🐈 Sfinksna mačka: karakter, opis pasmine

Sfinksna mačka: opis pasmine i karaktera

Sphynx mačka je jedinstvena pasmina, gotovo potpuno bez vune. Sfinks se smatraju jednim od najstarijih pasmina mačaka: prvi put su se pojavljivali u drevnom Egiptu. Zbog njihovog neobičnog izgleda i prijateljskog karaktera, one su jedna od najpopularnijih pasmina u Sjedinjenim Državama, Indiji i Meksiku. U Rusiji su sfere počele popularizirati relativno nedavno.

 • 1. Opis vrsta
 • 2. Značajke skrbi

1 Opis sorti

Kanadski Sfinks

Stručnjaci dijele sfinge u nekoliko vrsta. Jedan od njih je kanadski Sfinks. U težini, mačke ove pasmine dosežu oko 6 kg i ženke – ne više od 5 kg. Opis izgleda ovog kućnog ljubimca je kako slijedi:

 • masivni prsni koš i dobro razvijeni mišići;
 • dugih udova;
 • klinasto oblikovana glava s jasno definiranom njuškom;
 • velike uši, postavljene široke;
 • tanki rep i neprimjetan podushek na koži;
 • nabori na vratu, tijelu, udovima i licu.

Za predstavnike ove pasmine, svaka boja je prihvatljiva, ali najčešće postoje pojedinci sa snježnom i crnom bojom.Savija se na tijelu dok se mačka sazrijeva postupno smiruje. Kanadski sfingi smatraju se hipoalergenskim pasmine mačaka. Mačke ove pasmine razlikuju se po svojoj ljubavi, strpljenju i predanosti. Brzo su povezani s kućanstvima i vole komunicirati s njima. Mačke jednako dobro tretiraju sva kućanstva, obožavaju malu djecu i dobro se slažu s drugim kućnim ljubimcima.

Don Sphynx

Devedesete godine prošlog stoljeća Don Sphynx je uzgojen u Rusiji. Značajka mačaka ove pasmine je njihova kosa očiju i neuobičajena za predstavnike obiteljskih mačaka na svojim šapama, slično ljudskom. Prema vrsti dlake Don sfingi su podijeljeni u nekoliko tipova:

 1. 1. Označeno zvjezdicom. Ove su mačke potpuno ćelav, a njihova je koža slična ljudskom. Istodobno, do dodira, koža je puno toplija od one osobe.
 2. 2. stado. Kod novorođenih mačića svijetlo je dolje na tijelu, što je gotovo neprimjetno. Tijekom vremena, pahuljasto postupno nestaje.
 3. 3. Velor. U Don Sphynxu, u ovom slučaju je vidljiviji dolje, duljina oko 3 mm.Ugodno je do dodira, ali s vremenom ga mačka također gubi.
 4. 4. Četka. Mačke mogu biti prekrivene tvrdom kožom koja se osjeća kao čekinja. Prije sudjelovanja u uzgoju takvi pojedinci su dopušteni, ali ne mogu sudjelovati na izložbama.

Priroda tih kućnih ljubimaca ima uravnoteženi temperament. Vrlo su lijeni, ali ponekad im nije važno igrati se s vlasnikom. Egipatske mačke lako je naučiti jednostavnim naredbama, ali ove su mačke vrlo samodostatne i nezavisne. Vlasnik neće moći voditi kućnog ljubimca da učini ono što želi, protiv njezine volje. Isto se dobro tretira svim članovima obitelji i nije u sukobu s drugim kućnim ljubimcima.

Petersburg Sphinx

U St. Petersburgu, kao rezultat križanja Don Sphynx i Orientala, dobila se druga vrsta Sfinks. Petersburg sfingi, ili peterbolds su podijeljeni po vrsti vune na isti način kao Don. Vizualno, peterboldi izgledaju kao gole orijentalne mačke. Predstavnici ove pasmine razlikuju se od iznimnog uma i nježnog raspoloženja. Teško je tolerirati odvajanje od vlasnika i vole provoditi vrijeme s vlasnikom. Peterbaldovi ne pokazuju nerazumnu agresivnost, ali u slučaju prijetnje mogu se podnijeti za sebe.

PreporučeniSerengeti mačka: opis pasmine, karakter

2Nastavne značajke

Sfinks uši trebaju posebnu njegu. Mora se čistiti jednom tjedno s vatom od pamučnog obrasca umočen u vazel, losion ili ulje. U tom slučaju, trebate obraditi samo vidljivi dio uha, a da ne ulazite duboko u unutrašnjost jer postoji visok rizik od oštećenja bubnjića.

Egipatske mačke su sklone ušima za uši i stoga je potrebno voditi kućnog ljubimca za rutinske preglede veterinaru barem dva puta godišnje.

Također biste trebali pratiti stanje kože životinje i svakodnevno obrišite kožu između nabora s vlažnom krpom. Predstavnici ove pasmine emitiraju voštanu tekućinu koja prekriva cijelu kožu. Takav teški iscjedak signalizira zdravstvene probleme životinja. Ako se pronađe višak maziva, savjetujemo se da se savjetujete s veterinarom.

Postupci vode mogu biti česti, ali treba imati na umu da samo trebate kupati mačku tri sata nakon hranjenja. Sfingi nemaju trepavice, pa stoga vrijedi pratiti stanje njihovih očiju. Potrebno je očistiti oči onečišćenja pamučnim jastučićem,navlažiti u filtriranoj vodi.

Kućni zubi trebaju se čistiti svakodnevno, budući da su se mladić navikli na ovaj postupak od ranog doba. Postupak za mačića treba provesti s vatom od pamuka koji je umočen u infuziju na plantaži. Pojedinac za odrasle može se brusiti posebnom zubnom četkicom i pasta za zube.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: