🐈 Kemijska sterilizacija mačaka - sve prednosti i nedostatke

Pojedinosti o kemijskim sterilizacijskim mačkama

Kemijska sterilizacija mačaka i kastracija mačaka čini se da su mnogi vlasnici humana alternativa kirurškoj intervenciji, jer operacija pod općom anestezijom uvijek nosi veliki rizik. Međutim, ova metoda ima svoje nedostatke.

sadržaj

 • Pro i kontra ove metode
  • Prednosti kemijske kastracije često uključuju:
  • Minusi se smatraju:
 • Medicinska kontracepcija
 • Radijacijska sterilizacija
 • Metoda implantacijske sterilizacije

Pro i kontra ove metode

Učinak kemikalija na životinjsko tijelo, bilo mačka ili psa, je kako slijedi: seksualna želja životinje se naglo smanjuje što dovodi do potpunog izumiranja funkcija tijela namijenjenih reprodukciji.

Istodobno, kemijska kastracija mačaka i kemijska sterilizacija mačaka malo se razlikuju.

Veterinari razlikuju nekoliko metoda kemijske kastracije:

 • medicinska kontracepcija (snimke i pilule);
 • implantat (implantacija ispod kože);
 • zračenje (radijacija).

Prednosti kemijske kastracije često uključuju:

 • reverzibilnost – s vremenom vlasnik može odlučitida treba mačića (mnogi vlasnici životinja čija je starost blizu starijih, rađaju više mladih kućnih ljubimaca koji na neki način olakšavaju nadolazeće gubitke);
 • nedostatak rizika povezanih s operacijom, uključujući infekciju, alergijsku reakciju na anestezijske lijekove, probleme s izlječenjem šavova;
 • bezbolnošću je neosporna prednost, zbog čega mačka ne zahtijeva rehabilitaciju.

© shutterstock

Minusi se smatraju:

 • hormonalni preparati se uzimaju kao osnova za kemijsku sterilizaciju, koji imaju mnoge nuspojave i mogu biti opasni za zdravlje, uključujući one koji uzrokuju rak, u kojima će biti obavezna kirurška intervencija;
 • odabirom kemijske metode kastracije, treba se pripremiti za činjenicu da će trajati cijelo razdoblje plodnosti životinja;
 • pripreme za kemijsku sterilizaciju često dovode do pretilosti i gubitka vune, za razliku od kastracije;
 • ukupni trošak kemijske sterilizacije (kastracija) mačaka (mačaka) će izaći mnogo veći od kirurške kastracije, s obzirom na činjenicu da ćete morati ponovo kupiti novu dozu lijeka.

Pitanje koje vrste kastracije ili sterilizacije je bolje odabrati može se riješiti pregledom zasebno prednosti svake metode kako bi se smanjila seksualna želja životinje.

Medicinska kontracepcija

Postoje dvije metode medicinske kontracepcije:

 • pilule ili kapljice;
 • injekcije.

Tablete i kapljice, poput lijekova "Sex-barrier", "Conra-Sex", "Cote-Bayun" itd., Najjeftiniji su način sterilizacije. Međutim, njihova stalna upotreba često dovodi do razvoja onkoloških bolesti, uključujući tumore prstena, jajnika i mliječnih žlijezda.

Kemijska kastracija životinja se također izvodi u obliku injekcija, za koje se najčešće koristi takav lijek kao "Covinan", koji traje gotovo šest mjeseci. Ovaj lijek se koristi samo u odnosu na mačke.

Malo ljudi zna da je hormonska droga u Europi zabranjeno davati kućnim ljubimcima, au nekim zemljama postoji i kazneni progon.

Glavni problem s upotrebom lijekova je da receptori koji percipiraju progesteron nalaze se u cijelom tijelu, tj. Tumor se može manifestirati u bilo kojem organu,čija je aktivnost regulirana hormonima. A nedavne studije su pokazale da suzbijaju estrus i rad testisa kemijski spojevi mogu uzrokovati razvoj dijabetesa i narušiti endokrini sustav. Prilično je teško predvidjeti nuspojave, a patologije će morati biti tretirane kroz život.

© shutterstock

Jedna od najgorih posljedica uporabe hormonskih lijekova je piometra – s tom bolešću dolazi do zadebljanja sluznice maternice u kojoj se pojavljuju mjehurići i ciste, a kasnije nastaje gnoj. Bolest se može primijetiti kad je maternica pun puna gnojiva, postaje crvena i bolna. Istodobno, životinja se jedva pomiče, gotovo ne jede, postupno počinje opijenost tijela – apetit se pogoršava, kućni ljubimac počinje osjećati žeđ, puno pije. U ovom slučaju, možete spasiti životinju, samo hitno uklanjanje maternice.

Dakle, osobitost ljekovite kemijske kastracije je relativna jednostavnost upotrebe koja se, na žalost, izravnava velikim brojem nuspojava.

Radijacijska sterilizacija

Kemijska sterilizacija (kastracija) mačaka (mačaka) sastoji se od ozračivanja genitalnog područja radioaktivnim izotopima. Preostali dijelovi tijela prekriveni su posebnom pregačom. Prednosti ove metode su:

 • bezbolno – izvana apsolutno nema utjecaja na tijelo;
 • mnogi ukazuju na relativnu bezopasnost metode, ali to je kontroverzna izjava, međutim, u usporedbi s drugim metodama sterilizacije, izloženost je doista relativno sigurna.

Ovaj postupak je skup i oprema za to u našim zemljama.

Metoda implantacijske sterilizacije

Najblaži način, uz zračenje, je implantacija čipa, ugrađena ispod koda u grebenu i postupno apsorbirana tijekom vremena. Sam po sebi takav čip je mali cilindar, veličina i boja koja nalikuje zrnu riže, te se naplaćuje u posebnu špricu. Ovaj lijek ne radi odmah, tek nakon šest mjeseci i nastavlja raditi gotovo 1,5 godina. Bilo koji parenje u razdoblju do šest mjeseci nakon uvođenja završava trudnoćom.

Nakon uklanjanja čipa, seksualna funkcija vraća se unutar tri mjeseca. Sam lijek je trgovačko ime "Suprelorin", dobro je utvrđeno za kastraciju mačaka i sterilizaciju mačaka. Implantacija čipa gotovo je bezbolna, Doziranje lijeka je različito, što utječe na njezin trošak. Pri kupnji čipa potrebno je obratiti pozornost na dostupnost certifikata.

Među nuspojavama lijeka su oteklina na mjestu implantacije, kao i nakupljanje kolagena i smanjenje testisa kod mačaka. U rijetkim slučajevima, testis može malo popuštati.

Ova metoda kemijske kastracije mačaka ili sterilizacija mačaka treba koristiti specifično za odraslu životinju, budući da studije o adolescentima nisu bile provedene prije.

Da bi kemijska sterilizacija (kastracija) mačke (mačka) bila ili ne, vlasnik mora odlučiti, ako kućni ljubimac nije kontraindiciran za kiruršku intervenciju, a reprodukcija životinje u budućnosti neće biti nepoželjna, to je ispravnije izvršiti operaciju.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: