🐈 Orijentalna mačka: opis pasmine

Orijentalna mačka: karakteristike i osobine pasmine

Orijentalna ili orijentalna mačka je rođak siamske pasmine, ali u isto vrijeme njegova je značajka znatno drugačija od siamskih predstavnika. Orijentalci su postali prepoznatljivi u Americi tek 1974., unatoč činjenici da postoji pasmina za nekoliko stoljeća.

Put do popularnosti orijentalaca nije bio lagan. Dugo su bili priznati zbog neodgovarajuće boje sijamske pasmine. Bilo je čak i pokušaja zabrane uzgoja tih lijepih stvorenja. Ali, na kraju, pasmina je registrirana, a orijentalna mačka postala je sve raširena.

 • 1. Opis standarda pasmine
 • 2. Varijacije boje životinja
 • 3. Priroda orijentalne mačke
 • 4. Kućna njega

1 Opis standarda pasmine

Orijentalne mačke obdarene su vrlo nezaboravnim izgledom. Izdužene osobine i kutni oblik životinje neće se svima pojaviti kao standard ljepote, ali prirodna elegancija i elegancija orientalaca neće se previdjeti. Opis pasmine obilježava sljedeće karakteristike mačaka:

 • Dugo tijelo mala, tanka, ali s razvijenim mišićima. Graciozna struktura, trbuh stegnuo.Težina odrasle mačke ponekad doseže 8 kg, ženke su manje – do 5 kg.
 • Kocka u obliku glave nalazi se na dugom tankom vratu. Lubanja je ravna, njuška je izdužena, a brada je uska.
 • Glatko dugi nos nastavlja crta čela bez kinkova.
 • Srednje veličine badema u obliku badema nisu potopljene, a ne izbočene, nagnute prema nosu. Standard boja je zelen. Bijele mačke mogu biti plave. Postavi koso, zvižduk je odsutan.
 • Velike, široke uši na bazi, niske. Redak ušiju je nastavak značajki glave, zbog čega u obliku postaje sličan jednakostraničnom trokutu. Savjeti ušiju zaobljeni su.
 • Dugi i vitki udovi s ovalnim nogama. Noge su jake, stražnje noge dulje od prednje.
 • Dugi rep životinje je tanak u podnožju i još se više naginje prema vrhu.
 • Svilenkasta i sjajna kosa je kratka i bez podslutnosti.

Ova vrsta životinja pripisuje se kratkovidnim orijentalnim mačkama, ali ima dugogodišnjeg predstavnika pasmine.

PreporučeniSerengeti mačka: opis pasmine, karakter

2varija boja životinja

Boja kaputa i uzorak na koži ove pasmine vrlo je raznolika.Raspon boja krzna za ljubimce ima do 300 različitih nijansi. Jedina stvar koja ujedinjuje životinje svih boja je zelene oči. Postoji nekoliko glavnih zajedničkih boja.

Crna boja vune vrlo je česta. Ova boja se zove ebanovina. Crna boja kose od korijena do vrha. Šape i vrh nosa također su crne.

Boja havane, koja je čokolada, je jedinstvena bogata vuna vune topla boja kestena. Kosa ima ravnu boju od korijena do vrha. Jastučići na šapama su smeđe-ružičasta, boja vrha nosa odgovara osnovnoj boji životinje.

Lepesa ili purpurne vune teško je opisati. Mačji kaput ima tople sume ružičaste boje. Plava ne bi trebala biti prisutna. Dobiva se dojam da je kaput kućnog ljubimca zamagljen od mraza. Jastučići na šapama i vrhu nosa su blijedi junaci.

Bež boja dobila je ime fauna. Ono se razlikuje u svijetlo sivoj boji, prisutnost ružičaste ili bež boje je dopuštena. Zrcalo za šape i nosa bi trebalo biti ružičasto.

Sivi ili plavi. Vuna medusobne zasićenosti ili svjetlosti, od korijena do vrha kose je obojena sivo s plavim nijansama.Najveća prednost daje svjetlosnim bojama. Šape i vrh nosa odgovaraju glavnoj boji.

Crvenu boju karakterizira crveni ton i nedostatak tamne kose. Jastučići i nos životinje su ružičasti.

Bijela vuna je posebna boja i vrlo cijenjena. Žutljivost je neprihvatljiva. Zanimljiva značajka takvih Orientala je da su često rođena s dobro vidljivom točkom u obliku kapa na glavi. Do dobi od 1 godine, obično nestaje. Postoji zelena boja očiju, plava i višestruka boja. Zdjele šape i nosa su ružičaste.

PreporučeniBengalska mačka: opis pasmine, veličina i težina

3Character orijentalna mačka

Značaj karaktera orijentalnih mačaka je njihova iznimna prijateljstvo i društvenost. U odnosu na čovjeka, vrlo su nježne, agresija inherentna sijamskim pasminama potpuno je odsutna u ovim lijepim stvorenjima, Oni će radije druženje svog bližnjeg s ljudima.

Pet ima snažnu vezu s vlasnikom. Odanost pasmini je toliko jaka da davanje odrasle životinje u novu kuću, vlasnik riskira depresiju ljubimca.Često se navikavanje na nove ljude dugo i bolno. Potreba za komunikacijom s istočnjacima je toliko visoka da s dugotrajnim odsustvom osobe u kući ne toleriraju samoću. Stoga vam je potreban drugi kućni ljubimac, po mogućnosti isti pasmina.

Orijentalci su vrlo znatiželjni, stavljaju im nos gdje god mogu. Oni vole ići za vlasnika i "održavati" dijalog: ako razgovarate s mačkom, onda će ona odgovoriti s meowom. Postoji neka zabluda glede glasa tih životinja. Neki ljudi misle da je previše glasan i neugodan. Ta je izjava pogrešna, jer nije značajka ove pasmine. Bilo bi točnije reći da vlasnici takvih kućnih ljubimaca jednostavno nisu sretni jer se u životinji bilo koje pasmine može naći neugodan glas, baš kao i kod ljudi.

Orijentalne mačke osjećaju raspoloženje svog vlasnika, a ako je iz bilo kojeg razloga loše, životinja će pokušati "uvjeriti" tu osobu. Vrlo je razigrano i uvijek će podržavati zabavnu igru. Mačke ove pasmine su vrlo aktivne. Do određene mjere, njihovo ponašanje je slično pasu. Orijentalni može nositi loptu i druge igračke svojim vlasnikom.

Te prekrasne kreacije lako se konvergiraju s drugim životinjama i malom djecom. Čak iu najenergičnijoj igri, mačka neće dopustiti da pusti svoje kandže. Oni su lakovjerni i zahtijevaju pozornost. Sa takvim kućnim ljubimcem jednostavno se neće dosaditi.

PreporučeniCornish Rex: opis pasmine i prirode mačaka

4Uhod za kućne ljubimce

Orijentalne mačke ne trebaju nikakve složene i posebne skrbi. Kratku kosu neće trebati češljati i prati prečesto, ali ponekad treba provesti te postupke. Dovoljno je smanjiti kandže i očistiti uši dvaput mjesečno.

Ali, kao i za bilo koju drugu pasminu, trebaju vremena za cijepljenje i provođenje prevencije parazita.

Zbog snage mačke, možda će morati hodati na svježem zraku. Rado će napraviti tvrtku na putovanju automobilom. Ali imajte na umu da životinja voli toplinu. Zbog toga bi trebalo izbjegavati šetnje u lošem vremenu.

Zbog pokretljivosti i znatiželje orijentalaca treba ih podići. U djetinjstvu, dopuštaju se penjati se zavjesama i hodati po stolovima. Ponekad se mogu žvakati na biljci kuće.Važno je jasno pokazati mačiću da sve te stvari nisu vrijedne raditi. Najbolji pristup bio bi dijalog s kućnim ljubimcem s dobro postavljenim, snažnim glasom. Budući da orijentalci osjećaju raspoloženje domaćina, brzo shvaćaju svoju krivnju. Sila i grubost nisu korišteni, mogu traumatizirati psiću mačke.

Obrazac koji se temelji na gotovim hranama trebao bi se sastojati od proizvoda vrhunske klase ili holističke. Izbornik životinje naviknut na prirodnu prehranu treba sadržavati sljedeće: mršavo meso, kao što su kunić, teletina i piletina, riba, ostatke, žitarice, mliječni proizvodi i povrće. Prehrambena komponenta prehrane treba prevladati. Masnoće prema ovim gracioznim stvorenjima kontraindicirano je.

Zbog predispozicije siamske vrste na stomatološke probleme, orijentalci trebaju pažljivo praćenje stanja njihovih očnjaka. Ponekad ćete možda trebati posjetiti veterinarsku kliniku za uklanjanje plaka. Da biste izbjegli potrebu za takvim postupkom, trebali biste oprati zube na svoje. S odgovarajućom skrbi, predstavnici ove pasmine mogu živjeti do 17 godina.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: