🐈 Postoje li tricolor mačke ili samo mačke?

Postoje li tricolor mačke ili samo mačke?

Trobojna (ili troslojna) boja mačke sastoji se od bijelih, crnih i crvenih (crvenih) boja. Geni koji su odgovorni za posljednje dvije opcije boja povezani su s podom. Ova zanimljiva genetska značajka nalazi se samo u mačjim i sirijskim hrčcima. I zbog toga, inače, ne može postojati mačje trobojnice ili kornjače (crne i crvene). Međutim, oni postoje, iako vrlo rijetki.

  • 1. Što je trobojna boja?
  • 2. Genetika trobojnih mačaka
  • 3. Postoje li tri kose i kornjače mačke?

1Što je trobojna boja?

Pozvane su trobojne mačke čija je vuna istodobno obojana u bijeloj, crvenoj i crnoj boji. Postoje dvije inačice ove boje, ovisno o količini svake boje:

  1. 1. Tri boje (ili tri vune). Na bijeloj pozadini su crvene (crvene) i crne mrlje.
  2. 2. kornjačevina s bijelom. Glavna boja je crna i crvena. Ove dvije boje su raspoređene približno jednako. Na tijelu postoje bijele mrlje.

Tricolor životinja ponekad ima spiralni uzorak na trbuhu. Jednostavno se zovu životinjske kornjače, u boji u kojima su samo crne i crvene boje.

U Velikoj Britaniji, mačke sa sličnom bojom nazivaju se kalikonska mačka, od imena indijskog grada Calicut (suvremenog Kozhikoda), gdje su izumili pamučnu tkaninu odgovarajuće boje. U Japanu su tri cvijeta nazvana "mike", što znači "tri vune". Nizozemski naziv lapjeskat može se doslovno prevesti kao "patchwork cat".

Tricolor i kornjača – imena mačjih boja, a ne pasmina. Prema standardima, predstavnici sljedećih sorti mogu se slikati na sličan način:

  • Turski kombi;
  • Američka i britanska kratkodlaka;
  • manx;
  • Perzijske i egzotične mačke;
  • Kurilski bobtail.

Postoji mišljenje da tri vune ili kornjača (uključujući bez bijelog) ne mogu biti muške životinje. Temelji se na brojnim promatranjima kućanstva provedenih tijekom stoljeća.

Preporučeni9 popularnih pasmina uočenih mačaka: značajke izgleda i ponašanja

2Genetics tricolor mačke

U prirodi, kod mačaka postoje dvije glavne vrste boja: crna i crvena. Geni odgovorni za svaku od njih u mačaka su povezani s podom i nalaze se na X kromosomu (X), a na istom mjestu (strogo fiksno mjesto unutar istekromosoma). Jednostavno rečeno, jedan X kromosom sadrži genski odgovor koji odgovara samo jednoj od boja: crveno ili crno.

Gena u bijeloj boji nije povezana sa seksom. Dakle, postoje dvije boje mačaka: crno-bijelo, bijelo i crveno.

Standardni kromosomski skup žene je XX, muški XY. Svaka životinja prima jedan kromosom od svakog od roditelja. Iz mačke – uvijek X, od mačke – ili X ili Y. To je kromosom dobiven od oca koji određuje spol mačića. To jest, dva X kromosoma mogu biti prisutna samo u genomu djevojke, ali ne i dječaka.

Dakle, od majke mačić prima X kromosom, koji sadrži gen jedne od vrsta boja (crna ili crvena). Od svog oca, također može dobiti X kromosom, u kojem je drugi tip šifriran. U ovom slučaju, mladunče će se roditi trobojnica ili kornjača, s kromosomskim setom XX (tj. Ženskim). Ako od oca mačić dobije kromosom X s istim genom boje kao i od majke, rodi mu se monofonična ili dvobojna žena. Ako je kromosom Y rođen muški, također monophonic ili dvobojni.

Ženke koje su primile različite gene u boji od oca i majke mogu se roditi jednobojno: čista crna.To je zbog nekih obilježja gena.

Tablica u nastavku prikazuje rezultate križanja parova mačaka, čiji se potomstvo može pokazati kao kornjača.

roditeljiMoguće potomstvo
Tricolor mačka i crvena mačkaCrvenokose, trobojne i / ili crne djevojke. Crvene, crne i / ili dvije tone (dvije vrste) dječaka
Tricolor ženski i crni muškiTricolor i / ili crne mačke. Crne, crvene i / ili dvije boje (dvije vrste) mačke
Crna mačka i đumbirska mačkaTricolor i / ili crne ženke. Crni i / ili crno-bijeli mužjaci
Crna muška i crvena ženaTricolor i / ili crne djevojke. Crveni i / ili crveno-bijeli dječaci

3 Ima li tricolor i kornjača mačaka?

Suvremeni znanstveni dokazi potvrđuju da su samo mačke tricolor ili kornjača. Ali samo djelomično. Mužjaci slične boje su pronađeni, ali vrlo rijetki.

To je moguće zbog vrste genetske pogreške, zbog čega muški prima tri umjesto dva kromosoma. Kromosomski skup takve životinje je XXY. Tricolor mačke su sterilne pa ne mogu proći svoju neobičnu boju potomcima.

Poznata je samo jedna živa mačka sa sličnim skupom kromosoma. Njegovo je ime Jake, ovaj jedanaest mjeseci starog mačića dolazi iz Velike Britanije. Njezina je boja bijela s crvenim i crnim mrljama. Kad ga je vlasnik kupio, nije imao pojma kako je neobično njegov novi kućni ljubimac. Ispalo je tek nakon prvog putovanja do veterinara. Reakcija vlasnika životinje na ovu vijest pokazala se vrlo mirnom: rekao je da je on omiljena mačka njegove obitelji, bez obzira koliko je bio rijedak.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: