🐈 Mikrosporija kod mačaka: simptomi, dijagnoza i liječenje

Mikrosporija kod mačaka

Mikrosporija kod mačaka je zarazna bolest koja utječe na kožu, kaput i kandže životinje.

Mikrosporiji izazivaju gljive roda Microsporum, koje utječu ne samo na mačke, već i na konje, zamorce, kao i na ljude.

Simptomi mikrosporije kod mačaka

Razdoblje inkubacije ove bolesti je 2 mjeseca, a ponekad doseže i 9. Glavni pedalatori mikrosporije su mačke, posebice beskućnici. Bolesna životinja oslobađa gljivične spore zajedno s zahvaćenom kosom, kožnim pahuljicama. Bolest ne ovisi o sezoni godine, a mikroskopija je sklona i mačićima i odraslim mačkama. Mikrosporija može biti inficirana izravnim kontaktom bolesnoga kućnog ljubimca sa zdravom, kroz predmete za njegu, posteljinu, pa čak i hranu, općenito, kroz sve one predmete koji mogu sadržavati vunu bolesne životinje.

Vidi također: Simptomi mačjih šuga

Treba primijetiti visoku stabilnost spora u okolišu, topline i dezinficijensi. Oni mogu održavati vitalnost do 5 godina na zahvaćenom kosu i unutar dva mjeseca u tlu!

Kod mačića mikrosporija se može pojaviti u različitim oblicima (latentno, površno i u naprednim slučajevima – duboko).

Odrasle mačke najčešće pate od latentnog oblika mikrosporije, pa češće provjeravajte svoje ljubimce i obratite pozornost na sljedeće znakove mikrosporije:

 • pojava osipa. Naravno, ovaj znak bolesti vrlo je teško primijetiti, posebno kod kućnih ljubimaca s dugom i debelom kosom;
 • pažljivo pratite ponašanje svoje mačke. Kada životinje mikrosporije postanu nemirne, počnite ogrebati određena područja tijela;
 • tijekom vremena, svrab se pojačava, mjesta se pojavljuju na tijelu mačaka, gdje se kaput razbije (postaje kraći od ostalih dlačica) ili potpuno ispadne;
 • koža na mjestima gubitka kose može biti edematous i čak imati plavičaste boje.

Vidi također: simptomi alopecije mačaka

Kada mikroskopija u mačiću ulazi u duboku (folikularnu) fazu, takvi se simptomi pojavljuju kao:

 • piling kože na mjestima gdje je kosa pala;
 • male lezije se spajaju i formiraju velika područja s labavom kosom;
 • pojavljuju se rane i korice, kao što mikrosporija izaziva svrbež, mačka češlja kožu, širi se zaraza, oslobađa se izlučevine i isušuje u koru;
 • središta upale prostiru se na šapama, njušku, oko repa i repu.

Dijagnoza mikrosporije kod mačaka

Neovisno dijagnosticiranje mikrosporije je dovoljno teško, jer liječnik provodi niz istraživanja kako ne bi zbunjivao ringworm u mačaka s trichophytia, šuga i favus.

 1. Ispitivanje mačke, u podnožju zahvaćene dlake, bit će vidljivo plak iz spora gljiva;
 2. Ispitivanje vune i kože s svjetiljkom od crne svjetlosti (Drvena svjetiljka). Liječnik će ugasiti svjetlo i uključiti posebnu svjetiljku, svjetlo iz koje će pasti na krzno životinje. Oštećene dlake će dati zelenkasto sjaj;
 3. Veterinar će uzeti struganje kože, na koju utječe mikroporcija za laboratorijska istraživanja i potrebno je razmazati mrlje.

Liječenje mikrosporije kod mačaka

Da biste se u potpunosti riješili ringworm trebate oko jedan i pol mjeseci. Konačni oporavak utvrđuje se tek nakon ponovljenih analiza!

Kada se površinski oblici obično propisuju, koristit će se mast Mikoseptin, Miconazol i drugi. Nanesite i prskajte, kao što su Zoicol, Kubatol. Tu su i posebni šamponi i kreme.

U unutrašnjosti se koriste Fulvicin, Fungivin, Grifulin i slične tablete. Tablete se koriste za otprilike tri do četiri tjedna uz hranu, po stopi od 25 mg lijeka po 1 kg tjelesne težine mačke.

Također je moguće koristiti cjepiva – Polivak, Microderm.

Vidi također: Liječenje ringworm u mačaka

Potrebno je koristiti imunostimulirajuće i vitaminske pripravke, kao i pripravke koji podupiru jetru (antifungalni lijekovi djeluju vrlo agresivno na jetri neke životinje).

Nemojte sami lijekirati, svakako posjetite liječnika i slijedite sve njegove upute. S pravilnim i pravodobnim liječenjem, ringworm se može izliječiti.

Također imajte na umu da je mikroskopija kod mačaka opasna za druge životinje i ljude.

Vidi također: Mačke buha

Sprječavanje mikrosporije

 1. Redovito cijepljenje mačaka;
 2. Sprječavanje kućnih ljubimaca iz pasa pasa i mačaka;
 3. Poštivanje higijenskih normi i pravila za kućne ljubimce;
 4. Redovito čišćenje i dezinfekciju kućanskih predmeta mačka;
 5. Redovito liječenje buha i krpelja;
 6. Uobičajeni uvjeti mačke i pružanje visoko kvalitetne hrane visoke kvalitete.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: