🐈 Što hraniti mačku kod kuće

Najbolja mačja hrana kod kuće

Vlasnici mačaka podijeljeni su na pristaše industrijske prehrane i domaće hrane. I u stvari, iu drugom slučaju, izbor hrane treba slijediti osnovno pravilo: mačke su prirodni grabežljivci, u svom prirodnom okružju ulovljuju igru, koja je osnova njihove prehrane. Prema tome, kako bi hrana bila potpuna, ona bi trebala sadržavati najmanje 80% mesa i također sadržavati vitamine koje životinjsko tijelo ne može sama proizvoditi, kao što je taurin.

 • 1. Kako hraniti domaće mačke?
  • 1.1. Prirodna prehrana
   • 1.1.1. Kako i što hraniti mačići i odrasle mačke
   • 1.1.2. Pravila prehrane
   • 1.1.3. Način rada napajanja
  • 1.2. Suha hrana
   • 1.2.1. Hranjenje nijansi
 • 2. Neki aspekti hranjenja mačaka vezanih uz zdravlje
  • 2.1. Dijeta za bubrežnu bolest
  • 2.2. Prehrana za žuticu
  • 2.3. Prehrana za zatajenje bubrega
 • Pokaži sve

1Što je za hranjenje kućnih mačaka?

Prije nekoliko desetljeća, mišljenje stručnjaka za uzgoj mačaka i veterinara bilo je jedno: nema ništa bolje nego hraniti kućne ljubimce prirodnom hranom. Tijekom godina, pristaše ove vrste hrane su postali manje, ali pristup kvaliteti prehrane nije se promijenio.

Vlasnici bi trebali unaprijed razmišljati o tome što će mačka jesti cijeli svoj život: osnove ponašanja jedenja položene su u ranoj dobi, a nepoželjno je promijeniti izvor prehrane. Sljedeći čimbenici utječu na izbor vrste hranjenja:

 • dostupnost slobodnog vremena od vlasnika;
 • njegove financijske sposobnosti;
 • mačka-majka dijeta;
 • dostupnost usluga.

Zamjena jedne vrste hrane s drugom može se opravdati aspektima zdravlja mačke, njegovoj kapricioznosti u prehrani i promjeni životnog stila vlasnika.

PreporučeniMliječni zamjena mačića za mačiće: kako odabrati i ispravno kuhati?

1.1Naturalna prehrana

Neke opće smjernice za pravilnu prehranu:

 1. 1. Hranjenje životinje kod kuće provodi se samo sa svježim proizvodima.
 2. 2. Pripremite hranu barem jednom svaka dva dana.
 3. 3. Hrana se prethodno zagrije na malo toplo stanje.
 4. 4. Ostaci hrane se ne pohranjuju u zdjelu, već se odmah uklanjaju u hladnjak.
 5. 5. Mačka treba uvijek imati slobodnu vodu.

Zbog enzima koji su razvijeni da razbiju jednu vrstu aminokiselina i instinkt hrane općenito, odrasle mačke će razmotriti prehranu,na koje su navikli od djetinjstva, prirodno: pogreška je vjerovati da kućni ljubimci moraju biti dani raznovrsnoj hrani za sve svoje živote.

PreporučeniTretira se za mačke: izbor proizvoda i pripremu hrane kod kuće

1.1.1 Kako hraniti mačiće i odrasle mačke

Od rođenja do jednog mjeseca mačići ne trebaju nikakvu hranu, osim majčinog mlijeka: to je najvažniji izvor hranjivih tvari i neophodan je za bebe. Uz mačje mlijeko, antitijela ulaze u tijelo mačića kako bi pomogli razvijanju imuniteta. Ali se događa da vlasnici moraju hraniti mačiće. Trgovine prodaju poseban "mačji mlijeko" – umjetno stvoreni kolega. Zamjena sliči sastavu mačke. Ovo je najbolji način za hranjenje djeteta u slučaju kada mama nije u blizini.

Kravlje mlijeko nije pogodno za mačiće: to je lošiji proizvod zbog niske količine masti i nedostatka kalorija. Osim toga, njegova uporaba može uzrokovati proljev kod kućnih ljubimaca zbog nedostatka laktaze.

U dobi od mjesec dana djeci dobivaju prvu hranu. Obično je tekući pap (zobeno brašno, krupica) i homogeno mljeveno meso. Mlijeko je ostalo u prehrani.

Opće preporuke o sastavu proizvoda (isti prehrambeni izvori koriste se kod hranjenja i odraslih mačaka):

 • Meso (smrznuto, izrezano u kocke) je 70% dnevnog zahtjeva hrane. U prehrani mačića koristite piletinu, mršavo govedo, teletinu, puricu ili kunić.
 • Riba bez kostiju (more, kuhano): hake, vrste lososa, bakalar, kolja za pse. Ribe ne daju više od dva puta tjedno.
 • Jaja: kuhani pileći žumanjci ili sirovi prepelice. Dodano na dijetu 2-3 puta tjedno.
 • Fermentirani mliječni proizvodi: svježi sir, kefir, jogurt, bifidokofir, kiselo vrhnje nude se svakodnevno.
 • Obrazi (piletina srca, jetra, bubrezi, pluća) – dva puta tjedno.
 • Kashki se temelji na riži, heljdi, valjanoj zobi može se dati svaki dan, ali moramo se sjetiti da žitarice u mačjoj prehrani ne igraju važnu ulogu u prehrani i obično čine jednu petinu sastojaka mesa.
 • Biljno ulje je dodano u žitarice ili pomiješano s mesom – pola žličice.
 • Povrće – sve što će voljeti mačka ili mačića, osim patlidžana i lukova: bundeva, tikvica, cvjetača, mrkve, krastavaca, repa. Češnjak je kontraindiciran kod životinja.Povrće je lagano kuhano ili sirovo.
 • Vitamini mačići i odrasle mačke potrebne su kada hrana nije puna. Ako ljubimac dobiva sve hranjive sastojke iz dnevne prehrane, onda im nije potrebna. Kao izvor glukozamina i kondroitina, tako važan za elastičnost zglobova i hrskavice (osobito za mačke velikih pasmina), su ribe i piletina, kao i piletina.
 • Germinated trava (zob, ječam, pšenica) je odličan način da se riješi višak vune nakupljen u želucu.
 • Svježa voda se daje mačiću u neograničenim količinama.

Svaka hrana nepoznata mačjem tijelu unosi se u izbornik postupno, jedna komponenta dnevno.

PreporučeniU kući se pojavio mačić – što i kako je hraniti?

1.1.2 Pravila racioniranja

Sastojci mogu biti raspoređeni po želji. Obično, nakon nekog vremena, vlasnik savršeno razumije koji je izbornik prikladan za mačku.

Ključ za izvrsno stanje kućnog ljubimca, uz kvalitetne proizvode, jest dijeta. Ne biste trebali uživati ​​u mačiću i uživati ​​u njegovim hirovima: trebate hraniti životinju u određeno vrijeme, nemojte bacati brošure sa stola.Potrebno je razumjeti da ljudska hrana nema nikakve veze s hranom životinjskoga podrijetla zbog sadržaja neželjenih i čak štetnih tvari za mačke.

Što ne bi trebalo biti u prehrani mačaka:

 • konzervirana hrana;
 • začini;
 • dimljeni meso;
 • slatkiši;
 • svinjski;
 • kosti.

Ako želite da mažirate mačku s nečim egzotičnim, trebali biste se sjetiti da se u njihovom prirodnom staništu ove životinje služe za divljač, pa se sastojci hrane za životinje koji nisu upoznati s tijelom ne podliježu uvijek "kontroli kvalitete" i mogu uzrokovati probavne smetnje.

1.1.3 Način napajanja

Shema prehrane mačaka i odraslih mačaka prikazana je u tablici.

Dob, mjeseciBroj hranjenja (po danu)Dnevni tečaj, g
1-26120-150
3-64180-240
6-93200-250
10-122150-200

Mačići piju majčino mlijeko 24 sata dnevno. Nakon nekog vremena mačka sve više i više često odlazi i često odlazi zasebno. Dakle, dijeta je formirana sama po sebi. Kada kupujete mačića, trebali biste prilagoditi svoju skladnu tablicu hrane i ne izazvati kvar probavnog sustava. Zato se mali mačići hrane jednako često kao i njihova majka. Osnova česte sheme hranjenja je funkcionalni razvoj: trbuh kod beba je sitan, potrebna je energija za rast i razvoj, a često postoji i manja količina hrane.

S vremenom, zbog sporijih procesa rasta, broj hranjenja i dnevna doza hrane smanjuju se. Osnovni procesi stvaranja organa i sustava su dovršeni, a mačke više ne trebaju toliko proteina i ugljikohidrata kako bi nadoknadili troškove energije.

1.2Dry feed

Zbog zapošljavanja vlasnika ili drugih razloga, možete hraniti mačke i industrijske obroke. Uzimajući suhu hranu, trebali biste se držati jedne marke, odabirom vrste za dob i potrebe životinje. Feedovi su podijeljeni u klase: ekonomiju, premiju, super-premium i holistiku.

Od svih klasa suhe hrane, najcjelovitije, zadovoljavanje svih potreba mačaka u bjelančevinama i drugim komponentama holističke su. U njihovoj proizvodnji koriste se samo visokokvalitetni proizvodi, postoji segment bez obroka. Većina super premium proizvoda puni su i ne zahtijevaju dodatno hranjenje. Klase premije i gospodarstva uglavnom se napune biljnih derivata proteina i imaju mali postotak mesa u njihovom sastavu, koji treba uzeti u obzir prilikom hranjenja.

1.2.4 Nuanzine hranjenja

Mačići se razlikuju od odraslih, ne samo u veličini tijela, nego i u zahtjevima hranjivih tvari.Razvijeni su programeri industrijskih obroka: u "dječjim" obrocima, postotak bjelančevina i životinjskih masti je veći, što pomaže djeci da napune potrošnju energije u aktivnom razdoblju rasta svih organa i sustava. Osim toga, male pelete hrane prikladne su za jelo – zubi mačića još nisu dovoljno razvijeni da ispucaju velike komade. Radi lakšeg prebacivanja iz majčinog mlijeka na suhu hranu, postoje powi, mousses i pies.

Odrasle hrane za kućne ljubimce uključuju suhu hranu, konzerviranu hranu, pucha i podijeljene su po vrsti:

 • za odrasle;
 • za starije kućne ljubimce;
 • prema načinu života;
 • za mačke sa zdravstvenim značajkama;
 • za neuterirane mačke i šiške mačaka;
 • za životinje pod stresom ili na operaciji;
 • dijete iz raznih bolesti.

Pažljivo je odabrati suhu prehranu, uzimajući u obzir sve osobitosti životnog stila i stanja zdravlja. Pepeljaste pasmine dobivaju posebnu hranu kako se ne bi penjale na vunu. U hrani za aktivne životinje povećavaju se energetske komponente, a oni koji su skloni pretilosti, nude se low-fat dijeta. Takve nijanse se uzimaju u obzir u različitim kategorijama prehrane.

Dijeta je ista kao u slučaju prirodne prehrane i industrijske hrane. Neki uzgajivači su pristaše "ugostiteljskog" načela prehrane, što mačku daje slobodu odrediti način. U ovom slučaju, hrana ostaje u zdjelici cijeli dan, a kućni ljubimac jede po volji. Neželjeno je davati suho s mokrom u jednom koraku.

Industrijski obroci za pse neprihvatljivi su kao mačja hrana. U njihovom sastavu nema taurina, koji se samostalno proizvodi u tijelu kod pasa, za razliku od mačaka. Sva mačka hrana sadrži ovu esencijalnu aminokiselinu.

Pravila za hranjenje mačaka sa suhim obrocima napisana su na svakom pakiranju.

2 Neki zdravstveni aspekti hranjenja mačaka

Tijekom bolesti, životinja mora biti hranjena tako da hrana ne samo da ne šteti tretmanu nego je i sastavni dio terapije. Obroci su prirodni, ili se industrijska dijeta koristi u skladu sa bolesti kućnog ljubimca.

2.1 Dijeta za bubrežnu bolest

U slučaju bubrežne bolesti dijeta ima za cilj ograničavanje određene hrane i održavanje tjelesnih tekućina. Opća načela u prehrani:

 1. 1.Kvaliteta proteina: mačke s bubrežnim bolestima hranjene su s lakim proteinima s visokom probavljivosti.
 2. 2. Stroga kontrola ravnoteže mikroelemenata: količina fosfora i natrija se smanjuje, a kalija je potrebna više nego obično.
 3. 3. Hrana treba biti ugljikohidrat – to pomaže u smanjivanju stvaranja kamenja u mokraćnom sustavu mačaka.

Treba podrazumijevati da za različite bolesti mokraćnog sustava (osobito one ili druge vrste urolitijaze) propisana je odgovarajuća prehrana, a samo liječnik određuje kakvu hranu treba dati mačiću. U nekim situacijama, količina proteina je strogo ograničena.

2.2 Prehrana za žuticu

Žutica kod mačaka najčešće je sekundarni znak bolesti jetre, pa je dijeta usmjerena na održavanje aktivnosti jetre. Za hranu koristite hranu s visokim sadržajem lako probavljivog proteina (piletina). Hrana ne smije biti masna, začinjena, slana. Vitamini skupine B, C, K1 i PP se dodaju u hranu.

Dehidracija je najopasnija u takvoj situaciji: često trebate malo i malo voditi mačiću. Hrana je polu-tekućina.

2.3 Prehrana za zatajenje bubrega

Neuspjeh bubrega razvija se zbog bubrežne bolesti i karakterizira težina. Dijeta u ovom slučaju je usmjerena na smanjenje soli i razinu proteina u tijelu.

Pretpostavlja se:

 • hrana bez soli;
 • dijeta s niskim razinama fosfora i natrija;
 • ograničavanje ugljikohidrata;
 • prehrana bez vitamina A i ribljeg ulja;
 • pire od kuhano povrće u svjetlu pileća juha;
 • kuhano mršavo meso (strogo ograničeno).

Trebalo bi biti dovoljno vode u tijelu, pa je potrebno voditi mačku često i malo po malo. Hrana je također vrijedna polu-tekućine.

Često, takve teške patologije prate odbijanje jesti ili povraćati nakon jela. Nakon povraćanja, kućnim ljubimcima treba dati samo vodu i odmah započeti intravenoznu terapiju.

U slučajevima sličnih bolesti, vrlo je teško napraviti izbornik prirodnih proizvoda kod kuće: teško je ne-stručnjaku ponuditi mačka hranu koja sadrži ili isključuje popis nekih elemenata u tragovima, vitamina i bjelančevina. U liniji suhih obroka, postoje dobri ljekoviti hrani koji će pomoći u pružanju pomoći životinji tijekom bolesti i pružiti joj hranu, uzimajući u obzir prošle bolesti za ostatak života.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: