🐈 Pasmine crnih i bijelih mačaka i mačaka: opis, obilježja

Popularne pasmine crnih i bijelih mačaka

Crna i bijela mačka može biti gotovo bilo koja pasmina ili uopće ne. To je uobičajena boja koja se često nalazi u Maine Coonima, sibirskim mačkama, Kurilskim bobtailima i mnogim drugima. Međutim, postoje pasmine u kojima se crna i bijela vuna smatra neprihvatljivom zbog genetičkih obilježja i načela uzgoja domaćih životinja. Dopuštene boje navedene su u standardima koje su usvojili stručnjaci.

 • 1. Bivša boja u stijenama
  • 1.1. Maine Coons
  • 1.2. Sibirske mačke
  • 1.3. Britanska kratkodlaka
  • 1.4. Kanadski sfingi
  • 1.5. Kuril Bobtails
  • 1.6. Munchkin
 • 2. Pasmine bez crne i bijele boje
 • Pokaži sve

1 Bivša boja u stijenama

Boja crne i bijele mačke zove se bicolor. Točke mogu biti različite konfiguracije, podsjećaju na kravatu i papuče ili pokrivaju većinu tijela. Genetski, takvi kućni ljubimci samo su crni, a bijele uključke su neka vrsta "plašta". Spotting je naslijeđen, promjene u obliku i veličini potomke su moguće, pa se ovaj faktor uzima u obzir kod uzgoja životinja.

Dopuštenost boja bijelih boja kod mačjih pasmina naznačena je u relevantnim standardima felinoloških sustava.Obično sadrže iste zahtjeve s manjim objašnjenjima.

Preporučeni9 popularnih pasmina uočenih mačaka: značajke izgleda i ponašanja

1.1 Maine Coons

Crni Maine Coon s bijelim "kravatom" i "papučama"

Maine Coon je američka aboridžinska pasmina mačaka. Prosječna težina mužjaka – 8-9 kg, ženke – 5-6 kg. Oni se razlikuju po njihovoj moćnoj tjelesnoj strukturi, velikoj njuži, velikim ušima s remenima. Zanimljive značajke:

 1. 1. Među maine coons, polydacts su zajedničke – mačke, koje imaju više prstiju nego obično. Mutacija nije apsolutno opasna za zdravlje i naslijeđena je.
 2. 2. Njihov karakter sličan je psu, u njoj postoje lojalnost, poslušnost i smirenost.
 3. 3. Prema jednoj od legendi dolaze iz prijelaza domaće mačke i šumskog risa. Ili su odvedeni istočnjački marineri – trgovci.

U Maine coon, recimo crno-bijele boje vune po svim standardima. U nekima od njih je navedeno da svjetlosne oznake trebaju biti na svih 4 ekstremiteta.

Postoje dvije vrste Maine Coons: europski i američki. Prva se također naziva ekstremnim zbog izrazitih jagodica i "kutije" na stranama nosa. Potonji izgledaju prirodnije.

PreporučeniBoja "Whiskas" u britanskoj Shorthair iu drugim pasminama mačaka

1.2 Sibirske mačke

Sibirska mačka rijetke crno-bijele boje

Sibirske mačke smatraju se aboridžinskom pasminom. Težina mužjaka iznosi 6-9 kg, ženke su skoro 2 puta manje. Tijelo je mišićavo i malo izduženo, kosti su jake, vrat je kratak. Vuna je polu-duga, pahuljasta i dvoslojna, s vrlo gustom, ali ne podupirući za pramčanu podlogu. Ove su mačke uravnotežene, neovisne i mogu se ustati, ali odani vlasnicima. Pogodno za stanovanje u privatnoj kući ili u stanu.

Sibirskim mačkama dopušteno je bilo koje boje kaputa, osim:

 • bistrih (dimljena, ljubičasta, činčila, itd.);
 • acromelanic (različite varijacije sijamske pasmine);
 • čokolada;
 • cimet (nalik prethodnom, ali crvenom bojom i ružičastim nosom).

Sve prihvatljive boje mogu biti bilo koje bijele boje.

PreporučeniPasmine crnih mačaka – karakterističan i izgled

1.3.Britanska kratkodlaka

Britanska kratkodlaka mačka u bistrijoj verziji crno-bijele boje

Moderna britanska kratkodlaka – umjetno pasmina. U precima svojih uobičajenih urbanih mačaka.Britanci su lako prepoznatljivi po njihovom kompaktnom i snažnom tijelu, okruglom licu i očima i bujnim obrazima. Odrasli mase oko 4-8 kg. Priroda životinja mirna.

Britanske mačke imaju iznimno bogatu paletu boja. Bicolori se mogu razjasniti (vizualno sive), a bijele oznake mogu se nalaziti bilo gdje na tijelu.

Unatoč nedostatku strogi kriteriji za dvolovne boje, na izložbi će dobiti najvišu ocjenu kućnog ljubimca s simetričnim rasporedom točaka.

1.4 Kanadski Sfinks

Bicolor Canadian Sphynx, boja je vidljiva na koži

Kanadski sfingi izgledaju neuobičajeni zbog određene mutacije. Njihova kosa je vrlo kratka (do 2 mm, u nekim područjima malo duže), a boja se može razlikovati po tonu kože i mjestima na njemu. U takvim životinjama crna i bijela boja se smatraju standardnim. To su nježna stvorenja vezana uz čovjeka.

Predstavnici pasmine su mnogo manji od britanskih, ali ne bi smjeli izgledati krhko. Nemaju brkove, a vuna na dodir slična je prirodnom antilopu. U zimi i jesen, u kući su odjeveni u veste ili deke, jer kućni ljubimci nisu zaštićeni od hladnoće.

Koža sfingova sunčanja na suncu, tako da boja ljeti postaje tamnija.

1.5Kurile Bobtails

Kuril bobtail s polu-dugačkom vunom crno-bijele boje

Kuril bobtails se uzgajaju na osnovi aboridžinskih kratkotrajnih mačaka. Po prirodi takvih kućnih ljubimaca su neovisni, aktivni, neustrašivi. Prosječna težina odrasle osobe je oko 4-6 kg. Masivne su i kompaktne veličine s mačkama s polu-dugom kosom i punjenim podslutom. Kurbobovi mačići rođeni su s već kratkim repovima. Ako ih testirate, možete osjetiti kuke, čvorove na kralješcima.

U standardu Kuril Bobtail, dopuštene su sve varijacije s bijelim mrljama i oznakama. Ako padnu u područje oko očiju, iris može biti plava ili zelena.

1.6Manchkin

Kratka noga Munchkin crno-bijele boje

Munchkin je pasmina mačke s kratkim nogama i malo izduženim tijelom. To su mobilni, natječajni i izdržljivi kućni ljubimci. Krajevi su bili kraći, ali s vidljivim mišićima. Glava izgleda kao klin, kada se gleda odozgo, zvečići se ističu, posebno kod mačaka.

Munchkini mogu imati bilo koju boju. Dopušteni medaljoni, veze, velika količina bijele boje. Postoje čak i predstavnici ove popularne pasmine s sijamskom bojom.

2 pasa bez crne i bijele boje

Pasmine koje nemaju standardni bicolor:

 • Abyssinian;
 • sijamski;
 • Savannah;
 • Tajlandska.

Dvije boje mačaka nisu manje uobičajene od ostalih. Crne površine na vuni mogu se olakšati (čokolada, siva, dimljena), sa ili bez uzorka.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: