🐈 Mačke bez repa: imena pasa, opis i karakteristike

Najpopularnije pasmine mačaka bez repa ili s kratkim repom

Ime mačke pasmine "bobtail" na engleskom znači "kratki rep". No, u stvari, mnogi od njih nemaju rep uopće – to ih čini jedinstvenima.

Predstavnici pasmine imaju vrlo snažne šape i izražen lovni instinkt, tako da Bobtail lako uspije skočiti, trčati i uhvatiti štakore. Ove mačke imaju posvećenu i poslušnu prirodu. Obično imaju dobro zdravlje i mogu živjeti 15-25 godina.

 • 1. Bobtail vrste
  • 1.1. japanski
  • 1.2. američki
  • 1.3. Mekong (tajlandski / kraljevski)
  • 1.4. Kurilski
  • 1.5. karelijanski
  • 1.6. Mankskaya mačka
 • 2. Hibridni Bobtails
 • Pokaži sve

1Bobtail vrste

Postoje 4 podvrste mačaka kratkog kraka:

 1. 1. Rampi. Uopće nema repa, ili umjesto male fossa.
 2. 2. Reaser. Rep je prisutan, ali sastoji se od samo jedne kralješke (najviše tri) i skriva se pod krznom, pa je stoga teško razlikovati.
 3. 3. Ljušteno. Kratki, ali uočljiv rep 5-14 kralježaka.
 4. 4. Lung. Cijeli rep.

Mačke bez repa podijeljene su u nekoliko drugih pasmina koje su primile svoje ime u regiji u kojoj je prvo uzgojeno bobtail.

PreporučeniTop 15 najpopularnijih pasmina mačaka u svijetu

1.1Yaponsky

Pasmina je uzgajana u Japanu. Seljaci i seljani nisu voljeli mačke puno, vjerujući da su te životinje đavolski glasnici koji šire zle sile na repu. Dakle, mačka, koja nije imala rep, bila je poseban odnos. Preživjela je do danas: simbol dobre sreće, ili takozvani "kod novca" – to je japanski bobtail. U Setagaya, prigradskom naselju japanskog glavnog grada, postoji čak i poseban hram u kojem se štuju ove mačke. Predstavnici pasmine razlikuju se po smislu i dobroj prirodi.

Životinje su uzete iz Japana nakon Drugog svjetskog rata. Tri puta je uzgoj tih bobtaki učinjeno u Americi, ali su službeno priznate tek 1968. godine.

PreporučeniIzvorne i neobične pasmine mačaka – opis, izgled, karakter

1.2Amerikansky

Pasmina je uzgojena u Americi, u 50-ima XX. Stoljeća. Yodi, mačka iz Arizone, postala je preteča cijele generacije bobta. 20 godina kasnije, kada uzgajivači nisu uzgojili niti jednog potomaka bespomoćnih mačaka, bili su prezentirani posebnim organizacijama koje su registrirale pasmine, no tada im nije obraćena posebna pažnja. Nakon još 20 godina, američki bobtail službeno je priznat i registriran.

Američki bobtails se razlikuju po:

 • dobre mentalne sposobnosti;
 • visoka aktivnost;
 • ljubav prema vlasniku;
 • skromnost i nenametljivost.

Za životinje ove pasmine karakterizira kratka i gusta vuna bilo koje boje, jakog čvrstog tijela i kratkog repa. Američki bobtails rastu vrlo sporo, maksimalna veličina može biti dosegnuta za 3 godine. Prosječni životni vijek takvih kućnih ljubimaca je 15 godina.

PreporučeniNajrjeđi pasmina mačaka u svijetu – opis, karakter, cijena

1.3Mekong (tajlandski / kraljevski)

Predaka pasmine su sijamske mačke, stoga karakteristični izgled. U felinologiji (znanost koja uzgaja mačke), ta se boja naziva akromelan: u prisutnosti tamnih mrlja, glavni dio tijela je bijeli.

Predstavnici pasmina nisu priznati u Europi, ali zahvaljujući ruskim uzgajivačima ova vrsta i dalje postoji. Unatoč maloj duljini repa, svaka mekogotsa su drugačija, prešućujući fancy petlje i spirale. Još jedna prepoznatljiva osobina tih životinja jest njihovo svijetlo plavo oči.

Takve mačke vrlo su povezane s njihovim vlasnicima, inteligentne i vole naučiti nove stvari.S pravom skrbi, predstavnici ove pasmine žive do 25 godina.

1.4 Kuril

Kuril bobtail je pasmina uzgajana u Rusiji prelazeći sibirsku mačku i japanski bobtail uvezen na Kurilske otoke. Registriran je 1991. godine.

Kada se prekriju predstavnici ove pasmine, svi mačići će biti besmisleno, jer je dominantni gen odgovoran za to.

Takve se mačke razlikuju inteligencijom, znatiželjom i odanosti vlasnicima.

1.5Karelsky

Karelički Bobtail je teško kupiti čak i na izložbi, jer se gotovo nitko ne bavi posebnim uzgojem pasmine.

Prema genetici, ove životinje su se pojavile zbog uparivanja norveške šumske mačke i domaće mačke.

Karelski Bobtails se okupljaju u malim zajednicama i žive u njihovom prirodnom okruženju, duž obale jezera Ladoga.

1.6Menk cat

Mank mačke se razlikuju po jednoj vrlo važnoj značajci – imaju rep. Pasmina potječe iz Isle of Man (Irska). Edward VIII, ujak sadašnje kraljice Engleske, držao je Manke kod kuće.

Boja predstavnika ove pasmine je raznovrsna, a zbog prisutnosti repa u Cymrik (Manx vrsta) dopušteno je čak i preporučljivo njihovo parenje s drugim pasminama.

Zbog gustoće i velikog volumena životinjske kose, Cymrik može izgledati previše debelo, ali ovo je pogrešno shvaćanje. U Rusiji, menksov nije razveden.

2Hybrid Bobtails

Postoje i hibridne pasmine koje nemaju repove:

 1. 1. Pixie-bob (prevedeno kao "vila s kratkim repom"). Životinje se uzgajaju u Americi udruživanjem divljeg risa i kućnih mačaka. Njihove noge podsjećaju na rukavice, a na prednjoj strani može biti 7 prsta, a na stražnjima – 5.
 2. 2. Snijeg-bob. Američki Bobtails, slični bojama snježnim leopardima – uzgajivači pokušavaju izvući savršenu bijelu pasminu, ali do sada bez puno uspjeha.
 3. 3. Highlanderi. Mješavina američkih kovrča (mačke s šiljastim ušima koje nalikuju đavolima) i obične, ne-rodne mačke.
 4. 4. Ouhi-bob. Eksperimentalna pasmina uzgojena nakon prelaska Siamaca i Manxa. Njegovi predstavnici uvijek imaju dvobojnu boju, ali duljina kaputa je drugačija – može se naći i kratko i dugo.
 5. 5. Igračka bob. Pasmina se pojavila u Rostovu i još nije prepoznata. Mačke imaju široku njušku i ravne uši. Karakterizira ih i mali rep (oko 5 cm).
 6. 6. Twist. Zbog različitih duljina stražnje i prednje strane životinje podsjećaju na klokan.

Pixie bob

Snijeg-bob

gorštak

Ouhi-bob

Igračka bob

uviti

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: