🐈 Jetra sirove mačke - mogu li dati

Može li mačka dati sirovu jetru?

Često, uzgajivači domaćih mačaka radije koriste za prehranu prirodne hrane bez toplinske obrade – riba, meso raznih vrsta, od žvakaćih žlijezda. Je li moguće dati mačju sirove jetre? Takvo je pitanje popularno – postavljaju ga vlasnici kućnih ljubimaca prilikom posjete veterinarima i na brojnim forumima. Da biste dobili točan odgovor, potrebno je korelirati i ocijeniti pokazatelje "koristi" i "štete" od korištenja proizvoda.

sadržaj

  • Što je korisna jetra
  • Koja je šteta proizvoda za mačku?
  • Preporuke za hranjenje jetre mačaka

Što je korisna jetra

U maloprodajnim lancima, ohlađena jetra je predstavljena u asortimanu – piletinu, svinjetinu, govedinu. Vlasnici mačaka, koji žele maziti svoje ljubimce, malo su ukusni i korisni, po njihovom mišljenju, delicije. Životinje spremno prihvaćaju hranu i jedu predloženi dio. Mačka ostaje puna i čovjek je ponosan što mu se sviđa i da ima koristi od zdravlja.

© shutterstock

Što čini domaćinu da tako misli? Informacije da je zdrav proizvod jetre pouzdan. Uključen je u prehranu zbog nutritivne vrijednosti, uravnoteženog sadržaja hranjivih tvari:

  • protein, njegov udio u proizvodu je oko 20%;
  • masnoća – do 6%;
  • aminokiseline;
  • elementi u tragovima (željezo, bakar, fosfor, kalcij, magnezij, cink, natrij);
  • vitamine različitih skupina (B, C, D, K, E).

Prednost jetre ovisi o vrsti. Najbolja opcija za mačka – govedina. U svom sastavu – dobro uravnotežen skup bitnih elemenata u tragovima za životinje i vitamine, barem masnoće. Pileća jetra gubi se u hranjivim svojstvima, ne može se percipirati mačem želuca zbog relativno visokog sadržaja masti. Hranjiva vrijednost i korisnost svinjske jetre najniža su od navedenih proizvoda.

Koja je šteta proizvoda za mačku?

Mačke su grabežljivci po prirodi. Stoga mnogi vlasnici vjeruju da je hranjenje mačke s sirovom jetrom ili mesom norma. Uostalom, takve životinje su vrlo pametni, sretni lovci, često se prepuštaju svježim plijenom.

No, u mesu, u sirovoj jetri, mogu biti ličinke ili jaja mnogih krivaca helmintičkih invazija i drugih parazitskih bolesti. Infekcija uzrokuje značajnu štetu zdravlju kućnog ljubimca, početak je razvoja mnogih patologija, ponekad dovodi do smrti mačke.

Jetra u bilo kojem obliku je "teški" proizvod, zbog probave dijela, posebno značajnog, zahtijeva dugo razdoblje.Proizvod može izazvati neželjene reakcije crijeva mačke, to su dva suprotna pojava – konstipacija ili proljev. Svaki od njih pruža patnju.

© shutterstock

Preporuke za hranjenje jetre mačaka

Mnoge mačke vole jetru i često očekuju da će ovaj proizvod pasti u zdjelu. Koristite u veterinarskim proizvodima sirovina koje zabranjuju. Davanje mačaka jetra od mesa, piletina ili svinjetina može se prethodno izrezati u male komadiće, a zatim ih obdoviti kipuću vodu. Ovaj postupak pomaže da se riješite većine parazitarnih organizama koji žive u proizvodu. Drugi način je zamrzavanje dijelova u zamrzivaču, a za maksimalne rezultate preporučuje se način rada "zamrzavanje šoka".

Mačke preporučujemo da vrlo rijetko davaju piletinu jetru ili da ga isključe iz prehrane, budući da je prilično masno. Kuhani proizvod je ukusan, ali uzrokuje ozbiljnu zatvor kod životinja. Njegova uporaba u sirovom obliku pridonosi proljevu.

Davanje mačaka jetre jetre može biti jednom tjedno. Takva periodičnost neće uzrokovati opasne komplikacije.

Svaki vlasnik je odgovoran za zdravlje ljubimca.Kako hraniti mačku, kako ne bi ga ozlijedio, čovjek određuje. Ako imate sumnje u točnost izbora, trebate se posavjetovati sa stručnjacima veterinarskih klinika.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: