🐈 Razvoj mačića po tjednu i danu nakon rođenja

Razvoj mačića po tjednu

Kako bi se utvrdilo koliko je zdrav mačić, za buduće vlasnike i uzgajivače vrlo je važno da svaki tjedan prouče razvoj mačića. Koliko je snažan mačić, treba li dodatna stimulacija imuniteta ili skrbi, bilježeći promjene u razvoju mačića u danima nakon rođenja. Ispravnost rasta malog ljubimca ovisi ne samo o ispravno konstruiranoj prehrani, već o odgoju i obuci, ali i na pridržavanju pravila koja su uspostavljena za njegu mačića.

sadržaj

 • Značajke razvoja u prvom tjednu
 • Razvoj više od 2 tjedna
 • Razvijanje trećeg tjedna
 • 4 tjedna
 • Razvoj na 5-6 tjedna
 • 7 i 8 tjedana od rođenja
 • U trećem mjesecu rođenja
 • Razvoj od četvrtog do šestog mjeseca
 • U sedmom i osmom mjesecu
 • Razvoj od 9 mjeseci do godine života
 • rezultati

Značajke razvoja u prvom tjednu

Osobito brzo razvijeni mačići dani nakon rođenja. Nakon rođenja, težak ne više od 100 grama i dobitke oko istog iznosa u prvom tjednu. Nedostatak težine ili višak izravno utječe na razvoj, stoga ga morate pratiti i redovito vagati vašem ljubimcu.

Tijekom prvih 3 dana života, u pravilu, pupčana vrpca nestaju, za što se mačka može brinuti o sebi. No, kako bi se uklonili pojavu upale, mačići se savjetuje da obradi pupčanu vrpcu u prvim danima života s slabom otopinom kalijevog permanganata.

Novorođenče je uvijek slijep i počinje ga vidjeti tek nakon tri tjedna od rođenja. Malo je toga poznato kao kongenitalna gluhoća koja traje samo 5 dana nakon rođenja. Gluva beba ne reagira ni na glas majke.

Posebno je važno organizirati unaprijed mjesto za mačku, tako da mali mačići u razdoblju gluhosti lako mogu pronaći svoju majku., Razvoj mačića od rođenja događa se vrlo brzo, tijekom tog perioda prima prvu hranu u obliku majčinog mlijeka, koje osigurava unos svih potrebnih elemenata u tragovima i hranjivih tvari. Za razvoj mačića vrlo je važna prirodna prehrana, jer također uključuje antitijela koja su potrebna za dijete da stvara imunitet.

© shutterstock

Dijete čak ni ne vidi ni čuje u prvim danima života, ali uživa osjećaj mirisa, uz pomoć kojega određuje majku.Mačići su rođeni s osjećajem mirisa, koji vam omogućuje da pronađete mačku, čak i ako je unutar radijusa od 60 centimetara od mačića. Da bi se osigurao pravilan razvoj mačića, potrebno je pripremiti mjesto za mačku, u kojoj će se skice i nagle promjene temperature potpuno isključiti. To ne samo da će zaštititi mrvice od prehlade, već i pružiti ugodan okoliš za rast.

Razvoj više od 2 tjedna

Tijekom drugog tjedna u svom životu, dijete raste i razvija, što se prikazuje na svojim pokazateljima:

 • masa se povećava na 250 grama;
 • aurikula, koja je bila slabo razvijena do ovog doba, potpuno je formirana i mačić počinje reagirati na vanjske zvukove, kao i mačevanje mačaka;
 • do kraja drugog tjedna, oči se mogu otvoriti;
 • komunikacijske vještine se poboljšavaju, a mačići počinju komunicirati ne samo među sobom nego i majci koja utječe na njihov razvoj.

Tijekom tog perioda, uzgajivači i vlasnici mačića mogu ih uzeti u naručju, bez straha da mačka napusti svoje bebe. Međutim, razvoj čak i zdrave mrvice ne može jamčiti dovoljno jak kostur u ovom dobu, stoga ih treba pažljivo rukovati i bez dodatnih neugodnosti.

Osobitost psihološkog razvoja mačića u ovom dobu je da su u nevolji ne samo u pozornosti mačke, već iu komunikaciji s braćom. Uostalom, u prvom mjesecu života je karakter djeteta i njegova sposobnost uspostavljanja forme za kontakt.

Do 3 tjedna nije preporučljivo gledati u mačiće vrlo često i često ih uzeti u naručju. To može utjecati na psihološki razvoj malih kućnih ljubimaca, a mačka se može ponašati agresivno, na taj način pokazujući zaštitu.

Razvijanje trećeg tjedna

Tijekom trećeg tjedna, svi mačići imaju oči. Međutim, viziju još uvijek nije dovoljno dobar za navigaciju u svemiru. Potrebno je promatrati sve fiziološke promjene kako bi razvoj mačića bio prikladan i pravodobno eliminirati iritantne čimbenike koji mogu ometati normalan rast.

Glavne faze razvoja novorođenih mačića odvijaju se u prva tri tjedna, kako njihovo tijelo aktivno raste, stvaraju se svi organi mirisa i dodira. U dobi od tri tjedna, mačići prvo pokušavaju ustati na šapama i imaju zube.

© shutterstock

Formiranje čeljusti će se održati do dva mjeseca. Od trećeg tjedna možete se sigurno priviknuti bebi na ruke, stalno se igrati s njim i udariti ga, te kako bi njegov ljubimac shvatio da je vlasnik i jedan od njegovih prijatelja, osim ostatka mačića i majke.

4 tjedna

Razvoj mačića po mjesecima fiksiran je na dan rođenja, a pokazatelji se ponovno bilježe nakon 4 tjedna razvoja. Tijekom tog razdoblja, mačić se ne mijenja svaki dan, ali samo dobiva na težini i nastavlja rasti aktivno. U dobi od mjesec dana takvo aktivno povećanje težine se ne pojavljuje, a povećanje nije više od 100 grama. Na kraju četvrtog tjedna beba ima 26 zuba. U ovom dobu, dopuštaju mu da se hrane i postupno prevesti u umjetnu hranu.

Razvoj na 5-6 tjedna

Tijekom tog razdoblja preporučuju se sljedeće aktivnosti.:

 • po prvi puta, pokazati veterinar koji će zabilježiti razinu razvoja i spriječiti zakašnjenja u razvoju;
 • Trebalo bi aktivno prenijeti bebu na umjetnu hranu i dati dnevno više od 100 grama mokre hrane;
 • organizirati svoje mjesto za svaku bebu;
 • pokazuju mačiće kako bi usmjerili kupce ili kupili bebu, rezervirajući je unaprijed u dječjoj sobi.

Tijekom tog razdoblja preporučuje se organizirati obrok od šest obroka, koji će sadržavati najviše 100 grama hrane po obroku. Takva prehrana omogućit će bebi da pravilno prolazi kroz sve faze razvoja mačića i dobije dovoljno jak. Preporuča se posvetiti prevenciji raznih parazita i provoditi pravodobno cijepljenje i de-worming.

7 i 8 tjedana od rođenja

Tijekom tog razdoblja dolazi do odbića od majke, stoga je vrijedno obratiti pozornost na brigu o stanju njegovog gastrointestinalnog trakta, koji će biti potpuno prebačen u umjetnu prehranu. U tom razdoblju često se nalazi proljev, što je uzrokovano oštrom prijelazom na drugu prehranu.

Vrlo često, ne iskusni uzgajivači ili vlasnici mačića su iznenađeni što u dobi od 12 tjedana mačići izgledaju veći i nadmoćni su razvoju mačaka. Međutim, ovo je normalni prirodni fenomen i ne biste trebali obratiti pozornost na to.

U 8. tjednu preporuča se prebacivanje mrvice na pet obroka dnevno, što uključuje suhu ili mokru hranu ili prirodnu hranu pripremljenu prema preporukama i pravilima.

© shutterstock

Kalendar za razvoj mačića omogućuje vam da odredite koliko je beba spremna biti odvojena od majke. Pa kako točno tijekom tog razdoblja odvedu u novu kuću. Prilagodba novim vlasnicima će se brzo i relativno bezbolno pojaviti ako djetetu i tijelu daju dovoljno vremena. Prvi put se ne preporučuje ostaviti dijete samog sebe.

U trećem mjesecu rođenja

U pravilu, u ovom su dobu svi procesi malo usporeni, a glavna pozornost usmjerena je na prilagodbu novom domu. Od tri mjeseca počinje se pojavljivati ​​karakter djeteta. Također u tom razdoblju beba postaje potpuno neovisna, reagira na njegov nadimak i ne treba stalnu prisutnost majke.

Uči izgraditi odnose s novim vlasnikom, prilagođava se životnim uvjetima, S obzirom da će u ovom dobu vaš ljubimac biti dovoljno znatiželjni, trebali biste ograničiti pristup svim opasnim mjestima u kući, uključujući električne aparate. Na kraju 3 mjeseca preporučuje se ponovno de-worming.

Dijeta tijekom tog razdoblja treba biti potpuno formirana i prilagođena, a vlasnici bi trebali odlučiti koju vrstu hrane preferiraju za svoju bebu: prirodnu hranu ili suhu ili mokru hranu.

Razvoj od četvrtog do šestog mjeseca

U tom razdoblju, po prvi put, preporučuje se obrezivanje kandži, potrebno je pratiti sljedeće pokazatelje:

 • visina, koja će ovisiti o pasmini i spolu;
 • težina koja mora biti najmanje 1,4 kg;
 • stalnu aktivnost i dobru socijalizaciju.

Do šest mjeseci nije preporučljivo davati dječju hranu koja je namijenjena odraslim mačkama, jer neće pružiti nužan razvoj, unos svih potrebnih elemenata u tragovima.

Do šest mjeseci preporuča se pridržavati se pet obroka dnevno, što omogućuje dobro funkcioniranje gastrointestinalnog trakta i stabilan razvoj vašeg mačića. Na kraju 6 mjeseci beba će početi mijenjati zube. Ova dob je optimalna za kastraciju. Preporučljivo je provesti treći deworming kako bi se isključila prisutnost parazita u tijelu vašeg ljubimca. U šestom mjesecu preporuča se prebaciti bebu na tri obroka dnevno, što odgovara njenoj razini razvoja.

© shutterstock

U sedmom i osmom mjesecu

U tom razdoblju, bebe nastave razvijati navike za brigu o sebi, a uz nepravilnu njegu svoje kose može se opaziti regurgitiranje grudica.Pitanje sterilizacije i kastracije postaje osobito akutno, budući da se ove postupke nakon 9 mjeseci ne preporučuju ni za apsolutno zdrave kućne ljubimce.

Razvoj od 9 mjeseci do godine života

U tom razdoblju mačak je potpuno formiran, njegov razvoj gotovo je gotovo i nastavlja se pretvoriti u odrasle ljubimce, povećavajući veličinu i povećavajući težinu.

U 10 mjeseci života možete početi prenositi bebu na hranu za odrasle. Međutim, to treba učiniti postupno, miješajući je s dječjom hranom.

Pravodobno obrezivanje noktiju i briga o zubima, kao i posjećivanje veterinara osigurat će pravilan razvoj vaše bebe i omogućiti vam da prilagodite odgoj, prehranu tako da vaši kućni ljubimci budu zdravi, aktivni i prima svu potrebnu njegu.

rezultati

Nakon godinu dana, pretvara se u odraslu osobu čija skrb uključuje sljedeće postupke:

 • redovite posjete veterinaru;
 • pravodobno cijepljenje;
 • pravovremenu hranu, pravilno odabranu prehranu;
 • skrb za kosu, zube i nokte.

Ako obratite pozornost na podizanje svog ljubimca,onda će razvoj ljubimca, i fizički i psihički, ići prilično glatko i dobit ćete poslušan i skladu ljubimac, koji će vas oduševiti svojim izgledom i prijateljstvo tijekom svog života.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: