti njegove kandže posebnim škarama.

Redovito pregledavajte oči, uši i zube kućnog ljubimca.Ako je potrebno, trebalo bi ih očistiti pamučnim jastučićima, a zube ćete oprati posebnom četkom i zalijepiti nekoliko puta tjedno. Budući da se sijamske mačke ne mogu pohvaliti dobrim zdravljem, treba ih poduzeti za profilaktičke preglede veterinaru barem 2-3 puta godišnje.

Dijeta sijamske mačke ne bi trebala biti samo uravnotežena, nego i raznovrsna. Kućni ljubimci ove pasmine smatraju se sladokusima i često mijenjaju sklonost ukusu. Dopušteno mazanje četveronožnih ribljih jela, orašastih plodova i voća. Ne biste trebali često davati životinjsko meso, jer će kaput potamnjeti. Preporuča se dodati dijeti vitamina i minerala mačaka kompleksa. Pronađite prikladan alat za pomoć veterinaru.

Siamska mačka može se hraniti ne samo prirodnom hranom, već i industrijskom hranom. Kupljeni proizvodi ne smiju biti ispod premije. U besplatnom pristupu vašem kućnom ljubimcu treba uvijek biti zdjela filtrirane vode za piće.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: