🐈 Prva pomoć za mačku: Što učiniti u prvih nekoliko minuta nakon ozljede?

Prva pomoć Cat

Životinje, poput ljudi, nisu osigurane od bolesti i ozljeda. Kako biste umanjili mogućnost ozljeda i trovanja, trebate znati što ćete zaštititi od Fluffy.

Najčešće, pečata pate od trovanja otrovnim biljkama domaćinima, kada zbog nedostatka vitamina i minerala oni se ispituju na zubu. Pronađite rješenje ovog problema vrlo je jednostavno. Prvo, morate osigurati da životinja dobiva dovoljne količine vitamina i minerala, a drugo, možete jednostavno kupiti germiniranu travu ili sjeme u trgovini kućnim ljubimcima (najopasnija biljka i cvijeće za mačke).

Također biste trebali zapamtiti da su mačke izuzetno znatiželjne životinje, adorirane šetnje na ogradu balkona i vijenaca. Takvi putovi mogu dovesti do pada životinje s visine i kao posljedica ozbiljnih ozljeda i poremećaja. Stoga je vrlo važno ograničiti pristup životinjama na opasna mjesta.

Ali bez obzira na to koliko se brinemo o našim kućnim ljubimcima, nažalost, nitko ih ne može spasiti apsolutno iz svega. Znate li što učiniti ako je mačka ozlijeđena?

Vrlo je važno pružiti prvu pomoć brzo i kompetentno.Naravno, to neće zamijeniti punopravno veterinarsko liječenje, ali ispravno prva pomoć će olakšati stanje vašeg ljubimca, a ponekad će spasiti život.

Kako liječiti ranu mačku?

Rane mogu biti sasvim različite duboke ili površne i mogu imati različite lokalizacije.

  • Ako je rana nije duboka, nije posljedica ugriza druge životinje, dovoljno je liječiti ranu s jednim od antiseptika, primjerice, prati se 3% vodikovim peroksidom i proces oko banalnog briljantnog zelenog (osnovne komponente veterinarskog seta za prvu pomoć). Možete staviti zavoj od sterilnog zavoja tek nakon što se uvjerite da je rana sužena i da nema teških krvarenja. Odijevajte suhom i čistom. Potrebno je zamijeniti zavojnicu jednom dnevno i pratiti stanje rane. Ako postoji bilo kakav iscjedak, boja se mijenja ili ne postupno iscjeljuje, onda morate ići na kvalificiranu pomoć. Preporučljivo je ne dopustiti da životinja lizne ozlijeđeno mjesto.
  • Duboka ranakao rezultat ugriza druge životinje, pogotovo ako su pogođeni duboki slojevi tkiva, zahtijeva neposrednu kiruršku intervenciju. Zato se morate hitno okupiti u veterinarskoj klinici.Maksimalno što možete učiniti je pokriti zahvaćeno područje sterilnim izrezom gaze ili barem čistom krpom, transportirati životinju što je prije moguće u kliniku s mjestom pogođenim prema gore.

Krvarenje u mačkama

Krvarenje može biti površno ili unutarnje.

  • S površinskim krvarenjem Potrebno je pritisnuti posude nešto više od rane. Možete upotrijebiti pojas, pritisni zavoj ili, u ekstremnim slučajevima, svoje prste. Ako krvarenje nije ozbiljno, pritisak treba primjenjivati ​​najmanje 10-15 minuta kako bi se krv mogla ugrušati. Prije isteka navedenog vremena, nije potrebno pokušati podići zavoj, remen ili prst kako bi provjerili je li krv prestala ili ne – to može uzrokovati vraćanje krvarenja. Ako krvarenje iz limfa, onda bi trebao biti zadržao do oslabiti protok krvi u oštećene žile. Ako se krvarenje ne zaustavi ili se nastavlja, potrebna je hitna veterinarska pomoć!
  • Unutarnje krvarenje podmukao i opasno, jer se ne mogu vidjeti i kontrolirati. Stoga, ako je životinja pala s velike visine ili udarila vrlo teško,promatrajte njegovo stanje vrlo pažljivo i pažljivo! Glavni znakovi unutarnjeg krvarenja jesu: brzo i nemirno disanje, hladne ekstremitete, bljedilo sluznice (npr. U usnoj šupljini), hemoptysis ili povraćanje krvi. Što je prije moguće, potražite kvalificiranu pomoć!

Prijelom mačaka

Prijelomi su otvoreni i zatvoreni. Otvoreni prijelom može se odmah vidjeti, jer je koža razbijena, pojavljuje se rana, iz koje se može vidjeti slomljena kost. Zatvoreni prijelom možda neće biti vidljiv izvana, osim ako su udovi neobično savijeni. Životinja doživljava bol, šok, ne može stajati na ozlijeđenim udovima, javlja se edem.

  • S otvorenim prijelomom važno je popraviti životinju što je više moguće. Pokrijte sterilnom krpom, gazom, zavojem, pamukom ili barem čistom krpom kako biste stavili frakturu i odmah otišli do veterinara. Nije poželjno probati akupunktore protiv životinja iz ljudskog pribora za prvu pomoć, jer jedino možete povrijediti. Bolje je požuriti da ga odvedete do veterinara.
  • S zatvorenim prijelomom također trebate vidjeti liječnika što je prije moguće. Imobilizirati životinju i zahvaćeni ekstrem.Ne preporučuje se samostalno nametnuti improvizirane gume ili pričvršćivanje zavoja.

Mačka gori

Opekline mogu biti toplinske (kipuće vode ili vatre), električne i kemijske. Lokalizacija opeklina također može biti različita (na površini tijela ili na sluznici). Ne zaboravite da opekotine uzrokuju jake bolove i uvelike povećavaju osjetljivost pogođenih područja na infekciju!

Ono što trebate učiniti prije svega je zaustaviti učinak iritantnog faktora (vatru, struju).

  • Toplinska i električna opekotina mogu se upotrijebiti kompresije hladne, poželjno kuhane vode i čiste / sterilne tkanine. Ne propustite članak o tome kako pomoći mačiću s toplotnim udarcem.
  • Kemijski opekotine Potrebno je isprati s tekućom toplom vodom 10-15 minuta. Za bilo kakve opekline potrebna hitna veterinarska skrb.

Sjeti se! Nema potrebe za korištenjem leda. Nema potrebe liječiti zahvaćena područja s mastima i uljima. Bolje pokrijte zahvaćeno područje sterilnom gazom i maknite mačku liječniku!

Uši insekata

Ljeto će stići vrlo brzo, a to znači da će sve vrste muha, kukaca i ostalih oživjeti.Što učiniti ako je kukac ugrizao kukac?

Znak da je mačka ugrizla nešto, možda tjeskobu životinje, svrbež, crvenilo usta. Potrebno je pažljivo ispitati mjesto ugriza, tako da vuna ne pokriva vidno polje. Ako mačiću ugrize pčela, onda morate vidjeti je li ubod i pokušati ga ukloniti.

Za ugriz trebate staviti led, zamotan u ručnik ili drugi hladni kompresor. Možete staviti mraz vodu i soda za pečenje i aplicirati na nekoliko minuta – to je naročito učinkovito s ugrizima pčela i ose. Pažljivo pratite stanje vašeg ljubimca. Izgled osip, pospanost, oticanje, otežano disanje – dokaz da morate hitno kontaktirati veterinara!

Iskreno želim da niste imali razloga pružiti prvu pomoć tvojoj mačići! Budite zdravi i sretni.

Reci mi, kakvu ste prvu pomoć nekom mačkom pružali?

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: