🐈 Siamska mačka - opis pasmine, karaktera, fotografija mačića

Opis pasmine i prirode sijamskih mačaka

Sijamske mačke – to je milost, tvrdoglavost, smanjenje, aristokracija i, čak, veličina. Oni su obožavani, divili se. Opis pasmine i karaktera sijamske mačke omogućuje nam zaključiti da su jedini koji su bili u stanju sačuvati svoje orijentalne korijene, jer nikada nisu prešli s europskim mačkama.

sadržaj

 • Povijest pasmine
 • Opis pasa
 • Karakterne osobine
 • Održavanje i njegu
 • bolest
 • Trošak

Povijest pasmine

S pojavom siamskih mačaka povezanih s velikim brojem legendi i legendi. Dakle, jedan od najstarijih govori nam o biblijskim vremenima, gdje se ponosna ljepotica lavande na Noinom arku zaljubila u tvrdoglav muškog majmuna. Kao rezultat njihove ljubavi rođen je prvi sijamac.

Međutim, svejedno, smatra se rodnim mjestom tih mačaka u udaljenoj istočnoj zemlji – Tajlandu. Tamo je ova pasmina bila smatrana svetom, stoga su bili potpuno zaštićeni zakonom. Osim toga, postoje dokazi koji u povijesti siamske mačke imale su značajnu ulogu, Pratili su duše mrtvih Siamaca u život poslije smrti, sudjelovali u vjerskim obredima. Dugo su im strogo zabranjeni izvoz iz Tajlanda.

Tu je i prekrasna legenda o tome kako jedna od tajlandskih princeza uvijek je otišla na rijeku s jednim sijamcima. Djevojka prije kupanja nužno je skinula svoje prelijepe prstene i stavila mačku na rep. Kad je kućni ljubimac izgubio jedan od tih ukrasa, princeza je počela vezati snop na vrhu repa.

© shutterstock

Što se tiče službenih teorija i verzija podrijetla ove pasmine, znanstvenici se ipak ne mogu slagati s mišljenjem. Iako je najvjerojatnije sijamska mačka pasmina potječe od divnih i divljih bengalskih mačaka. Dokaz ove činjenice može poslužiti kao činjenica da sijamske mačke trudne idu ne manje od 65 dana, iako predstavnici drugih pasmina oko 55.

U Europi su sijamci pojavili u 19. stoljeću., Britanski konzul Owen Gould doveo je u Velikoj Britaniji kao skupi dar tajlandskog kralja. I kraljica Victoria im se svidjela i postala pravi kućni ljubimci.

Opis pasa

Kako izgledaju sjajno predstavnici sijamskih mačaka, mnogi su dobro zastupljeni. Ali, ipak, ponekad se zbunjuju s tadževima ili orijentalcima. Stoga je važno znati bitne točke koje razlikuju sijamce.Dakle, u opisu pasmine sijamske mačke treba obratiti pažnju na:

 • glave i vrata, Oni su uvijek dugi. Njuška je uska i s jasnim, ravnim nosom. Brada je jako izražena. Čelo je ravno, iako nema velikih izbočina na području obrva. Također je karakteristična značajka da između nosa i vrhova ušiju, uvijek mentalno možete privući jednakostranični trokut. Brojne fotografije sijamske mačke potvrda su ove činjenice;
 • uši, Često su se sijanski nazivali lopovom. Međutim, to se ne apsolutno ne čudi, jer veličina ušiju, kao i za tako malu njušku, je velika. Oblik ušiju tih životinja je trokutasto (oštar na vrhovima i na podnožju) i lagano razveden sa strane;
 • oči, U opisu siamskih mačaka, oni su posebno važni. Oni se razlikuju po lijepom obliku badema, iako nisu veoma velik. Što se tiče boje, ona je zasićena plava ili zelena. Usput, plave oči ponekad nagnute s obzirom na šarmantni nos mačke;
 • rep i stopala, Apsolutno svi udovi sijamaca iznenađujuće su vitki i dugački. Premda su prednje šape uvijek malo kraće od stražnje.Vrh repa nužno je ukočen, ponekad čak i uspoređen s bičem (nije ništa što bi tajlandska princeza mogla staviti prstene na njega!);
 • boja, Posebnost siamske mačke pasmine je da ona može imati različite boje, ali svi predstavnici moraju imati takozvane bodove. To su posebne oznake na dugim šapama, zadivljujućem licu, ušnom repu i ušima. Obično su tamnije nego na tijelu. Njihov izgled povezan je s različitim temperaturama u životinjskom tijelu: u toplijim dijelovima stvara se manje pigmenta, tako da je tijelo uvijek lakše. U skladu s tim, prepoznatljiva karakteristika siamske mačke pasmine je ta da može promijeniti boju kad je hladno (postaje tamnije);
 • proporcije tijela, Sijamski – tanak, mišićav. Svi dijelovi njegova tijela su strogo proporcionalni, što stvara dojam milosti, elegancije i veličine. U prosjeku težina sijamske mačke doseže 3-4 kilograma;
 • vuna, Sijamske mačke u fotografiji izgledaju nevjerojatno lijepe i dobro njegovane. To olakšava činjenica da je njihova vuna sjajna i kratka. To se čvrsto uklapa u tijelo. Uopće nema podstavka.
 • život, Sijamci, ne nerazumno, smatraju dugo živim. Dakle, u dobrim kućnim uvjetima, njihovo očekivano trajanje života može doseći i do 25 godina. A priča čak zna slučajeve kad je takva mačka živjela 38 godina!

© shutterstock

Karakterne osobine

Izvana, sijamske mačke daju dojam graciozne i nezavisne životinje. Ali to uopće ne znači da su arogantni ili imaju loš temperament.

Naprotiv, karakteristično za sijamske mačke može se smatrati ljubavlju i dubokom odanošću.

Oni su nevjerojatno društveni, pa stalno zahtijevaju veliku pažnju vlasnika. Prema tome, ako ste često odsutni kod kuće, a ne možete naći vremena za igru ​​sa svojim kućnim ljubimcem, bolje je da ne započnete predstavnika ove pasmine. Ali to ne znači da se takve mačke ne mogu ostaviti same. 12 sati mirno stoje. Glavna stvar, na povratku, da im daju pozornost, udar, igraju.

© shutterstock

Osim toga, sijamci su nevjerojatno prijateljski i razigrani. Imaju beskrajnu energiju, Mnogi sretni vlasnici zapažaju činjenicu da se ponekad ponašaju poput pasa: voze se oko kuće velikom brzinom, skoče na sofe, fotelje i ormare.Štoviše, opis pasmine i fotografije sijamske mačke pokazuju da su spremni za igru, čak iu odrasloj dobi. Svirajte, molim vas. Nije podložan procesu obuke. A ako imate strpljenja, možete naučiti svoje ljubimce različite trikove.

Siamske mačke iznimno su važne da znaju da ih vole i pokazuju maksimalnu pozornost na njih. Osjećaju se dobro sve razlike u raspoloženju svojih majstora. Ne mogu tolerirati kada ih se uopće ne primjećuju ili pokušavaju zanemariti.

Ali ako u kući, bit će još jedna životinja, sijamci će biti strašno ljubomorni. Na bilo koji kontakt sa strancima idite s velikom pažnjom.

Ljubav prema "razgovoru" još je jedna od značajnijih obilježja sijamske mačke pasmine, što može izrazito glasno upravljati svojim glasom, pokazujući kako se u ovom trenutku osjećaju različitim zvukovima. Usput, čini ga dovoljno glasnim. Ali sama mačka ne može podnijeti glasne zvukove, ako dolaze od drugih. Ova činjenica također mora biti uzeta u obzir prilikom odabira kućnog ljubimca.

U odnosu na djecu, takve su mačke dobronamjerne i tolerantne, u slučaju da ih djeca ne tjeraju da se previše trube ili nametnu svoju pažnju i ljubav.

Neki ljudi vjeruju da mačke ove pasmine mogu vidjeti budućnost. Ali, najvjerojatnije, ove životinje jednostavno imaju dobro razvijenu intuiciju.

© shutterstock

Na temelju svojih prirodnih sposobnosti – dugih šapa, sijamsko čudo je sposobno za "manje zločine". Dakle, lako se može naučiti otvarati ormare, kutije, torbe, noćni ormarići kako bi dobili nešto što bi voljeli igrati. O tome svjedoče brojni videozapisi! Stoga vlasnik s takvim omiljenim neće biti dosadno.

Ponekad mačke pokazuju neke tvrdoglavosti, pokazuju lovne instinkte, ali ako pokazujete strpljenje, dajte im svoju pozornost, ljubaznost, brigu i osjećaj, oni će zasigurno vratiti isti, i postati istinski i odani prijatelji.

Održavanje i njegu

Siamski mačići rođeni su 65-68. Dana trudnoće, a svjetlo je apsolutno bijelo. I na slici sijamski mačić izgleda kao pravi anđeo. Ali nakon nekoliko dana neke dijelove tijela (uši, rep, nos, šapice) počinju postići tamniju boju i on dobiva karakterističnu boju za predstavnike ove pasmine 6-10 mjeseci.

Postoje i slučajevi kada novorođenče Sijamci imaju crvene oči.Ovo je učinak gena albinizma. Ali to traje samo mjesec dana, a sada, već vidite sijamsku mačku s plavim očima.

Budući da je kosa sijamske mačke kratka i uopće nema podloga, neće biti teško skrbiti za njega. To je ono što čini sijamske mačke posebnim. Da biste to učinili, jednom tjedno je dovoljno da se češalj tvoj ljubimac s češaljom ili ruke umočen u vodu prema repu.

Pored toga, sijamci moraju biti okupani. Nije mu se jako svidjelo, pa je bolje podučavati ovaj postupak što je ranije moguće. Optimalno, na temperaturi od 38-40 stupnjeva. Zatim se mora temeljito osušiti, izbjegavajući skice.

© shutterstock

Također morate razmotriti predispoziciju sijamskih mačaka raznim zubnim bolestima. U tom smislu potrebno je pratiti stanje zuba vašeg ljubimca. A ako nađete kamenac – odmah kontaktirajte dobrog stručnjaka.

O ušima: potrebno je jednom tjedno očistiti, u prosjeku, s posebnim pamučnim brisanjem, najbolje od svega, s vazelinovim uljem.

Ako govorimo o prehrani pasa, važno je znati da je u hrani vrlo izbirljiv i izbirljiv.Dakle, ponekad kućni ljubimac može dati prednost potpuno neočekivanoj hrani: slatkiši, kukuruz, orasi, gljive, pa čak i voće.

Ako odaberete gotove hrane za hranjenje životinje, onda bi svi trebali biti najviše kvalitete. U tom slučaju, ako želite hraniti siamezu prirodnim proizvodima, trebate obratiti pažnju na ribu koja zauzima oko 30% svoje prehrane. Uostalom, puno mesa može dovesti do značajnog zamračenja njihove vune.

Jednako je važno da mačka ima konstantan pristup čistoj i slatkoj vodi, po mogućnosti na sobnoj temperaturi, jer uvijek puno piju.

bolest

© shutterstock

Sijamske mačke općenito imaju dobro zdravlje. Ali ipak, ponekad ima vremena kad se razbole. Može biti:

 • amiloidoza jetre;
 • kardiomiopatija;
 • pojava malignih tumora dojke;
 • Sijamski strabizam;
 • lišajevi;
 • crvi;
 • astma;
 • buhe;
 • formiranje tartara;
 • gingivitis, itd.

U takvim slučajevima odmah se obratite kvalificiranom veterinaru. Usput, siamci su nevjerojatno osjetljivi na anesteziju, što je važno razmotriti tijekom operacija.No ipak, pomoć koja se donosi na vrijeme ublažit će patnju i možda spasiti život svog ljubimca.

Trošak

Cijena sijamske mačke na tržištu varira u prosjeku od 150 do 700 dolara. Naravno, možete kupiti jeftinije. Ali u ovom slučaju, morate biti spremni za činjenicu da je novi ljubimac mješavina siamske mačke s jednostavnim.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: