🐈 Domaći mač Ocelot

Ocelot: osobitosti njege mačaka kod kuće

Ocelot je divlji mačji. Njegovo prirodno stanište je džungla Srednje i Južne Amerike. Stanovništvo divljih osoba je malo. Vrsta pripada ugroženoj kategoriji, navedena je u Međunarodnoj crvenoj knjizi.

Spektakularni izgled američkog ocelota dugo je privukao pažnju ljudi. Praksa njegovog kućnog sadržaja postoji već više od desetljeća. Ocelot pronalazi navijače u različitim dijelovima svijeta, uključujući Rusiju. Najpoznatiji majstor ocelota bio je Salvador Dali.

 • 1. Opis
 • 2. Ponašanje
 • 3. Značajke skrbi

1Opisanie

Ocelot je minijaturni leopard. Životinja ima isti nejasan bojanje kože i navike pravih grabežljivaca. Praksa pokazuje da se divlje mačke uspješno druže i naviknu živjeti kod kuće.

Veličina ocelota prelazi obične mačke:

 • tijelo može imati duljinu od 70 cm do 1 m;
 • rep raste do 25-45 cm;
 • visina na grebenu doseže 0,5 m;
 • težina odraslog pojedinca kreće se od 10-15 kg.

Tijelo tijela životinje je mišićavo, mršavo. Šape su dugačke. Pokret – uvjeren i graciozan.

Glava ocelota je proporcionalna. Njuška je malo izdužena.Oči su velike i izražajne. Učenici, uglavnom tamni.

Životinja ima visoko postavljene uši s zaobljenim krajevima. Na njihovoj stražnjoj strani možete vidjeti uzorak sličan oku. Zoolozi vjeruju da ove oznake služe kao vodič za mačiće (pomažu im da ne izgube majku).

Najizraženiji detalj izgleda ocelota je boja kože: crne točke i pruge se raspršuju na zlatnoj pozadini, stvarajući jedinstveni slikarski uzorak. Ljepota divlje mačke odigrala je destruktivnu ulogu. Snimanje za krzno stavilo je pogled na rubu izumiranja.

PreporučeniPočetna risa: pasmine mačaka, priroda i obilježja njege

2 Ponašanje

Vrlo je važno za odgoj domaćeg ocelota da treba biti u obitelji od ranog doba. U tom se slučaju navikne na ljude, prihvaća njihovo društvo. Međutim, životinja uopće ne gubi svoje divlje nagone.

Wildcat ne podnosi ponižavajući ili okrutan tretman. Ne oklijeva se koristiti svim sredstvima zaštite ako osjeti najmanju opasnost za sebe ili svoje potomke.

Ako u kući ima male djece, bolje je odbiti sadržaj ocelota.Za divlju mačku nema razlike između odrasle osobe i djeteta. Može ogrebotati i ugristi svakoga.

U prirodi, životinje žive same. Urođeni osjećaj vodstva sprečava ocelot od uzimajući uz kućne ljubimce. Mali grabežljivci i ptice percipiraju kao plijen. Mačke i mali psi – kao suparnici za teritorij. Uspješno živi zajedno s velikim psom.

Karakteristične značajke ocelota su:

 • um;
 • predanost;
 • zaigranosti;
 • energija.

Divlje mačke su vrlo pokretne. Ne mogu uvijek biti u zatvorenom prostoru. Trebaju dugu šetnju. Tijekom šetnje koristite remen.

Lovni instinkti zvijeri se manifestiraju tijekom igre. Životinje trebaju igračke (kuglice, itd.). Ocelots uživaju igrati s njima, dovesti zube vlasnika.

Kao objekt igre ne možete koristiti svoju ruku ili nogu. Ocelot će ih percipirati kao plijen, stalno će napadati.

3 Značajke njege

Za stalni boravak životinje je potrebno izgraditi prostranu kavez za ptice. Optimalni parametri su:

 • površine – 15 četvornih metara. m;
 • visina – ne manje od 2,5 m.

U prirodi, ocelot većinu dana provodi u zasjedi na drveću, tako da se drvene letve ili široki granovi trebaju nalaziti u kaveznici. Na njima zvijer će se moći kretati.

Divlje mačke su skrupule u pitanjima higijene. Mačići od ranog doba poučeni su da idu u toalet u ladicu. Spremnik mora biti velik i čist.

Kada se hrane, prednost se daje prirodnoj hrani: meso s kostima (govedina, piletina, zec), iznutrice. Za odrasle osobe dnevna stopa mesnih proizvoda mora biti najmanje 300 grama. Za promjenu prehrane, možete dodati ribu, jaja, povrće. Nemojte davati životinjama svinjetinu. Može uzrokovati ozbiljne bolesti. Hranjenje se provodi 2 puta dnevno. Preporuča se organizirati posebne dane u postu 1 put u 2 tjedna.

Ocelot ima dobro zdravlje. Predispozicija bolesti nije dostupna. Cijepljenje se provodi radi prevencije. Mačke, ako je potrebno, kastrirane u dobi od 3-6 mjeseci.

Uzgoj domaćih ocelota nije povezan s poteškoćama. 1-2 beba se rodi u isto vrijeme. Mačići se odmašu sve dok im oči ne budu potpuno otvorene. Podignut iz boce. Mlade životinje se brzo naviknu na vlasnika.

S dobrom skrbi, životni vijek zvijeri je 15 godina.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: