🐈 Pasmine mačaka crne boje: opis i osobine

Pasmine crnih mačaka – karakterističan i izgled

Postoji više od 200 kombinacija mačjih boja, od kojih je monokromatski crni jedan od najatraktivnijih i najzanimljivijih. Do danas je samo jedna mačka pasmina, gdje standard osigurava boju ugljena od vune – to je mačka Bombay. Njegova sjajna, glatka krzna i kontrastne zlatno-narančaste oči razlikuju ovu vrstu od ostatka. Također treba napomenuti da su tamne nijanse kose vrlo česte u drugim poznatim pasminama.

  • 1. Kako su se pojavile crne mačke?
  • Bombay cat
  • 3. Pasmine u kojima je boje dopušteno crno

Kako su se pojavile crne mačke?

Sve crne mačke dolaze iz zemlje koja se nalazi na obali Sredozemnog mora – Feniciju. Bio je ondje od predstavnika mačke obitelji smeđe boje i prvi crni mačić izgledao je sasvim slučajno.

Boja mačje kose ovisi o genima smještenim u kromosomima koji se prenose potomcima od roditelja. Najčešće u bojama mačaka u prirodnom okolišu nalazi se žuta i crna. Takva boja osigurava sama priroda, tako da životinja može učinkovito maskirati i pričati se na plijen.

Pojava čiste boje ugljena nastala je zbog iznenadne genetske mutacije, kada je žuti pigment postupno zamijenjen, zbog čega je mačka postala potpuno crna. Za pigment ugljena eumelanin odgovoran dominantan drevni gen – B, regulira svoju prisutnost u kosi.

Znanstvenici su činili čistu crnu boju vune i tabby boje (prugasti uzorak na običnoj pozadini) na osnovne boje svih poznatih pasmina domaćih mačaka. Pored izvornika, postoje i recesivi, tj. Sekundarne boje: čokolada, cimet (cimet), plava, ljubičasta, faun.

Preporučeni9 popularnih pasmina uočenih mačaka: značajke izgleda i ponašanja

2Bombay mačka

Do sada je jedina vrsta u kojoj je u standardu predviđena samo čista crna boja, Bombayova pasmina. Ovo je mlada i rijetka vrsta koja je još uvijek u fazi razvoja.

Bombay je uzgajan u Americi u 50-ima dvadesetog stoljeća od uzgajivača iz Kentuckyja Nickyja Hornera. Žena je predložila da bi životinja s tijelom burmanske mačke i ugljenastog kaputa Američke kratke trave sličila minijaturi divlje pantere.Kada su pasmine prešle, prvo se leglo mačića tamne sjene pojavilo, međutim, bilo je moguće postići željeni fenotip samo u četvrtoj generaciji.

Bombayova mačka

Značajke Bombaya su graciozna gradnja, idealno glatka, ugljena vuna i narančaste oči koje se ističu na pozadini. Srednja životinja je prilično izdržljiva i snažna, zahvaljujući razvijenoj muskulature. Standard pasa:

  • Srednja glava proporcionalna je tijelu. Na nju nema oštrih zavoja, brada je jaka, ali ne široka.
  • Oči su okrugle i odvojene jedna od druge. Boja irisa formira se postupno, kada životinja raste. Mačići su rođeni s plavim očima, njihova boja postaje siva za pola godine, a nakon jedne godine postaju svijetlo narančaste ili bakrene. Prilično je teško postići savršenu narančastu nijansu, pogotovo jer se takve oči obično mijenjaju zelene boje dok im životinja raste.
  • Uši srednje veličine nalaze se na dovoljnoj udaljenosti jedna od druge.
  • Tijelo je snažno i mišićavo, ali u isto vrijeme vrlo fleksibilno i graciozno. Prosječna masa mužjaka varira od 4 do 6 kg, ženke – od 3 do 4 kg. Leđa je ravna i nagnuta. Ramena i zdjelica su gotovo identične širinom.
  • Udovi – proporcionalni, glatki, ne previše gusti. Četke zaobljene. Na prednjoj šapici ima pet prstiju, četiri nosača na leđima, odstupanje od tih normi smatra se brakom.
  • Rep je srednje dužine i debljine, karakteriziran fleksibilnošću, mobilnošću.

U skladu sa standardnim opisom, kosa mora biti kratka, savršeno crna i čvrsto na koži. Svaka kosa treba ravnomjerno obojiti tijekom cijele duljine. Prisutnost bijelih mrlja i lagano podnožja nije dopuštena, u suprotnom životinja mora biti odstranjena.

Mačići mačaka u Bombayu mogu na početku izgledati blago, a njihova kaputa postaje glatka tek u dobi od jedne. Ponekad se rađaju s malim bijelim točkama, koje obično prolaze za šest mjeseci. Međutim, takvi su primjerci mnogo manje cijenjeni od njihovih tamnih boja.

Mačke ove pasmine imaju visoku inteligenciju, sposobne su svladati svjetlosne naredbe. Oni imaju prilično dobrodušnu narav, razigrani su i druželjubivi. Te životinje savršeno prepoznaju raspoloženje vlasnika i prilagode se tome. Također, Bombays su poznati po svojoj raspoloženosti, ako ne plaćaju dovoljno pozornosti na njih, možete čuti tirade raznih zvukova od jednostavnog meow do životinja urlati.

3 pasa u kojima je boje dopušteno crno

Crna boja dopuštena je kao jedna od sorti boja i drugih pasmina. Među njima su sljedeći:

pasminaKratak opis
persijskiIma vrlo dugu kosu, čučunasto tijelo i veliku glavu s ravnim licem i prepoznatljivim nosom. Lik je vrlo ljubazan, tih i lijen.
Britanska kratkodlakaBritanski ponos razlikuje se od guste, mišićave tjelesne, kratke plišane kose i nezavisne sklonosti. Čista crna boja često se nalazi među čvrste boje.
Škotski foldOva pasmina obilježena su malim unutrašnjim ušima i velikim očima zlatno-bakrenih nijansi. Životinje ove pasmine vrlo su razigrane i aktivne. Najčešća boja je plava, ali crvena monokromatska je također uobičajena.
istočnjačkiCrno orijentalno je dobilo ime zbog sličnosti s bojom egzotične crne ebanovine. Mačke s ugljenom plavom bojom s crnim šapicama jesu vrlo skupe. Tamna boja je dopuštena s tabby, brindle, mramor, pjegava vuna
Američki BobtailKratke i kratke noge mačaka s očima u obliku badema i visoku razinu inteligencije. U boji se nalaze nijanse ugljena, crne, crno-smeđe, crne i ashen, kao i tabby
Japanski bobtailOdlikuju se kratkim repom raznih oblika, od kojih je najvrjedniji "krizantem". Čvrsta crna boja je vrlo rijetka u ovoj pasmini.
s ostrva ManaGlavna značajka ove pasmine je kratki rep ili potpuni odsutnost. Torzo skraćena, dvoslojna vuna s gustom podslakom
lapermOve srednje veličine mačke razlikuju se od kovrčave kose i kovrčavih vitica. Standard pasmine dopušta različite boje, među kojima je čista crna boja.
Devon RexMačka s valovitim kovrčavom kosom i elvenim ušima. Imaju sljedeće nijanse crne boje: crne s plavim i sivim, dvobojnim, crnim tabby s zakrpe, srebrno-crne, mramor, tigrasta ili skuše
Selkirk RexSelkirk Rex je nova pasmina kovrčavih dugih i kratkih kose. Njihov kaput sastoji se od tri vrste vlasi: ravno, valovito i kovrčavo
Cornish RexOve mačke karakteriziraju astrakan krzno, duge, graciozne noge, čvrstu konstituciju, dobro razvijenih mišića i velikih ušiju. Među predstavnicima tamne boje emitiraju crni ugljen i crni dim
Američki naboriPosebna obilježja ove pasmine su male uši okrenute prema van i sagnute leđa i vesela, razigrana temperamenta. Oboje su dugotrajne i kratke kose.
Američka kratkodlaka i kratkovidnaU mačkama tih zajedničkih vrsta, tijelo je srednje veličine i ima kratki kaput. U žičanoj kosi ima žičanu strukturu. Najpoznatija boja je klasični srebrni tablični uzorak.
sibirskiImaju debeli sloj koji odbija vodu s dvostrukim gustom podslugom i pahuljastim repom koji im pomaže da lako podnose i sibirske mrazove. Prekrasni lovci, nepretenciozni u sadržaju. Među crnim bojama su: Neva Masquerade, Brindle, Marble and Spotted
Norveška šumaVrlo velika polu-dugodlasta pasmina s gumama na ušima, poput risa. Kaput ima vodootpornu podlogu i tijesno tijelu.
odrpanac mačkaDuge kose mačke, proizašle iz križanja ragdolla s crnim mačkama. No, usprkos uličnim korijenima, apsolutno nisu prilagođeni za lov na miša. Imaju ugodan karakter i izuzetno su socijalizirani.
Maine coonVrlo velika pasmina, težina odraslih prelazi 10 kg, a duljina može doseći 1 metar. Tijelo je izduženo i mišićavo na jakim nogama, velikoj glavi i vratu. Vuna je duga sa debelim podslutom. Boje ove sorte su mnoge, a jedna od najljepših monokromatskih crnih je
Don SphynxKoža ovih ćelavih mačaka također može biti crna koža. Takva boja kože naziva se "ebanovina", a u boji – "točka sile". Za životinje s ovom bojom, pigmentacija je karakteristična u kombinaciji s velikim brojem nijansi od tamno smeđe do svijetlo sive ili čak bijele i sive.
Turska angoraPasmina poznata iz XVI. Stoljeća. Suprotno popularnom mišljenju da su mačke ove vrste isključivo bijele, životinje čiste crne boje također su dopuštene.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: