🐈 Paracetamol mačka - mogu dati za prehlade

Mogu li mačke dati Paracetamol?

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca pitaju se mogu li mačke dati Paracetamol. Odgovor ovdje može biti samo jedan – nikad i ni pod kojim uvjetima ne biste trebali dati ovaj lijek svojim kućnim ljubimcima. Za mačke, paracetamol je otrovan, i svaki veterinar će to potvrditi.

sadržaj

 • Što je paracetamol
 • Postoje li sigurne doze paracetamola za mačke?
 • Kako paracetamol utječe na tijelo mačaka?
 • Koji su klinički znakovi trovanja paracetamolom?
 • Koje korake treba poduzeti

Životinjama treba pomagati stručnjak, samo-lijek može biti smrtonosan. Pogotovo u slučajevima kad suosjećajni vlasnici pokušavaju pomoći kućnim ljubimcima sami, dajući im lijekove iz vlastitog, "ljudskog" home kit za prvu pomoć. Da bi mačka Paracetamol trebala izlagati životinju smrtnoj opasnosti.

© shutterstock

Što je paracetamol

Paracetamol (acetaminofen) je lijek koji ima analgetske i niže tjelesne temperature. Uz to, ljudi oslobađaju glavobolju, stomatološku bol, bol u zglobovima, mialgija. Nikad neće liječiti herpes, veslanje, gljivice, rane.Više koristi će tada biti od joda.

Paracetamol je dobar za ljude, ali ne i za životinje! Bolnice i čireve se ne mogu liječiti, Tijelo mačaka i pasa ozbiljno će patiti ako životinja dobije čak i malu dozu tog lijeka. Paracetamol se nalazi u mnogim lijekovima, ukupno ima više od 100 pripravaka koji sadrže acetaminofen (medicinski naziv Paracetamol). Stoga, bez konzultacija s veterinarom, mačke se ne mogu liječiti samostalno ako su prikladne za ljude s antipiretskim pilulama.

Postoje li sigurne doze paracetamola za mačke?

Za mačku, čak i najmanji doze lijeka mogu biti kobne. Štoviše, otrovanja se razvijaju vrlo brzo, jednostavno nemate vremena za konzultacije s veterinarom.

Ako je doza od 100 mg po kilogramu težine opasna za psa, ali ne i smrtonosna, tada za mačku nema sigurne doze Paracetamola. Samo deset miligrama može uzrokovati nepovratne zdravstvene učinke. Učinak Paracetamola na mačke samo je negativan.

Kako paracetamol utječe na tijelo mačaka?

Paracetamol negativno djeluje na tijelo mačaka, a pojavljuju se sljedeći negativni procesi:

 • Crvene krvne stanice smanjuju sposobnost prijenosa kisika, javlja se methemoglobinemija. To dovodi do patološke gladi od kisika u tijelu.
 • Prema tome, opterećenje srčanog mišića znatno raste, prisiljeno je raditi u hitnom načinu rada, stoga se razvija kardiomiopatija.
 • Paracetamol oponaša jetru, postoje irreverzibilni procesi oštećenja tkiva.
 • Lijek otrova bubrega, njihova je funkcija ozbiljno narušena.

Stoga je nemoguće srušiti temperaturu mačke paracetamolom, to će samo donijeti štetu.

© shutterstock

Koji su klinički znakovi trovanja paracetamolom?

Nakon što je mačka proguta pilulu, negativni učinci se razvijaju vrlo brzo. Može potrajati od jednog do četiri sata, a vlasnik životinje će vidjeti da je kućni ljubimac postao vrlo loš. Evo znakova:

 • Slabost, depresija – mačka je zakucana u tamno mjesto sa svoje točke gledišta i leži bez napuštanja.
 • Mučne membrane potamne.
 • Mačka često diše.
 • Urina postaje tamna, gotovo čokolada.
 • Povraćanje.
 • Oticanje prednjih šapa i njuške.

Ako ne poduzmete hitne mjere, nemojte detoksifikovati, mačka će umrijeti u roku od osamnaest do trideset šest sati.

Koje korake treba poduzeti

Odmah, kao što je postalo jasno da mačka proguta tabletu Paracetamol, morate ga odvesti do veterinarske klinike, tako da nije prekasno. Životinja može nesvjesno progutati lijek ako je pakiranje s tabletama ostalo bez nadzora u pristupačnom obliku za životinju.

Za bilo kakvo trovanja, uključujući paracetamol, prvo je potrebno izazvati povraćanje. Međutim, to nije uvijek moguće učiniti sami. Bolje hitno dati mačiću tabletu aktivnog ugljena prije odlaska na veterinara.

Treba se pripremiti za činjenicu da liječenje može biti ozbiljno, dugotrajno i skupo. Budući da je trovanja paracetamola poraz vitalnih organa.

© shutterstock

U veterinarskoj klinici liječnik će oprati želuca mačaka, održavati hitnu intravenoznu difuziju, terapiju kisikom, propisati lijekove za zaštitu želuca, podupirati jetru i bubrege, vitamin C. Bit će potrebno pratiti tjelesnu temperaturu životinje, stanje metaboličkih procesa u krvi.

Složenost liječenja ovisi o stanju životinje i dozi Paracetamola koju proguta mačka i koliko je vremena prošlo od tog trenutka..

Morate biti spremni za činjenicu da kao rezultat trovanja u mačiću za ostatak svog života, funkcije jetre i bubrega će biti oštećena čak i nakon uspješnog liječenja. Stoga, ne oduzimajte zdravlje vašeg ljubimca davanjem tableta bez prethodne konzultacije sa specijalistom.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: