🐈 Pasmine kratkih stopica mačaka i mačaka

Munchkin kratke noge mačaka: glavna stvar o pasmini

Munchkin je vrlo mlada pasmina, ali ove mačke već su osvojile svjetsku slavu i ljubav. Značajka Munchkina su njihove šape: one su dvije, a ponekad i tri puta kraće nego što bi trebale biti. Unatoč tome, predstavnici pasmine imaju izvrsno zdravlje, što je daleko od toga da se nađe u svakoj pedigreed cat.

Ove životinje imaju vrlo smiješne navike, lijepi temperament i nezahtjevnu njegu. A njihov izgled je neobičan i šarmantan na svoj način. Zahvaljujući tome, mačke ove pasmine postaju sve popularnije.

  • 1. Podrijetlo pasmine
  • 2. Izgled
  • 3. Priroda i osobine ponašanja
  • 4. Održavanje i njegu
  • 5. Zdravlje

1 Podrijetlo pasmine

Nitko nije zaključio Munchkinove mačke. Kratke noge – glavna značajka tih životinja – posljedica prirodne genetske mutacije. Prve spominjanje Munchkina pojavljuju se tridesetih godina prošlog stoljeća. Poruke o kratkovidnim mačkama često se nalaze u povijesnim dokumentima tog vremena. Zemljopisno pripadaju vrlo različitim mjestima unutar Europe.

U Njemačkoj su ih nazvali "mačji pasmine" zbog karakterističnog stajanja na stražnjim nogama.Budući da je u ovom položaju, munchkin stvarno izgleda kao australska marsupial životinja. Godine 1944., u Velikoj Britaniji, veterinari su registrirali četiri generacije takvih mačaka. Životinje su bile potpuno zdrave i u svemu, osim duljine nogu, izgledale su poput savršeno običnih mačaka.

Drugi svjetski rat praktički je uništio mnoge pasmine mačaka. Nije izbjegao udarac i iznad britanske linije munchkins. No, u pedesetim godinama, mačke s nerazmjerno kratkim nogama vidjele su se u Rusiji, sedamdesetih godina – u Sjedinjenim Državama. U Rusima, poput Nijemaca dvadeset godina ranije, Munchkini su izazvali udruge s klokanom. U Rusiji su ih zvali "Stalingradski mačji kenguruni".

Formiranje Munchkina kao pasmina započelo je 1893. u Americi. Sandra Hohenandel, učiteljica iz Louisiane, pronašla je trudnu mačku pod kamionom. Žena je požalila životinju, utvrdivši da su kratke šape rezultat teškog života ulične mačke. Uzela je zvijer u skrbi, dajući joj ime Blackberry. Potomstvo je naslijedilo osebujnu osobinu majke. Mačka je bila nositelj gena odgovornih za kratkovidne. Kada su takve životinje prešle s običnim bebama, rođene su s kratkim nogama.

Njezina je ljubavnica dala jednoj od mladunčadi Blackberrya svom prijatelju.Bila je to mačka pod nazivom Toulouse, a njegovi potomci postali su prvi predstavnici munchkinove pasmine. Znanstvenici iz Sjedinjenih Država zainteresirani su za ove mačke. Kako su njihove studije pokazale, duljina nogu ovih životinja ne utječe na njihovo zdravlje, a posebno na pokretljivost zglobova.

Godine 1991. Munchkini su bili prikazani američkoj javnosti. Lokalni ljubitelji mačaka susreli su ih bez puno entuzijazma zbog straha od mogućih zdravstvenih problema. Dvije godine kasnije, ove životinje su se pojavile u Japanu i Francuskoj. Godine 1995. razvijen je prvi uzgojni standard i priznate dugokosi munchki. Kratke noge su stigle do Rusije tek početkom dvadeset prvog stoljeća.

2014. bila je još jedna značajna godina u povijesti pasmine. Mačka Liliput, izvorno iz Kalifornije, upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda. Ovo je najniža mačka na svijetu, visina u grebenu je nešto više od trinaest centimetara.

PreporučeniTop 15 najpopularnijih pasmina mačaka u svijetu

2Izvori pogled

Munchkin je pasmina koja se pojavila nedavno i standard za to još nije u potpunosti završen. Međutim, postoje osnovni kriteriji kojima sada možete razlikovati ove mačke od bilo kojeg drugog.Prije svega, to su kratke šape. Na toj osnovi, munchkini se ponekad nazivaju "mačji kavezi", iako su u strukturi i izgledu tijela slični još jednoj kratkoj nozi pasmina pasa – velški korgi.

Opis pasa:

Znakopis
težinaMuškarci: 3-4 kg. Žene: 2-3,6 kg
Visina na grebenuDo 15 cm
Izgradnja tijelaUz iznimku nogu, svi dijelovi munchkinovog tijela su proporcionalni jedni drugima. Kostur umjerene težine; muskulatura je dobro razvijena
ekstremitetNoge su kratke i ravne. Dopuštena je blaga zakrivljenost unutrašnjosti. Stražnji udovi nešto duže od prednjeg dijela.
repDuljina repa je ista kao i duljina tijela. Prilikom pomicanja rep je vertikalno postavljen, "cijev"
vratDebeli, moćni, mišićavi. Prosječna duljina
glavaŠiroki. Zglobni, ali bez oštrih ravnih linija, sve su značajke glatke. Veličina glave je prosječna, proporcionalna veličini tijela.
nosSrednje veličine. Obično je ravna, ali je manja odstupanja dopuštena.
očiVelika, lagano nagnuta. Oblik je okrugli, sužavajući se prema rubovima. Boja može biti drugačija
ušiPostavi visoku i široku. Široko u podnožju, sužava se prema krajevima i lagano zaobljen
vunaMekani, svileni, plišani na dodir. Postoje dvije vrste: kratke i duge. Duge kose mousekine imaju deblju kosu. U ovom slučaju, prisutnost pahuljastog "ovratnika"
bojaSvaka boja je dopuštena.

PreporučeniIzvorne i neobične pasmine mačaka – opis, izgled, karakter

3 Karakter i ponašanje

Munchkini su dobivali ime po čarobnim ljudima iz dječje knjige o zemlji Oz. Ova stvorenja bila su poznata po prijateljskom i veselom raspoloženju. A mačke ove pasmine potpuno opravdavaju svoje ime. Oni su mirni, imaju vrlo stabilnu psihu, umjereno pokretni i razigrani. Vrlo radoznali i prijateljski, stranci se pozdravljaju s interesom i naklonom. Ljubazan. Oni ne grizu ili ogrebotine bez vrlo dobrog razloga.

Zbog osobitosti strukture, Munchkini su skočili loše. Stoga su predmeti na stolovima i gornjim policama sigurni. No, na "nižim razinama" stana u kojem živi munchkin, bolje je ne ostaviti ništa. Malo je vjerojatno da će takva mačka trčati oko kuće, kucajući sve na svom putu. Ali to može uzrokovati mnogo problema u procesu proučavanja krhkih ili opasnih predmeta.Osim toga, munchkini imaju naviku da se sami skrivaju i skrivaju sve što im se svidjelo.

Još jedna zanimljiva karakteristika Munchkina, koja nastaju, opet, iz strukture njihovog tijela, je način gledanja udaljenih objekata. Obične mačke s tim ciljevima podignute su na stražnjim nogama. Munchkini, poput klokana, sjedaju na bokovima, a oni su dodatno podržani repom. Prednji šapci spuštaju se na stranu. Ova poza izgleda prilično smiješno.

PreporučeniNajpopularnije pasmine mačaka bez repa ili s kratkim repom

4Content i skrb

Munchkin ne zahtijeva nikakve posebne uvjete. Briga za članove ove pasmine ograničena je na radnje karakteristične za druge mačke. Naime:

  • Izbacivanje Mačke s kratkom kosom – jednom tjedno, s dugom – jednom par dana.
  • Kupanje. Nekoliko puta godišnje, kao što je koža kontaminirana. Koristite posebne šampone za mačke s određenom vrstom vune. Nakon pranja, temeljito obrišite, zagrijavajte, ne dopuštajte skice u sobi.
  • Obrišite oči. Dnevno. Pamučni jastučić umočen u ukusan čaj.
  • Čišćenje ušiju. Jednom mjesečno, lagano navlažen vatom.

Mačka bi trebala imati svoje mjesto na kojemu je kuća ili košarica. Ovdje će životinja otići kad želi biti sama. Ovo mjesto je zabranjeno područje. Ako je mačka ovdje, ni u kojem slučaju ne bi trebao penjati, pa čak i više – pokušajte ga izvaditi iz kuće.

Zvijer će trebati strugalicu. Stručnjaci preporučuju da steknu dva odjednom – zid i pod. Važno je zapamtiti da se munchkini ne mogu uspinjati viseći vješalicu na zidu.

Munchkini vole igrati, pa im je potrebna čitav niz tema za ovu okupaciju: loptice, igračke miševi. U nedostatku igračke, mačka može računati kao takav bilo koji mali objekt koji je uhvatio njegovo oko. Ali zbog vlastitog mira, bubrežni igračke za noć su bolji. Mačke ove pasmine mogu se uzeti za šetnju na ulici. Oni su prilično lako naviknuti na remen i specijalizirani mačka shleykami.

U hrani munchkins, također nema posebnih pravila, osobito samo ove pasmine. Poput svih ostalih mačaka, trebaju im kompetentan pristup hranjenju i uravnoteženoj prehrani. Munchkin se uklapa u gotove hrane premium i super premium klase, kao i dobro promišljene prirodne prehrane.U potonjem slučaju, osnova prehrane trebala bi biti mršavo meso i bjeloća, kao i bijela morska riba. Na ovaj dodati žitarice, povrće, mliječni proizvodi, žumanjci. Kada hranite mačku prirodnom hranom, potrebno je dodatno davati vitamine u obliku tableta. Veterinar će vam pomoći pri odabiru određenog dodataka.

5Zdorove

Munchkini žive u prosjeku između dvanaest i šesnaest godina. To su mačke s dobrim zdravljem, loše izložene raznim bolestima. Jedini problem koji vlasnici ove pasmine lice češće od drugih je lordoza.

To je slabljenje mišića leđa, što dovodi do činjenice da se kralježnica spušta i počinje pritisnuti unutarnje organe. Vjeruje se da su munchkiini genetski predisponirani za ovu bolest. Dokazi o ovoj izjavi još uvijek ne postoje.

Munchkini su smiješne i neobične mačke. Ne trebaju nikakve posebne uvjete i postupke za njihovu skrb. Imaju ugodan i lagan karakter. Takva mačka će biti savršeni prijatelj i pratitelj za vlasnika. Možete ga čak i hodati na remen poput psa! Takva mačka će odgovarati velikoj obitelji, uključujući i ako ima djece u njemu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: