🐈 Zašto nakon sterilizacije mačka označava teritorij

Razlozi zašto mačka označava teritorij nakon sterilizacije

Postoji snažno mišljenje da nakon sterilizacije mačke zaustavljaju urin raspršivanje kućnog namještaja, zidova, uglova. No, zapravo, mnogi vlasnici pahuljastih kućnih ljubimaca morali su se suočiti s potpuno suprotnom situacijom. Ovaj članak će vam reći zašto sterilizirana mačka označava teritorij i kako ga otjerati od loših navika.

sadržaj

  • Uzrokuje neželjeno ponašanje kućnog ljubimca u kući
  • Kako odstraniti steriliziranu mačku oznaku?

Uzrokuje neželjeno ponašanje kućnog ljubimca u kući

Ostavite tragove urina na kućnim namještajem, zidovima i kutnim dijelovima prostorije, uglavnom mačkama. Ovom metodom privlače pažnju na sebe. Žuti mačji urin ima svojstven trajni miris koji privlači pažnju mačaka, a istodobno plaši i druge mačke. Prije prskanja okolnih predmeta s urinom, mačka izravnava stražnje noge i podiže rep.

Ovakvom gestom, čini se da ljubimac signalizira drugim životinjama da je uzeo ovo mjesto, a ovdje nije dopušteno prijam strancima.

Postoji tvrdnja da samo mačke mogu ostaviti oznake. Zapravo, mnogi su se vlasnici morali suočiti s problemom kad se mačka označi u kući.Treba napomenuti da je takvo pogrešno ponašanje krznenog kućnog ljubimca u kući često povezano s potrebom za povećanjem samopouzdanja. To se događa kad se vaš ljubimac osjeća nezaštićenom. i vrlo uzbuđen.

© shutterstock

Suprotno uvriježenom tvrdnju da mačke nakon kastracije (sterilizacije) prestanu navodnjavati sobe u stanu ili kući s urinom, neki pojedinci i dalje to rade. Postoji nekoliko razloga koji objašnjavaju zašto sterilizirana životinja nastavlja obilježavati teritorij.

  • Tijekom obavljanja operacije, veterinar nije u potpunosti uklonio tkivo jajnika. Vlasnik mačke treba je posjetiti jednom kada se veterinarska ordinacija, zajedno sa životinjom, radi ultrazvukom. Ako ostane dio ciste jajnika, vidjet će se na slici, a stručnjak će odrediti dodatnu operaciju za uklanjanje.
  • Sterilizacija mačke obavljena je u trenutku kada je životinja postala pubertet. Mnogi vlasnici kućnih kućnih ljubimaca primijetili su da je nakon sterilizacije mačka još uvijek označila. Veterinari objašnjavaju to ponašanje činjenicom da je životinja sačuvala roditeljsko i seksualno ponašanje.Već se konsolidira na visokoj razini, tako da hormonska djelovanja i sterilizacija ne daju trajan učinak.
  • Jedan od razloga zašto je sterilizirana mačka označavanje je nezadovoljena mentalnih potreba. Životinje se možda ne sviđaju postavke, mjesto ladice, promjenu prostorije nakon popravka i stoga se oznake pojavljuju na okolnim objektima.

Kako odstraniti steriliziranu mačku oznaku?

Vlasnici domaćih pahuljastih kućnih ljubimaca često se pitaju s veterinarom, može li mačka označiti teritorij nakon sterilizacije? Stručnjaci kažu da sve ovisi o dobi u kojem je operacija izvedena te je li životinja bila vezana prije sterilizacije.

Ako se kirurške manipulacije provode već nakon parenja, ljubimac će najvjerojatnije nastaviti ostavljati oznake u kući, jer su njezini seksualni instinkti dobro ukorijenjeni.

Postoji nekoliko načina, nakon čega će ljubimac prestati označavati teritorij i samo će otići do ladice.

  • Borba protiv anksioznosti. Oznake na zidovima iu uglovima ostaje samo životinja koja se brine o nečemu.To jest, kako bi sterilizirana mačka prestala označavati, morate joj pomoći da se smirite i postanete samosvjesni. Decocije cvijeća koje se preporučuju da se lagano utrljaju u unutrašnji dio dlake (jedna kap za svako uho, 4 puta dnevno) pomažu u borbi protiv anksioznosti. U vodu koja sterilizirana mačka pije dodaju se 1-2 kapi suštine.
  • Kako bi kućni ljubimac zaustavio obilježavanje nakon sterilizacije, trebala bi dobiti masažu blizu ušiju.
  • Ugodni mirisi imaju smirujući učinak na steriliziranu mačku i prestaje označavati područje.
  • Posebna priprava Felway pomaže u ubijanju mirisa znakova ostavljenih steriliziranom mačkom. U svom sastavu postoji kemijska tvar slična tajnosti koju žlijezde lica kriju na licu životinje. Oznake se isprati prije tretmana s tim sredstvom. Felway se primjenjuje na površini gdje je mačka koja je prošla sterilizaciju ostavila tragove 2 puta dnevno za prvi mjesec.

Dakle, mačke nakon sterilizacije još uvijek mogu označiti u kući. Vlasnik može sama riješiti ovaj problem koristeći gore navedene metode.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: