🐈 Kako pripremiti mačku za kastraciju i ono što trebate znati

Priprema mačke za kastraciju

Za vlasnike odraslih mačaka tijekom njihovog seksualnog lova, takvi problemi kao obilježavanje teritorija, agresivnost kućnog ljubimca, sprečavanje pojave neželjenih potomaka postaju relevantni.

sadržaj

 • Kada se izvede operacija
 • Što je kastracija
 • Kako pripremiti mačku za operaciju
 • operacija
 • Moguće komplikacije i postoperativna njega
  • komplikacije:
  • Postoperativna skrb:

Postoje dva glavna načina za njihovo rješavanje:

 • privremena supresija seksualne želje hormonskim pripravcima;
 • kirurška kastracija.

Budući da dugoročno korištenje hormona značajno povećava rizik od raznih komplikacija, uključujući onkologiju, savjetuje se veterinare da se odluče za kastraciju. Ovaj postupak tijekom pripremne pripreme nije štetan za zdravlje., ne smanjuje lovački instinkt i razigranost životinje, neće razviti rak testisa i smanjuje vjerojatnost razvoja tumora prostate. Vlasnici koji su odlučili o operaciji, postavlja se pitanje kako pripremiti mačku za kastraciju.

Kada se izvede operacija

Operacija mora biti izvedena u dobi od preko 9 mjeseci.Međutim, kako se ne bi naišlo na tipično ponašanje zrelog muškarca, bolje je držati ga prije puberteta u 6 mjeseci.

Mnogi skloništa i vrtići prakticiraju ranu kastraciju u 3 mjeseca, jer je u ovom dobu mačići već prilično neovisni, dobivaju im sva potrebna cijepljenja.

Rana kastracija životinja usporava rast i razvoj, ali to nema globalne posljedice, u svakom slučaju, rast će se nastaviti prema genetskom položaju. U slučaju djelomične kastracije ostavljajući dodatke vezivnog tkiva testisa (vazektomija ili sterilizacija) hormonska funkcija spolnih žlijezda nije uznemirena, što pridonosi boljem rastu životinje, ali i dalje ostaju svi problemi, osim nepoželjne reprodukcije.

© shutterstock

Dobna granica za kastraciju ograničena je samo zdravstvenim položajem kućnog ljubimca, sposobnost njegovog tijela da podvrgne anesteziji, ako prethodni pregled nije otkrio nikakvu kontraindikaciju, onda se može izvršiti operacija nakon pripremne pripreme.

Nije važno za kastraciju mačke, on je već bio pijan ili nije još.

Što je kastracija

Za ženke, kastracija je složenija abdominalna operacija za uklanjanje spolnih žlijezda, nego za mačke. Vlasnici često zbuniti i zamijeniti pojam kastracija pojam sterilizacije u odnosu na mačke, iako veterinarska sterilizacija mačaka odnose samo na oduzimanje sposobnosti da proizvode potomstvo koje podvezivanja jajovoda, bez uklanjanja reproduktivnih organa, ali u ovom slučaju, ako ne pripremiti kate postupku je velika opasnost od policistični jajnika i upale u maternici.

Ispravan rad ukloniti jajnike i maternicu zove ovariohysterectomy, je najbolja opcija za sprečavanje svih vrsta ginekoloških bolesti.

Kada je riječ o uklanjanju samo jajnika, izvodi se ovariektomija. Vlasnik mačke bolje razumjeti ove uvjete kako bi se razgovarati s liječnikom na jednom jeziku i dobiti operaciju željeni rezultat.

Kako pripremiti mačku za operaciju

Priprema mačke za kastraciju sadrži mali popis aktivnosti.

 • Prvo, u okviru pripreme potrebne za obavljanje cijepljenje na kastraciju i de-worming, pričekajte karantene, provjerite cjelokupno zdravlje mačka na veterinara.
 • Hranite mačku prije nego što kastracija nije moguća. Potrebno je pripremiti tijelo za gladnu prehranu najmanje 8 sati prije operacije, uzdržavajući se od pijenja 3-4 sata.
 • Uoči mačke prije kastracije treba oprati.

operacija

Nakon pripreme, kastracija se izvodi kirurškim zahvatom pod općom anestezijom.

© shutterstock

Mačka mora biti pripremljena za kastraciju i od strane veterinara. Injektira anesteziju, uklanja kosu od skrotuma životinje, tretira kožu testisa sa alkoholom, a zatim s jodom. Pa, ako klinika ima zaseban anesteziolog, to ukazuje na visoku razinu institucije.

Kroz mali, 1-1,5 cm, rez u skrotumu, testisi se uklanjaju, Testisi (ili testisi) su uparena spolna žlijezda mačaka, u kojoj se, nakon dostizanja puberteta, javlja formiranje spermatozoida i muški spolni hormon, testosteron. Iz testisa se spermatski kabel odmakne.

Odstranjivanje testisa javlja se nakon što se spermatozoidni vijčani spojevi spriječe krvarenje, a na njega se primjenjuje ligature posebnog materijala. Potpuno otapanje konca spontano se javlja unutar tri mjeseca. Rana se liječi sterilnom krpom i posebnim sprejem koji sadrži antibiotike.Rane na skrotumu su vrlo male, tako da se šavovi ne mogu preklapati, ozdravljenje se odvija vrlo brzo. Njihova dodatna obrada od vlasnika nije potrebna.

Takva operacija traje, uključujući i pripremu, do pola sata, 15 minuta za anesteziju i otprilike isti iznos za operaciju. Životinja se može odmah pokupiti ili otići u bolnicu da izađe iz anestezije (oko tri sata).

U mačaka je čest problem poput kriptorhidizma – ne silazu testisa (testisa) u skrotum. Može biti jednostrano i dvostrano. I vlasnik i liječnik moraju saznati prije operacije da li postoji ova patologija.

Potrebno je liječiti kriptorhidnu mačku izvodivši kastraciju ekstrakcijom testisa iz abdominalne šupljine ili prepona. Istodobno treba ukloniti drugi, zdrav testis. Istodobno, nije dopušteno ukloniti zdravo testis, ali ne ostaviti ga da silazi. Prvo, to može biti preduvjet za razvoj raka testisa, a drugo, nedostatci u ponašanju seksualnog lovca na mačku smetaju vlasnicima.

obično mačka se vraća na normalu nakon operacije u roku od 48 sati, komplikacije su rijetke, za njihovu minimalizaciju i prevenciju potrebna je preliminarna priprema, točnost liječnika i postoperativnu njegu.U slučaju sumnjičavog postoperativnog razdoblja, to jest produljenoj slabosti, pospanosti, nedostatka apetita, odmah se obratite veterinaru.

© shutterstock

Moguće komplikacije i postoperativna njega

komplikacije:

 • prolaps zajedničke vaginalne membrane;
 • krvarenja;
 • panjeve spermatozoida, omentuma i intestinalne petlje;
 • kardiovaskularni poremećaji su mogući kao reakcija na anesteziju, posebno kod starijih mačaka;
 • Intolerancija na anesteziju je moguća kod životinja s alergijama. U ovom slučaju izlaz može biti lokalna anestezija.

Postoperativna skrb:

 • na dan operacije samo voda u prehrani;
 • eliminirati penjanje kako bi se izbjegle ozljede;
 • pazite da su oči zatvorene tijekom spavanja. U stanju anestezije i neko vrijeme nakon što se mačeve oči mogu otvoriti, a kako bi ih se spriječilo isušivanje, povremeno biste trebali zatvoriti kapke ili koristiti posebne kapljice za vlaženje;
 • Nemojte lizati u perineumu prvoga dana. Ako nije moguće stalno kontrolirati životinju, možete upotrijebiti poseban ovratnik koji će mu ograničiti pristup teškim mjestima njegova tijela;
 • preporučljivo je prebaciti na hranu za neuterirane mačke ili s niskim sadržajem masti.U vezi s promjenom hormonskog podrijetla, metabolizam se usporava, mačka ima predispoziciju za povećanje težine. Stoga je vrlo važno redovito se igrati s njim i pravilno ga hraniti;
 • castrats su kontraindicirani u hranidbi ribe kako bi se izbjegao urološki sindrom zasićenosti urina s solima fosfora i kalcija.

I, naravno, milost i ljubav domaćina olakšat će mačku postoperativnom razdoblju.

Nakon kastracije dolazi do hormonskih promjena, mačka više ne treba tražiti ženke, stoga se teritorijska oznaka i srčani vrisak prestanu, više neće nastojati pobjeći od kuće, težiti dominaciji, postati će nježniji i nježniji.

Vlasnik je samo trebao biti spreman platiti mu malo više pozornosti.

Kastracija je skuplja od hormona, ali to je jednokratna investicija, dok lijekovi postaju stalni trošak, morat će ih se kupiti za život četveronožnog prijatelja koji će biti puno skuplji.

Odluka o kastraciji mačke koja nije namijenjena uzgoju, ne predstavlja uzgojnu vrijednost je civilizirana i ispravna odluka.To ne samo da štedi domaćina od ponašanja i mogućih medicinskih problema životinje, već i produžuje život.

Protivnici kastracije daju niz argumenata, ali većina njih su mitska. Ne možete predložiti ljudske instinkte i potrebe na mačkama, nego su dvije potpuno različite prirode. Kastracija ne čini mačku bezglavo biće, u prirodi, seksualni instinkt je potreban za reprodukciju, za traženje hrane, ali u uvjetima stanovanja jednostavno nema potrebe za njom. Mačka će ostati ista mačka, samo mirnija, uravnoteženija i sretnija.

Za poboljšanje metabolizma osiguravaju aktivan način života.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: