🐈 Koja je razlika između kastracije i sterilizacije mačaka?

Razlika između kastracije i sterilizacije mačaka

Iz nekog razloga, mnogi ljudi misle da je kastracija uklanjanje genitalnih organa kod muškaraca – mačaka, te, prema tome, sterilizacije – uklanjanja genitalija u ženki – mačaka. Ali to je daleko od slučaja, jer to nisu ekvivalentni pojmovi. Informacije o razlikama između kastracije i sterilizacije mačaka, u kojoj dobi je bolje izvršiti operaciju i zašto je korisno onima koji drže mladu mačku.

sadržaj

  • Što je kastracija i sterilizacija?
  • Što je drugo?
  • Kada i gdje obavljati operacije

Što je kastracija i sterilizacija?

Budući da vlasnici mačke često imaju pitanje castrating ili spaying mačka, oni bi trebali znati što je to. Castration je veterinarski postupak za potpuno uklanjanje genitalnih organa kod životinja, uključujući i ženske mačke. Postoje dvije vrste kastracije:

  • ovariektomija ili uklanjanje jajnika;
  • ovariohysterectomy ili uklanjanje jajnika zajedno s maternicom.

U pravilu, zdrave mlade mačke, koje još nisu rodile, rezaju samo jajnici, ali u nekim slučajevima, Kako bi se izbjegao razvoj ginekoloških problema kod mačaka, uterus se također uklanja., No, čak iu slučaju uklanjanja jajnika samih, u kletenim mačkama estrus se prekida uslijed prestanka proizvodnje jaja. Kao rezultat toga, svi simptomi seksualnog ponašanja, uključujući i dosadne mačke "pjesme" također završavaju.

Kada steriliziraju mačke, jednostavno vezuju jajovodne cijevi bez djelomičnog ili potpunog uklanjanja unutarnjih genitalnih organa.

Jajnici i maternica ostaju, rade normalno i nastavljaju proizvoditi hormone. Stoga, u steriliziranim pojedincima, i normalna seksualna želja i svi instinkti ostaju, oni zadržavaju sposobnost da se mate, ali s 100% vjerojatnosti ne mogu proizvesti potomstvo, jer postaju posve sterilni. Upravo je to razlika između kastracije i sterilizacije.

© shutterstock

Što je drugo?

Kastracija i sterilizacija su različiti u tome:

  • Prva operacija, čudesno dovoljno, više je ljudsko u odnosu na mačke nego drugo. Životinje koje su prošle sterilizaciju, čak i one koje nikad nisu davale potomstvo, još uvijek imaju cijele "hormonske oluje" svaki put kad započinju seksualni lov, jer njihovi spolni organi funkcioniraju sasvim normalno.Ali, ne mogu zadovoljiti svoje fiziološke potrebe, sterilizirane mačke osjećaju ozbiljan stres, gube apetit i težinu i ponašaju se vrlo agresivno.
  • Prednosti kastracije nad sterilizacijom također su u činjenici da kastrirana mačka nije ometena seksualnim instinktima, veću pažnju posvećuje vlasniku i drugim članovima obitelji. Kastrirana mačka postaje mirnija, poslušnija i nježnija. Ona uopće nema seksualnu aktivnost, stoga se ne trči oko kuće, ne gubi noću, ne urini na pogrešnim mjestima, ne plijenom namještajem, ne traži da ode van i ne tamo luta danima. Ne bori se s drugim mačkama i psima, stoga nije ozlijeđena i ne osakaćuje.
  • Nakon kastracije domaća mačka više je zainteresirana za hranu od suprotnog spola. Ali, suprotno popularnom uvjerenju, takva životinja nije uvijek mast i lijen. Njegov apetit ne nužno povećava, ali mnogo češće ostaje na istoj razini, jer nakon ove kirurške operacije metabolizam se usporava i životinja zahtijeva manje hrane.Prema tome, nakon kastracije, cijena hrane, koja se obično hrani mesom, smanjuje, što je također neizravna, ali značajna prednost ovog veterinarskog postupka. Istodobno, neuterirana mačka ostaje umjereno dobro hranjena, mobilna, razigrana i vesela.
  • Vrlina kastracije je to neuterirane mačke ne mogu dobiti bolesti bolesti reproduktivnih organa zbog njihove odsutnosti, koja također služi kao pozitivna razlika od sterilizacije. Oni znatno smanjuju rizik razvoja raznih upalnih i onkoloških bolesti genitalne sfere i time održavaju svoje zdravlje dugi niz godina.
  • Nakon kastracije, kućni ljubimci se općenito bore mnogo rjeđe od svojih "punopravnih", kao i steriliziranih rođaka, pa kastracija mačaka, za razliku od sterilizacije, omogućuje im da žive mnogo duže, a kvaliteta života krznenih kućnih ljubimaca u isto vrijeme je mnogo veća.

Ali kako bi kastracija ili sterilizacija bila uspješna i bez komplikacija, trebate znati u kojoj se dobi mogu provesti.

© shutterstock

Kada i gdje obavljati operacije

Ne preporučuje se kastrirati životinju nakon navršene 7 ili 8 mjeseci života.

No, prije kastracija je nepoželjno, jer tijelo mačka još nije formirana, a time i mlada životinja može zaostajanje u rastu i razvoju, kao što je u tijelu više nije potrebno hormoni.

Možete sterilizirati u dobi od više od 8 mjeseci, Veterinarska praksa pokazuje da mačke od 1 godine do 7 godina i dobro podnosi sterilizaciju. Ali, to je vrijedno pamćenja da je starija životinja, učinkovitost sterilizacije se smanjuje i sve više povećava rizik od nepovoljnih postoperativnih komplikacija.

Moguće je sterilizaciju provoditi iu klinici i kod kuće. Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i nedostatke. Klinika ima sve uvjete za postupak, ali nedostatak ove varijante je da mačke imaju puno stresa, što je u nepoznatom mjestu. Kod kuće, oni su mnogo manje nervozan, ali u uvjetima stana je teško biti u skladu s sterilnosti, koja je nedostatak domaćeg sterilizacije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: