🐈 Rabizin za mačke - upute za uporabu

Rabizin za mačke – upute za uporabu cjepiva protiv bjesnoće

Bjesnoća je smrtonosna virusna bolest pa se preporuča cijepiti protiv svih kućnih ljubimaca, bez obzira na izravni kontakt s drugim pojedincima. Jedno od univerzalnih cjepiva je Rabizin. Primjena cjepiva je razumna mjera opreza čak i kad kućni ljubimac ne napušta stan i nije u kontaktu s drugim životinjama: virus bjesnoće može se donijeti iz okoline.

  • 1. Opće informacije o vakcini
  • 2. Upute za uporabu
  • 3. Priprema životinje za cijepljenje
  • 4. Važni aspekti cijepljenja mačaka
  • 5. Briga za životinje nakon cijepljenja i mogućih problema

1 Opće informacije o vakcini

Rabizin pripada skupini inaktiviranih ("mrtvih") cjepiva. Nakon uvođenja u tijelo aktivno počinju proizvoditi protutijela koja mogu odoljeti živom virusu. Francuski proizvođač Merial proizvodi univerzalno cjepivo za životinje, što je također pogodno za mačke.

Lijek je dostupan u obliku suspenzije za injekcije u bočicama od 1 ml. 1 bočica odgovara jednoj dozi za upotrebu.

Rabizin, kao i sva ostala cjepiva, vrlo je zahtjevna u uvjetima skladištenja.Rok trajanja lijeka – 36 mjeseci od datuma izdavanja. Bočice trebaju biti pohranjene na suhom tamnom mjestu na temperaturi od 2 do 8 stupnjeva Celzijusa.

PreporučeniUpute za uporabu lijeka Vitafel-C za mačke

2 upute za uporabu

Cijepljenje mačaka provodi se od 3 mjeseca. Cjepivo se daje supkutano ili intramuskularno. Godišnja revaccinacija je potrebna jednom svakih 12 mjeseci.

PreporučeniUpute za uporabu veterinarskih lijekova Nobivak DHPPI

3Pripravljanje životinje za cijepljenje

Morate slijediti osnovna pravila cijepljenja:

  • 10-14 dana prije cijepljenja, potrebno je de-worming mačka.
  • Cijepljenje bolesnih ili oslabljenih životinja provodi se samo odlukom veterinara. Prije cijepljenja potrebno je ispitati mačku i provesti kliničke testove.
  • Cijepljenje se ne daje u postoperativnim ili posttraumatskim razdobljima, kao i ako su antibiotici propisani mačiću.
  • Ako životinja pati od alergija, dugotrajnog liječenja kortikosteroidima ili ima smanjeni imunitet, cjepivo se daje zajedno s imunomodulatorom.

Nakon uvođenja cjepiva veterinar mora unijeti ulogu u vetpasport mačaka i potvrditi ga osobnim pečatom.

PreporučeniUpute za uporabu lijeka Tsiprovet za mačke

4 Važni aspekti cijepljenja mačaka

Cvatni mačići strogo su zabranjeni tijekom takozvanog imunološkog prozora: to je interval između 7 i 11 tjedana nakon rođenja. U ovom trenutku u tijelu mačića majčinska antitijela prestaju djelovati i početi razvijati svoje. Provokativno cjepivo može dovesti do nepotrebnih komplikacija.

Ako je mačka starija od 8 godina i nikada nije bila cijepljena protiv bjesnoće i drugih infekcija tijekom čitavog života, prije cijepljenja potrebno je potpuno sveobuhvatno ispitivanje životinje. Poželjno je proizvesti ga kod kuće da se izbjegne moguće kontakt sa zaraženim životinjama u klinici.

5 Briga za životinje nakon cijepljenja i mogućih problema

U roku od nekoliko dana nakon Cijepljenje mačaka može biti pospano i letargično. U tom razdoblju potrebno je zaštititi životinju od stresa i nepotrebnih tjelesnih aktivnosti. Ne biste trebali ići na putovanje ili promijeniti poznato okruženje za životinju.

Održivost imuniteta na bjesnoću nakon primjene Rabizina proizvodi se na dan 14-21. U tom razdoblju mačka mora pratiti karantenu: kontakt s necijepljenim životinjama mora biti isključen.

Predoziranje cjepiva nije poznato. U vrlo rijetkim slučajevima mačke razvijaju lokalnu alergijsku reakciju (bubrenje) na mjestu ubrizgavanja. Ako traje nekoliko dana, potrebno je simptomatsko liječenje.

Svaka planirana operacija (na primjer, kastracija) može se obaviti najranije 1 mjesec nakon cijepljenja. Inokulacija se ne preporuča pri mijenjanju zubi od mliječnih mačaka do stalnih.

Uz pažljivo pridržavanje uputa za uporabu lijeka i pravila cijepljenja Rabizin za mačke ne uzrokuje nuspojave. Ona stvara trajni imunitet na bjesnoću.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: