🐈 Kako pripremiti mačku za sterilizaciju, što trebam učiniti, mogu li se hraniti?

Priprema mačaka za sterilizaciju i postoperativnu skrb za životinje

Sterilizacija je operacija koju obavlja stručnjak za uklanjanje jajnika i maternice. Izvodi se pod općom anestezijom, a rizik je obično minimalan. Ipak, to zahtijeva pažljivu pripremu. Potrebno je konzultirati veterinarsku kliniku s specijalistom koji će izravno izvršiti ovaj postupak o napretku operacije, njegovim posljedicama i postoperativnoj adaptaciji životinje. Prije svega, trebate zapamtiti dopuštenu dob za sterilizaciju. Operacija treba obaviti nakon što životinja dosegne pubertet. Optimalna dob za sterilizaciju mačaka je razdoblje od 9 do 12 mjeseci.

 • 1. Kako pripremiti mačku za sterilizaciju?
 • 2. Što je potrebno u veterinarskoj klinici?
 • 3. Postoperativna skrb

1 Kako pripremiti mačku za sterilizaciju?

Da bi pravilno pripremili mačku za sterilizaciju, prvo je potrebno brinuti se za svoje zdravlje. Potrebno je proći cjelovit medicinski pregled: proći sve potrebne testove (krv, urin), napraviti ultrazvuk abdomena i provjeriti srce. Ako je zdravlje životinje u redu, onda možete odlučiti o datumu operacije.Ako vaš ljubimac ima bilo kakvih zdravstvenih problema, liječnik će propisati potrebne tretmane.

Također, mjesec dana prije sterilizacije, mačka treba biti cijepljena kako bi se izbjegle ozbiljne infekcije. 10 dana prije operacije uz pomoć posebnih anthelmintikih sredstava potrebno je voditi parazite.

U vrijeme operacije mačka mora biti potpuno zdrava. Ako postoje bolesti, morate unaprijed obavijestiti liječnika.

Dan prije sterilizacije mačke treba dati vazelinovo ulje. To je učinjeno kako bi ispraznili crijeva. 10-12 sati prije postupka, životinja se ne smije hraniti tako da je želudac u vrijeme operacije bio prazan. Tako se anestezija lakše podnosi i neće biti povraćanja za vrijeme i nakon operacije. Oko 3 sata prije postupka mačka može biti pijana s malom količinom vode.

PreporučeniKastracija mačke: prednosti i nedostatke, kontraindikacije

2Što je potrebno u veterinarskoj klinici?

Idete li u veterinarsku kliniku, morate s vama poduzeti sljedeće stvari:

 • nošenje sa zglobnim poklopcem ili komotna prostrana košara (nakon operacije, mačka će ležati);
 • čista, apsorbirajuća pelena koja bi trebala biti postavljena na dno košarice;
 • topla deka, postoperativna deka, salvete;
 • životinjska veterinarska putovnica i putovnica vlasnika.

Neposredno prije operacije, liječnik će ponovno ispitati životinju, i ako je sve u redu, započet će s radom. Sama operacija traje oko 3040 minuta. Nakon toga morate pažljivo slušati i zapisati sve potrebne preporuke liječnika za njegu ljubimca.

Ako postoji bolnica u veterinarskoj klinici, najbolje je ostaviti životinju pod nadzorom iskusnih veterinara za razdoblje oporavka od anestezije.

3Postoperativna skrb

Nakon operacije, oslabljeni kućni ljubimac treba brigu i pažnju vlasnika. Također, vlasnik mačke treba poznavati pravila poslijeoperacijske skrbi za kućne ljubimce kod kuće. Po povratku kući, morate staviti mačku na stan madrac i pokriti sag. Najbolje je staviti madrac na pod, od radijatora i aparata za grijanje. Također nemojte stavljati životinju u nacrt. Potrebno je pažljivo pratiti mačku i ne ostaviti ga bez nadzora, jer je proces izlaska iz anestezije prilično bolan za nju.

Tako da mačka ne zanijem šapama, s vremena na vrijeme je nužno da je nježno okrenete s jedne strane na drugu. Nakon buđenja ponašanje životinje neće biti dovoljno, mogu se primijetiti sljedeći simptomi:

 • slaba držanja glave;
 • pletene noge;
 • izgubljeni izgled;
 • nekoordinacija.

Ne brinite mnogo ako vaš ljubimac počne prikazivati ​​sve te simptome u isto vrijeme. Ovo je privremeni fenomen, a pored takvih simptoma u postoperativnom razdoblju normi su.

Tijekom razdoblja skrbi nakon operacije potrebno je osigurati da se mačka ne skriva u teško dostupnim mjestima i ne uspon na visoku površinu. Morate pokušati nježno umiriti ljubimca. Da životinja ne pati od žeđi, trebate koristiti pipetu, kap po kap, kako biste dobili malu količinu vode. I tek nakon 7-8 sati nakon oslobađanja anestezije možeš li hraniti polu-tekuću hranu. Morate se pobrinuti da mačka nema zatvor. Ako se osjeti na pokretu crijeva, šavovi mogu razbiti.

Također je potrebno provesti postupak liječenja šavova s ​​posebnim mastima i antiseptičkim tekućinama koje je liječnik propisao. Tkanine se mijenjaju svakodnevno, a nakon tjedan dana ga uopće ne možete koristiti. Da mačka ne lizne šav, poželjno je kupiti posebnu ogrlicu. Tijekom razdoblja ozdravljenja šavova potrebno je ograničiti životinju u aktivnim pokretima. Nakon 10 dana, mačka treba vratiti veterinaru radi uklanjanja šavova.

Nakon uklanjanja postoperativnih šavova počinje razdoblje oporavka životinjskog tijela. Hormonska pozadina nakon sterilizacije ne mijenja se odmah, ali s vremenom. Ako je prošlo dovoljno dugo vrijeme, a mačka ostaje zainteresirana za suprotni spol, ponovno se trebate posavjetovati sa stručnjakom.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: