🐈 Najfleksibilnije mačke u svijetu: pasmine

Pasmine sofi mačaka – opis i karakter

Postoji dojmljivi broj dugotrajnih kućnih ljubimaca, ali službeno su tri renomirane organizacije, uključujući i Svjetski FIFE (International Cat Federation), europski WCF (Svjetska mačka saveza) i američka CFA (Cat Lovers Association), priznalo oko 20 pasmina od pahuljastih mačaka. Među njima su perzijski, Maine Coon, norveška šuma, turska angora, sveta Burma, Himalaja i drugi.

 • 1. Popularne pasmine mačje mačke
  • 1.1. Turska angora
  • 1.2. Norveška šuma
  • 1.3. Maine coon
  • 1.4. persijski
  • 1.5. Sibirska i Neva maska
 • 2. Dugoraste mačke s sijamskom bojom
 • Pokaži sve

1 Popularne pasmine sofi mačaka

Na popisu pasmina mačaka službeno priznati od strane felinoloških organizacija, imena dugodlaka pasmina zauzimaju samo trećina. Svaki predstavnik određene vrste mačaka ima sve potrebne dokumente koji ukazuju na rodovnicu životinje. Osim toga, svaka osoba odgovara standardu koji je usvojila organizacija.

Postoji nekoliko pasmina krznenih mačaka, koje su najpopularnije na svijetu. Uzgajivači ih vole ne samo zbog luksuznog krzna, već i zbog prijateljskog karaktera i vrlo atraktivnog izgleda.

PreporučeniTop 15 najpopularnijih pasmina mačaka u svijetu

1.1Turkanska angora

Turska angora

Turske Angora mačke imaju dugu i debelu kaput, obojanu u snježnobijelu boju. Tijelo predstavnika ove pasmine je mišićavo, ali istovremeno elegantno, glava je mala, sužava se dolje, vrat je izdužen, rep je grmovit, a udovi su dugi. Njihove su oči obojene u lijeska, zelenu, jantarnu boju. Najčešća mačka s plavim očima.

Od osobite su vrijednosti mačke s heterokromijom. Ovi kućni ljubimci imaju oči oslikane u različitim bojama. Turske angore imaju visoku razinu inteligencije, aktivnosti i znatiželje. Jednostavno se treniraju i nauče jednostavne naredbe u kratkom vremenu.

PreporučeniIzvorne i neobične pasmine mačaka – opis, izgled, karakter

1.2Norvanska šuma

Norveška šuma

Norveške šumske mačke male su veličine, ali s mišićavim i dobro razvijenim tijelom. Oči bademovih kućnih ljubimaca, raznih boja. Dlaka je vrlo duga i gusta, podloga je izražena. Za razliku od ostalih pahuljastih mačaka, u Norveškoj šumske vune se ne zamaraju i ne zahtijevaju posebnu njegu.Kako bi luksuzni kaput četveronožnog kućnog ljubimca izgledao atraktivno, dovoljno ga je češljati jednom tjedno.

Karakter predstavnika ove pasmine je neovisan, ali prijateljski. Čuvaju se stranaca, ali se brzo naviknu na vlasnika i vole provoditi vrijeme s njim.

PreporučeniNajpopularnije pasmine mačaka bez repa ili s kratkim repom

1.3 Maine Coon

Maine coon

Maine Coons smatraju se jednim od najpoznatijih i velikih pasmina mačaka. Izgleda ovako:

 • težina – oko 10 – 12 kg;
 • visina na grebenu – oko 60 cm;
 • pravokutna njuška;
 • oči koso, zelene ili zlatne boje;
 • mišićna tkiva;
 • boja – rakun;
 • kosa je svilenkasta, s izraženim poddlakom;
 • na ušima su naušnice.

Unatoč zastrašujućem izgledu, Maine Coons smatraju se jednim od najugodnijih i prijateljskih kućnih ljubimaca. Vole provoditi vrijeme s vlasnikom, voljeti igrati s djecom i ne pokazivati ​​nerazumnu agresiju prema strancima.

1.4Persidskaya

persijski

Glavna značajka perzijske mačke pasmine nije samo njezin dugi paperjast kaput, već i ravni nos.Kućni ljubimci za odrasle dostižu oko 7 kg težine. Šape perzijanaca su kratke, glava je velika i rebra je prilično široka. Teško je brinuti za debeli sloj četveronožnih kućnih ljubimaca, budući da je srušen u tepisi i zahtijeva česte četkanje. Povrh toga, perzijske mačke tijekom cijele godine, a u ljetnim mjesecima, kućni ljubimci se još više oštre.

Karakter Perzijanaca je prijateljski, i brzo se pridruže vlasniku, vole provoditi vrijeme s njim. Dobro se druži s malom djecom i drugim kućnim ljubimcima koji žive s njima pod istim krovom.

1,5 Sibirska i Neva maska

Sibirske pasmine

Sibirske mačke smatraju se jednim od najčešćih kućnih ljubimaca pasmine. Velike mačke s mišićnim udovima u težini dosežu oko 12 kg. Petova kosa je gusta. Glava sibirskih mačaka je široka, uši su blago zaobljene, a oči su velike, u obliku ovalnog. Boja očiju je zasićena zelena ili žuto-žuta boja. Boje su različite, ima snježnobijela, prugasta i dima.

Značajna osobina tih kućnih ljubimaca je da se njihova vuna tijekom prolijevanja ne pokuca u komadiće, a sama pasmina je hipoalergenska.

Hrabri kućni ljubimci štitit će teritorij i vlasnike, brzo se priključiti kućanstvu i biti prijateljski s malom djecom. Sibirske mačke ne dolaze samo s malim glodavcima i pticama, jer su za njih potencijalni plijen. Imaju izvanredan um i lako se mogu trenirati.

Neva Masquerade Cat

Neva Masquerade mačka je podvrsta Sibirske pasmine, Razlikuje se od svojih predaka u boji vune. U Nevi maskirane mačke, njihove su oči pretežno plave, a na licu se nalazi karakteristična maska.

2 Longhair mačaka s sijamskom bojom

Sveta burma

Među pahuljastim mačkama s dugom kosom su obični kućni ljubimci s sijamskom bojom. Najpopularnije od mačaka, slično sijamcima, je sveta Burma. Njihova luksuzna vuna treba posebnu njegu i morat će se češljati najmanje 2 puta dnevno. Njima se razlikuje svilenkasto pahuljasti rep. Karakter predstavnika ove pasmine je uravnotežen i razigran. Oni su vrlo aktivni i privrženi.

Himalajski

Himalajske mačke također su slične sijamskoj boji, ali vizualno one više nalikuju perzijskim, budući da je njihova njuška također spljoštena. Kućni ljubimci su mali i imaju težinu do oko 5 kg.Njihova duga kosa ne zahtijeva posebnu njegu. Priroda himalajskih mačaka mirno je i druželjubiv. Predstavnici ove pasmine su aktivni i znatiželjni, vole provoditi vrijeme s vlasnikom.

Balinese

Podvrsta kratkoročne sijamske mačke s pahuljasto dugom kosom je Balinese. Balijanske mačke u težini dosežu samo 4 kg, a razlikuju ih se elegantna tjelesna, izdužena udova i razvijeni mišići. Balinski podsloj je odsutan i kaput se čvrsto uklapa u tijelo. Njihove su oči bademaste, plave. Pojedinci ove pasmine su vrlo aktivni, društveni i mirni.

Ragdoll

Ragdoll ("lutka") razlikuje se od ostalih mačaka u njihovoj nesposobnosti za slijetanje na šape kada pada, a zbog toga je pasmina dobila svoje ime. Kaput kućnog ljubimca je duga, svilenkasta, pahuljasta i ne treba posebnu njegu. Ragdolovi podnose samoću, jer se brzo pridruže kućanstvu i vole komunicirati s njima.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: