🐈 Posljedice mačke sterilizacije i kastracije mačaka. Priprema za kastraciju i sterilizaciju mačaka

Priprema za kastraciju i sterilizaciju mačaka. Komplikacije i posljedice nakon sterilizacije, kastracije mačke

Cat kastracija i mačka sterilizacija su relativno jednostavna operacija. Ipak, to su kirurške intervencije koje se odvijaju pod utjecajem opće anestezije. Kako bi se smanjila mogućnost komplikacija i smanjila razina stresa, potrebno je pripremiti vašeg ljubimca za kastraciju ili sterilizaciju.

1. Prije svega, potreban je pregled veterinara i prethodno savjetovanje. Morate biti sigurni da je životinja apsolutno zdrava i nema kontraindikacija za operaciju. Moguće je da će liječnik propisati da prođe test urina, a ponekad izmet. Nemojte se oduprijeti tomu i nemojte se žuriti da promijenite liječnika. Analiza urina je osobito važna ako je vaš ljubimac već dovoljno star. Činjenica je da su kršenja urogenitalnog sustava izravna kontraindikacija operaciji. Tijekom operacije estrus ne provodi se sterilizacija mačke.

povraćanje

Ponekad je posljedica uvođenja anestezije, čak i sa svim pravilima pripreme za kastraciju ili sterilizaciju. Ako kavica povraćanja nije jaka, trebate samo osigurati da se životinja ne guši u vlastitom povraćanju.Okrenite glavu na stranu tako da povraćanje ne ulazi u dišni sustav. U slučaju teškog ili nekontroliranog povraćanja odmah potražite veterinarsku njegu.

Nedostatak apetita, groznica, slabosti, pospanost. Takvo stanje je u načelu normalno, osobito u prvim satima nakon operacije i za 2 dana poslije, ali ne i više. Kod povišenih temperatura (iznad 39 ° C) više od 1-2 dana nakon operacije, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Spuštanje temperature ispod 37 ° C, a ako zagrijavanje kućnog ljubimca s grijačima ne pomaže, ovo je alarmantan simptom za koji trebate potražiti liječničku pomoć.

Unutarnje krvarenje

To će biti naznačeno letargijom životinje, kućni ljubimac neprestano laže, pokušaje dodirivanja ili moždanog udara uzrokovati bol, ako otvorite usta i pogledate sluznicu, bit će vrlo blijeda, gotovo bijela boja – URGENT vidjeti liječnika!

Infekcija rana

Prisutnost crvenila, oteklina (oteklina), povećanje iscjedak rane, ako iscjedak postaje gnječan – sve to zahtijeva neposrednu intervenciju veterinara.Prisutnost blagog crvenila i lagano oticanje ili oticanje prihvatljiva je za prva 3-4 dana nakon operacije, ali ne i više.

Dugoročni efekti i komplikacije su oni koji se pojavljuju nakon duljeg razdoblja nakon operacije kastracije mačke ili sterilizacije mačke.

Mačke mogu imati upalu panja spermatozoida. Osoba koja je daleko od veterinarske medicine teško će utvrditi ovu komplikaciju u svom kućnom ljubimcu. Obratite pažnju na pojavu otekline na mjestu djelovanja, oteklina je bolna, temperatura tijela raste, životinja je trom. Ovo stanje može se razviti u prvom tjednu nakon operacije. Ako sumnjate na bilo kakvu komplikaciju – ne ustručavajte se i kontaktirajte svog liječnika.

U mačaka, ovo ponašanje može se pojaviti kao kod vrućine. To je zato što se jajnik ne može potpuno ukloniti, a preostali dijelovi jajnika proizvode hormone koji uzrokuju takvo ponašanje. Ako savjetujete savjet svog veterinara, najbolje je da je to liječnik koji je izvršio operaciju.

gojaznost

Nemojte zaboraviti da uporaba anestezije i hormonske neravnoteže usporavaju metabolizam.Kako biste uklonili pojavu prekomjernog tjelesnog težine u vašem kućnom ljubimcu, nakon što sigurno uklanjate šavove i izliječite postoperativnu ranu, posavjetujte se s liječnikom, pružite svom ljubimcu odgovarajuću tjelesnu aktivnost svaki dan i uravnoteženu prehranu mačića. Nemojte preopteretiti vašeg ljubimca.

Budite brižljivi i pažljivi domaćini i sa svim sumnjivim simptomima, nemojte zanemariti kontakt s veterinarkom.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: