🐈 Anatomija mačke: kostur, mozak, struktura unutarnjih, genitalnih organa

Opis mačke anatomije

Struktura tijela mačke zbog osobitosti skrbi za životinje, kao i bolesti i njihova liječenja. Organi mačke kombiniraju se u sustave, od kojih svaka obavlja određenu funkciju. U tom slučaju svi oni stalno međusobno komuniciraju, radeći kao jedan. To omogućuje tijelu da ispravno funkcionira i održava svoje živote.

 • 1. živčani sustav
 • 2. Stanice živčanog sustava
 • 3. Mozak
 • 4. Endokrini sustav
 • 5. Senzorski organi
 • 6. Oči
 • 7. Uši
 • Nos
 • 9. Jezik
 • 10. Taktile vlasi
 • 11. Dišni sustav
 • 12. Svjetlo
 • 13. Cirkulacijski sustav
 • 14. Srce
 • 15. Krvne žile
 • 16. Krv
 • 17. Probavni sustav
 • 18. Izlučeni sustav
 • 19. Reproduktivni sustav
 • 20. Genitalni sustav mačaka
 • 21. Genitalni sustav mačaka
 • 22. Muskuloskeletni sustav
 • 23. Kosti
   • 23.0.1. Lubanja i zubi
 • 24. Spojevi
 • 25. Mišići i tetive
 • 26. Tkanine za pokrivanje
 • Pokaži sve

1Nervozni sustav

Uobičajeno je podijeliti živčani sustav na dva dijela.

imeelementifunkcije
Središnji (CNS)Mozak i hrptena moždinaUpravljajte cijelim sustavom, prenosite informacije na i iz mozga
periferniSpinalni, kranijski i periferni živciČitanje podataka iz osjetila i prijenos odgovarajućih signala na određene mišiće

Zapravo, ova je podjela vrlo uvjetovana, mnoge komponente živčanog sustava mogu se pripisati jednoj i drugoj kategoriji. Glavna svrha NA je kontrolirati i kontrolirati djelovanje cijelog organizma.

Takva kontrola može se dogoditi po volji mačke (proizvoljno) ili nenamjerno. Na primjer, kada životinja lovi, kontrolira rad mišića, vodeći ih na najprikladniji položaj za skakanje. Odgovarajući signal dolazi do mozga, a od nje dolazi i naredba za mišiće. Kao rezultat toga, mačka skoči što je točnije moguće.

Nehotičnim postupcima uključuju disanje, probavu, cirkulaciju krvi, rad unutarnjih organa. Životinja ne može kontrolirati ove funkcije. Regulira njihov autonomni živčani sustav, koji se sastoji od simpatičkih i parasimpatičkih dijelova.

Prva od njih je odgovorna za snažnu aktivnost (krv rogoz prema mišićima, povećano disanje i otkucaji srca, podizanje dlaka na kraju, dilata učenika). Uključuje se kada životinja uznemirava nešto (na primjer, osjeti opasnost).Drugi je upravo suprotan. Raduje kad mačka miruje i odmara se.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 Kuglice živčanog sustava

Cijeli živčani sustav (uključujući mozak) sastoji se od dvije vrste stanica. Zapravo, živac, koji se nazivaju neuroni i koji podržava. U središnjem živčanom sustavu oni su oligodendrociti, a u periferiji NS neurolemmociti.

Neuron se sastoji od tijela, skupa kratkih procesa (dendrita) i jednog dugog (aksona). Dendriti se koriste za dobivanje informacija iz drugih stanica. Axons prenosi podatke pomoću posebnih tvari – neurotransmitera koji su proizvedeni u njima.

Glavna funkcija potpornih stanica je proizvodnja mijelina. Ovo je masna tvar koja okružuje dugu procese neurona. Ona služi za zaštitu i povećava brzinu prijenosa podataka.

PreporučeniRazlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

3 Mozak

Anatomija mačjeg mozga ne razlikuje se značajno od uobičajene strukture ovog organa kod sisavaca. Informacije iz mozga u različite dijelove tijela životinje i leđa se isporučuju u kralježničnu moždinu.

Naziv odjelafunkcija
Zubna žlijezdaRegulacija sna i buđenja, proizvodnja melatonina
mali mozakKontrola motoričke koordinacije
Vremenski režanjKontrola memorije
Occipitalni režanjPrepoznavanje vizualnih i taktilnih signala
Parietalni režanjObrada informacija iz osjetila
Cerebralne polutkeKontrola uma: emocije, ponašanje, učenje
Prednji režanjKontrola dobrovoljnih pokreti
Olfaktorska žaruljaPrepoznavanje mirisa
HipofizaKoordinacija i kontrola ostalih žlijezda
hipotalamusIzlučivanje hormona i upravljanje perifernim NS
Corpus callosumPovezivanje dvije hemisfere između sebe
prtljažnikVeza mozga s kralježničnom moždinom i perifernom NS

NA radi u uskoj vezi s drugim sustavom koji je odgovoran za regulaciju procesa u cijelom tijelu – endokrini sustav.

PreporučeniPrevoditelj s mačkoga jezika na ruski: kako razumjeti mačku zvukovima i gestikulacijama?

4indokrinski sustav

Endokrini sustav sastoji se od endokrinih žlijezda. Oni se nalaze u središnjem živčanom sustavu, kao iu različitim organima i tkivima mačjeg tijela. Ove žlijezde luče hormone koji daju osnovne životne procese tijela (rast i razvoj, reprodukcija,ponašanje).

Cijeli rad sustava kontrolira i regulira hipofiza i hipotalamus, koji su sami žlijezde. Važni elementi ES su također štitnjača, nadbubrežne žlijezde i žlijezde reproduktivnog sustava: jajnici u ženki, testisi kod muškaraca.

Hormoni proizvedeni u mozgu odgovorni su za:

 • koncentracija urina;
 • stimulacija rođenja;
 • odgovora na opasnost;
 • oslobađanje mlijeka od mačaka;
 • kontrola metaboličke brzine (metabolizam);
 • ubrzanje sinteze melatonina – hormona spavanja;
 • formiranje zametnih stanica i hormona.

Oni mogu izravno utjecati na određeni proces i stimulirati proizvodnju odgovarajućih hormona u ostalim žlijezdama.

Nadbubrežne žlijezde sastoje se od dva elementa: unutarnje moždine i korteksa. Prvi proizvodi hormone koji reguliraju aktivnost autonomnog živčanog sustava. Kortizol se sintetizira u korteksu i niz drugih hormona koji su odgovorni za reakciju na stres, opasnost i traumatske situacije.

Štitnjača izlučuje hormone koji kontroliraju brzinu metabolizma.

5Sense organi

Sense organi pokupiti određene irritants (zvukovi, mirisi, itd.).Tada prenose informacije o njima u mozak. Tamo se dešifrira i formira na cijeloj slici.

6 očiju

Zbog jedinstvenog rasporeda očiju, kao i njihove velike veličine, mačke vrlo jasno vide što se događa ne samo naprijed nego i na samoj strani. Oni također znaju točno odrediti udaljenost objekta od interesa. Ova vrsta vizije zove se binokularna.

Iris očiju kod mačaka je pokretan zbog mišića povezanih s očne jabučice. To omogućava učeniku životinje da se uskoči i istegne u jakom svjetlu, što zauzvrat predstavlja zaštitni mehanizam. Ona štiti mačku od potpunog ili djelomičnog gubitka vida kada prevelika količina svjetlosti uđe u oči.

Poznati noćni vid mačaka određuje se i strukturom oka. Može uhvatiti čak i najmanji svjetlosni zrak reflektiran od objekata. Naravno, u potpunoj tami, te životinje ne mogu vidjeti.

Obilježje strukture mačjeg oka je takozvani treći kapak. Ovo je posebna membrana koja se može protezati i pokriti cijelu površinu oka.Njegova je zadaća zaštititi tijelo od prašine, pijeska i drugih stranih tijela. Ali treći se kapak prilično lako oštećuje i upali.

7Ushi

Mačke imaju uspravne ušice u obliku trokuta, smještene na vrhu glave, s obje strane. U različitim pasminama, oblik ušiju je gotovo isti (s izuzetkom škotskih nabora), ali njihova veličina je malo drugačija. Na unutrašnjoj strani uha nalazi se mala koža u kojoj se nakuplja prljavština, uzrokujući upalu.

Mačka ima dvadeset i sedam mišića posebno dizajniranih za pomicanje svojih ušiju. U tom pogledu, životinja ih uvijek može pretvoriti u zvuk interesa. Čuje se vrlo dobro. Oni mogu pokupiti i vrlo niske i vrlo visoke zvukove, od kojih više od polovice ljudsko uho ne percipira.

Često se događa da se mačke s bijelom kaputom i plavim očima potpuno sumnjičavaju. To je zbog genetike.

8 Nos

Mačke su usmjerene mirisom mnogo manje od većine predatora, a njihov miris razvijen je mnogo slabiji. Ipak, osjećaj mirisa igra važnu ulogu u životnoj aktivnosti tih životinja.

Na gornjem se nebu nalazi vomernazalny organ osmišljen kako bi uhvatio i mirise i okuse. To je tanka cijev otprilike centimetara duga, koja se proteže u usnu šupljinu.

9 jezika

Na jeziku mačaka, kao i na čovjeku, postoje posebni ukusni pupoljci. Zahvaljujući njima, životinja razlikuje između slanih, gorkih, kiselih i slatkih. A prve dvije vrste okusa bolje se prepoznaju.

Gornji dio jezika prekriven je malim tvrdim kukama. Potrebni su za čišćenje i češljanje vune. Osim toga, oni pomažu mačiću da jede velike komadiće hrane – ona jednostavno strugati sloj jezika po sloju.

10 Taktile vlasi

Osjećaj dodira kod mačaka je vrlo dobro razvijen. Organi koji su odgovorni za njega su posebne taktilne dlake. Postoje dvije vrste: vibrissae i tilotrichi. Prva se također zove brkovi, oni se nalaze na licu, uglavnom oko nosa i iznad očiju.

Tilotrichi su odvojena duga kosa s vrlo osjetljivim savjetima. Dijeljeni su u cijelom tijelu mačaka, ali većina ih je na štapićima.

11 respiratornog sustava

Dišni sustav je odgovoran za opskrbu tijela kisikom i uklanjanje ugljičnog dioksida iz njega.Njegove dodatne funkcije su uklanjanje viška tekućine (u obliku pare tijekom izdisaja) i reguliranje tjelesne temperature.

Kad dišete zrak, zrak prvo uđe u nosnu šupljinu. Tamo prolazi kroz neku vrstu "filtera" – sloj sluzi kojeg luče posebne žlijezde. Takav preklop sprečava prodiranje prašine i manjih krhotina u unutarnje organe sustava.

Zatim pročišćeni zrak prolazi kroz ždrijelo, grkljan i dušnik. Grkljanica obavlja nekoliko važnih funkcija. Ne dopušta hranu ulazak u dišni sustav i vokalni je organ. Također je podrška za ždrijelo, dušnik i jednjak.

12Legkie

Na samom kraju traheje dijeli se na dvije bronhijalne cijevi, od kojih svaka ide u pluća. Ove cijevi se granaju na manje – bronhiole. Na kraju svake od njih su mali mjehurići – alveoli. Njihov glavni zadatak je prenijeti kisik iz pluća u krv i uzeti ugljični dioksid iz njega. Stoga, pluća su pletena mrežom bronhiola i krvnih žila.

Pluća su glavni organ respiratornog sustava, koji se sastoji od dva režnja. Postoje samo dva pluća, a zauzimaju većinu prsa. Desno je obično veće od lijeve strane.To se objašnjava činjenicom da se srce nalazi pored tih organa i pomaknuto je lijevo.

Krvožilni sustav

Cirkulacijski sustav daje hranjive tvari za sve dijelove tijela. Količina krvi potrebnih za organe i tkiva za normalno funkcioniranje može značajno varirati.

Na primjer, mozak, koji ima relativno malu veličinu, zahtijeva oko petnaest posto krvi. Mišići u mirnom stanju trebaju oko četrdeset posto, ali s aktivnim fizičkim naporom – do devedeset.

14Serdtse

Srce je glavni organ u krvožilnom sustavu. Obuhvaća mišićno tkivo i ima četiri komore: dva atrija i dva ventrikula. Prosječna težina srca mačke je oko šest desetina posto ukupne tjelesne težine životinje. Mačka ima dva kruga cirkulacije:

 1. 1. Izvrstan. Kroz arterije krv se širi na sve organe i tkiva tijela. Oni su zarobljeni u mreži kapilara kroz koje dolazi do metabolizma. Kroz vene, krv se vraća u srce.
 2. 2. Mala. U plućnoj arteriji krv prelazi u alveole pluća. Tamo je zasićena kisikom i poslana kroz plućnu venu natrag u srce.

15 krvnih žila

Postoje tri vrste krvnih žila.

imeBoja krvifunkcija
arterijaSvijetlo crvenoDostava kisika i hranjivih tvari svim tkivima i organima
BečTamno crvenoDostava u jetru, bubrege i pluća ugljičnog dioksida
kapilareRazličito, ovisno o tome prolazi li venska krv kroz njih ili arterijskiPrijenos različitih tvari iz krvi u organe i tkiva i obrnuto

Međutim, postoji iznimka: plućna vena i arterija. Prva donosi svježu krv u srce, kako bi ga pumpala kroz tijelo kroz arterije. Drugi dovodi krv u pluća, do alveola, kako bi odatle kisik.

Arterije imaju jake, elastične zidove. Kada srce gurne krv kroz posudu, ti se zidovi ugovore i opustite. To se naziva puls. U mačaka se može mjeriti klikom na veliku arteriju na unutarnjoj strani bedara. Uobičajeno, to bi trebalo biti od sto do sto pedeset otkucaja u minuti. Treba napomenuti da će u mačića ta brojka biti mnogo veća (isto je tipična za respiratornu stopu i tjelesnu temperaturu).

Zidovi vene su tanji od onih arterija pa su često oštećeni.Puls na ovu vrstu krvnih žila ne može se mjeriti – oni se sastoje od drugog tkiva i ne znaju kako se ugovoriti.

16 krvi

Veći dio krvi je čista, žućkasta tekućina zove plazma. Ona nosi sve tvari u tijelu. Njegov volumen ispunjen je tekućinom apsorbiranom u debelom crijevu.

Od trideset do četrdeset pet posto krvi su crvene stanice (tele) – crvene krvne stanice. Njihova funkcija je transport kisika.

Također u krvi leukociti (bijele krvne stanice) i trombociti. Prvi služe za zaštitu od različitih mikroorganizama i otrovnih tvari. Drugi je odgovoran za zgrušavanje krvi.

Mačke imaju samo tri vrste krvi:

 • A (najčešći);
 • B;
 • AB (rijetko pronađen).

17 Probavni sustav

Sustav za probavu odgovoran je za preradu hrane koja ulazi u tijelo. Hranjive tvari i hranjive tvari emitiraju se iz hrane. Svi otpad i neprobavljivi elementi hrane se izlučuju iz tijela u obliku izmeta.

Žvačena hrana iz usta prva stvar ulazi u jednjak. To je cijev koja vodi od usta do trbuha, prolazi kroz vrat i prsa.Zidovi jednjaka sastoje se od mišićnih vlakana. Glavna je funkcija ovog tijela provoditi hranu na želudac. U tu svrhu, njegove zidove čine valovite kontrakcije koje guraju sadržaj duž cijele duljine cijevi. Ako je jednjak prazan, zidovi se zatvaraju.

Hrana ulazi u trbuh kroz poseban ventil. Prije svega, prolazi kroz nabore na unutarnjoj površini tog orgulja. Potrebni su za brusenje prevelikih komada. Želuca proizvodi posebne enzime i kiselinu. Njegova je funkcija primarna probava, raspadanje hrane u jednostavnije tvari. Nakon prerade, hrana iz hrane prelazi u duodenum kroz pyloric sfinkter.

Tanko crijevo je cjevasti organ, najveći u cijelom probavnom traktu. Duljina je dvije i pol puta ukupne duljine mačjeg tijela. Sastoji se od tri odjela:

 • Dvanaesnika. Ovdje dolaze enzimi proizvedeni od gušterače, kao i žuč iz žučnog mjehura. Sve se to miješa s hrpom hrane i prekida ga. Ovo je posljednja faza probave.
 • Jejunuma. Prosječna podjela tankog crijeva.Dugački orgulje poput crijeva iznutra prekrivene vlaknima koja potonu u već probavljajuću hranu. Ovdje se hranjive tvari odvajaju od svega drugog i apsorbiraju se u krv.
 • Ileum. Kratka proteza kroz koju obrađena hrana prelazi u debelo crijevo.

U debelom crijevu javlja se posljednja faza stvaranja izmeta. Tekućina se isisava iz njih kako bi održala ravnotežu vode tijela. Ovdje, izmet je sve dok ne izađe kroz anus.

Poput tankog, debelog crijeva se sastoji od nekoliko dijelova. To su:

 • crijevo;
 • debelog crijeva;
 • rektum.

To je najveća žlijezda u mačjem tijelu. Hranjive tvari se isporučuju kroz krv, iz koje jetra sintetizira potrebne kiseline. To je nemoguće bez životinjskih bjelančevina, tako da je mačka od vitalnog značaja za jesti meso. Također, funkcije jetre uključuju slom toksičnih tvari i proizvodnju žuči. Potonji se šalje u žučni mjehur, a zatim odlazi u duodenum.

18 Sustav razdvajanja

Odgovorni za stvaranje i nakupljanje urina u tijelu, kao i za naknadno uklanjanje. Osim toga, regulira ravnotežu između soli i soli.

Urin se formira u bubrezima. Oni filtriraju višak tvari koje se donose iz jetre i rastvori ih. Osim toga, ovo tijelo služi za regulaciju krvnog tlaka i održavanje kemijske ravnoteže krvi, aktiviranje vitamina D i poticanje formiranja crvenih krvnih stanica.

Iz bubrega, urin prolazi kroz mokraćni mjehur kroz posebne kanale – uretere. Ovdje se nakuplja i čuva do mokrenja. U ovom organu postoji i poseban mišić koji sprečava nenamjerno otpuštanje urina. Urin se izlučuje kroz mokraćnu cijev. U mačaka je dug i završava u glavi penisa. U mačaka – kratko, a kraj je u vagini.

19 Reproduktivni sustav

Pubertet kod mačaka događa se oko deset do dvanaest mjeseci, kod mačaka malo prije – oko šest mjeseci. Toplina od ženki odvija se jednom mjesečno i traje od tjedan dana do deset dana.

20 seksualni sustav mačaka

Jajnici mačke proizvode jajašce, ovaj proces je osobito aktivan u razdobljima kada se dan svjetlosti produlji. U istim organima proizvodi se estrogen – ženski spolni hormon.Izlučuje se u mokraći, a njezin miris obavještava mačke da je žena spremna za spavanje.

Početkom estrusa, jajnici sadrže jaja, spremna za oplodnju. Međutim, ovulacija kod mačaka događa se tek nakon parenja. A ponekad i ne prvi put.

Sterilizacija je prilično ozbiljna operacija tijekom koje mačka uklanja maternicu i jajnike. Može se izvesti prije prve topline.

21Polovaya sustav mačaka

Kada mačka postane spolno zrela, testisi počinju proizvoditi spermu, kao i muški spolni hormon – testosteron. Ti se procesi nastavljaju tijekom cijelog životnog vijeka životinje. Sjemenske biljke nalaze se u skrotumu. To je zbog činjenice da se sperma bolje formira na temperaturi nešto nižoj od tjelesne temperature.

Spremne spermijske stanice pohranjuju se u epididimu testisa do potrebnog vremena. Nakon toga, oni se šalju kroz posebne kanale u bulbourethral žlijezde i prostate. Ovdje se miješaju s tekućinom koja sadrži veliku količinu šećera.

U strukturi mačjeg penisa postoji jedna zanimljiva osobina. Pokriven je malim zakačenim rastom.Zbog toga, na kraju parenja, ženska vagine su nadražena, što stimulira odvajanje jaja.

Castracija je prilično jednostavna operacija. Tijekom nje, testisi su uklonjeni iz mačke. Preporučena dob je oko šest mjeseci.

22Motor Support Device

Kombinacija kostiju i zglobova, skeletnih mišića, ligamenata i tetiva naziva se mišićno-koštani sustav (ili sustav). To daje mačiću oblik tijela, štiti unutarnje organe od raznih ozljeda. SLM je također odgovoran za sve pokrete koje životinja izvodi.

Svi elementi koji su prisutni u lokomotornom aparatu odrasle mačke također su prisutni u tijelu mačića. Njegov rast je posljedica povećanja veličine kostiju i mišića, a ne pojavljivanja novih.

23Kosti

Kosti su kruti organi s složenom strukturom. Oni se sastoje od raznih minerala, uglavnom kalcija i fosfora. Na kraju svake kosti je stvaranje hrskavice – epifiza. U početku je ovo tkivo mekano, a zbog toga u mačiću raste kosti. Oko godinu dana ovaj se proces zaustavlja, a epifiza se stvrdne.

Kosti mogu obavljati različite funkcije.Najvažnije su stvaranje mačjeg tijela i zaštita unutarnjih organa. Na primjer, prsni koš štiti srce i pluća, a cijeli kostur, zajedno s lubanjom, štiti središnji živčani sustav. Kosti udova su postavljene tako da se životinja može kretati. Postoje kosti unutarnjeg uha – služe za prijenos zvuka, a zahvaljujući njima mačka može čuti.

Mačka, kao tipični sisavac, ima pet vrsta kralježaka. Njihov broj je sljedeći:

 • vrat – 7;
 • prsa – 13;
 • lumbalni – 7;
 • sakralni – 3;
 • rep – do 26 (točna količina ovisi o dužini repa).

Mačka ima trinaest parova rebara. Svaki od njih je pričvršćen na jedan od prsnog kralješka, a prvih devet parova također su pričvršćeni na sternum. Preostala četiri para od drugog kraja ruba su slobodna. Cijela struktura zajedno se naziva rebra.

Mačke nemaju kljucevi, tako da je prsni pojas spojen na sternum samo mišićima. Zbog toga, životinja može puzati u vrlo uske rupe, kao i prevrtati kada pada, uvijek slijetanje na svojim šapama.

Na prednjim mačkama mačke ima pet prstiju, na stražnjima – četiri. Mačke laktovi se zavlače i koljena naprijed.

Kosti udova mačke.

imekosti
Prednji remenHumeralna, radijalna, lakat, lopatica + karpalni kosti
Nasloni za glavuZdjelične kosti, femur, sranje, patela + peta i metatarske kosti

23.0.1 Lubanja i zubi

Lica i moždani dijelovi lubanje su približno jednako razvijeni. Kod mačića kosti lubanje nisu čvrsto povezane jedna na drugu, što olakšava mačku da rađa. Dok starimo, kosti rastu zajedno.

Čeljusti mačaka vrlo su snažne, što je tipično za grabežljive životinje. Dječji zubi kod mačića raspršuju se u dobi od tri do četiri tjedna. Njihov je broj dvadeset i šest. Oko šest mjeseci postoji promjena zuba za trajno. Njih ima trideset:

 • 12 sjekutića;
 • 4 očnjaka;
 • 10 pretkutnjaka (premolara);
 • 4 molara (molara).

Potonji su odsutni u mliječnom zubu. Sjekutići se koriste za zarobljavanje žrtava. Tegobe su potrebne za držanje i ubijanje, a ostatak zuba služi za žvakanje hrane.

24 greda

Spoj je spoj dviju kostiju. Podijeljene su u tri vrste, od kojih svaka ima svoj sastav, funkciju i stupanj mobilnosti.

imestrukturapokretljivostfunkcijaprimjer
šavoviTvrdo vezivno tkivonepomičnoVeza između kostiju lubanjeDonja vilica se sastoji od dvije kosti
Sinovijalni spojeviGlatka articular hrskavica i mazivaVrlo mobilnoOsigurava visoku pokretljivost kostijuSpojevi na šape
Zglobovi hrskaviceTkivo hrskavicesredišnjiVeza kostiju na mjestima gdje trebate malu mobilnostIntervertebralni diskovi

Sindožni spojevi su dodatno okruženi posebnom kapsulom – zglobnom vrećicom. Pokretni spojevi u mačju su fleksibilniji i plastični nego u drugim životinjama.

25Muske i tetive

Tetive su posebne formacije kroz koje se mišići pričvršćuju na kosti. Oni se sastoje od kolagenskih vlakana – gusta i elastična vezivnog tkiva.

Mišićno tkivo omogućuje da se svi organi i dijelovi tijela pomaknu. Postoje dvije vrste:

 • Glatka. Uključeni su u unutarnje organe, uglavnom – njihove zidove. Izvrsuje pokret nenamjerno, a ne kontrolira mačka.
 • Izbrazdan. Mišići u potpunosti kontroliraju životinje. Uglavnom vezan za kosti.

26 Pokrivanje tkiva

Koža i krzno mačaka izvode zaštitnu funkciju.Oni štite tijelo od prodora infekcija i mikroorganizama, mehaničkih oštećenja, ultraljubičastih zraka, toplinskih i kemijskih učinaka.

Gornji sloj kože naziva se epidermis. Sastoji se od stanica i međustaničnih tvari, čvrsto ih povezuje. Odmah nakon što dolazi bazalni sloj, a zatim – dermis.

Sadrži živčane završetke, folikule kose (korijen kose i okolni prostor), lojalne žlijezde i male krvne žile (kapilare). Mliječne žlijezde su nekoliko vrsta.

Mjesto na tijeluŠto proizvodi
Cijelo tijelo blizu korijena koseMazivo od vune
Na području anusa i na štapićimaTvari s mirisom koji privlači pojedince suprotnog spola (feromoni)
Na licuTvari, koje mačke označavaju teritorij

Također treba napomenuti pandže, koje su modificirane kože. Unutar su živčani završetak i krvne žile.

Dio mačje kose iznad kože sastoji se od mrtvih stanica epiderme koje se međusobno preklapaju. Oni odražavaju svjetlost, tako da vuna sja i šampira na suncu.

Od svakog folikula raste nekoliko čvrstih čuvara, maksimalno šest. Svaki od njih je okružen temeljnim premazom – meke i tanke dlake. Osim toga, postoje posebni mišići odgovorni za podizanje dlake na kraju. Takav mišić povezuje svaki folikul.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: