🐈 Burmanska mačka (sveta burma): opis pasmine

Opis pasmina Burmanska mačka (sveta Burma)

Mačka je dobila ime zbog neobične boje, s čijim je izvorom povezana zanimljiva legenda. Burmanski vjeruju da su predci ove pasmine mačaka čuvali svete relikvije samostana. Dakle, mačka se također naziva sveti Burma. Različite osobine pasmine su visoka inteligencija i genijalnost. Pet se može naučiti izvoditi jednostavne naredbe, voljno uči razne trikove. Druga značajka karaktera mačke je osjetljivost, zbog čega burmanska mačka hvata promjene u raspoloženju svojih vlasnika.

 • 1. Podrijetlo burmanske boje
 • 2. Standard pasa
 • 3. Pet lik
 • 4. Zdravlje
 • 5. Njega

1 Podrijetlo burmanske boje

U Burmi, popularna legenda objašnjava povijest porijekla boja burmanske mačke. U jednom od hramova nalazio se zlatni kip božice čije su oči bile izrađene od dragocjenih plavih safera velike vrijednosti. Na području svetišta živio je redovnik nazvan Moon Ha. Imao je mačku zvanom Sinh. Kad su se lopovi upustili u hram, s namjerom da otme skupe kip. Redovnici pod vodstvom Mun Ha hrabro su branili vrijednu relikviju, ali snage su bile nejednake i stariji muškarac bio je smrtno ranjen.Pljačkaši su bili spremni slaviti svoju pobjedu, ali odjednom su čuli čudan krik. Došlo je do neobičnog prizora: Sinh je stajao na glavi vlasnika, a čarobne promjene su se dogodile pojavom životinje. Kosa mačke stekla je zlatnu nijansu, savjeti za šapu su postali bijeli. Ali pogotovo kriminalci udarali su nebo-plave oči životinje, isto kao i one božice hrama.

Nespretan, uvjeren pogled safirnih očiju ulijevao je nadu u srce branitelja hrama i pružio im snage da pobije neprijatelja.

Šest dana hrabra životinja stajala je nepomično na glavi svog gospodara, sedmoga dana duše Mun Ha i Sinha uzeo u raj. Nakon nekog vremena sve mačke hrama stekle su neobičnu boju.

Godine 1920, bogati Amerikanac koji je putovao preko Indokine, stekao je nekoliko mačića od redovnika hrama i odveo ih u svoju domovinu. Pet godina kasnije, burmanska mačka postala je poznata u Americi, odakle se njegova slava širila diljem svijeta.

PreporučeniSelkirk Rex mačka: vrsta pasmine, karakter, osobitosti njege

2Breed standard

Burmanski mačji mačići

Opis pasmine – izgled mačka:

 • Sjajni premaz bez podslutnosti.Osjećaju se mekom i svilenkastom na dodir, stoga je vrlo ugodna za glačanje. Boja se razlikuje od vrhnja do čokoladnih nijansi. Postoje predstavnici pasmine s bojom crvene i kornjače. Mačići su rođeni bijeli, dobivaju karakterističnu boju s dobi. Na vratu vuna stvara bujnu ogrlicu, koja je jedan od ukrasa pasmine.
 • Okrugle, široko razmaknute oči plave boje.
 • Na prednjim šapama svete burme, možete vidjeti bijele rukavice koje ne izlaze izvan zgloba na zglobu.
 • Snažan ustav, goleme šape, izduženo tijelo. Pluta repom dužine. Prosječna težina odrasle mačke je 3-5 kg.
 • Široka zaobljena lubanja, glava blago zakrivljena. Propal uši, blago zaobljene do vrha.
 • Okrugla njuška, izražajni obrazi. Ugriz je točan.

PreporučeniPasmina mačaka perzijska činčila: opis i karakter

3 Pet znakova

Burmanski mačići su znatiželjna i aktivna bića. Vole igrati sa igračkama, pa ih vlasnik mora kupiti za kućne ljubimce, tako da ne dosadi. S godinama, priroda životinje se mijenja, mirno se zamjenjuje aktivnošću.Mačka provodi puno vremena za ostalo, preferira smirene igre.

Mačke ove pasmine nisu sukob, pa se lako može povezati s drugim životinjama, ako pokazuju dobru volju. Sveta Burma se ne boji stranaca. Ako gosti dođu u kuću, pozdravlja ih. Ali velike tvrtke izbjegavaju buku skloniji sakriti.

Pametna i brza životinja nije teško podučavati različite ekipe. Mačka se brzo navikla na novo mjesto. Odvajanje od vlasnika lako podnosi. Burmanske mačke su sposobne suptilno uhvatiti raspoloženje svog vlasnika. Ako ljubimac vidi da je osoba zauzet, nikada mu neće pristupiti, neće ga odvratiti od svog posla.

PreporučeniTurski kombi: priroda i osobine Van mačke

4Zdorove

Burmanske mačke imaju dobro zdravlje, nasljedne bolesti rijetko se prenose na razini gena. No, neki članovi pasmine i dalje imaju zdravstvene probleme. Da bi se kućni ljubimac razvio skladno, potrebno je redovito posjećivati ​​veterinara i rutinsko cijepljenje.

Moguće bolesti mačaka ove pasmine:

 • hipertrofična kardiomiopatija, što dovodi do promjene volumena srčanih mišića;
 • patologija vestibularnog aparata;
 • rožnati dermoidi.

Ako se životinja osjeća loše, odbija jesti i ne pokazuje aktivnost, potrebno je pregledati stručnjak.

Očekivano trajanje života je 12-14 godina. Među burmanskih mačaka postoji dugogodišnja gospođa Cat Lady Catalina, koja je pala u Guinnessovu knjigu rekorda. Godine 2013. imala je 36 godina.

Mačke podnose hladno, pa morate osigurati da soba nije skica. Predstavnici ove pasmine nisu prilagođeni za šetnju na ulici, ali životinje ne bi trebale biti lišene svježeg zraka. Najbolja opcija – puštanje mačke na balkon, čiji su prozori zaštićeni mrežom. To je neophodno kako bi znatiželjni ljubimac bio potpuno siguran.

5Uhod

Savjeti za njegu kućnih ljubimaca:

 • Zmije se ne formiraju na životinjskoj kosi, stoga je dovoljno da ga dvaput tjedno.
 • Predstavnici pasmine su čisti, tako da se mačka često licks sama. Kako bi se spriječio razvoj bolesti, potrebno je ukloniti vunu koja ulazi u crijevne životinje. U tu svrhu specijalni proizvodi se prodaju u trgovinama za kućne ljubimce.
 • Burmanski rijetko hoda po ulici, pa se ne treba pojaviti potreba za čestim kupanjem.
 • Sveta Burma ne voli visinu – njezin se kauč ne smije postavljati visoko.
 • Dijeta bi trebala sadržavati izvore proteina: ribu, sir i meso. Prekomjerne mačke ne pate, pa nema problema s hranom.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: