🐈 Zašto mačke imaju oči u mraku

Razlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

Postoji znanstveno objašnjenje zbog čega oči u mačiću sjaju u mačaka. Ova tajnovita značajka stoljećima prisilila čovječanstvo da daju životinju s mističnim moćima i povezati ga s zlih duhova. Tek u dvadesetom stoljeću znanstvenici su shvatili da je tajnovito odraz samo fiziološka posljedica posebne strukture očiju i prikladnog alata za lov noću.

  • 1. Zašto mačke oči mogu sjajiti noću?
  • 2. Mogu li mačke vidjeti u potpunom mraku?

1Zašto mačke oči mogu sjajiti noću?

Felino percepcija okolnog prostora i strukture očnih zglobova životinje potpuno su jedinstvene i različite od ljudskih, jer imaju sposobnost što više reflektirati svjetlost. To je zbog predatorovog načina života u sumrak.

Skriveni stražnji zid očne jabučice ima konkavni oblik. Nasuprot ovom udubljenju je leća, koja obavlja funkciju neke vrste leće. No kako bi se ovaj optički efekt očitovao u cijelosti, priroda je osigurala prisutnost posebnog reflektora ili zrcala tapeta.Nalazi se odmah iza mrežastog omotača i sličan je strukturi gustog, pocrnjelog filma, nejasno nalik poliranom srebru.

To je tapetum koji odražava svjetlosni tok, apsorbiraju fotoreceptori, natrag u mrežnicu. To objašnjava činjenicu da mačka dobro vidi čak iu mraku, a njegove oči stječu sposobnost da se noću misteriozno reflektiraju.

Tapetum je zasićen gvaninom i različitim pigmentima koji utječu na boju irisa. Stoga, oči sjaju u različitim bojama: crvenkasto, zeleno, žuto ili čak plavo. Zanimljivo je da je struktura sekcije oka jednaka za sve mačke, a kemijski sastav tapeta je različit., U nekim životinjama "zrcalo" uglavnom je prekriveno nacrtom, stoga se oči sjajnije svjetuju, u drugima – snažno pigmentirane, što uzrokuje rijetki ljubičasti sjaj.

Da bi vidjeli mistične refleksije mačjih očiju tijekom dana, nemoguće je, jer je mrežnica gotovo potpuno apsorbirana. To je zbog vertikalne strukture učenika, što je rezultat dugog razvoja. Ima visok stupanj elastičnosti i ovisi o njegovom obliku i veličinirasvjeta.

Na bistrom sunčanom danu učenik postaje što je moguće uski i potpuno apsorbira minimalnu količinu svjetlosti. I u mraku se znatno širi (do 14 mm u promjeru) kako bi apsorbirali veliki tok svjetlosnih zraka. Osim toga, može se transformirati, prilagođavajući se stanju životinji: postati više s užasom ili stresom, ili manje – u trenucima mira.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2Žele li mačke u potpunoj tami?

U mačaka, najveći organi vizije, među ostalim članovima obitelji mačaka, odnose se na veličinu tijela. Ako projektirate tu veličinu očnih okvira po osobi, njihova veličina može doseći promjer od 20 cm. Osim toga, mačeve oči imaju konveksnu strukturu koja pruža optimalnu vidljivost unutar 200 stupnjeva. Za usporedbu: kod ljudi to je oko 180 stupnjeva.

Ali velika veličina mačjih očiju ima malo utjecaja na vizualnu oštrinu u mraku. Tajna leži u činjenici da je očne jabučice noćnih predatora opskrbljen velikim brojem fotosenzitivnih stanica – fotoreceptora. Podijeljene su u dvije vrste:

  • štapići koji omogućuju prijam svjetlosnih zraka;
  • češeri odgovorni za jasnoću slike.

Mačke dominiraju štapovi koji su osjetljivi na svjetlost, što im omogućuje da dobro kretanje terenu čak iu uvjetima loše vidljivosti.

No, mačka ne može vidjeti tamu u stazi, životinja se ne može pomicati i razlikovati čak i velike objekte bez svjetlosnog toka.

Činjenica je da sjajni sloj nije sposoban samostalno stvarati refleksiju, treba barem minimalan izvor svjetlosti da bi to odražavao. Ako se zaslon mobilnog telefona osvijetli u mračnoj sobi, vizualna oštrina životinje povećat će se za sedam puta u odnosu na osobu zbog reflektirajuće funkcije, a mačeve će se oči doslovno bljesnuti.

Iznenađujuća činjenica je da tapetum reagira čak i na jedva primjetne refleksije – refleksije kristala ili lustera, dalekog bljeska ulične svjetiljke ili čak meke mjesečine. Ali intenzitet sjaj mačjih očiju ne ovisi samo o svjetlini izvora. Kut u kojemu struja zraka udara zrcalni sloj oka, kao i kut gledanja osobe na životinju, također ima veliki utjecaj.Najjači sjaj može se promatrati kada svjetlosni tok prelazi na mrežnicu pod nagibom od 45 stupnjeva, dok osoba gleda izravno u mačje oči.

Kako bi usporedili mačku i ljudsku viziju u mraku, fotograf iz Sjedinjenih Država, Nikolai Lamm, zajedno s zoologima i drugim stručnjacima, stvorio je niz fotografija o ovoj temi. Ali ove slike daju samo približne ideje o mačkoj viziji svijeta.

Tako mačke vide noću

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: