🐈 Rođenje u mačkama: znakovi, kako pomoći, briga za rađanjem

Rođendan cat

"I danas imamo mačku

Jučer sam rodila mačiće … "

Kako bi se trudnoća završila u uspješnom rođenju mačke, vlasnik životinje mora biti što je moguće spreman za sve moguće situacije. Uostalom, na određenoj pozornici osoba postaje tješitelj, opstetričar, kuharica za dijete i čak graditelj za mačku!

Priprema mjesta za rađanje mačke

Da, morate raditi ispred vremena i prije nego što mačka razmišlja samo o tajnom mjestu za porođaj, samo joj trebate ponuditi najbolju opciju (osim ako, naravno, želite da vaš ljubimac "izgradi gnijezdo" na polici u tanjuriću ili na teško dostupnom kut ispod sofe).

Mačke za odrasle

Trajanje rada kod mačaka i glavne faze

Predvidite koliko dugo je rođenje mačke nemoguće. Svaki put čak i često davanje rađaju životinja potroši za to drugačije vrijeme. Prosječno trajanje rada je od 2 do 6 sati.

Normalno, ako mačka rodi i više od 6 sati, pa čak i 24 ili 36 sati.

Proces rođenja mačića odvija se u tri faze.

Faza 1

U prvoj fazi, uterus ugovori i vrat maternice se otvara. Izvana, ovo se očituje u izgledu vaginalnog iscjetka mačaka.Ovo je takozvani čep za sluz, koji tijekom trudnoće odvaja maternicu iz vagine, ali u ovoj fazi njegova je funkcija iscrpljena. Vizualno, veliki trbuh kapi. Do povraćanja se može dogoditi, nemojte se uplašiti.

Faza 2

U drugoj fazi, kontrakcije se povećavaju, maternica je potpuno proširena, prvi mačić počinje kretati kroz rodni kanal.

Izvana se to očituje u činjenici da mačka nastoji gurnuti novorođenče.

Interval između mačića – od 5 minuta do sat vremena.

Rođena mačkica mačka briše mjehur i lizne do sljedećeg mačića.

Faza 3

Izlazite iz posteljice. Mačka sama gnijezdi kroz pupčanu vrpcu i često jede posteljicu. Zadatak vlasnika je utvrditi je li placenta izašla i da li se broj mačića i broj placente podudaraju. Placenta preostala u rodnom kanalu dovodi do komplikacija.

VAŽNO!

Između izgleda mačića može doći do duge stanke. To su tzv. Prekinuti porod, u kojem je razdoblje odmora dan ili više. Ako sumnjate da prekid poroda, mačka treba kontaktirati vašeg veterinara.

Kako pomoći u isporuci mačiću

Tijekom porođaja, mačka teško diše, stenjanje, meow … Kao što smo već spomenuli, u većini slučajeva od vlasnika se traži samo jedna stvar za vrijeme rada, a to je da se utješi i smiri.Ali postoje situacije u kojima ljudska intervencija može spasiti živote novorođenčeta i same mačke. I ovdje je važno znati što učiniti u izvanrednim situacijama.

Dakle, mačak je rođen, ali amnionski mjehur nije se pojavio i mačka nije razdvojila. Što učiniti, kako pomoći mačiću tijekom poroda?

 • slomiti mjehurić ispod mačkoga nosa;
 • Uzmite dijete na dlan, stisnite je malo prstima i protresite ga. Ako nema reakcije, uklonite tekućinu iz dišnog trakta malom štrcaljkom;
 • trljati čistom krpom;
 • ponovno se tresti;
 • Ponudite mačiću mačiću kako bi mogla lizati dijete.

Ako mačić ne pokazuje znakove života, to ne znači da je on mrtvorođen. Držite mačića naopako (ne šapama!) – stimulira disanje.

Dijete, koje je moralo biti reanimirane na ovaj način, pokušajte se češće prijaviti majci-mačiću.

Što ako je mačić zaglavi u pokušajima? Neovisno se rađaju iz mačke i uklanjaju mačića:

 • nositi gumene rukavice i podmazati vaginu mačke vazelinovim uljem;
 • Uzmite čistu krpu i, zahvaćajući tijelo mačića, nježno ga povucite, mašući mačić s jedne na drugu stranu.Jer udovi se ne mogu izvaditi!

Što ne raditi kad rodite mačku

 • nemojte koristiti ljudske antiseptike;
 • nemojte vući mačiće šapama;
 • ne dopustite mačiću da jede više od dvije placente;
 • Ne držite novorođenog mačića u prvih nekoliko sati;
 • nemojte uključivati ​​svijetlo svjetlo u prostoriji u kojoj djeca sada žive (to može dovesti do katarakte);
 • Nemojte paničariti – sve će ići prema planu, ako ste pažljivo pripremili!

Vidi također: Kako napraviti injekciju mačiću

U tom slučaju morate kontaktirati veterinara

Što se tiče placente, svi bi trebali biti pušteni unutar 12 sati nakon završetka rada. Ako je placent manji od roditelja, onda je hitno pokazati mačku stručnjaku.

Ispod je popis situacija kada vi i vaša mačka također trebate pomoć veterinaru:

 • Prerano rođenje. Prosječna stopa trudnoće je 51-71 dan. Ako je porođaj počeo ranije – vama do liječnika!
 • Ponekad postaje nužno umjetno uzrokovati porođaj. Ali u svakom slučaju, samo liječnik odluči kako to učiniti;
 • Pokušaji traju pola sata ili dulje, ali porođaj se nikada ne događa;
 • Svijetlo krvarenje ukazuje na raskidanje tkiva. Samo liječnik može zaustaviti problem;
 • Ako je dan nakon rođenja mačka ima vaginalni iscjedak s posebnim neugodnim mirisom;
 • Ako je laktirajuća mačka umjerena;
 • Ako su mliječne žlijezde upaljene i otvrdnute;
 • Ako su mačići hladni i čvrsto na dodir.

video

Briga za mačku nakon rođenja

Važno je zapamtiti da prva dva dana nakon normalnog rođenja, niti mačka ni mačići u gnijezdu ne bi trebali biti uznemireni. Zadatak vlasnika ljubavi je promatranje i hranjenje.

Što treba promatrati?

Za izlučevine. Unutar 10 dana nakon isporuke, normalni iscjedak može biti gurnut iz vagine mačaka. Mrtva maternica odbacuje naslage – ulomke organske tvari. Nisu obilne, mrlje, crvenkaste ili smeđe. Kako bi se kontroliralo krvarenje nakon porođaja (boja lohies i njihov broj), položite lagani list u gnijezdo i redovito ga mijenjati.

Održavanje čistoće u kutiji za rođenje također je na savjesti vlasnika. Mačići i mama-mačka trebaju biti udobni, suhi i topli! Preporuča se mijenjanje smeća kada je mačka napustila kuću na vlastiti posao (na zahod ili u kuhinju). Brzo premjestite mačiće u drugu kutiju (ali ne na pod!) I promijenite listove.Ako se mačka vratila u panici – smirite je i pokazujte da je sve u redu s djecom.

Iza peristaltskih mačaka. Prvih dana nakon rođenja, ona ne ide na zahod, jer instinktivno, prije pojave bebe, dobro je ispražnjalo njezine crijeva. Ali ako se tvrde stolice ne pojavljuju do 4. ili 5. dana nakon rođenja, trebate pomoći vašem kućnom ljubimcu i dati joj proizvode koji obično rade kao laksativ.

Nemoguće je okupati mačku nakon poroda! Čak i ako se mačka nakon rođenja zamrljala, vjerujte mi, to će potrajati nekoliko sati i neće biti tragova tih tragova – mačka će se sigurno dovesti u red.

Vidi također: Kako se brinuti za mačku

Kako hraniti mačku nakon porođaja

Nemojte se uznemiriti ako mačka odbija jesti tijekom dana nakon rođenja. Nemojte se uzrujati i izgubiti stolice u mačkama. Mačka je lišena apetita jedući potomstvo, također su uzrokovali probavne smetnje. Nemojte čekati da mačka sama pođe u zdjelu, staviti zdjelu vode u blizini plemenske kuće. Dajte svom ljubimcu puno vode (ne mlijeka) i pričekajte apetit.

Hrana će zanimati mačku drugi ili čak treći dan nakon rođenja.Majka koja je rodila mačku treba često hraniti – do 8 prijema dnevno.

U principu, ne biste trebali mijenjati prehranu životinje, ali je potrebno malo ojačati:

 • kalcij. Nedostatak kalcija ponekad dovodi do mliječne groznice i konvulzija, tako da izbornik vašeg domaćinstva treba imati dovoljnu količinu svježeg sira, prepelica;
 • fosfati. Uzmite koštani obrok i dodajte ga mačkoj hrani;
 • s vitaminima. Nema potrebe za reinvent kotača, vitamina dućana za njegu mačke dugo su prodali u trgovinama.

Pročitajte više o hranjenju njege mačaka.

Sterilizacija mačke nakon rođenja

U mnogim zemljama, sterilizacija mačaka – je norma održavanja, točno isto kao i redovita cijepljenja.

Koliko nakon isporuke možete sterilizirati mačku?

Ako je mačka rodila, sterilizacija se ne provodi odmah nakon porođaja, jer to može dovesti do gubitka u maternici elastičnosti, a time i do pogoršanja zdravlja mačke. Samo zbog medicinskih razloga (ruptura maternice ili postpartum endometritis) veterini se steriliziraju odmah nakon isporuke. Pogotovo ako je to bio prvo rođenje. Često, takva prisilna sterilizacija dovodi do prestanka laktacije.

Sterilizacija se ne provodi tijekom prve topline nakon isporuke.

Optimalno, ako se operacija izvrši 2 mjeseca nakon rođenja, tada se maternica smanjuje na normalu i mačići su dovoljno stari da bi se odvojili od majke mačke.

Pročitajte više o cijenama i vrstama sterilizacije.

Kada mačka može zatrudnjeti nakon poroda

Teoretski, mačka je spremna ponovno zatrudnjeti u roku od dva tjedna nakon rođenja, pod uvjetom da je ponovno počela guliti. Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca primijetili su da mačka počinje hodati nakon poroda, doslovno još ne hranivši mačiće.

Budući da je nemoguće sterilizirati životinju u ovom trenutku, jedina mogućnost izbjegavanja nove trudnoće jest izolirati životinju kod kuće.

Koliko često mačka može zatrudnjeti?

Zapravo, preporuka je dobrobit same mačke.

Ako je rođenje teško, oporavak je dug i težak, a potomstvo je oslabljeno, najbolje rješenje je sterilizacija.

Ako mačke rađaju bez problema, ako se životinja brzo oporavi, ali je teško podnijeti prazne estru, tada liječnik može preporučiti takvim mačkama da rađaju češće.

Ali optimalno je ako parenje prolazi kroz estrus i mačka će roditi jednom ili dvaput godišnje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: