🐈 Domaći ris: mačke pasmine, održavanje, karakter i skrb

Početna risa: pasmine mačaka, priroda i obilježja njege

Stručnjaci prepoznaju nekoliko pasmina, čiji izgled ima niz svojstava svojstvenih risu: Caracal, Maine Coon, Pixybob, Kuril i American Bobtail. Sve ove životinje su razvile mišiće i karakteristične mrlje na tijelu. Također, sve vrste risa imaju dugo stražnje noge, okrugla glava i kratak ili obrezani rep. U skrbi zastupnika pasmine nepretenciozan. Za skladan razvoj životinja, vlasnici moraju pružiti im tjelesnu aktivnost i potpunu prehranu bogatu vitaminima i elementima u tragovima.

 • 1. Caracal
 • 2. Maine Coon
 • 3. Pixiobob

1Karakal

Mačka s neobičnim izgledom, pasmina koja je prevedena iz turskog kao "crni uho". Caracal ima vitko, elegantno tijelo. Prosječna životinjska težina iznosi 11-19 kg. Na prvi pogled na mačku, glava izgleda neprirodno mala na pozadini masivnog tijela. Oko ekspresivnih očiju oblika badema nalaze se crne oznake. Značajka izgleda domaćeg risa – uspravnih ušiju s crnim resicama. Predstavnici pasmine imaju kratki debeli sloj boje pijeska s smeđim ili crvenkastim bojama.

Unatoč oštrim izgledima koje je mačka dobila od svojih divljih predaka, njezin je karakter mekan, pa postaje popularan da ih zadrži kod kuće.Oni se lako mogu povezati s ljudima i drugim životinjama. Caracal preferira uvijek biti središte pozornosti, voli promatrati akcije neke osobe.

Stručnjaci savjetuju da ne kupuju Caracal, ako kuća ima djecu mlađu od pet godina. To je važno zbog toga što bebe nemaju vještine za komunikaciju s kućnim ljubimcima.

Prvo pravilo za brigu za mačku je češljanje kose jednom tjedno. Potrebno je kupati kućnog ljubimca po potrebi, ne smije se zloupotrijebiti postupke s vodom. Ponekad se možete kupati kako bi se kupali u njemu, to će mu dati zadovoljstvo. Vrlo je važno osigurati aktivno fizičko naprezanje. Da biste to učinili, morate svakodnevno hodati s mačkom na svježem zraku. Pravilno uravnotežena prehrana temelj je zdravlja i dugovječnosti. Stoga, prehrana treba sadržavati meso, ribu i jaja. Ako slijedite sva pravila skrbi o životinjama, bit će dugo vremena da se ugode svojim vlasnicima.

PreporučeniDivlje stepne mačke – stil života, karakter, mogućnost pripitomljavanja

2Mane Coon

Maine Coon – lijepa pasmina mačaka s debelom kosom. Standard pasa:

 • Zakrivljeni profil s masivnom lubanjom. Triangularne uši s remenima na vrhovima.
 • Oči široke ovalne. Boja očiju u skladu s bojom kaputa.
 • Veliko mišićavo tijelo s pahuljastim repom. Dugi podsada ukrašava trbuh.
 • Postoje predstavnici pasmine s crnim, bijelim, crvenim i drugim bojama.
 • Težina odrasle mačke je u prosjeku 15 kg.

Životni vijek Maine Coon je od 15 do 20 godina.

Maine Coon treba prostor, pa je nepoželjno držati kućnog ljubimca u stanu. Životinje su vrlo znatiželjne, uvijek su svjesne svih događaja koji se javljaju u obitelji. To je podignuta mačka, tako da nikada neće odvratiti vlasnika od posla i uporno tražiti njegovu pozornost. Ali čim se osoba okrene pogled na nju, mačka će odmah postati nježna i nježna, kao što voli svoje vlasnike.

Mačke nisu hirovite, njihovo održavanje i briga neće dati vlasniku gnjavažu. Lush vuna je dovoljno češljati jednom tjedno. Svakodnevno je potrebno pregledati uši i oči. Obavezno posjetite veterinara i uravnoteženu ishranu.

3 Pixiob

Pickybob rodila standard:

 • Snažno mišićavo tijelo s širokim prsima.
 • Glava životinje je oblikovana kao obrnuta kruška.Široka njuška s snažnom bradom, brkljavica.
 • Srednje visine ušiju s zaobljenim krajevima i blijedim utiskivanjem izvana.
 • Srednje velike duboke oči s teškim kapcima. Boja očiju: zlatno, smeđe, zeleno. Zanimljiva značajka pasmine je da se mačići rađaju s plavim očima, a s godinama mijenjaju sjenu.
 • Duge mišićave šape s palcem.
 • Ima i dugih i kratkih kose mačaka.

Pixybob je posvećen i nježan ljubimac. On je čvrsto vezan za svog gospodara i konstantno pokazuje svoju ljubav i naklonost prema njemu. Ako posvetite dovoljno pozornosti životinji, moći ćete ga naučiti raznim timovima.

Jednom tjedno potrebno je izrezati kosu i ukloniti mrtve dlake. To bi trebalo biti učinjeno s posebnim češljem kako bi se izbjeglo oštećenje krzna. A također trebate redovito rezati kandže, očistiti uši i zube psibobe. Stručnjaci savjetuju da ga ne kupaju više od jednom mjesečno.

Predstavnici pasmine imaju dobro zdravlje, prosječni životni vijek životinje je 13 godina. Potrebno je uzeti u obzir osobitost pixioba.Vrlo je osjetljiv na cijepljenje pa se prije cijepljenja trebate posavjetovati s veterinarkom. Budući da je aktivna životinja, mora biti meso u prehrani.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: