🐈 Scottish Fold (Scottish fold): opis vrste i prirode životinja

Scottish Fold Cat (Scottish Fold): opis pasmine i karaktera

Scottish Fold (Scottish Fold) se prvi put pojavila na jednoj od škotskih farmi, a William Rosso smatra se utemeljiteljem ove pasmine. Na njegovoj farmi rođeni su mačići s obješenim ušima dvoje roditelja s uobičajenim ušima. Rođenje neobičnih mačića, što se ispostavilo kasnije, bilo je posljedica mutacije gena, a uši su visjele zbog manjka kostiju i hrskavice. Ova pasmina službeno je priznata samo u SAD-u, a Međunarodna europska federacija odbila je registrirati. Unatoč tome, predstavnici ove pasmine mačaka su popularni među uzgajivačima širom svijeta, ne samo zbog njihovog jedinstvenog izgleda, već i zbog njihove prijateljske prirode.

 • 1. Opis pasmine
 • 2. Karakter je završio u škotskim mačkama
 • 3. Značajke skrbi za kućnog ljubimca
 • 4. Zdravlje i dugovječnost

1 Opis pasmine

Opis škotskog fold programa je kako slijedi:

 1. 1. Tijelo je mišićavo i snažno. Mačke su srednje veličine i imaju težinu do 10 kg.
 2. 2. Udovi Škoda su proporcionalni tijelu, šapice su debele. Poželjno je da između prstiju ima pramenova vune.
 3. 3.Tail – ne dugo, s uskim vrhom. Vuna na njoj je ujednačena i sočna.
 4. 4. Glava je okrugla, malo ravna i široka. Materijal jastučići su jasni, dajući izražajnost kućnim ljubimcima.
 5. 5. Aurikalije – male veličine, savijene prema dolje i naprijed. Oblik ušiju glavna je značajka i glavna je točka u skotovničkoj varijanti karakterističnoj za pasmine. Auricles se dobro uklapaju u glavu. U mačića udaljenost između ušiju iznosi oko 5 cm, u odraslim mačkama – do 10 cm, rub u ušima je dobrodošao.
 6. 6. Oči – velike, široko postavljene i izražajne. Boja očiju razlikuje se ovisno o boji kaputa životinje.
 7. 7. Nosa je široka i mala.
 8. 8. Vuna – kratka i gusta. Mora biti mekana i podatna. Pamučnu vunu smatra se brakom pasmine.

Kopači s kravate su rođeni s ravnim ušima i na kraju oblik se formira samo za 4 mjeseca. U jednom smeću mogu se susresti kućni ljubimci s ravnim i dolje ušima.

Britanci su često zbunjeni sa škotskim mačkama, au prvih mjeseci života mačići tih pasmina stvarno su gotovo nemoguće razlikovati. Ali glavna razlika između ovih pasmina mačaka je upravo oblik ušiju. U britanskim mačkama, oni su uobičajeni oblik, dok su u Škotima savijeni prema dolje.

Boja škotskog nabora je raznovrsna i ova se pasmina smatra jednim od rijetkih za koje su gotovo sve boje dopuštene. Najčešće postoje pojedinci sa sljedećom bojom monokromatske boje:

 • plava;
 • crna;
 • lila;
 • siva;
 • čokolada;
 • đumbir;
 • bijela.

Mnogo rjeđe možete naći škotski Fold mačke s prugama. Uzorak takvih kućnih ljubimaca može biti različit, ali najčešći je mramor, tigrasta, uočeno i tabby.

PreporučeniČokoladni Britanac – fotografija, opis i karakter

2Ukupni skotski fold znak

Škotski foldovi su poslušni i prijateljski. Oni su uravnoteženi, mirni i brzo svladani u novom okruženju. Nemoguće ih je nazvati hiperaktivnim i stoga se ne biste trebali bojati da će se kućni ljubimac popeti na zavjese i razbiti sve oko sebe. Mačke su prijateljske prema strancima, brzo se pridruže kućanstvu i vole komunicirati.

Lopočani Škoti razlikuju se u neobičnim navikama. Mogu stajati na stražnjim nogama kako bi vidjeli nešto ili molili za poslasticu vlasnika. Druga je značajka da škotine imaju selektivnu memoriju, odnosno sjećaju se samo onih informacija koje su korisne i zanimljive za njih.

Škotski nabori dobro se slažu s drugim kućnim ljubimcima, osim malih glodavaca i ptica. Predstavnici ove pasmine su također prikladni za djecu, budući da su Škoti voljeli igrati sa bebama i tolerirati bilo koje od njih. U ovom slučaju, vlasnici bi trebali uzeti u obzir činjenicu da se novorođenče mačići jako boji glasnih šumova i stoga ih je bolje ne izlagati ih stresu i zaštititi ih od komuniciranja s djecom sve dok ne dosegnu mjesec dana.

Negativna kakvoća u ponašanju Skakavskih škotskih mačaka je istaknuti njihovu naklonost i sebičnost. Vlasnik neće moći prisiliti tvrdoglavog četveronožnog ljubimca da učini ono što mu treba ako mačka nije u raspoloženju.

Škoti na lopama dobro se prepuštaju treninzima i za kratko vrijeme mogu sami svladati jednostavne trikove. Škotski nabori podnose samoću, vole provoditi vrijeme s vlasnikom, ali nisu uznemirujući. Za razliku od ostalih članova obitelji mačaka, škotski fold mlade ne purr, ali napraviti zvuk sličan krek.

PreporučeniRedhead Briton – opis i značajke pasmine

3Petika skrbi za kućne ljubimce

Briga za predstavnika ove pasmine je izvršiti sljedeće postupke:

 1. 1. Podrezivanje kandži.Ako kućni ljubimac nema slobodan pristup ulici i živi u stanu, preporučljivo je izrezati kandže barem jednom mjesečno. Potrebno je provesti postupak uz pomoć držača plijesni namijenjen malim životinjama Mačka koja živi u seoskom domu ne mora imati pukotina, jer se prirodno brišu iz nje.
 2. 2. Kupanje. Vodene postupke potrebne su jednom jednom mjesečno. Potrebno je okupati mačku uz pomoć posebnog šampona, nakon što stavite loptice od pamučne vune unutar ušiju kako biste spriječili ulazak vode.
 3. 3. Kopanje vune. Preporuča se izvršiti ovaj postupak pomoću rukavice za češljanje ili posebne četke. Dobivene čvorove treba pažljivo rezati. Tako da u odrasloj dobi, češljanje ne postaje stresno za mačku, preporučljivo ju je naučiti od ranog doba.
 4. Čišćenje ušiju, oči i zube. Uši lopovih mačaka češće su onečišćene od onih koje imaju izravno ušne mačke i moraju se čistiti barem jednom mjesečno, s vatom prešanim u sapunici. Preporuča se četkati zube nekoliko puta mjesečno s posebnom pasta za zube i četkom, a obrisati oči s pamučnim obrubom umočenim u slabu otopinu borne kiseline.

Važna je točka u skrbi o škotski skliznuti mačka njegovo hranjenje. Obroci mačića koji se temelje na prirodnoj hrani trebaju se sastojati od sljedećih proizvoda:

 • kuhano mlijeko;
 • mljevena govedina;
 • mlijeko kašu bez maslaca;
 • kuhano mršavo meso;
 • kuhani žumanjak.

Ne možete hraniti malog Škotskog s ribom, dimljenim proizvodima, svinjetinom, sirovim jajima, slanim i masnim jelima, kao i industrijskom suhom hranom. Umjesto prirodne hrane, možete mu dati posebnu konzerviranu hranu za mačiće. Broj obroka ovisi o dobi djeteta. Dakle, dva mjeseca mačića treba hraniti najmanje 4 puta dnevno. Čim dostigne 4 mjeseca života, učestalost obroka treba smanjiti na 3 puta dnevno, a nakon 8 mjeseci nakon rođenja, mačić može biti hranjen dva puta dnevno.

Adult Scottish Fold mačka treba hraniti sljedeće proizvode:

 • sirovo govedo (sitno sjeckano);
 • kuhano meso peradi (bez kostiju i bez kože);
 • proizvodi od mesa
 • mliječni proizvodi (niski masni kravlji sir, kiselo vrhnje, sir, prirodni jogurt);
 • zobene pahuljice, riža i krupica;
 • povrće.

Industrijska suha hrana ne smije biti ispod vrhunske klase i ne preporučuje se stalno hraniti kućnog ljubimca.Također je nemoguće dodati prehranu četveronožnog svinjskog mesa, sirovog mesa peradi i ribe. Životinja, bez obzira na način prehrane, mora imati slobodan pristup zdjelici čiste vode za piće.

PreporučeniCrni Britanac: značajke izgleda, ponašanja i sadržaja pasmine

4. Zdravlje i očekivani životni vijek

Lopatica-skotovi rijetko se razbolijevaju, ali unatoč tome, postoji nekoliko bolesti, čija je pojava mnogo osjetljivija na druge pedigreed mačke. Zbog mutacije gena, Škotski foldovi podliježu sljedećim nasljednim bolestima:

 1. 1. Osteochondrodysplasia. Bolest je malformacija hrskavice i kosti, što dovodi do nedostatka pravilnog rasta kostiju i patoloških promjena u kostima. Među glavnim simptomima ove bolesti je značajna promjena u hodu, skraćivanje repa i deformacija udova ili repa.
 2. 2. Hemofilija. Pod hemofilija podrazumijevaju povećane rane za krvarenje.

Kako bi se izbjegao razvoj tih ozbiljnih bolesti, potrebno je napustiti križanje dviju škotskih mačaka.

Prosječni životni vijek škotskih mačaka je 15 godina, ali s pravilnom skrbi i uravnoteženom prehranom, kućni ljubimci žive do 20 godina. Također se preporuča pratiti zdravlje četveronožnog kućnog ljubimca i uzeti ga za profilaktičke preglede na veterinarsku kliniku.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: