🐈 Mačka kastracija - posljedice i rizici

Posljedice kastracije mačaka

Mačka kastracija je prilično uobičajena veterinarska operacija čiji je cilj riješiti životinje testisa. Informacije o tome što je to, kao i kakve posljedice kastracije mačke mogu biti i što učiniti nakon toga bit će korisne onima koji posjeduju dječaka mačića.

sadržaj

  • Zašto vam je potrebna
  • Vrijeme operacije
  • Što se događa nakon operacije

Zašto vam je potrebna

Glavni razlog zbog kojeg su mačke kastrirane jest poteškoća u održavanju krznenih kućnih ljubimaca nakon puberteta. Ovo doba je oko 7 ili 8 mjeseci. Tada se počinju pojavljivati ​​prvi simptomi seksualnog ponašanja:

  • mlada mačka počinje označavati na uglovima;
  • vrištati noću;
  • boriti se s drugim mačkama.

Malo kasnije, on počinje tražiti datum s mačkama. Sve to obično vrlo ne sviđa vlasnik, pa traži način da to učini kako bi se zaštitio od takvih problema. I obično izlaz je samo kastracija.

Vrijeme operacije

Kastracija je da mužjaka uklanjaju testisi kako bi spriječili reproduktivne funkcije i odgovarajuće ponašanje koje je povezano s izlučivanjem testosterona – muškog spolnog hormona.

© shutterstock

Evo što trebate znati o tome kada izvršiti operaciju i što možete očekivati ​​nakon ovog:

  • Moguće je kastrirati mačku u dobi od 7 ili 8 mjeseci, jer se u to doba pojavljuje puna fiziološka puberteta, a ovo doba životinje smatra se najprikladnijom i optimalnom za održavanje tog veterinarskog događaja. U tom razdoblju već dobro oblikovani organizam mlade životinje može izdržati bolnu olakšanu anesteziju bez puno poteškoća i posljedica, a potpuno odsutnost intimnosti s mačkama će stvoriti veću vjerojatnost da se životinja neće ponašati na neprikladan način nakon operacije.
  • Nemoguće je kastrirati mačke na premaloj dobi (3-5 mjeseci od rođenja), jer prerano oduzimanje testisa nepovoljno utječe na ukupni razvoj tijela mladih mačaka i čini ozbiljnu patologiju: stezanje uretre. Posljedica takve operacije je da njihova uretra ostaje nerazvijena, tj. Suža od one zrele životinje. Stoga, kod mačaka podvrgnutih ranoj kastraciji, rizik od začepljenja uretre povećava se s razvojem naknadnih bolesti mokraćnog sustava.
  • Također morate odustati od kastracije u slučaju da je odrasli ljubimac stariji od 7 godina. Za stari preživjeli, pa čak i pacijent može već imati ozbiljnu bolest mačaka, takva ozbiljna kirurška intervencija može završiti s vrlo žalosnim posljedicama – vjerojatnije je da će umrijeti od komplikacija nakon operacije, jer njegov nepripremljeni organ ne može izdržati učinke anestezije spavanja. Naravno, u ovom slučaju vlasniku je najbolje raditi bez kastracije.
  • Ne bojte se kastracije mačaka starijih od 1 godine, pa čak i mnogo starijih godina. Vrlo je prirodno da su krzneni kućni ljubimci ovog vremena već u potpunosti rasli, ojačani, formirani i, vjerojatno, uspjeli se upoznati ne s jednom mačkom, pa čak i roditi nekoliko potomaka. Ali čak iu ovom slučaju, sasvim je moguće podvrgnuti ih kastraciji, ako je to nužno za njihov vlasnik. Posebno to treba učiniti kad životinje gotovo neprestano provode vrijeme kod kuće i trpe u velikoj mjeri od previše nasilnih manifestacija njihovih "ljubavnih" instinkata, što uzrokuje veliku nevolju i nevolje vlasniku.

Sama operacija provodi se pod općom anestezijom u veterinarskim klinikama ili kod kuće. Životinje samo spavaju i ne osjećaju nikakvu bol.

Testisi se uklanjaju kroz mali prerez kože nad njima, kroz koji su povučeni ili povezani. Nakon kastracije, šavovi se uklanjaju nakon 7-10 dana.

Što se događa nakon operacije

Posljedice nakon kastracije mačaka su da se nakon toga kreću manje, nemojte trčati oko kuće, nemojte vrištati i ne označavati stvari svojim mirisom. Posljedice operacije također su posljedica činjenice da životinje ne sudjeluju u uličnim borbama.

© shutterstock

Posljedice također leže u činjenici da ne komuniciraju sa beskućnicima, često bolesnim s različitim oboljenjima mačaka. Pozitivne posljedice također se smatraju činjenicom da dane nestaju na ulici i nisu bitni agresivni kongeneri.

Za kućne ljubimce, posljedice kastracije su da oni ne pate od hormonalnih "oluja" bijesan u njihovom tijelu.

Posljedice intervencije određene su činjenicom da životinje ne osjećaju stres jer je nemoguće zadovoljiti svoje seksualne potrebe u potpunosti i osigurane su protiv razvoja onkologije testisa i bolesti prostate koje su zajedničke neprirodnim mačkama.

Posljedice uklanjanja testisa također su snažna promjena ponašanja životinje. Nakon kastracije, uobičajeno je da mačka postane ugodnija i mirnija., uravnotežen, neagresivan i nježan, jer testosteron više nije u njegovom tijelu. Životinja postaje razigrana, vesela, posvećuje više vremena svojim vlasnicima.

Negativne posljedice kastracije mogu biti: opekline i infekcije u slučaju nepoštivanja pravila operacije. Također iz posljedica ovog događaja može se primijetiti očuvanje agresivnog ponašanja u nekim slučajevima i činjenicu da životinja može nastaviti obilježavati urin u zatvorenom prostoru.

Jedna od negativnih posljedica operacije je da s vremenom takve životinje pretjerano rastu, što ne utječe na njihovo zdravlje.

Kako bi se to spriječilo, mačja prehrana nakon kastracije bi se trebala smanjiti za 25% izbornika životinje koja nije prošla operaciju. To je zbog prirodnog usporavanja metabolizma kod životinja nakon hormonalnih promjena u tijelu. No takvi kućni ljubimci s dobrom brigom žive mnogo duže od svojih rođaka, koji nisu prošli tu operaciju.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: