🐈 Pasmine kovrčavih mačaka: opis, obilježja

Opis najpopularnijih pasmina kovrčavih mačaka

Skupina pasmina kovrčavih mačaka ujedinjena je s jednim uobičajenim imenom – "Rex" (što u prijevodu znači "kralj"), unatoč činjenici da svaki od njih ima neovisan razvoj i individualno podrijetlo. Vune je prirodna mutacija koja se pojavljuje spontano. Kao rezultat dugog rada uzgajivača, ova se osobina pokazala konsolidiranom na genetskoj razini, zahvaljujući kojoj je bilo moguće izvesti prilično nevjerojatne pasmine s kovrčama.

  • 1. Popularne pasmine "Rex" s kovrčavom vunom
  • 2. Ostale kovrčave mačke

1 Popularna pasmina "Rex" s kovrčavom vunom

Rex ujedinjuje skupinu mačjih pasmina i podijeljen je u podvrste. Značajno je činjenica da su se njihovi predstavnici pojavili na posve prirodan način. Mačići u smeću mogu imati posve ravni sloj, koji ima kovrčav izgled samo s godinama.

Do danas postoji nekoliko poznatih sorata kovrčavih mačaka. Među njima su sljedeći:

Ime psaopisfoto
Selkirk RexJedna od najpopularnijih sorti, vuna koja nalikuje koži janjetine, pojavila se 1987. godine u SAD-u na prirodan način.Obična mačka rođena je mačić s valovitom kosom i upletenim viticama. Kasnije, nakon pokusa na križanju kovrčave mačke s britanskim, perzijskim i drugim jednako poznatim pasminama, bilo je moguće popraviti gen koji je odgovoran za "ovčje" kose. Selkirks može biti dugokosi ili kratkovidni, a stupanj valovitosti vune ovisi o mnogim čimbenicima, od klime do zdravlja životinje. Pasmina ima mirno, dobroćudno i neusklađeno ponašanje.
Cornish Rex (Cornish Rex)Povijest ove vrste mačaka počinje 1950. u Velikoj Britaniji. Ime mu je bilo posuđeno iz iste vrste kunića, budući da je prva kovrčava mačka rođena na farmi kunića. Za jačanje pasmine, Cornish je prešao uglavnom s sijamskim mačkama, koji su odredili značajke njihovog izgleda: velike uši, izdužene njuške, duge šape i repa, i graciozno tijelo. Vuna ovih životinja je meka na dodir i sliči astrakhanu. Predstavnici ove pasmine su vrlo društveni i mogu biti obučeni
Devon RexVrsta, poput prethodne, pojavila se u Velikoj Britaniji 1960. godine u okrugu Devonshire, gdje se rodio njezin prvi predstavnik – mačak po imenu Curley.Za daljnju formaciju pasmine pokušali su ga preći s ženskom Cornish Rexom, međutim, pokušaj je završio u neuspjehu zbog recesivnosti gena koji je bio odgovoran za valovitost kose u oba pojedinca. U budućnosti su uzgajivači prešli Devoniju s mnogim poznatim pasminama: britanskom, škotskom, europskom kratkom ljepotom, sijamskim i kanadskim sfingom, itd. Devonci imaju neurednu kosu i veliku glavu s ogromnim ušima s kopčama na krajevima. Mačke ne razlikuju se od aktivnosti, ali vrlo su nježne.
Ural RexOva pasmina koja je neovisno nastala u Rusiji smatra se jednim od najstarijih. U regiji Sverdlovsk, kovrčave mačke bile su stanovnici mnogih domova. Međutim, pasmina je službeno priznata tek 1988. godine. Vuna u pojedinaca gusta, svilenkasta može biti kratka ili polu-duga. Polu-longhair ima kovrče na repu i grivu. Mačke ove pasmine imaju oštar um i uravnotežen karakter.
Njemački Rex (njemački Rex)Nastali su u Njemačkoj kad su prešli ruske sorte Blue i Angora. Vrste su gotovo potpuno nestale i prvo su se rodile, zbog čega su prošle brojne promjene.Sačuvana je samo karakteristična struktura vune koja se sastoji od jednog mekog podsloja s izraženim kovrčama, nalik astrakhan krznom.
Boemski rexBohemian Rex. Nastala je 80-ih godina prošlog stoljeća u Češkoj Republici. Izgleda kao perzijska mačka. Predstavnici ove vrste imaju valovitu kosu s kaotičnim kovrčama srednje ili duge duljine. Vrlo su nježne, uravnotežene i vole sjediti na koljenima.

PreporučeniTop 15 najpopularnijih pasmina mačaka u svijetu

2Ostale kovrčave mačke

Pored Rex grupe, razlikuju se i druge vrste s kovrčavom kosom. Među njima su:

Ime psaopisfoto
lapermOva egzotična vrsta potječe iz SAD-a. Godine 1982. mačka je rodila apsolutnu ćelavu mačku, koja je tada bila prekrivena kovrčavom kosom. Njezini predstavnici mogu biti polu-dugokosi ili dugodlaki. Glavna razlika između laperm i rex je dominantnost kovrčavog gena. Laper kosa ima i posherstok i čuvanje dlake. Imaju vrlo bujne repove i kovrčave brkove. Predstavnici ove pasmine su pravi grabežljivci, ali istodobno druželjni i privrženi
SkookumNajmlađa umjetna pasmina, pojavila se kao posljedica prelaska laperme i munchkina. Mačke imaju kratke noge, kovrčavu kosu, stvaraju bujnu ogrlicu u grebenu i kovrčavim brkovima i obrvama. Te su životinje vrlo razigrane, inteligentne i znatiželjne.

Izborni radovi na uzgoju kovrčavih mačaka aktivno se nastavljaju i danas. Već postoji nekoliko eksperimentalnih sorti:

  • Dakota Rex;
  • manx rex;
  • Maine Coon Rex;
  • Missouri Rex;
  • Uzburkati.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: