🐈 Boja kaputa mačaka boja-točka: opis pasmine

Pasmine mačaka boja boja-točka: opis i sorti boja

Boja akromelanskog sloja u mačaka ili, na drugačiji način, boja-točka je postala široko poznata. Među ljubiteljima kućnih ljubimaca, mačići s takvom vunom posebno su cijenjeni i izgledaju vrlo impresivno. Prije toga, ova boja bila je inherentna samo u siamskoj pasmini mačaka. Danas, zahvaljujući napornom radu uzgajivača, gotovo svaka druga pasmina na svijetu nositelj je boje boje kod gena. Mačke s tom bojom uvijek privlače pažnju drugih. Sve zahvaljujući zamračenim udovima (uši, njuška, noge i vrh repa).

 • 1. Vrste boja boja
 • 2. Uzgoj sijamske boje
  • 2.1. Tajlandska
  • 2.2. Munchkin
  • 2.3. Škotski visoravan Ravno
  • 2.4. Britanska kratkodlaka
  • 2.5. Perzijska točka boja

1 vrsta boja

Boja u boji, oni su sijamski, kao što se često naziva, ima mnogo vrsta. Ton boje dlake na udovima ("točke") je toplo ili hladno, kao i na tijelu. Oni koji žele kupiti mačića slične boje, neće biti lako napraviti izbor, jer postoje mnoge mogućnosti boja.

Osnovne boje:

 1. 1. Seal-point – klasični sijamski.Vrlo je slična boji pečenog krzna: oznake su obojene tamnosmeđom, a tijelo ima laganu toplinu.
 2. 2. Čokoladna točka je vrlo rijetka boja, većina vune je bjelokost i svi znakovi su čokolada.
 3. 3. Plava točka – u toj boji sve oznake imaju blijedo plavu boju.
 4. 4. Čokolada Smoke Point – još jedna rijetka boja. U ovom slučaju, većina vune je bjelokosna, savjeti vlasi su dimljeni, ostatak (oznake na udovima) su čokolada.
 5. 5. Lilac-točka – smatra se vrlo rijetka boja, u ovom slučaju, oznake su obojene u jarkoj boji (plava s ružičastim sjaj).
 6. 6. Lynx Point – vrlo slična boji risa, s prugastim točkama. Postoje crvene, ljubičaste, vrhnje, karamele, kornjače i ostale. Udovi su tamniji od drugih dijelova tijela, ali na glavnoj površini krzna mačka može pokazati prugast uzorak s dobi.
 7. 7. Točka cimeta – slična slonovima slonovače. Točke imaju boju cimeta. Noge i šapice mogu biti smeđe ili ružičaste.
 8. 8. Fawn točka – boja kaputa na tijelu je lagana krema, na nogama je bež.Nose su svijetlo ružičaste, kao i štapići.
 9. 9. Tortie-point – u pravilu, nalikuje boji koštice-točka, gdje je boja oznaka ima mekanu boju krem ​​boje s crvenim ili vrhnja mjesta.
 10. 10. Crvena točka – oznake imaju izraženu crvenu boju, a boja ostatka kaputa je plavkasto s ružičastom bojom.
 11. 11. Cream Point – sve točke imaju nježnu kremu.

Preporučeni9 popularnih pasmina uočenih mačaka: značajke izgleda i ponašanja

2 pasmina sijamske boje

U početku, boja u boji točke bila je karakteristična samo za sijamske i tajlandske mačke pasmine. Tajlandski se čak nazivao staromodnim sijamcima, jer oboje imaju isto podrijetlo. Sada boja u boji točke je standardna, ne samo za ove dvije pasmine, već i za Seychelles i Burmese shorthairs.

Za sljedeće pasmine standard je i sijamska i jedna boja:

 • britanski;
 • Britanska kratkodlaka;
 • škotski;
 • perzijski;
 • Munchkin.

Sada o nekim sjajnim predstavnicima detaljnije.

PreporučeniPopularne pasmine crnih i bijelih mačaka

2.1 tajlandski

Ova pasmina pojavila se kao rezultat selekcijskog rada felinolozima u 20. stoljeću.Rezultat rada s sijamskim mačkama bio je lagana promjena oblika glave, nogu i tijela. Rezultirajuće tajlandske mačke zadržale su istu vitkost, ali njihova struktura postala je skladnija.

Tajlandska pasmina

Predstavnici pasmine dobro se slažu s malom djecom i dobro se slažu s drugim kućnim ljubimcima. Izgled tajlandske mačke je razumijevanje, inteligentno, što ga razlikuje od Siamokova. Zahvaljujući njihovoj brzoj i lojalnosti, takvi kućni ljubimci postaju punopravni članovi njihovih obitelji. Ove mačke ne hodaju sami, već idu posvuda vlasniku.

Još jedna pozitivna značajka ove pasmine je da se životinje mogu lako obučiti. Vrlo su znatiželjni pa često izazivaju zbunjenost u kući – sve što prvi put vide, svakako će biti proučeno i dotaknuto nogom. I vrlo su ponosni i ponosni.

Opis:

 1. 1. Voditeljica. Zaobljeni oblik s izduženim njušcima. S prednje strane ima oblik jednodjelnog zaobljenog trokuta.
 2. 2. Oči. I tu je plavkasta safirna sjena (boja neba) i kosi bademski oblik.
 3. 3. Uši. Imaju široku bazu i zaobljene savjete, koji se nalaze daleko od drugih.
 4. 4. Tijelo.Vrlo jaka, snažna i istovremeno zgodna i vitka, srednja veličina.
 5. 5. Šape. Mala veličina, zaobljena.
 6. 6. stopala. Srednje veličine, tanke.
 7. 7. Rep. Sa zaobljenim vrhom, srednje duljine.
 8. 8. Vuna. Konus je kratak, čvrsto se uklapa u tijelo, a podlaktica nije.
 9. 9. Torba boja. Svjetliji ton od bodova, a može se razlikovati od bijele do čokolade. Krzno na licu zamračeno je poput krzna.

PreporučeniBoja "Whiskas" u britanskoj Shorthair iu drugim pasminama mačaka

2.2 Manchkin

Predstavnici munchkinove pasmine su zakašnjeljene mačke koje izgledaju kao dašci. Činjenica je da su njihove prednje noge vrlo kratke i to nije manjak. Pasmina je uzgajana u SAD-u, slučajno. Munchkin je službeno priznat i registriran u New Yorku 1991. godine. Ove mačke imaju prijateljski karakter, lijep izgled i mirnu raspoloženje, dok ponekad vole trčati i igrati.

Munchkin je rodio boju

Opis:

 1. 1. Tijelo. U bunaru, graciozan, mišićav. Natrag se naginje od glave do repa. Prosječna duljina tijela od 16 do 18 centimetara. Škrinja zaobljena.
 2. 2. vrat. Srednje dužine, mišićave, zadebljane.
 3. 3. Rep.Sužavajući se do zaobljenog vrha, srednje debljine, duljina odgovara duljini tijela. Dok se životinja kreće, rep je okomita.
 4. 4. udovi. Ravnomjerno razmaknute, kratke, jake, masivne. Stražnje noge su dulje od prednje strane, koje mogu biti blago zakrivljene na unutarnjoj strani.
 5. 5. Voditeljica. Srednja veličina, široka, modificirana oblika klinova ima glatke konture. Čelo je prilično ravno, glatko se kreće do nosa.
 6. 6. Nos. Srednje duljine, povremeno s laganim odstupanjem.
 7. 7. Brada. Nije jako izražen, širok.
 8. 8. Voditeljica. Zaobljeni.
 9. 9. Uši. Srednje veličine s velikom bazom, zaobljena na vrhovima. Obično su proporcionalne veličini glave i visoki su.
 10. 10. Oči. Za sladak ili bademski oblik, velik, izražajan, široko zasađen. Boja očiju je drugačija, nije povezana s bojom kaputa. Za izložbene primjerke, poželjno je da su oči jednolične boje – plave, biljne, smeđe boje.
 11. 11. Rast. 14-16 cm
 12. 12. Težina. 2-4 kg.

Munchkini su kratkospojni i dugodlaki. Prema standardu, smatraju se polu-dugokosi.

2.3Skottish Highland Straight

Varijacija škotske pasmine, koju karakterizira duga kosa, uspravni uši i neobična boja. Pojavila se 70-ih godina 20. stoljeća kao rezultat prelaska Perzijanaca s Britancima. Nove kopije su dobile sve od obje pasmine: mirno srce, prijateljski karakter, lijep izgled, nepretenciozan sadržaj.

Highland Straight Okarsa boja točke

Toranjski kukovi Highland Straight, kao i Highland s bojom u boji vune, atraktivna su stvorenja s ekstravagantnim izgledom.

Tortoise Highland Straight

Opis:

 1. 1. Vuna. Sa trljanje, srednje duljine, lako češljati, s gustom podslugom.
 2. 2. Oči. K ruglye, velika, boja ovisi o boji vune (odgovara mu).
 3. 3. Uši. Ravno postavljeno, malo, s zaobljenim vrhovima, uredno.
 4. 4. Tijelo. Srednje veličine, s zaobljenim konturama, mišićav, jak i vitak.
 5. 5. Šape. S čvrsto stisnutim prstima.
 6. 6. udovi. Uspravno, dugo.
 7. 7. Voditeljica. Zaobljeni, s istaknutim čelom i lubanjom, okrugle obraze i njušku.
 8. Brada. Okrugla, jaka, ali ne i izbočena.
 9. 9. Nos. S mekim zavojem, kratko, uredno.
 10. 10. Rep.Pokretna, srednja duljina (do sredine lopatica), pahuljica (po mogućnosti ako je rep dug.).
 11. 11. Životni vijek. 10-20 godina.
 12. Standardna tjelesna težina mačke 3,5-4 kg, mačka 4-6 kg.
 13. 13. Standardna visina mačka – od 28 do 30 cm, mačka – od 30 do 33 cm.

Pokreti mačaka su lagani, slobodni, plastični. Poslovna kartica škotske pasmine je nježnost, nježnost, smirenost i prijateljstvo. Pri odabiru mačića s bojom u boji, morate obratiti pozornost na boje – ne bi trebalo biti čista bijela. Inače, životinja neće proći standarde izložbe.

2.4.Britanska kratkodlaka

Vjeruje se da je ova pasmina prenesena na otoke Velike Britanije od strane Rimljana u 1. stoljeću naše ere. Glavna značajka starih životinja bila je kratka i gusta vuna koja ih je štitila od vlage i malih insekata tijekom lovanja na štetočine glodavaca. Predstavnici britanske pasmine razlikovali su izdržljivost, snagu, dobro zdravlje i izvrsne lovne sposobnosti. Kasnije su Britanci počeo paziti na estetiku, a 1871. godine organizirana je prva izložba.

Britanska kratka kosa u boji

Opis:

 1. 1. Vuna.D umorna, kratka, gusta u strukturi, ima gusti podsloj. Postoji mnogo opcija boja: od bijele do jarke (mačke s bojama jarke također se nazivaju "veze").
 2. 2. Oči. Velika, okrugla, često s crvenkastom bojom.
 3. 3. Uši. Niski set, ravno postavljen, mali.
 4. 4. Tijelo. Srednje veličine, s zaobljenim konturama, mišićav, jak i vitak.
 5. 5. Ekstremnosti. Uspravno, kratko, snažno.
 6. 6. Glava. Zaobljeni, masivni.
 7. 7. Brada. Snažan, okrugli, dobro razvijen.
 8. 8. vrat. Velika, debela.
 9. 9. Nos. Širok, ravno, uredno.
 10. 10. Rep. Debeli, zaobljeni na kraju, mesnati, srednje duljine.
 11. 11. Standardna tjelesna težina mačke – 4 kg, mačka – 6 kg.
 12. 12. Očekivano trajanje života – od 10 do 15 godina.

Britanci su samo dugokosi i kratkospojni. Prvi tip je prirodan za ovu pasminu, a drugi je rezultat križanja Britanaca s Perzijancima. Prema riječima stručnjaka, dvije se vrste razlikuju samo u duljini kaputa, iako u nekim slučajevima postoje vidljive promjene u obliku lubanje i brade.

Za razliku od Škoti, Britanci su vrlo neovisni i često djeluju suprotno uputama vlasnika. Oni su dobro tolerirani od strane usamljenosti, razlikuju se po natječajnom karakteru i dobrom raspoloženju, iako im se ne sviđa stiskanje i ostati na rukama.Često, Britanci bježe od stranaca i ne dopuštaju im da se dodiru.

Briton s rijetkim bojanjem lynks točke

2.5Persijanska boja točke

Vrijeme i mjesto nastupa ove ekstravagantne dobroćudne pasmine – 1936, SAD. Uzgojena je uzgojem sijamske mačke s perzijskom mačkom. Ljubazno, mirno, ljubazno, lijepo – odmah je šarmirala mnoge ljubitelje životinja.

Boja boja kornjača u perzijskom mačkom

Glavna značajka ove vrste perzijanaca je mali, naborani nos s otvorenim nosnicama.

Točka u boji Perzijanci su poput malih kraljeva ili kraljica. Ne vole biti sami, u svakom slučaju privlače pažnju vlasnika i ne toleriraju kada se tretiraju bez poštovanja ili preziranja. Ove životinje su razigrane, donesite se zajedno s djecom i ne zamarajte vlasnicima prekomjernim meowingom.

Opis:

 1. 1. Vuna. Duga, meka, debela, ima svilenkastu strukturu, dostiže dužinu od 12 cm. Postoji mnogo opcija boja: od bijele do čokolade i kornjača.
 2. 2. Oči. Velika, vrlo izražajna, okrugla, široko raspoređena, često svijetlo plava.
 3. 3. Uši.Mali, niski set, široko raspoređen, s zaobljenim vrhom.
 4. 4. Tijelo. Sa zaobljenim konturama, srednje veličine, čučanj, mišićav, s razvijenim ramenima.
 5. 5. Limbs, Snažni, stabilni, uspravni, postoje pramenovi kose između pandža na nogama.
 6. 6. Glava. Zaobljeni, masivni, razmjerno presavijeni.
 7. 7. Brada. Snažan, okrugli, dobro razvijen.
 8. 8. vrat. Velika, debela.
 9. 9. Nos. Nervozno, s širokim leđima i otvorenim nosnicama.
 10. 10. Rep. Srednje duljine, jako dlakavi.
 11. 11. Standardna težina. 3-7 kg.
 12. 12. Životni vijek. Od 18 do 20 godina.

Odabir mačića za sudjelovanje na izložbama, morate obratiti pozornost na male detalje: rep, uši, krzno. Čak i manji odlazak iz norme rezultirat će diskvalifikacijom. Ako se mačić kupi za kuću, možete uzeti bilo koju omiljenu zdrava životinja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: