🐈 Uzgajane mačke s velikim ušima, izdužene njuške

Pregled najpopularnijih pasmina mačaka s velikim ušima

Mačke s velikim ušima nemaju nikakve prednosti pred ostalima. Na primjer, bolje slušanje, kao što očekujete. Popularnost ove kategorije mačaka objašnjava isključivo smiješno i neobično pojavljivanje takvih kućnih ljubimaca.

Jedina stvar koja utječe na veličinu mačjih ušiju – prijenos topline. Čašica se sastoji od vrlo tanke kože kroz mrežu malih krvnih žila. Na najmanju fluktuaciju zraka, cijeli sustav se odmah hladi. Krv iz kapilara ušiju širi se mačjem tijelu, širujući učinak hlađenja na sve dijelove tijela. Zato većina ušnih mačaka dolaze iz vrućih zemalja.

 • 1. sfingi
 • 2. kanadski
 • 3. Don
 • 4. Peterburd
 • 5. Siamska mačka
 • 6. Orijentalna mačka
 • 7. Devon Rex
 • 8. Cornish Rex
 • Elf
 • Abyssinijska mačka
 • 11. Savannah
 • 12. Somalija
 • 13. Turska angora
 • 14. Maine Coon
 • Pokaži sve

1Sfinksy

Postoje tri vrste mačjih sfinksa. Najpoznatiji od njih je kanadski Sfinks. Trajalo je najduže. Po prirodi svih tih mačaka su vrlo prijateljski i nježan, razigran, ali ne nametljiv. Ovo je njihova sličnost, ali sve tri pasmine imaju mnogo razlika.

Ime psaMjesto uklanjanjaWoolless genIzgradnja tijelaglavauši
Kanadski SfinksKanada, OntariorecesivanSnažan, mišićav. Oblike tijela zaobljeneGlava je kratka i široka. Jasno označena prijelaz s čela u nos. Oči su u obliku limuna, velikePostavite ravno, posadajte sredinu
Don SphynxRusija, Rostov-na-DondominantanTijelo je masivno, široko. Želudac istaknutGlava je klinasta. Jasno istaknute jagodice i obrve. Oči oblika badema, kosoPostavi visoko, stajati ravno
PETERBALDRusija, St. PetersburgdominantanTijelo je dugo. Noge su tanke, dugeGlava je uska, klinasta. Obrazi i čelo su ravni, nos je dugačak. Oči oblika badema, kosoNiski set, rasprostranjen
PreporučeniTop 15 najpopularnijih pasmina mačaka u svijetu

2Kanadsky

Godine 1966. rođen je goli mačić u kanadskom gradu Ontario. Njegovo je ime Perun, a on se pojavio sasvim slučajno – u leglu najobičnije mačke. S njim je počeo zanimanje za mačke bez dlake. Međutim, uzgoj njegovih potomaka nije doveo do željenog rezultata, golih mladunaca se pojavljuju vrlo rijetko. Nije bilo jasno kako osigurati željenu osobinu u potomstvu bez pribjegavanja blisko povezanim križevima.

Deset godina kasnije, u jednom od gradova u američkoj državi Minnesoti, postojala je situacija koja je bila uspješna za uzgoj mačjih bez dlaka: gotovo istovremeno rođeni su dva suprotna spola golih mačića. Različiti roditelji! Ove dvije životinje postale su progenitorima svih kanadskih sfinga. Malo kasnije, u Torontu (Kanada) pronađene su dvije golim mačkama: Pinky i Paloma. Poslali su ih u Nizozemsku, a od njih je došla europska linija kanadskih sfinge.

U isto vrijeme s njima u istom gradu je otkriven i Bambi mačka. Pokazalo se da nije prikladno za uzgoj, ali je postalo poznato širom svijeta jer je živjelo više od devetnaest godina – rekord za mačke ove pasmine. Ovo je prilično dug život prema standardima mačke, pogotovo s obzirom da je mačka izvorno ulična mačka.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaMačke su srednje veličine. Tijelo je snažno, mišićavo, prilično široko. Trbuh je zaobljen. Škrinja široka
glavaKratko i široko, oblikovano poput zaobljenog klina. Duljina glave gotovo je jednaka širini. Izbočene jagodice, snažne čeljusti, širok nos. Nos je kratak
očiVelika, u obliku limuna. Boja može biti bilo koja
ušiŠiroko u podnožju, prilično širok. Triangularni oblik s zaobljenim krajevima
repDugačak
ekstremitetTanak, ali mišićav. Prsti su dugački. Stražnje noge duže od prednje.
vunaDopuštena je lagana pucnjava na površini tijela, četkica na repu, vidljiva prska blizu ušiju.
bojabilo koji

Po prirodi kanadskih sfinga su mirni, ne agresivni, nježni. Vrlo privržen vlasniku, ali ne ljubomoran. Oni zahtijevaju puno komunikacije s nekom osobom, vrlo su pametni i nisu baš aktivni.

PreporučeniIzvorne i neobične pasmine mačaka – opis, izgled, karakter

3Donskoy

Ova pasmina je nedavno uzgajana i razvila se paralelno s kanadskim sfingom. Godine 1987. lokalni stanovnik pronašao je bezglavi mačak na ulici u Rostov-na-Donu. Žena je požalila životinju i odvela ga u svoj dom, pozivajući Varvaru. Bila je ona ona koja je postala progenitorica svih Don Sphynxa, tzv. Analogija s kanadskom.

Ispalo je da je lakše uzgajati ruske mačke bez dlaka od njihovih zapadnih kolega, jer je genski odgovoran za odsutnost kose dominantan u Don Sphynx.Jednostavno rečeno, ako prijeđete ove mačke s običnim, potomstvo će nužno pokazati značajke sfinga. Jedna od tri varijante takve manifestacije je moguća:

 • apsolutna bezbojnost;
 • tanki na površini tijela, nestaje s godinama;
 • gusta, tvrda vuna koja može nestati tijekom vremena.

Mačke potonjeg tipa ("Četka") često se koriste u uzgoju, budući da su potomci dviju takvih životinja zasigurno potpuno goli. Ali na izložbama takve životinje gotovo nikada ne postoje.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaSnažno tijelo, ravno natrag. Prosječne veličine
glavaZglobni oblik, s ravnim čelom. Jasno se ističu jagodice i obrve. Ali ravno, oko cijevi
očiOblikano od badema, koso. Boja može biti bilo koja
ušiPostavite visoko, lagano nagnuto prema naprijed. Zaokruženi savjeti
repSrednja duljina, ravna, zaobljena vrh
ekstremitetDužina – srednja, šapice malo zaobljene. Prsti dugo
vunaDopušteno je lagano pušenje cijelog tijela.
bojabilo koji

Lik Don Sphynx je prijateljski. Oni su aktivni, energični i društveni. Posjedujete stabilnu psihu, lako se prilagodite promjeni.Vezano za vlasnika, lako naučiti i dobro se povezati s drugim životinjama.

PreporučeniNajpopularnije pasmine mačaka bez repa ili s kratkim repom

4Peterbold

Petersburgers se također nazivaju "Petersburg sfingi". Prvi mačić ove pasmine zvao se Nocturne. Rođen je u Sankt Peterburgu iz mačke Don Sphynx i orijentalne mačke. Taj je događaj posve nedavno – 1994. godine. I tek dvije godine kasnije definiran je standard pasmine.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaDimenzije – srednje. Tijelo je izduženo, ramena i kukovi imaju istu širinu. Ribe zaobljene
glavaUska i duga. Prijelaz od glave do vrata je glatka i elegantna. Nos ravno, dugo
očiOblika u bademu, blago koso. Boja je žuta, plava ili zelena
ušiŠiroko na bazi, jako razdvojeni.
repVrlo dug i tanak
ekstremitetDuga, vitka. Šape su debele, okrugle. Prsti su dugi, produženi
vunaMačić može biti prekriven vunom, koja kasnije nestaje. U odrasloj životinji dopušteno je pubertet na licu, šapama i repu, kao i malom otpuštanju cijelog tijela.
bojaBilo.Posebno vrijedna: čokolada, boja, ljubičasta, kremasta, partikularna.

Peterbaldovi su aktivni, znatiželjni, razigrani. Kao i svi sfingi, privezani osobi i zahtijevaju veliku pažnju. Oni mehani puno, imaju prilično glasan glas i vrlo su čisti.

5Samina mačka

Domovini ove pasmine je Tajland. Dugo su se vremena sijamske mačke smatrale svetim životinjama. Živjeli su u hramovima, u kraljevskoj obitelji, i koristili su se za različite rituale. Siam je tretiran s velikim poštovanjem, njihov život i zdravlje su zaštićeni zakonom.

Osim toga, zakon zabranio izvoz takvih mačaka izvan zemlje. Stoga se u Europi Siam pojavio vrlo kasno – samo na kraju devetnaestog stoljeća. Engleski konzul donio je u svoju zemlju poklon kralja Tajlanda – par gracioznih kratkodlakih mačaka s plavim očima i određene "maske" na licu.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaDimenzije – srednje. Tijelo je tanko i profinjeno, ali mišićavo. Vrata su duga. Prsa i ramena nalaze se na širini bokova.
glavaKutni, duguljasti, dugi. Nos je ravno, čelo je ravno.Lice njuške su uske, brada je dobro definirana.
očiOblik – oblika badema. Boja je obično plava, ali zelena je dopuštena.
ušiBaza je široka, vrhovi su usmjereni
repTanak, fleksibilan i dug. Savjet je oštar
ekstremitetDuga i vitka. Oblik šape – ovalan
vunaKratko, čvrsto na tijelu. Soft. Nema podsloja
bojaO četrdeset vrsta prihvatljivih boja. Prisutnost karakteristične tamne "maske" na licu

Sijamske mačke vrlo su pametne i vrlo znatiželjne. Osoba usredotočena na ljude, ljubazna, ljubomorna i vrlo aktivna. Oni zahtijevaju veliku pažnju vlasnika i vole se igrati s njim, a ne samo sjediti na koljenima. Dovoljno je za vlak, može naučiti razne trikove. Imaj glasan glas i meow često dovoljno. Može se povezati s psima i drugim životinjama.

6Orientalna mačka

Druga pasmina koja je došla iz Tajlanda. Poput sijamske, orijentalne mačke već su dugo zabranjene izvozu u inozemstvo. Prvi Europljani koji su vidjeli te mačke bili su britanski. Par takvih životinja predstavljen je na izložbi 1894., no javnost ih nije cijenila.Dugi put, orijentalci su smatrali neispravnim sijamskim mačkama. Britanski klub obožavatelja ove pasmine čak je pokušao zabraniti uzgoj orijentalnih mačaka.

No, 60-ih godina prošlog stoljeća još su bili uzgajivači koji su bili ozbiljno uključeni u tu pasminu. Godine 1974. orijentalci su službeno registrirani kao samostalna pasmina.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaProširen, profinjen. Ali istodobno jaka i mišićava. Trbuh je mršav
glavaVeličine su prosječne; trokutastog oblika. Nosa je duga, glatka, nastavlja liniju čela. Krajevi nosa i brade trebali bi oblikovati ravnu liniju.
očiBadema obliku. Boja – zelena; s bijelim kaputom u plavoj boji. Pojedinci s različitim očima su dopušteni.
ušiŠiroko u podnožju, zaobljeno. Posađeno za nastavak naslova.
repDugačak
ekstremitetTanak, jak. Stražnje noge duže od prednje. Noge su mali, okrugli
vunaMožda kratko i dugo. Ali pazite da se tijesno približite tijelu.
bojaBilo. Glavne boje: plava, čokolada, ljiljana, crvena, svjetlo smeđa i svijetlo siva

Orijentalci su vrlo zahtjevni prema osobi, ljubomorni.Prijateljski i društven, ali često uvrijeđen. Izuzetno aktivan i energičan, uvijek u pokretu i stalno meowing.

7Devon-Rex

Devon Rex pojavio se u Engleskoj, u okrugu Devonshire. U blizini napuštenog rudnika vidjelo se mačka s vrlo neobičnim izgledom. U rukama ljudi nije dobio, ali se ispostavilo da je uhvatio običnu mačku s kojom se ova mačka ponašala. Rođena je na crnom kovrčavom mačiću, koja je postala progenitor ove pasmine.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaZdepast. Tijelo je srednje veličine, elegantno. Prsa su snažna i široka
glavaMala, s izduženom njuškom. Jagodice se izražavaju. Snug nos
očiOči su okrugle, velike i široke. Dostupne boje: zelena, žuta, plava, zlatno zelena
ušiVelika, široko zasađena. Četke su dopuštene
repTanak i dug, s zaobljenim vrhom
ekstremitetSnažan, visok. Stražnje noge duže od prednje.
vunaKratka i meka, kovrčava. Ne bi smjela biti vidljiva čuvara. Na licu, leđima, bokovima i stranama kose je duža nego na drugim dijelovima tijela.
bojaSvaka boja je dopuštena.

Devon Rex su pametni, razigrani, snalažni.Čvrsto vezan za osobu, dosadno bez njega. Dakle, mačke trebaju platiti dosta vremena. Savršeno prikladan za obuku, uključujući i naučiti izvesti prilično složene trikove.

8Kornish Rex

Poput Devon Rexa, Cornish se pojavio u Velikoj Britaniji. To se dogodilo 1950. godine, kada je jedna od pet mačića rožnata u običnoj domaćoj mači. Vlasnik životinje bio je profesionalno angažiran u uzgoju zečeva. Primjećujući neobičan znak mačiću, odlučila je razviti i uzgajati slične mačke.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaMale, kompaktne mačke. Tijelo je izduženo, dugo. Leđa je zakrivljena. Prsa, bokovi i ramena jednake širine
glavaKutni, srednje veličine. Izražene su jazbine. Nos je ravno, dugo, s jasno vidljivim nosom
očiOblikano od badema, velik, koso. Boja može biti različita nijansa žute i zelene, ili plave boje
ušiPostavi visoko. Imati oblik trokuta s širokom podlogom.
repDuga i fleksibilna, tapers na tip
ekstremitetDugo i jaka
vunaKratka, meka, gusta, vrlo kovrčava
bojabilo koji

Vrlo inteligentne životinje, vezane uz vlasnika.Čvrsto, nije označeno, nije agresivno, nikada ne ukrade hranu sa stola. Nije previše aktivan, ali ne leži na kauču cijeli dan. Lako je trenirati. Može se naviknuti na hodanje na remenje i remen.

9Elf

Vrlo nova i vrlo rijetka pasmina. Ove se mačke nisu pojavile slučajno, ali su ih namjerno proveli američki uzgajivači s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća. Prvi rezultati pojavili su se tek 2006. godine – bili su goli mačići s ušima nataknutima. Da biste dobili takve neobične životinje, kanadski sfingovi prešli su s američkim Curls. U 2007. godini pasmina je službeno registrirana.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaPrilično velike mačke. Tijelo je moćno, s dobro razvijenim mišićima. Želuca malo strši.
glavaokrugla; jagodice jasno definirane
očiVelika, badema. Boja – plava ili zelena
ušiVrlo velike, savjeti su zakrivljeni natrag
repSrednja duljina, taperi prema kraju
ekstremitetTanak. Šape izduljene. Prsti dugo
vunaNedostaje ili blagi pubescence preko cijele površine tijela.
bojabilo koji

Poput kanadskog Sfinksa, vrlo pametan i oprezan.Posvećena vlasniku, ali ne nametljivom, iako ponekad zahtijeva pažnju njegovoj osobi. Savršeno se približite psima i drugim životinjama.

10 Abyssinian cat

Divlja mačka Afrike koja je prethodno živjela u Etiopiji smatra se izravnim prednikom Abisijanaca. Ovo područje u prošlosti nazivalo se je Abyssinija, stoga je ime pasmine. Godine 1868. prva takva mačka donijela je u Englesku kapetan ratnog broda. Postao je utemeljitelj ove pasmine.

Tjelesni oblik Abyssinijanaca tog vremena bio je posve drukčiji, osim što su bile dopuštene boje. Ali s vremenom su Abyssinovske mačke postale ono što smo ih obično vidjeli. Pasmina je službeno registrirana 1904., a istodobno je uspostavljena i moderna norma. Tijekom Prvog svjetskog rata Abisini su gotovo nestali, ali uspjeli su ih zadržati u Sjedinjenim Državama. A ove se mačke vratile u Europu tek nakon kraja sljedećeg rata.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaVeličine su prosječne. Tijelo je vrlo fleksibilno, vitko
glavaTriangularni oblik. Kljun zaokružen
očiBadema obliku. Boja – jantarna, matica ili zelena
ušiŠiroko u podnožju, zaobljena do kraja. Četke su dopuštene
repDugačak
ekstremitetMišićav, srednje veličine. Šape su velike, okrugle
vunaKratka i meka. Njegova je osobina da je svaka kosa obojana odjednom u nekoliko nijansi. Ovo se zove "otkucavanje".
bojaČetiri vrste boja su dopuštene: čestica (glavna boja svijetlo crvena, tikvice su svijetlosmeđe); faun (glavna boja je vrhnja, tikking je bež); plava (glavna boja je crvena, zastavica je sivoplava); divlja (glavna boja je crvenkasto smeđa, škakljanje je crna)

Abyssinian mačke su vrlo okretan, aktivan i energičan. Oni ne zahtijevaju pažnju vlasnika cijelo vrijeme, ali im je potrebno dati vremena. To je osobito slučaj kada je neko vrijeme kod kuće nedostajalo (na primjer, on je bio na poslu).

11Savanna

Još jedna domaća mačka, silazila je izravno od divljih afričkih bližnjaka. Ovaj put – od prilično živih i dobro servala do danas. Savanna se u Americi uzgajala osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ljudi koji su sudjelovali u tome, nastojali su mu dati sličnost velikim divljim mačkama – gepardi i leopardi. Svrha ovoga bila je posebice želja da se smanji broj slučajeva kada se takve životinje čuvaju kao kućne ljubimce u apsolutno neprikladnim uvjetima za njih.

U to vrijeme, farme za uzgoj navedenih servala bile su popularne u državama. Kota s jedne od tih farmi zamolila je žena koja je uzgajala obične mačke od prijatelja. Ali tako se dogodilo da su potomci divlje zvijeri donijeli svoj vlastiti dom Siam. Godine 1986. rodila je djevojčicu mačića, koja je postala prva reprezentacija pasmine savane.

Ova mačka predstavljena je vlasniku servalne mačke. Tri godine kasnije rodila je nekoliko beba iz Angora mačke. Vlasnik mačića objavio je nekoliko članaka o novoj pasmini u tematskim časopisima, a pasmina je zainteresirana za uzgajivače – posebno Patrick Kelly, koji je kupio jedan od mačića i nastavio je poboljšavati. Godine 1996. savana je službeno registrirana kao pasmina.

Čak iu ovoj priči bio je čovjek čije je ime bio Simon Brody. Ovo je prevarant koji je pokušavao prenijeti rane verzije savane (servalne i siamske mačke hibrida) za novu Asherovu pasminu koju je osobno uzgajao. Ponude za prodaju takvih mačaka mogu se naći danas.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaVrlo velike mačke. Atletski oblik, oblik tijela sličan je gepardi.Ramena, prsnog koša i bedara su vrlo snažni.
glavaPrilično mala (u odnosu na tijelo); trokutastog oblika. Širok nos
očiGornja linija oka je zaobljeni tupim kutom, donji dio badema. Oči mogu biti žute, bakrene ili zelene.
ušiPostavi visoko. Obitelji su vrlo široke; savjeti zaokruženi
repNije dugo, srednje debljine. Sužavanje prema kraju
ekstremitetDuga, vitka, mišićna. Prednje noge su kraće od stražnjeg dijela. Šapa je mala, ovalna
vunaVrlo gusta, gruba i gusta. Poddlaka je mekana, ali čvrsto je skrivena pod gustom slojem čuvajuće kose.
bojaObvezni znak savane – cheetah spotova koji se nalaze u cijelom tijelu. Mogu biti samo crne i smeđe. Dopuštena je boja pozadine: čokolada, srebro, smeđe, zlato i tabby cimet.

Vrijednost pasmine mačke savane određena je brojem krvnih servala u pojedinoj osobi. Savannah F1 – Serval polovina, oni su cijenjeni najskuplji. F2 ima 25% krvi servale. Dobiveni su prijelazom F1 životinja s domaćim mačkama. I tako dalje na F5.Savannah mačke su sterilne do četvrte generacije.

Savannah – vrlo pametne mačke, lako trenirati. Štoviše, sposobnost učenja od njih je bliža očnjaku nego na kćeri. Ali ponekad ove mačke imaju divlji karakter, ako je riječ o hibridnom F1. Takve životinje moraju zadržati na ulici, u prostranom kavezu. Nekontroliranje i agresivnost ne mogu se pojaviti do tri godine (u toj dobi savana se smatra odraslom osobom, a prije nje – mačića).

Dobro se slaže s drugim životinjama u kući i dobiva dobro zajedno s psima. Međutim, on odmah pokušava stvoriti paket i postati lider u njemu.

12Somali

Somalija ili somalska mačka – još jedan proizvod američkih uzgajivača. Odveli su je iz abyssinka. Zapravo, ove dvije pasmine razlikuju se samo u duljini vune.

U četrdesetima prošlog stoljeća, uzgajivač iz SAD-a je prodao svoje Abyssinian mačiće u različite dijelove Amerike, Kanade i Australije. A od tih mačaka rođeno je dugotrajno potomstvo. Isprva su se takvi mačići smatrali brakom abisinskog pasmina. Njihovi roditelji više nisu bili korišteni za uzgoj, a mladi su bili besplatno podijeljeni svatko bez dokumenata.

No, jedan od uzgajivača još je donio nekoliko takvih kućnih ljubimaca na izložbu u Kanadi. Nakon toga, ove mačke počele su stjecati popularnost, a nova pasmina dobila je ime – "Somalija". Prva takva mačka službeno je registrirana 1965. godine, a 1972. godine otvoren je američki "Somalijski ljubavni klub". To je posljednji datum koji se smatra godinom rođenja pasmine.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaMačka je srednje veličine. Tijelo je fleksibilno, s dobro razvijenim mišićima. Leđa je zakrivljena. Prsa su zaobljena
glavaOblik blago zaobljenog klina. Nema oštrih ravnih linija, mekih, zaobljenih osobina
očiVelika, badema. Boja – žuta ili zelena; imaju tamnu rubu oko konture
ušiŠiroko, sa šiljastim krajevima. Poželjno je prisustvo četki.
repDuljina je proporcionalna duljini tijela. Rep je gust, vrlo pahuljasto. Na vrh jedva zamjetno sužen. Na kraju bi trebala biti velika pahuljica.
ekstremitetProporcionalno tijelu. Noge srednje veličine, ovalnog oblika
vunaSrednja dužina, vrlo meka. Poželjni "ovratnik", "hlače" i "zalisci"
bojaSlično bojama Abyssinijanaca: divlje, plave, smeće i faune.Za somalske, dopuštene su srebrene verzije iste boje. To znači da glavna boja ostaje ista, a oznaka je bijela.

Somalijske mačke vrlo su prijateljski prema ljudima i bilo kojoj drugoj životinji. Vrlo su aktivni, mobilni, razigrani. Čak iu starijoj dobi, takva mačka igra puno, stalno traže nove predmete i partnere za igre. Somalia praktički ne ogrebotine i ne pušta kandže kad su zadovoljni, što je ono što većina mačaka radi. Stoga, kada se zadovoljni ljubimac nalazi na vlasničkom krilu i prelijevanjem, ne možete se brinuti o sigurnosti odjeće od tanke tkanine.

13Turkanska angora

Turska angora (ona je samo Angora mačka) spustila se izravno od prvih pripitomljenih divljih mačaka. A ime pasmine dala je grad Angora (Ankara). Prvi spomen takvih mačaka pripada petnaestom stoljeću, au Europi su te životinje već bile u sedamnaestom. Vjeruje se da je talijanski putnik vidio Angoroc u svojim lutanjima na Istoku. Ljepljive su mačke oduševile njega i doveo nekoliko pojedinaca u svoju domovinu, gdje su počeli uzgajati.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaVeličine su prosječne.Tijelo vitko, izduženo, mišićavo
glavaIma savršeni oblik klina. Veličina je mala ili srednja. Nos je ravno i dug
očiVeliki, okrugli oblik, lagano nagnut. Boja može biti bilo koja
ušiTriangularni, široki u podnožju, s oštrim vrhovima. Četke su dopuštene
repRep je vrlo dug. Vrlo mršav, ali vrlo paperjast
ekstremitetNoge su duge i vitke. Prednji kraći od stražnjeg dijela. Šape su minijaturne, ovalne. Između prstiju su velike pramenove vune
vunaDuga i meka, osobito na repu, pod repom i ispod njuške. Nema podsloja
bojaBilo koja boja osim lila, Himalaja i čokolade. Najčešći: bijeli, plavi i mramorni

Angora bijele boje mačaka s plavim očima često su gluhi.

Turske angore – mačke su vrlo mirne. Nisu osobito voljeli igrati i trčati besprijekorno oko kuće. Vrlo pažljivo, strancima se liječi sumnjom. No, s dužnim strpljenjem od strane čovjeka, takva mačka će postati njegov najbolji prijatelj.

14 Maine Coon

Maine Coons – mačke, čije je podrijetlo okruženo vrlo čudnim mitovima i legendama.Na primjer, postoje priče koje tvrde da Maine Coons potječu od divljeg risa ili čak rakuna! I to je unatoč činjenici da su znanstvenici upravo odredili gdje su došle ove ogromne pahuljaste mačke.

Za razliku od svih ostalih čistokrvnih mačaka, Maine Coons nikad nisu bili umjetno odabrani. Te su životinje doista prirodne kreacije. Oni se pojavljuju na prijelazu divlje sjeverne mačke i američke kratkovalne mačke.

standard:

Znakopis
Izgradnja tijelaVeličine su velike ili vrlo velike. Tijelo je moćno, široko i dugo
glavaNije širi, kao i ostale mačke, ali u dužini. Skull masivnih, visokih jagodica
očiVelika, ovalna, široko raspoređena. Može biti bilo koja boja, ali mora biti u skladu s bojom vune
ušiŠiroko na bazi, oštar na vrhovima. Obavezna četka
repDuga, masnoća i vrlo pahuljasta
ekstremitetŠiroke, snažne, mišićave noge srednje duljine. Noge široke, s velikim čupercima između prstiju
vunaDuga, debela i meka
bojaČesto su prugaste

Maine Coons su vrlo razigrani, pokretni, aktivni životinje.Oni su prijateljski i veseli, iako mogu biti pomalo oprezni strancima. Nikada nemoj pustiti kandže bez dobrog razloga, nježan, ali ne nametljiv.

Neke od navika i navika tih ogromnih mačaka su vrlo smiješne. Na primjer, prije nego što pišete vodu, umočite ih u njih. Oni su karakterizirani navikom karakterističnim za rakune – napitak hrane prije nego što ga pojede. A Maine Coons su vrlo povoljni za vodu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: