🐈 Mačka ima grudicu na trbuhu nakon sterilizacije: što to znači, zašto ne prođe?

Nakon što je sterilizacija, mačka ima grudicu na trbuhu. Što da radim?

Nakon operacija abdominalne sterilizacije, mačka može doživjeti oticanje šavova i formiranje pinealnog rasta na abdomenu. Prije poduzimanja mjera potrebno je utvrditi točan uzrok takvih simptoma kod životinje. Može biti uzrokovano komplikacijama nakon operacije, raznih bolesti koje su prouzročene postupkom ili nisu povezane s njim. U svakom slučaju, kućnog ljubimca mora se pokazati veterinara da utvrdi ispravnu dijagnozu.

 • 1. Što znači grumen na mačjem trbuhu?
 • 2. Uzroci
 • 3. Sprječavanje grudica na abdomenu

1 Što znači grumen na mačjem trbuhu?

Normalno, nakon operacije ne bi trebalo postojati takva formacija. Ako mačka ima grudicu na abdomenu nakon sterilizacije, to ukazuje da je liječnik prekršio postupak.

Uzroci takvih rasta su raznoliki i ne zahtijevaju hitno posjete veterinarskoj klinici. Ako se formacija pojavi neposredno nakon operacije, ali ne gnjavi mačku, vrijedi čekati dok ne prođe dvanaest sati. U pravilu, čekić je smanjen u veličini. U tom slučaju morate nastaviti slijediti preporuke liječnika za postoperativnu njegu životinje.

Ako oteklina ne ode i postane bolna, to je uzrok zabrinutosti.

PreporučeniUklanjanje šavova kod mačaka nakon sterilizacije kod kuće: detaljne upute

2 Uzroci izgleda

Konusovi nakon sterilizacije mogu se stvoriti iz sljedećih razloga:

 1. 1. Neispravna šava. Ponekad veterinari nakon operacije ubrizgaju loše kvalitete šavova ili koriste neprimjereni materijal. Kao rezultat toga, infekcije koje uzrokuju upalu ulaze u ranu, rana počinje gnjaviti.
 2. 2. Slaba skrb za životinje nakon operacije. Neodgovarajući tretman kod kuće, nedostatak posebnog ogrtača koji ne dopušta mačiću lizanje rane, dovodi do infekcije i formiranja tumora s gnojem unutar. Ako je šav natečen, hitno je poduzeti mjere.
 3. 3. Kila. Njezin izgled nakon operacije nastaje zbog činjenice da su unutarnje šavove odvojene. U ovom trenutku oblikuje se meka čekinja, najčešće bezbolna.
 4. 4. nakupina koja je nastala tijekom iscjeljenja. Ovaj mali pečat pokazuje da je šav obrastao. Takva formacija traje najviše mjesec dana, postupno smanjujući veličinu.
 5. 5.Reakcija na injekciju. Ako je mačka alergična na anesteziju ili lijek koji joj je propisana nakon operacije, mjesto šava se nabrekne. U tom slučaju morate prestati koristiti lijek i uzeti analogiju.
 6. 6. Urolitijaza. Mnoge mačke postaju lijene nakon operacije, prestanite se kretati, popijte malo vode. Ako im se daje jeftina hrana, rizik od urolitijaze je visok. Posjećivanje WC-a za životinje postaje bolno, a kada kamen blokira uretru, mačji trbuh počinje nabubriti, a oblikuje se tvrdi sloj. U tom slučaju morate se odmah obratiti veterinarki, jer će biti potrebna operacija.
 7. 7. Limfadenopatija. Ovaj koncept znači upalu jednog ili više limfnih čvorova. Nakon sterilizacije, ingutinalni limfni čvorovi, koji se nalaze u blizini unutarnje strane stražnjih nogu, oteklina. Zbog činjenice da abdomen ima veliki sloj masti, teško je primijetiti povećanje limfnih čvorova. Ali ako se na ovom mjestu pojavi kvržica, govori o zanemarenoj bolesti čiji uzročnik može biti različite infekcije. Na istom mjestu kao i limfni čvorovi, mačka ima mliječne žlijezde, koje ponekad mogu popeti prije operacije.
 8. 8. Policistična.Uz ovu bolest, ciste počinju širiti na glavnim tkivima i koži bubrega. To ne ugrožava neposrednu smrt životinje, ali se mora liječiti, jer polikistička bolest slabi tijelo i čini ga ranjivim drugim bolestima. Najviše je podvrgnut perzijskim mačkama u bilo kojoj dobi.
 9. 9. Onkološko obrazovanje. U tijelu mačaka, sve bolesti se brzo razvijaju, a rak nije iznimka. Ako vrijeme ne poduzme mjere da bi se uklonila, ljubimac može umrijeti.

Pored postoperativnih bolesti i komplikacija, čašica se pojavljuje za takav banalni razlog poput ugriza insekata, krpelja ili komaraca.

Prevencija bumps na abdomen

Najveća pozornost nakon kirurškog zahvata treba dati liječenju šavova. To je učinjeno korištenjem posebnog antibakterijskog losiona i sterilnih maramica. Potrebno je staviti ovratnik na mačku, tako da životinja ne može iritirati šav. Prvi dan nakon sterilizacije, kretanje po stanu treba biti minimalno, a šetnje uz ulicu treba odgoditi dva tjedna.

Kada liječnik za vlaženje zavjese propisuje injekcije antibiotika, koji će se trebati obaviti dva ili tri puta dnevno.Nemoguće je odabrati lijek sam po sebi, možda nije pogodan za životinju. S pogoršanjem stanja mačke treba pažljivo pratiti temperaturu tijela. Ako je povišena nekoliko dana zaredom, hitno je potrebno otići do liječničkog ordinacijskog ureda.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: