🐈 Manx Cat (Manx) - opis pasmine

Opis otoka Čovjeka bespilotne mačke

Manx mačke zasluženo su popularne zbog svjetlosnog karaktera i beskrajne pobožnosti prema svom vlasniku. No, još više pažnje privlače ih osobitosti pasmine: zaobljenog leđa, neobičnog galopirajućeg hoda, što čini Manks izgleda kao zec, i odsutnost repa. Ali smiješne mažoretkinje imaju različit karakter i tipične zdravstvene probleme. Sve to morate znati prije nego kupite takav ljubimac.

 • 1. Povijest pasmine
 • 2. Opis pasmine
 • 3. Tail Cats Isle of Man
 • 4. Zdravlje Menksov
 • 5. Priroda Manx mačaka
 • 6. Pravila brige
 • Pokaži sve

1 Povijest pasmine

Preci Menxa pobjegli su iz broda koji se srušio s obale Otoka Čovjeka u Irskom moru (Velika Britanija). Ne zna se točno kada je njihov rep nestao, ali među njihovim precima koji su uspjeli doći na kopno, još uvijek je bilo tamo. Nestanak repa bio je posljedica spontane mutacije gena. Budući da su mačke dugo živjele na nekom izoliranom otoku, neobična genetska promjena brzo je postala fiksna i nepokolebljivi pojedinci počeli su se sve više i više rađati. Oko 30 godina nakon nastupa mutacije, mačke su živjele samo na otoku, izdvojeno od ostatka svijeta od strane Irskog mora. Stoga je pasmina razvijena samostalno, bez intervencije ljudi.

Do 18. stoljeća, mačke bez repa bile su već dobro poznate – reference na njih pronađene su u knjigama tog doba. U XIX stoljeću Manx mačke sudjelovale su na specijaliziranim izložbama. Početkom 20. stoljeća, Charles Henry Lane, koji je bio uključen u uzgoj menks, napravio prvi pasmina standard. Uskoro, CFA (Udruga mačjaka mačaka – Udruga ljubitelja mačaka) službeno je prepoznala postojanje nove pasmine.

U njihovoj domovini, nepokolebljive mačke postale su nacionalni ponos: isprva su ukrašavale samo zastavu otoka, a zatim i male kovanice – i skupljive i svakodnevne. Bez spominjanja nemilosrdnih mačaka nije bila dovršena niti jedna otočka turneja.

Vrhunac pasmine Manks je pao na 70-ih godina dvadesetog stoljeća. U ovom trenutku bili su osobito popularni u SAD-u, Velikoj Britaniji i Skandinaviji.

PreporučeniSerengeti mačka: opis pasmine, karakter

2Primanje pasmine

Manx mačka može se prepoznati po obilju karakterističnosti okrugle. Zbog odsutnosti repa, njeno tijelo izgleda okretnije od onoga njezinih kongenera. Glava je također zaobljena, velika, izražena okrugla obraza. Njuška je nešto veća u širini nego u duljini, što pojačava osjećaj zaobljenja glave. Njuška nije ravna, kao u perzijskim mačkama: prema standardu, nos bi trebao biti dug i rav.Uši manxova su male, s zaobljenim vrhovima, širokim razmakom.

Druga značajka obilježja Manx-izražajnih očiju, također nešto zaobljena. Standard navodi da je boja očiju prihvatljiva, ovisno o boji vune.

Tijelo bespomoćnih mačaka je kompaktno, uravnoteženo i mišićavo. Prsa su široka, leđa je kratka. Prednje šape Manxa nešto su kraće od zadnjih, zbog čega je krupica podignuta iznad ramena. Leđa je jako zakrivljena – stručnjaci vjeruju da je ovo odstupanje jedan od pokazatelja čistoće pasmine. Zbog prirode strukture, Manxov hod vrlo je neobičan i dobro prepoznatljiv: mačke ne trče, ali skakaju poput zeca.

Zahvaljujući zaobljenosti, te životinje izgledaju jake i snažne, ali ne i nepristojne. Maine mačke obično su male veličine, iako su mužjaci znatno veći od ženki. Izvana, životinje se čine lakšima nego u stvarnosti. Težina odrasle osobe može varirati od 3,5 do 5,5 kg.

Menksy se razlikuju u duljini kose: mogu biti dugokosi i kratkovidni. U kratkovremenim mačkama kaput je gust, s gustom, mekanom podlogom. U toploj sezoni postaje manje gusta.Vanjske su dlake sjajne, gušće od podsloja.

Dugačke kose razlikuju se od srednje dugačke kose, vrlo guste i debele, počevši od ramena postaje dulje i dulje. Na vratu se oblikuje "ovratnik" dugih kose, i pahuljaste "hlače" na stražnjim nogama. Prema standardu, poželjno je da uši imaju male resice. Dozvoljena sezonska promjena gustoće poklopca vune.

U jednom smeću, mačići se mogu roditi s različitim duljinama kaputa, ali neki felinolozi imaju tendenciju razdvajanja dugotrajnih i kratkotrajnih masti u 2 odvojene pasmine. Dakle, Manx mačke s dugom kosom nazivaju se Cymric.

Standard sadrži mnoge moguće boje mačke Manx. Jedine iznimke su boje vune koje nastaju kao posljedica prijelaza s pojedincima drugih pasmina: ljubičasta, čokolada, sijamska boja ili kombinacija bilo kojeg od njih s bijelom.

PreporučeniBengalska mačka: opis pasmine, veličina i težina

3 repom mačke Isle of Man

Rep Manx mačaka je njihova "pozivna kartica". Vjeruje se da Manx mora biti bespomoćan. Uzduž repa ima 4 tipa muškaraca:

 • Rumpy (rampy) – klasični tip mačke iz Isle of Man. Rep nedostaje, a na svom mjestu nalazi se fossa, koja uključuje gornju falanks palca – ovako stručnjaci na izložbama ocjenjuju sukladnost životinjske pasmine.
 • Riznica (uspinjanje ili uspinjanje) – umjesto repa ima hrskavice. Vuna ga u potpunosti pokriva, čak iu kratkim kose mačaka. Tip risa ponekad se izjednačuje s odlaganjem. Lako je provjeriti vrijednost takvog mačića: ako držite ruku nad životinjskim žitaricama, rep se ne bi trebao osjećati.
 • Ljušteno (ljušteno) – rep je jasno vidljiv među vunom, jer su sačuvani 1 ili 2 kralješka. Duljina ne prelazi 2,5 cm.
 • longy ili manx. Rođeni su s repom normalne veličine.

Hod i stanje repa su dva glavna parametra koju stručnjaci razmatraju prilikom vrednovanja životinje na izložbama.

Prema standardu, samo manksy rampy i rizer se smatra pedigre. U nedostatku drugih nedostataka, dopušteno je sudjelovati na izložbama i uzgoju.

Mačke Švicarskih sorti mogu se demonstrirati na izložbi, pa čak i dobiti stručnu prosudbu, ali ne mogu tražiti titulu međunarodne udruge.Lungovi se smatraju "prekršiteljima" pravila standarda. Dakle, Long-tailed Manxes su pedigreed mačke klase ljubimac i može postati pratilac životinja. Prije prodaje takvih kućnih ljubimaca obvezno sterilizirano. Uzgajivači stječu Manx Longs za "iscjeljivanje" pasmine.

PreporučeniCornish Rex: opis pasmine i prirode mačaka

4Health Menx

Manx mačke imaju dobro zdravlje pa imaju sve izglede za život dugotrajnog i sretnog života, a nikada nisu pretrpjeli ozbiljnu bolest. Naravno, mogu, poput ostalih kućnih ljubimaca, zaraženi crvima, nabaviti buhe ili imati lihen u šetnji. No, slučajna genetska mutacija koja je ostavila životinje bez repa, učinila ih je osjetljivim na razne bolesti za koje ne postoji lijek. Najopasniji među njima je Manxov sindrom, koji se manifestira spina bifidom i ozljedom leđne moždine.

Zbog genetskog poremećaja, nemoćne mačke ne međusobno se međusobno miješaju, jer njihovi potomci imaju malo izgleda da se rađaju živi. No, oni koji preživjeti, dvostruko će patiti od takvog "nasljeđivanja". Imaju poteškoće u radu crijeva, mokraćnog mjehura, sklone su bolestima kralježnice (akverne kralješnice, intervertebralne kile).Nemoguće je izliječiti životinju, stoga jedina stvar koju uzgajivači mogu učiniti jest ne dopustiti nastanak bolesnih mačića, tj. Jednostavno ne prelaziti životinje koje nose gen.

Čak i duge vrste nisu osigurane protiv manifestacija Manx sindroma. Oni se odlikuju lužnjavanjem repnih kralješka. Bolest se može pojaviti kod mačića i kod odraslih mačaka. Lijek će biti bolan i dug. Često, veterinari nude amputaciju repa kako bi se životinja ublažila od patnje. Ali čak i više uzgajivača više vole zaustaviti rep mačaka, čezne da se bolest nikad ne razvije.

Nasljedni poremećaji obično se nalaze u prvom mjesecu života mačića. Što stariji postaje, to je manji rizik nasljednih bolesti. Ako poludnevni kućni ljubimac nije pokazao nikakve bolesti tipične za menks, onda u budućnosti neće biti ozbiljnih problema.

Takva opasna bolest, poput Manxovog sindroma, postaje razlog zašto je vrijedno uzimanje mačića samo od uzgajivača, jer će moći dati dokumente koji potvrđuju kakvoću parenja i zdravlje životinja.Ali budući da apsolutno svi manks, bez obzira na raznolikost, podliježu Manxovom sindromu, nemoguće je predvidjeti hoće li se manifestirati u kućnom ljubimcu i u kojem će se dobu to dogoditi. Ako Manks i dalje pronađu karakteristične bolesti, ni vlasnik niti uzgajivač neće biti krivi.

Druga, ali potpuno neškodljiva osobina Manx mačaka, dugo je pubertet. Predstavnici ove pasmine polako se odrastaju, stoga ne brinite ako je izgled stelje odgođen. Menksy obično roditi mačiće po prvi put u dobi od 3 godine.

5Character Manx mačke

Manx mačke idealne su životinje za životinje i za pojedince i parove, kao i za obitelji s djecom. Ulazak u novi dom, mačić odmah nastoji uspostaviti kontakt sa svim članovima obitelji.

Neustrašive mačke dobro se slažu s djecom. Za mamac mačića, društvo malog vlasnika je čak poželjnije od društva drugih ljudi. Maine mačke su vrlo energične u bilo kojoj dobi, tako da mala djeca će biti vrlo dosadan igrati s njima. Što je posebno dobro za vlasnike mačaka, čak i potpuno predaju u igri, kućni ljubimci ne puštaju kandže.Stoga, djeca s njima bit će sigurna – ako ne povrijediti mačku.

Moralno odrasli menksy kasni – samo za 5 godina. No, do godine oni mogu izabrati "vođu", koji će tada biti dodijeljen cijeli život među ostalim vlasnicima i treba komunicirati s njim.

Mačke za odrasle Maine su znatiželjne i aktivne: oni se trče brzo, skočiti visoko, poput oštrih zavoja. Oni žele sudjelovati u svim kućanskim poslovima: na primjer, promatrati čišćenje i čak i pomoći vlasnicima sa svim svojim snagama. Često, vlasnici dugo gube iz vida svoje Manke – njihovi znatiželjni kućni ljubimci dugo mogu ići na kraj kraja stranice ako vide nešto zanimljivo. Znatiželja i oštar um životinja može se pretvoriti u prednost. Životinje kratkog kraka vole izvoditi različite trikove, osobito one povezane s skakanjem i penjanjem, lako nauče izvršavati zapovijedi.

Ako u kući postoje mačke i psi, Manxovi će s njima naći zajednički jezik. Ali ako druge životinje ne žele uspostaviti kontakt, Manx mačke neće prikazivati ​​agresiju, već ih vole ignorirati. Ali Irci i Irci neće koegzistirati s miševima: instinkti naslijeđeni od svojih pretka čine ih odličnim lovcima.U drevnim vremenima, kada Otok Čovjeka još nije bio angažiran u uzgojnim mačkama, beskorisna stvorenja morala su se pobrinuti za vlastitu hranu. Stoga su miševi i ribe praktički jedina hrana u svojoj prehrani.

Od tada su muškarci ostali vjerni vodu. Pranje za njih jednako je iskušenje kao i za druge mačke. Ali oni samo vole igrati s vodom. Oba mačića i odrasle mačke vole igrati s tekućom vodom, a osobito pametni mogu čak i naučiti ispirati WC kako bi promatrali kako voda radi. Veliki interes za mačkama uzrokuje akvarije. Geni drevnih predaka, koji su jeli ribu, čine moderni grabežljivac misleći da je ribolov nužnost preživljavanja. Dakle, akvarij treba zatvoriti samo u slučaju da krzneni grabežljivac ne dođe do ribe.

Vlasnici Manxova nikad ne prestaju zadiviti neke od navika kućnih ljubimaca s ovim neobičnim mačkama … pasa. Također su oprezni i inteligentni. Ako je potrebno, oni čak mogu pomoći: upozoriti vlasnika da su kradljivci ušli u kuću. Manksy može čak i požuriti u obranu svojih dragi gospodara, ako smatraju da je u opasnosti.Bez straha ovog minijaturnog grabežljivca bio bi više nego dovoljan za cijeli tigar.

Manx mačke su vrlo diskretna stvorenja. Oni ne vole plakati uzalud, i meow samo kada je nešto potrebno za njih. Vlasnici ne znaju mnogo problema s Manxovima. Njihov glas nije neugodno, lako podnosi promjenu krajolika, ne boji se izleta u automobilu i strancima.

6Rulje skrbi

Poput svih mačaka, mamci su vrlo čisti, tako da vlasnici ne trebaju posebne napore da se brinu za njih. Mačka treba najmanje stvari za život: toplo mjesto gdje može leći ili spavati, zdjele za hranu i vodu, grebanje, ladicu s punilom.

Od posebnih postupaka mačke ne mogu spriječiti češljanje – pomoći će ukloniti mrtvu kosu i učiniti kosu urednijom. Kombinacija se preporučuje dva puta tjedno, ali tijekom razdoblja muljaža, ovaj će se postupak morati provesti češće. U dugotrajnim mačkama vunu je potrebna redovita četkica u većoj mjeri od kratkovidnih mačaka, jer se često pojavljuju prostirke. Također je moguće kupati mačke, ali ne često – samo po potrebi.

Da biste održali zdravlje životinje, redovito pregledajte uši, kako je potrebno za uklanjanje prljavštine. Ne ometajte čišćenje usta i zuba 1 puta tjedno.U mačkama, kandže se obično uzgajaju na prirodnim površinama. Ali životinje koje stalno žive kod kuće mogu imati problema s njom. Stoga se ljubimac mora naučiti plesati ili povremeno rezati kandže.

Hranjenje Manx mačaka iz glavne tablice ne vrijedi: ljudska hrana ne odgovara njima. Poželjno je kupiti posebnu suhu ili vlažnu hranu koja već ima cijeli niz vitamina i minerala.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: