🐈 Parazite kod mačaka: vrste, simptomi, liječenje

Paraziti kod mačaka: njihove vrste, simptomi, liječenje

Kućni ljubimci, uključujući mačke, često su izloženi raznim parazitskim bolestima. Svi paraziti su podijeljeni u dvije vrste: unutarnje (intestinalno) i vanjsko (koža i potkožna). Svaki od njih ima svoju podvrstu. Ove patologije uvijek uzrokuju brojni uzročni čimbenici, imaju svoje osobitosti i različito utječu na ljude. Neke vrste crva, krpelja i buha potpuno su bezopasne za ljudsko zdravlje, ali druge su potencijalna opasnost.

Infekcija mačaka može se pojaviti u bilo kojem trenutku. Zato je vrlo važno identificirati bolest kod kućne ljubimce i provesti kvalitetan tretman.

 • 1. Vanjski paraziti
  • 1.1. buhe
   • 1.1.1. liječenje
  • 1.2. kliješta
   • 1.2.1. liječenje
 • 2. Interni paraziti
  • 2.1. roundworm
  • 2.2. nematode
   • 2.2.1. liječenje
 • 3. Zaključak
 • Pokaži sve

1Outni paraziti

Najčešći vanjski paraziti kod mačaka i mačaka su krpelji i buhe. I oni i drugi imaju vremena za početak na gotovo svim kućnim ljubimcima tijekom svog života. Mali mačići nisu iznimka. Paraziti se prenose iz zaražene životinje na zdravu.

PreporučeniSimptomi i liječenje demodikoze kod mačaka

1.1 Bolesti

Buhe su paraziti na koži životinja, skrivaju se u vunu, ugrize ih i hrane krvlju.

Kada ugrize u krvi kućnih ljubimaca dobiva insekta slina, što je uzrok teškog svrab. Enzim ostaje na površini kože. Kod mačaka, nakon infekcije, promatra se promjena ponašanja, budući da paraziti uzrokuju ozbiljnu nelagodu. Životinje počinju svrbež, češljati kožu, pokušati ugristi buhe. Ovi znakovi jasan su dokaz parazitske bolesti kože. Prilikom ispitivanja bolesne životinje, paraziti sami i njihova jaja postanu vidljivi na krznu, a male točkice se nalaze na mjestima ugriza.

Mali mačići u naprednim slučajevima mogu razviti anemiju, koja se liječi transfuzijom krvi.

Buhe ne žive na ljudskom tijelu, ali mogu skočiti na ljude i ugristi ih. To uzrokuje specifičnu reakciju koja se manifestira jakim svrbežom i crvenilom kože.

Ovi paraziti mogu živjeti u tepisima, madracima, tapeciranim namještajem. Pogotovo ako se rijetko podvrgavaju kemijskom tretmanu i čišćenju.

PreporučeniNačelo rada ovratnika od buha i krpelja za mačke i mačke

1.1.1 Liječenje

U slučaju otkrivanja buha u mačiću ili mačiću, životinja se mora liječiti posebnim sredstvima. U trgovini za kućne ljubimce možete kupiti bušilice za mačke, posebne šampone, sprejeve, aerosole, kapi i pilule pilule.

Prilikom izbora sredstava za uklanjanje parazita, pažljivo proučite upute za njegovo korištenje. Dakle, droga, koja je najbolja opcija za odraslu životinju, možda nije prikladna mačića.

Preporuča se obratiti pozornost na sastav stečenih sredstava, stupanj zanemarivanja bolesti, uzeti u obzir dob i uzgoj životinje.

Uz liječenje kućnih ljubimaca, nužna je mjera liječenje stana. Za to postoje posebni alati. Jedan od njih je insekticid ili prašina koja dolazi u obliku praha i ulazi u distribucijsku mrežu u paketima pod različitim nazivima. Najpopularnije su: Baygon, Tornado, Clean House i Double. Među sličnim stručnim lijekovima protiv buha razlikuju se granulirani pripravci s imenima Chlorpyrimark, Empire, Sinouan, Efektiv Ultra, Sinouan.

Unutrašnjost, prije čišćenja, trebali biste raditi mokro čišćenje, ukloniti sve stvari, ukloniti kućne ljubimce iz stana nekoliko sati i postupati prema uputama.

PreporučeniSimptomi i liječenje ušnih uha kod mačaka

1.2Kleschi

Nema manje zajedničke vanjske parazitske bolesti kod mačaka je otodektoz, koji je karakteriziran prisutnošću ušnih grinja. Mjesta njihove lokalizacije na tijelu životinje su područja koja su blizu ušiju. Krvopije hrane se krvlju i sumporom, usisava se na tanku kožu blizu ušnih kanala. Patologija je komplicirana bolestima kao što su otitis media, upala mozga, gluhoća, itd.

Kada se gleda iz uha u mačiću, možete pronaći masnu smeđu patinu i ugrize. Ovi znakovi omogućuju vam da bez teškoća odredite bolest. Dijagnoza se može napraviti usporedbom s fotografijom bolesne životinje.

Subkutani novčići u mačaka su manje uobičajeni (notohedrosis, sarcoptosis). Paraziti žive u slojevima kože životinje. Oni uzrokuju svrbež i iritaciju na koži, gubitak kose u područjima lokalizacije gdje se formiraju ćelavost i oštećuju nastanak korica kao rezultat grebanja.

Dijagnoza bolesti provodi se proučavanjem sekreta preuzetih iz kože životinje. Da bi se to postiglo, oguljeno područje se strugati i šalje u laboratorij veterinarske klinike.

Vanjski paraziti zvane trepavice mogu se naći u mačevima s dugom kosom. Mali bijeli insekti s ravnodušnim tijelom ugriza tijela koje ih uzrokuju svrbež. Uz poraz ušiju kod životinja, zabilježeni su sljedeći simptomi: tjeskoba, uzbuđenje, nedostatak apetita i opća slabost.

1.1.1 Liječenje

Liječenje ušnih grinja reducira se na čišćenje pogođenog uha otopinom peroksida ili posebnih lijekova, kao što je Otifri, i upijanje ušiju s kapljicama. Budući da paraziti često prodiru u unutarnji dio slušnog organa, oba se uha trebaju obraditi, čak i ako je zahvaćena samo jedna osoba.

Simptomi unutarnjih lezija su skriveni. Ali nepravilno liječenje može uzrokovati komplikacije. Antifungalni i antibakterijski lijekovi za krpelje treba odabrati od strane veterinara.

Subkutani sokovi su prilično teški za liječenje.Da biste to učinili, postoje šamponi koji se temelje na benzoil peroksidu, posebnim uljnim otopinama za topikalnu upotrebu, masti i gelove. Paralelno s tim uzimaju se i imunomodulatorni lijekovi i vitamini. U složenim slučajevima, tečaj terapije antibioticima.

Uklanjanje licemjerje postiže se tretiranjem životinjske kose s insekticidnom prašinom ili drugim preparatima protiv krpelja s sličnim spektrom djelovanja. Postupak se provodi dvaput dvotjednim intervalom.

2Internalni paraziti

Worms in macs je čest problem među kućnim ljubimcima. Simptomatologija invazije ovisi o lokalizaciji helminti i vrsti patogena. Svi mačji paraziti uvjetno su podijeljeni u dvije skupine. Predstavnici prvog od njih mogu se razviti samo u tijelu životinje.

Crvi mogu biti osoba. Druga skupina uključuje crve, koje osim živog organizma mogu biti prisutne u travi, tlu, zraku, slabo prerađenoj ribi i mesnim proizvodima.

2.1 Ascaris

Ascariasis je česta patologija uzrokovana roundworms – ascaris.Ovi crijevni paraziti dostižu duljinu od 50 cm, a debljina promjera 5 mm. Mačke i mačići mogu postati inficirani ascarisom i kroz tlo i preko nosača: osobu ili bolesnu životinju.

Postoji nekoliko vrsta ascarisa. Kroz usta, crvi manje od 12 cm duljine ulaze u trbuh, nakon čega se prenose u crijevnu šupljinu. Odavde, uz krvotok, larve mogu ući u pluća. Manifestacije kod životinja popraćene su povećanom salivacijom i povraćanjem. Kao rezultat toga, larve ponovno progutaju i ponovno ulaze u crijeva. Ovdje rastu i razvijaju, pretvarajući se u odrasle crve.

Ako se ne proguta, to dovodi do stvaranja kapsula u plućima, unutar kojih su nerazvijene ličinke. Bolest može biti asimptomatska. Iako ponekad životinjska patologija manifestira intestinalna blokada, gubitak težine, gubitak apetita, čak i odbijanje jesti. Ako se ne liječi, bolest može dovesti do smrti životinje.

2.2 Nematode

Nematode su posebna vrsta crva koja se prenose iz životinja na ljude. Dugo vremena nakon infekcije, bolest nije popraćena ozbiljnim simptomima, no njegove posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.Poraz može biti koban. Posebno opasna patologija za mačiće.

Znakovi Helminthiasis:

 • krvne žile u izmetu;
 • proljev;
 • drastičan gubitak težine.

1.1.1 Liječenje

Liječenje helmintize kod mačaka može se provoditi kod kuće. U većini slučajeva, uklanjanje crva iz tijela životinje, dovoljno je dati mu pilulu bunamidina, Febantela ili Fenasala. Za konsolidaciju rezultata i učinaka na crve koji su u stadiju jaja u vrijeme liječenja, lijek treba ponoviti nakon dva tjedna.

Dehilminizacija mačaka poželjno se provodi jednom svaka 4 mjeseca. Prevencija bolesti je isključivanje sirove ribe i mesa iz prehrane životinje.

Vlasnici životinja trebaju dezinficirati sobu i strogo se pridržavati pravila higijene.

3Zaklyuchenie

Druge vrste parazitskih invazija, uključujući trakavice, flukove, protozoe, crve u očima, mnogo su manje uobičajene kod mačaka. Potrebno je tretirati ih nakon posjete klinici za veterinare. Inače, svaka parazitska bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija i smrti životinje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: