🐈 Petersburg Sphynx (Peterbold): opis pasmine, karaktera, obilježja skrbi

Petersburg Sphynx: Opis pasa, karakter i značajke životinjske njege

Pasmina mačaka Peterbald je uzgajao u Rusiji felinolog O. Mironova i uzgajivač T. Komarova. Taj događaj se dogodio ne tako davno, 1994. godine. Tijekom eksperimenta Don Sphynx bio je prekinut orijentalnom mačkom. Mačići, koji su rođeni kao rezultat uspješnog križa, postali su predaka nove pasmine, koja postupno dobiva popularnost širom svijeta. Peterboldu se često naziva kraljevska mačka, jer se u svojoj eleganciji u St. Petersburgu kombinira s bogatim orijentalnim okusom.

 • 1. standard Breed
 • 2. Karakter
 • 3. Savjeti za brigu o petercaldu
 • 4. Zdravlje i prehrana

1Standardna pasmina

Neobična pojava sfinga St. Petersburga omogućuje nam da ga smatramo jednom od najneobičnijih i elegantnijih mačaka. Opis pasa:

 • Tanak dug vrat, u svojoj milosti podsjeća na labud.
 • Velike uspravne uši. Kad gledate u kućni ljubimac, možete dobiti lažan dojam da je on prestrašen nečim. Ali uspravne uši su genetska značajka pasmine.
 • Duboke oči, bademaste ili blago koso. Smješten na istoj razini kao i jagodice. Boja očiju: zelena, plava, plava.
 • Tanko elegantno tijelo s uskim prsima i ramenima. Maksimalna težina odraslog muškarca doseže 5 kg, ženke – 3,5 kg.
 • Duge vitke udove. Linija leđa malo se podiže na zdjelicu zbog činjenice da su prednje noge sfinge malo kraće od stražnjih nogu. Šape su ovalnog oblika s vitkim prstima.
 • Dugačak tanak rep. Stručnjaci primjećuju da su nabori na repu ozbiljan nedostatak.
 • Tanka koža s viškom kože. Boja: crna, crvena, plava, vrhnje, čokolada, itd.

Odvojene vrste vune u Peterbaldu:

 1. 1. Kratko, ugodna na vunu od tkanine – antilop.
 2. 2. Četka – lagano valovita vuna tipa žice. Dužina je u prosjeku oko 5 mm.
 3. 3. mačić s kose na svojim šapama i glatka koža tijekom predmeta – vlasnik vrste vune jata.
 4. 4. Velor – rijetka koža koja se vidi samo u neposrednoj blizini.
 5. 5. Baldni mačići rođeni su bez kaputa. Njihova koža je meka i vrlo topla.

PreporučeniSphynx Care: Osnovni Smjernice o sadržaju

2 znaka

Sankt Petersburgov sfing – nježan i društven životinji. Ne voli se usamljenost i pokušava provesti što više vremena sa svojim gospodarima. Sphinx se brzo navikne na osobu i više ne razmišlja o svom životu bez njege i pažnje.Kućni ljubimac često prati vlasnika i pozorno prati njegove postupke. Predstavnici pasmine dobro su obučeni. Ako posvetite dovoljno vremena za obuku, ljubimac će naučiti donijeti razne predmete, kao i izvršiti naredbe čudne za pse: "aport", "to foot", "walk".

S ostalim životinjama peterbald se dobiva dobro. Brzo će se družiti ne samo s mačkom, već s psa, pa čak i s papagajem.

Zahvaljujući sposobnosti da osjetite raspoloženje neke osobe, Sanktburgski sfing će postati dobar prijatelj za dijete. Nikada neće povrijediti svog malog gospodara i rado će igrati s njim. Sfingi su društvene životinje, stoga, ako im nedostaje ljudska pažnja, glasno zvuče zbog nezadovoljstva. S godinama se lik izjednačava, oslobađa se te navike i zapamti ga samo ako osjećaju glad.

PreporučeniElf cat: karakteristike pasmine i značajke njege

3 Savjeti za Peterbald Care

Glavna značajka skrbi peterboda je osigurati higijenu kože. Značajka sfingi je sposobnost znojenja. Mačka znoj ima neobičan miris i boju.Kada se ljubimac znoji, njezina je koža prekrivena smeđom patinom koja može obojiti odjeću i namještaj. Rješavanje problema je jednostavno. Stručnjaci preporučuju redovito trljanje mačke sa spužvom, nakon što je navlažimo posebnim losionom.

Potrebno je jednom tjedno kupati ljubimac. Zimi se vodeni tretmani mogu izvoditi rjeđe. Životinja tijekom kupanja ponaša se mirno i ne uzrokuje neugodnosti vlasniku. Nježna koža životinje treba nježno čišćenje. Važno je da deterdžent bude visokokvalitetan i izrađen posebno za kožu sfinge. Nakon kupanja potrebno je zamotati kućni ljubimac mekanim ručnikom i obrišite ga suhom.

Mrtve vune se uklanjaju rukama kako ne bi oštetile žive dlake. Uši se povremeno moraju očistiti pamučnim pupoljcima. Kandže su izrezane jednom svaka dva tjedna.

PreporučeniGole pasmine mačaka – opis izgleda i karaktera

4Zdravlje i prehrana

Peterbald ima dobar imunitet, ali zbog nedostatka vune je osjetljiv na nacrte. Stoga je potrebno pratiti temperaturu u sobi.

Predstavnici pasmine imaju sklonost sljedećim bolestima:

 • Kongenitalna nerazvijenost timusa, koja se javlja u mačkama bez dlake.
 • Rast tkiva desni (hiperplazija).
 • Tendencija akni.
 • Bolesti dišnog sustava (prehlada).

Obvezni su redovni posjeti veterinaru i cjepivo peterbalda.

U međuvremenu, trebali biste razmotriti snagu sfinga St. Petersburga. Ove životinje trebaju visoko kaloričnu prehranu, jer imaju povećan metabolizam, koji održava visoku tjelesnu temperaturu. Najbolja opcija – korištenje super-premium hrane. Uključuju sve vitamine i minerale koje životinjsko tijelo treba. Ako hranite kućnog ljubimca prirodnom hranom, morate pravilno održavati razmjere. Potrebno je uključiti svježi sir, ostatke, niske masnoće riba i meso u prehrani Sfinks, kao i uvođenje dodataka vitamina.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: