🐈 Pubertet kod mačaka i mačaka: kada počinje, u koje doba počinje pubertet

Razdoblje puberteta kod mačića: kada se javlja pubertet kod mačaka i mačaka

Pubertet mačaka i mačaka počinje u različitim razdobljima života. Stoga je važno da vlasnik uhvati trenutak kada se promjene počinju pojavljivati ​​u tijelu kućnog ljubimca. Takav važan period u životu životinje obično karakterizira promjena u ponašanju. Mačkasti i smiješni mačići iznenada postaju agresivni, počinju pokvariti namještaj, pokušavajući napadati osobu. Važno je da vlasnik životinje razumije razloge dramatične promjene karaktera četveronožnog kućnog ljubimca i odgovarajuće odgovara na promjene koje se događaju.

 • 1. Što određuje brzinu puberteta
 • 2. Uzgoj mačaka
 • 3. Kada mačke zrele

1 Što određuje brzinu puberteta

Postoji niz čimbenika koji mogu ubrzati ili usporiti proces ponovnog rađanja mačića u zreloj osobi. Mačke i mačke zrele brže zbog sljedećih razloga:

 • Pasmine. Već je ranije uočeno da mačići istočnih pasmina (sijamci, tajlandci, sfingi) ranije uđu u pubertet.
 • Graditi. Krhke životinje uvijek rasti ranije.
 • Sezone. Ako mačka ima 4-6 mjeseci u proljetno-ljetnom razdoblju, postaje potpuno zrela.
 • Uvjeti zadržavanja.Kućni ljubimci koji dobivaju dobru prehranu i njegu obično zrele ranije od svojih uličnih kolega.
 • Okoliš. Primijetili smo da se mačke i mačke čuvaju u posebnim rasadnicima okruženim osobama obaju spolova, zrele ranije nego pojedinačne životinje koje žive u gradskim apartmanima.
 • Genetska predispozicija. Ako majčina trudnoća dolazi rano, vrlo je vjerojatno da je ova značajka naslijeđena.

Postoje i drugi čimbenici koji usporavaju promjene u dobi:

 • Snaga. Ako životinja neprestano prejeda, ostaje dulje u djetinjstvu i adolescenciji.
 • Pasmine. Longhair mačke i mačke (Perzijanci, Britanski, Maine Coon) zrele su kasnije kratkovarne kolege.

Ovdje ne biste trebali odbiti naslijeđe.

PreporučeniPravila za izbor parova za uzgoj škotskih mačaka

2 Uzgoj mačaka

Pubertet mačke započinje pojavom prve topline. To se obično događa u dobi od 5-7 mjeseci. Lako je primijetiti karakteristične promjene u dobi: dovoljno je promatrati ponašanje kućnog ljubimca. U mačaka, porast genitalija, hod mijenjanja životinja, dolazi do oštrog smanjenja apetita.Osim toga, krzni ljubimac počinje pokazivati ​​pretjeranu čistoću, često lizanje, ponekad može doći do tragova prozirnog pražnjenja na podu. Mačka često posjeti WC, doživljavaju stalni nagon za mokrenjem.

Tijekom estrusa, životinja pokazuje svojim ponašanjem da je spremna za parenje. To se očituje pretjeranom tjeskobom, pozivnim meowingom, usvajanjem karakterističnog stava. Priroda životinje postaje neuravnotežena: postoji manifestacija neopravdane agresije prema drugima, ili kućni ljubimac postaje previše ljubazan. Ovo razdoblje obično traje do 7 dana, a znakovi odrastanja nisu uvijek izraženi. Ako životinja mahniti vlasnikom glasnim, uterinskim meowom, veterinari preporučuju davanje sedativa kućnim ljubimcima. Potrebno je izuzetno pažljivo koristiti takva sredstva, upravo slijedeći upute za uporabu.

Mačke u mačkama teku do 5 godina, učestalost njihovog izgleda ovisi o životnom stilu životinje i okolišu. Na primjer, ulične životinje spremne su se družiti najviše 2 puta godišnje.Kućni ljubimci koji žive u apartmanima mogu svaki mjesec pokazivati ​​znakove zrelosti. Ako ne dođe do koncepcije potomstva, proces će se zaustaviti sam nakon nekog vremena.

Ako vlasnici životinje ne ide na uzgajanje mačića, preporučuje se sterilizirati mačku. Optimalno vremensko razdoblje za operaciju: 6-12 mjeseci. Kod uzgajivača postoji mišljenje da se postupak sterilizacije mora provesti nakon početka puberteta. Ovo je zabluda. Uklanjanje gonada u ranoj dobi značajno smanjuje rizik od bolesti i problema s hormonima. Kasna operacija, koja se provodi nakon prve topline, može već naštetiti zdravlju ljubimca.

Važno! Čak i ulaskom u razdoblje puberteta, mačka ne može u potpunosti reproducirati potomstvo. Pletenje se preporučuje u dobi od 14 do 15 mjeseci. Zanimljivo je, ali reproduktivna funkcija mačaka ne ovisi o dobi: ako zdravlje to dopušta, životinje mogu zatrudnjeti do 15 godina!

3 Kada mačke sazrijevaju

Mužjaci mačke plemena postaju pogodni za reprodukciju malo kasnije. Prosječna starost puberteta počinje 7-8 mjeseci. Za razliku od sazrijevanja mačaka, sazrijevanje mačaka uvijek je jasno vidljivo.Ljubazno, kućni ljubimac počinje ljutito suziti u ulicu, postaje agresivna: suzbija namještaj i napada ljude bez ikakvog razloga. Napadi nezdrave aktivnosti mogu biti razmazani s razdobljima apatije, smanjenjem apetita. Važna značajka: mačke uvijek počinju označavati vlastiti teritorij s izlučevinama koje imaju oštar, gotovo nevidljiv miris.

Ako životinja ne predstavlja posebnu vrijednost i vlasnik ne planira sudjelovati u reprodukciji potomstva, mačka mora biti sterilizirana. Operacija se preporučuje u dobi od 12 mjeseci. Postupak traje ne više od 5 minuta: ubrizgava se opća ili lokalna anestezija, izrađuje se dvostrani rez, a testisi se uklanjaju. Operacija ne utječe na zdravlje životinje, jedini uvjet: kontrolu prehrane.

Potrebno je pojasniti da je bolje provesti kastracije prije parenja. Mačka koja je okusila ljubav čak i nakon uklanjanja testisa zadržava svoje nagone i zato će pokazati sve gore navedene znakove.

Prekomjerna kastracija je opasna: ako u vrijeme operacije urinogenitalni sustav nije posve formiran, pojavit će se zdravstveni problemi.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: