🐈 Kastracija mačke: prednosti i nedostatke, što daje postupak, u kojem je dobu bolje operirati

Pro i kontra kastracije mačke, dobne životinje, kontraindikacije za postupak

Većina vlasnika mačaka, posebno onih koji žive u gradskim apartmanima, vole kastrirati kućne ljubimce. Kao i kod bilo kojeg kirurškog postupka, kastracija ima svoje prednosti i nedostatke. Glavni nedostatak je postupak pod općom anestezijom, koji prijeti različitim komplikacijama, kao i životinjska sklonost pretilosti u budućnosti. Prednosti se trebaju pripisati nedostatku instinktivnog uzgoja sa svim pratećim problemima, kao i posvjetljivijim i smirenim rasporedom mačke nakon operacije.

 • 1. Kastracija ili sterilizacija?
 • 2. Zašto mi treba operacija?
 • 3. Kontraindikacije
 • 4. U kojoj dobi?
 • 5. Pozitivne i negativne strane kastracije
 • 6. Posljedice
 • Pokaži sve

1Kastracija ili sterilizacija?

Većina neiskusnih vlasnika zbunjuje koncepte poput kastracije i sterilizacije, pogrešno vjerujući da su isključivo kastrirane mačke i mačke koje steriliziraju. Međutim, ovo je posve neistinito. Ove operacije su namijenjene oba spola: kada je mačka kastrirana, testisi se uklanjaju, a u mačiću, jajnicima i maternici sterilni kanali se povezuju s mačkom, a jajovode do mačke.Istodobno, u drugom slučaju, spolni organi koji proizvode hormone i dalje funkcioniraju u potpunosti, seksualna želja i instinkti su sačuvani, životinje se mogu spojiti, ali ne mogu proizvesti potomstvo.

Stoga, radi radikalnog rješavanja problema, ipak vrijedi pribjeći kastraciji. Ljudskije je u odnosu na mačke i mačke. Sterilizirane životinje i dalje su izložene svakodnevnom stresu zbog hormona i imaju veću vjerojatnost da pate od spolno prenosivih bolesti, posebice kod mačaka koji mogu započeti patološke procese u nepravilnom maternici. Štoviše, odrasla životinja zahtijeva parenje do deset puta godišnje, što znači da će gotovo cijelo vrijeme biti podložno hormonalnim valovima, što će negativno utjecati i na sebe i vlasnika.

PreporučeniKastracija mačke: prednosti i nedostatke, kontraindikacije

2Zašto je potrebno operacija?

Želja uzgajivača da kastriraju mačku je osnovana:

 1. 1. instinkt potiče životinju da označi teritorij, posebno vlasnički namještaj i tepisi – omiljeno mjesto za izmet u mačaka;
 2. 2.životinja plače noću, pokušavajući privući ženu, otežavajući vlasniku spavanje;
 3. 3. Kućni ljubimac stalno pokušava pobjeći od kuće u potrazi za prikladnim partnerom, riskirući se izgubiti;
 4. Često mačka počinje pokazivati ​​agresiju prema vlasniku, nastojeći braniti svoj osobni prostor;
 5. 5. u nedostatku ženskog tijela dugo vremena, životinja počinje trpjeti i postaje nervozna i nemirna;
 6. 6. Operaciju uklanjanja gonada također provode vlasnici rodovitih životinja u slučaju kada je reprodukcija nekih pojedinaca nepoželjna;
 7. 7. Zdravstveno stanje maca u nekim slučajevima, na primjer, prisutnost genitalne traume je obvezna indikacija kastracije.

PreporučeniKastracija mačke kod kuće: prednosti i nedostatke operacija izvan klinike

3Protivopokazaniya

Nije uvijek takav jednostavan postupak moguć. To je zbog sljedećih čimbenika:

 1. 1. nije svaka životinja sposobna proći anesteziju kao rezultat bolesti kardiovaskularnog sustava;
 2. 2. prisutnost genitalnih tumora;
 3. 3. kriptorhizam i drugi razvojni poremećaji;
 4. 4. urolitijaza;
 5. 5. skrivene genitalne infekcije;
 6. 6.problemi s zgrušavanjem krvi;
 7. 7. životinje izloćbene klase namijenjene za uzgoj i unaprjeđenje pasmine, također ne mogu biti sterilizirane;
 8. Starije mačke imaju veliki rizik od komplikacija nakon operacije.

PreporučeniU kojem je dobu mačka kastrirana: maksimalno vrijeme

4 U kojoj dobi?

Svaka mačka sazrijeva pojedinačno, ali u većini slučajeva pokazuju prve znakove seksualne želje u razdoblju od sedam mjeseci do godine dana. Zdravi i čistokrvni kućni ljubimci mogu se kastrirati u ovom dobu, kada završi formiranje kostura i mišića, a životinja je podvrgnuta obveznom cijepljenju i sprečavanju parazita. Do ove godine kastracija je nepoželjna, jer zbog kirurške intervencije u tijelu mačića, koja još nije u potpunosti formirana, postoji velika vjerojatnost da se razvije upala mokraćne cijevi koja u budućnosti prijeti blokiranjem.

Naravno, svako pravilo ima svoje iznimke. Na primjer, neki uzgajivači mačjih gmazova prakticiraju rano kastracije pojedinaca koji nisu prikladni za uzgoj, za 3-4 mjeseca. U SAD-u, u mačići za beskućnike, mačići su kastrirani u dobi od osam tjedana.Operacija se odvija pomoću laparoskopske metode i zahtijeva dostupnost suvremene opreme i iskusnog liječnika. Prednost takve ranog kastracije je da hormonska pozadina mačke ne treba više puta obnoviti.

Starije životinje do 6-8 godina mogu biti kastrirane ako nemaju kronične bolesti i skrivene patologije.

Operirajte bez posljedica prave i prilično starije mačke koja ima više od osam godina, ali to je dopušteno samo uz visoku toleranciju anestezije i odsutnost kontraindikacija za operaciju.

Većina veterinara uvjerena je da se kastracija mora provesti prije nego što mačka uđe u svoj prvi seksualni odnos s mačkom. Vjeruje se da takve životinje zadržavaju seksualni nagon čak i nakon uklanjanja testisa. Ali ovo gledište nije sasvim točno. Naravno, hormoni će "igrati" u životinji krv neko vrijeme, tako da se njegovo ponašanje neće promijeniti u jednom trenutku. Ali nakon određenog razdoblja, proizvodnja spolnih hormona će se zaustaviti, a reproduktivna funkcija i instinkti povezani s njim će se smanjiti.

5 Pozitivne i negativne strane kastracije

Većina veterinara tvrdi da ova operacija ima mnoge prednosti koje nadmašuju svoje manje nedostatke. Nesumnjive prednosti ovog postupka uključuju sljedeće:

 • Castrated životinje imaju veću kvalitetu života i žive u prosjeku još nekoliko godina.
 • Mačka prestaje ostavljati oznake i agresivno se ponašati prema vlasniku i drugim kućnim ljubimcima. Ako navika obilježavanja nije nestala, tada miris izlučivanja nije tako oštar kao i kod nemuriranih kućnih ljubimaca.
 • Životinja prestaje nastojati pobjeći od kuće u potrazi za ženom i više ne stavlja svoj život u rizik, ali i razne bolesti koje se kreću od buha i helmintičke invazije na bolesti seksualne sfere. Zaustavite se i plačući srce noću.
 • Castration utječe na karakter kućnog ljubimca, postaje mirniji i poslušniji. Mačka postaje još više privržena vlasniku, prilagođava se životnom ritmu, a njegove intelektualne sposobnosti se povećavaju.
 • Castrated mačke praktički nisu osjetljive na bolesti adenoma prostate, različite maligne tumore i druge spolno prenosive bolesti, a njihovi su hormoni normalizirani.
 • Kućni ljubimac više ne proizvodi puno beskućnih mačića, osuđenih na patnju, što je s moralne točke gledišta velika prednost.
 • Kastracija domaće mačke pomoći će izbjeći različite ozljede i opasnosti povezane s uličnim natjecanjima i borbama između muškaraca za mačku.

Nedostaci uključuju:

 • Kastracija od strane beskrupuloznog veterinara može uzrokovati komplikacije. To se također odnosi i na dobro obavljenu proceduru, ponekad ove životinje imaju problema s radom kardiovaskularnog sustava odmah nakon operacije, kao i dijabetesom.
 • Ako mačka ima slabu toleranciju anestezije, čak i takav jednostavan postupak će biti opasnost za njegov život i zdravlje. To se posebno odnosi na starije životinje.
 • Postupak može biti neuspješan, jer ne samo da su testisi odgovorni za proizvodnju spolnih hormona u odraslih osoba, već i hipofiza. Stoga, čak i nakon kastracije, životinja će se ponašati kao i prije za razdoblje od šest mjeseci do godinu dana ili više. Ipak, hormoni će postupno biti uklonjeni iz tijela, a mačka će prestati označavati teritorij.

Pored plusa i minusa kastracije mačke, tu su i mitovi o tome, koji zbog neiskustva neki vlasnici mogu pripisati nedostatcima ovog postupka:

 1. 1. Nakon operacije, životinja je podložna pretilosti. Do neke mjere, njegova aktivnost se smanjuje, a mačka troši hranu u istoj količini. Ali taj se problem lako može riješiti izborom prave hrane i kompetentnim pristupom prehrani.
 2. 2. Mačke nakon uklanjanja spolnih žlijezda čine lijen, letargičan i apatičan. Samo da životinja postaje mirnija, ali naprotiv, zanimanje za igre s njom povećava se u odsutnosti seksualnog nagona. Treba imati na umu da bi s kastriranim kućnim ljubimcem trebalo više komunicirati i igrati.
 3. 3. Pet prestaje loviti male glodavce. Lovački i zaštitni instinkti ostaju na istoj razini s kastriranom životinjom, jer nemaju nikakve veze sa seksualnom željom.
 4. 4. Mačka pati zbog nemogućnosti nastavljanja rase. Nakon normalizacije hormonskog podrijetla, on neće biti podvrgnut instinktu reprodukcije, pa stoga brinuti o tome neće.
 5. 5. Postoji mišljenje da je urinogenitalni sustav takvih životinja skloniji riziku stvaranja kamena.Ali danas je pouzdano poznato samo da blokiranje mokraćnog trakta s pijeskom nije povezano s kastracijom, već s pretilošću koja se javlja zbog nepravilnog hranjenja.

6Posledstviya

Njega nakon kastrirane mačke nakon operacije je vrlo važno, jer je svaka kirurška intervencija stresna za kućnog ljubimca i ima svoje posljedice. To uključuje:

 • Kršenje koordinacije kretanja i orijentacije u prostoru, inhibicija. Potrebno je osigurati da se mačka ne popne na visoke površine, jer u suprotnom može pasti i ozlijediti se. Obično je potrebno nekoliko sati do dva dana kako bi se stanje normaliziralo.
 • Trebao bi maksimalnu pažnju posvetiti životinji i organizirati meko vodootporno smeće, jer tijekom razdoblja povlačenja iz anestezije nije u stanju kontrolirati proces mokrenja i povraćanja.
 • Krevet treba staviti u blizini grijalice ili bateriju tako da se kućni ljubimac ne smrzava. Vrlo je važno osigurati protok toplote jer se pod djelovanjem anestezije njegova tjelesna temperatura smanjuje za nekoliko stupnjeva.
 • S vremena na vrijeme potrebno je napraviti mačku laganom masažom ušiju i nogama kako bi se vratili oslabljeni protok krvi.
 • Nakon operacije, crijevna peristaltika obično je uznemirena, a pojavljuju se problemi s probavnim sustavom i mokrenjem. Ne smije hraniti životinju tijekom dana nakon postupka. Voda se može dati ranije od pet do šest sati. Ako kućni ljubimac ne ode na zahod duže od četiri dana, odmah ga pokažite veterinaru.
 • Ako je postoperativna šava počela krvariti, vjerojatno je da je mačka previše lizala. Morate nositi posebnu ogrlicu na životinji i jednom dnevno za liječenje šavova s ​​antiseptikom. U najmanjim znakovima upale treba odmah potražiti liječničku pomoć.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: