🐈 Sphinx Brash - opis pasmine

Opis Sphynx Brush pasmine i njezine vrste: velur s finom kovrčavom kosom, homozigotna, točka i jato

Ljudi koji pate od alergija, ali koji vole mačke, stručnjaci preporučuju kupnju pasmine sfinge. Ovi predstavnici karakteriziraju gotovo potpuni odsutnost vune. Don sfingovi osvojili su srca mnogih ljubitelja mačaka, iako su se pojavili tek nedavno. Ova se pasmina smatra nerazborito zbog izgleda, nježnosti i prijateljstva.

 • 1. Opis
 • 2. Značajke pasmine
 • 3. Vrste Don Sphynx
 • 4. Don velour
 • 5. Podvrsta Don Don Sphynx
 • 6. Pro i kontra od pasmine
 • 7. Kako razlikovati Don macu od kanadskog?
 • 8. Pravilna zaštita sfinge
 • 9. Obroci
 • Pokaži sve

1Opisanie

Opis spinx pasmine je kako slijedi: mišićavo tijelo prosječne veličine. Leđa je ravna i graciozna, nož je malo šira od ramena. Mačka ima mišićne, ali tanke šape okruglog oblika koji završavaju prilično dugim prstima.

Rep nije jako dug, ravno i okruglo. Štap u obliku klinova, jagodice su dobro razvijene. Obrve dolaze naprijed. Čelo je prilično ravno, nos je ravno, brada je skladna. Ističu se jastuci Vibrissa. Na glavu i tijelu životinje postoji mnogo nabora.

Ako izmjerite udaljenost između ušiju, ona će biti jednaka širini jedne u podlozi.Oralni organ je velik, visok i nagib prema naprijed, a njegovi ciljevi zaokruženi su. Oči mogu biti oblika badema ili ovalnog oblika, ali njihova je veličina mala. Nalaze se pod određenim kutom, a boja je drugačija.

Ova pasmina uopće nema kose, iako je nakon rođenja mačića u amnionskoj tekućini prisutna mala količina živaca. Pri rođenju na šapama, njušci i repu, kratke cvjetnice ponekad se vide u obliku malene pahuljice, ali u dobi od dva ta mjesta postaju gola.

PreporučeniSphynx Care: Osnovni Smjernice o sadržaju

2Koriske pasmine

Boja kože životinje glavna je značajka. Boja pasmine je drugačija i crna (smatra se rijetkom), plava, uočena.

Iako ova pasmina nema skoro nikakav kaput, baca se u jesen. Nakon toga, neki dijelovi tijela (glava, šape, skrotum, rep i nosni most) pokriveni su dolje. Don predstavnik pasmine ga nosi tijekom života ili 3-4 mjeseca nakon rođenja pada vuna.

PreporučeniElf cat: karakteristike pasmine i značajke njege

3 Vrste Don Sphynx

Don sinfoni imaju nepredvidljiv temeljni premaz koji je vrlo mekan ili prilično težak. Često, Don Sphynx mačići Četke postaju goli kada odrastu. Kroz život, ova pasmina mijenja boju, vrstu i pokrivanje. To se događa sezonski ili kada hormonalne promjene.

Postoje tri vrste životinja ove pasmine:

 • četka za velour;
 • točka;
 • široka.

Prvi izgled s tankom, krutom, kratkom i uvijenom kosom. Duljina pokrova kose dosegla je 0,5 cm. Na području cerviksa, leđa i strane su tanki i sjajni. U odrasloj osobi se mijenja u najslabije stado.

Četkasta točka razlikuje se od kovrčave i čvrste kose koja pokriva šape, njušku i rep. Mačići imaju gustu, dugu i tešku hrpicu s "ćelavom glavom". Nakon godinu i pol, resetirat će se.

Gusta četka – pasmina s debelom kosom. Kroz to nije vidljiva koža. Ove mačke imaju perzijski rep, a na bedrima, nogama i prsima snažan pokrov.

PreporučeniGole pasmine mačaka – opis izgleda i karaktera

4 baršunasti velour

Ova pasmina ima vrlo malo svjetla, tako da predstavnik ovog klana zahtijeva određenu njegu. Mačići su rođeni s rijetkom i blatnom kosom.

Don Sphynx Velor pasmina podijeljena je na sljedeće vrste:

 1. 1. Jednostavno. Karakterizira ga premazom najfinije dlake do 0,2 cm dužine, koja postaje gušća na nogama. Novorođenče mačića ima kratak i rijedak kaput. Na dodir je mekana ili tvrda. Glava životinje s vidljivom ćelavom točkom.
 2. 2. Točka. Ima lagani, mekani pokrov velura na nogama i licu. Duljina kaputa iznosi do 0,4 cm. Sezonske točke pojavljuju se na glavi, repu i šapama odrasle mačke. Na ušima se oblikuju male "muhe" i "hlače" na udovima.
 3. 3. Dolje klan. Potpuno je prekriven mekom, dugom i zakrivljenom hrpom. Ima vrlo lijep rep.

5 Vrste don Don Sphynx

Životinje imaju jake kosti, srednje veličine. Njihova je koža vruća na dodir. Vrlo su elegantni, aktivni i inteligentni. Mačka je uvijek veća od žene.

Ova se pasmina pojavila nakon prelaska sfinge s kratkovidnom mačkom europske krvi. Bilo je i drugih pokušaja stvaranja novih vrsta, ali nisu svi uspješno završeni.

Goli Don Sphynx je sljedeća podvrsta:

 1. 1. Homozigotno. Ima ljepljivu gumu koja nije obojena. Vibriss se ne promatra.Nema vune i ne pojavljuje se. Novorođenčeta mačkica ružičasta. Nakon 2-3 sata ili nekoliko dana kasnije, boja počinje pojavljivati.
 2. 2. Nenadano. Jedino rođeni mačići imaju dlaku koja je vidljiva na svjetlu. Nakon dva dana, krzno nestaje i životinja ostaje gola.
 3. 3. Tanko stado. Ima izduženo tijelo s kratkim (do 0,1 cm) i finom vunom. Kada se detaljno promatra, primjećuje se mikropokus. Mačići su rođeni s tankom i rijetkom hrpom koja lako izlazi. Odrasla mačka izgleda gola. Kada ga milovati, osjeća se baršunastu kožu.
 4. 4. Jato. Životinja ima goli izgled. Međutim, pri ispitivanju blisko, primijetili su najrjeđi živci koji čine kožu baršunastog mačaka.

6Plus i kontra od pasmine

Iako sfinga ima prijateljski karakter, ona također ima niz nedostataka. Među njima su:

 • neovisnost i samodostatnost;
 • lijenost, iako se za vrijeme budnosti sudjeluje u igri;
 • prekomjerna nametljivost (pojavljuje se ako vlasnik ne daje ljubimcu vrijeme milovati);
 • osjetljivost (očigledno mu se očitovala).

Među pozitivnim bilješkama:

 • visoka razina čistoće;
 • naučiti (lako se poučavati za toalet i trenirati);
 • sposobnost liječenja bolesti (samo dodir kože sfinge);
 • prijateljski (primjerice, brinu se za djecu);
 • ljubav za poljupce i zagrljaje.

Te životinje smatraju da je domaćin voditelj čopora.

7 Kako razlikovati Don macu od kanadskog?

Obje pasmine su vrlo slične. Zbog toga su često zbunjeni. U tablici se prikazuju razlike prema kojima svatko može samostalno identificirati Don Sphynx i ne zbuniti ga s kanadskim:

Parametri razlikeSfinga DonKanadski sfing
očiOvna ili bademaOkrugli i veliki
ušiVelike veličine, nagnute naprijed, široko razmaknuteVelika i široka u podnožju
brkoviRazbijena i uvijenaNije dostupno
vunaGotovo nema pokrivača, ćelavog ili plamenogSamo s pahuljicama, a kraj repa s snopom krzna
glavaOblik je klin, jagodice su masivne, dobro izražene. Gornji kamenčići prolaze. Nedostaju ili su uvijeni VibrissaeOblik klina je modificiran, lubanja i obrisi su zaobljeni. Nema vibrisa
vratElegantan, ali jakMišićav, ima prosječnu dužinu
repDužina je prosječna, fleksibilna, izravna, jakaTanak, ukazao
Opći pogledSrednje ili velike veličine s jakim kostima i razvijenim mišićimaVeličina i okosnica srednjih mišića slabo su razvijeni
prijelazSibirska i europska odjećaKod drugih pasmina je neprihvatljivo
Glava bez kosedominantanrecesivan

Prava skrhnja za njegu

Važno je često obrisati mačiće iz akumulirane sluzi. Budući da se sfingi znoj, moraju se okupati blagim šamponom. Nakon kupanja, mačka se obriše ručnikom. Iako se ponekad jednostavno čisti s vlažnim maramicama.

Auricles zahtijevaju posebnu skrb, kao što je smeđa masa skupljena u njima. Jednostavno se uklanja pamučnim pupoljcima. Ova pasmina zahtijeva sunčanje, nakon čega postaje intenzivnija boja životinje. Treba imati na umu da su izravne slane zrake opasne za gole mačke, jer se sphinx može spaliti.

9Ration pet

Ova egzotična životinja zahtijeva posebnu prehranu. Budući da Sfinga ima visoki prijenos topline i ubrzani metabolizam, dijelovi hrane trebaju biti veći nego kod životinja drugih pasmina. Hrana za kućne ljubimce mora se dati tri do četiri puta dnevno.

Važno je napraviti prehranu s specijalistom.

Mačke ove pasmine preferiraju sljedeće vrste hrane:

 1. 1. Mokru ili suhu hranu. On je odabran, s obzirom na dob i stanje ljubimca. Stručnjaci preporučuju često mijenjajuće marke.
 2. 2. Prirodna i svježa hrana na sobnoj temperaturi. Meso mora biti sirovo. Ribu se može kuhati i kuhati. Mlijeko, mliječni proizvodi, sir i jaja treba kupiti samo od izvrsne kvalitete. Ponekad su dodani ječam, pšenica i maslinovo ulje.

Ako je potrebno, ljubimcu je dodijeljena mješovita dijeta.

Za životinje je uravnotežena prehrana važna. Imajte na umu da su sljedeći proizvodi kontraindicirani za predstavnike pasmine Sphynx Brash:

 • slana riba;
 • meso (masnoće);
 • kosti;
 • slatko;
 • brašna
 • marinirane i začinjene hrane.

Trudnoća i porođaj u mačkama ove pasmine lako prolaze. A za mačića ne treba posebna briga. Međutim, u kući ne smijete dopustiti niske temperature i skice, jer se beba može razboljeti. Kada dođe do alergijske reakcije, na koži mačke razvija se druga vrsta osipa. Kiseli miris koji potječe od životinje ukazuje na bolest ljubimca.

Uz pravilnu njegu i uravnoteženu prehranu, Sfinks će živjeti 12-15 godina.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: