🐈 Mekong bobtail (tajlandski, sijamski): opis pasmine, mačka karaktera

Mekong bobtail: opis pasmine, karakter, njegu i održavanje

Mekong (tajlandski) bobtail izgleda poput sijamske mačke, ali ove dvije pasmine lako se razlikuju zbog jednog značajnog detalja. Istaknuta je rep bobtail, ukrašena petljama i kinkovima. Od ostalih članova obitelji mačaka, Mekong bobtails razlikuju se nevjerojatnom sposobnošću učenja, što je svojstven uglavnom kod pasa. Bobtails se lako sjećaju različitih timova, unose majstorske papuče ili novine i vole hodati na remen.

Unatoč činjenici da se ova pasmina mačaka smatra drevnim, njegov je standard službeno odobren samo krajem prošlog stoljeća. Ime neobične pasmine mačaka dobilo se tek 2004. godine u Njemačkoj. Do danas, u klubovima Rusije, baltičkih država, Njemačke i Bjelorusije, registrirano je oko 300 predstavnika ove pasmine. Većina Mekong bobtails žive u rasadnicima u Rusiji.

 • 1. Opis pasmine
 • 2. Boja
 • 3. Priroda Mekong bobtails
 • 4. Značajke njege i održavanja
 • 5. Hranjenje

1 Opis pasmine

Kompaktan i tanak tijelo Mekong bobtails pravokutnog oblika. Mačke imaju više graciozan i krhki stas, a mačke imaju više mišićave i velike.Raspon težina kod odraslih osoba između 4 i 6 kg.

Standard je strogo zabranio da tajlandski Bobtails prijeđu s tajlandskim mačkama, budući da je struktura lubanje, ušiju i očiju, kao i konstitucija ovih pasmina drugačija. Ali ove su pasmine ipak prešle. Utvrditi da pasmina nije bila teška – djeca s dugim repom bila su klasificirana kao tajlandska pasmina, a sa slomljenim repom – kao bobtails.

Standard pasmine napisao je sljedeće karakteristike, koje moraju biti u skladu sa svakim čistokrvnim Mekong bobtailom:

 1. 1. Glava je klinastog oblika, malo zaobljena. Snažna čeljust, snažna brada, rimski nos, široke uši srednje veličine s zaobljenim vrhovima.
 2. 2. Velike, blage kose oči koje imaju bogatu plavu boju. Gornji kapak oblika badema, niži zaobljeni.
 3. 3. Istovjetni udovi, srednje duljine s okruglim nogama. Kandže na stražnjim nogama ne skrivaju se u jastučići, pa stoga, kod hodanja, mačka proizvodi karakteristični zvuk klikova.
 4. 4. Rep je glavna obilježja mačaka ove pasmine. Sastoji se od 3 ili više kralješaka, a duljina ne smije prelaziti četvrti dio torte.Rep se može uvijati na različite načine, ali prva zavoja mora uvijek biti smještena u podnožju. Njegov savjet treba biti usmjeren.
 5. 5. Kaput je kratak, sjajan i čvrst, bez podslutnosti. Mačići su rođeni sa snježnim bijelim krznom, ali kasnije se pojavljuju tamne mrlje na njušku ili šape djeteta.

PreporučeniSerengeti mačka: opis pasmine, karakter

2Okras

Klasična boja vune Mekong bobta je brtva (točka snage). Uzgajivači i dalje aktivno rade na uzgoju tih kućnih ljubimaca i tijekom vremena, pojavljuju se nove boje. Tajlandski Bobtails također se nalaze u sljedećim bojama:

 • Crvena točka (crvena točka). Crvenkaste njuške i šape, a ostatak kose boje breskve. Pojedinci s tako neobičnom bojom su rijetki.
 • Tortie-point (tortie point). Najčešće samo ženke imaju takvu boju kornjača.
 • Plava točka (plava točka). Njuška i čarape su boje plavkasto-ružičaste boje, a ostatak kaputa obojan je srebrom. Mekong bobtails s ovom bojom su također vrlo rijetki.
 • Chocolite-point (čokoladna točka). Skladna kombinacija boja šapa i njuške, obojana u čokoladi sa snježnobijelom krznom.
 • Tabby-točka (tabby-point). Krznene lica i šape.

PreporučeniBengalska mačka: opis pasmine, veličina i težina

3Mekong Bobtail znak

Mekongi su izrazito različiti u znaku od ostalih članova obitelji mačaka. Oni su više inherentne karakterne osobine pasa od mačaka. Predanost i ljubav su glavne osobine Mekong bobta. Svugdje su spremni pratiti svog voljenog učitelja i pomoći mu na svaki način, ako je potrebno. Na zapovijed vlasnika, mekong će ukloniti svoje igračke ili mu donijeti papuče. Predstavnici ove pasmine također čine izvrsne čuvare i lovce.

Još jedna nevjerojatna značajka ove pasmine je primat maca. U mekongov, podizanje novorođenih mačića, a ne ženka, ali muškarac se bavi lizanjem, navikama na pladanj. Mačke, međutim, pozorno promatraju mačku da ispuni svoje dužnosti. U ženki, lik je prilično tvrd, ponosan i neovisan, a ako mačka ne učini nešto pogrešno, mačka može čak pogoditi "bezbrižan otac". Mačke su puno mekše i fleksibilnije.

Mekong bobtails nikada ne grebu, unatoč prisustvu oštrih kandži. Ako se pojavi situacija u sukobu, mekongi vole gristi, umjesto puštanja kandži.Kao što su Mekong bobtails dobri lovci, neće se slagati s malim glodavcima i pticama pod istim krovom. Ako glodavac pada u štapiće mekonga, onda vjerojatno neće ostati živ. Ali tajlandski Bobtails, naprotiv, dolaze zajedno s malom djecom. Vole igrati i komunicirati s njima, nikada ne vrijeđaju. Mekongi su vrlo društveni, intonacija njihovog glasa mijenja ovisno o situaciji.

PreporučeniCornish Rex: opis pasmine i prirode mačaka

4 Značajke njege i održavanja

Mekong bobtails ne zahtijevaju posebnu skrb. Kao i većina predstavnika obitelji mačaka, mekongi su čisti i sami se brinu za njihov krzno. Kopiranje pomoću furminatora potrebno je samo tijekom razdoblja muljanja. Životinje se ne vole kupati, a krzno im nije jako prljavo, stoga nema potrebe za čestim vodenim postupcima. Da biste uklonili manje prljavštine, bolje je koristiti posebne vlažne maramice za mačke.

Popis obaveznih postupaka za brigu o Mekong bobtama također treba uključiti obrezivanje kandži, čišćenje ušiju i očiju u prisutnosti kontaminanata.

Za sadržaj u gradskom stanu prikladni su predstavnici ove pasmine mačaka. Oni nemaju specifičan miris, mirno podnose odvajanje od njihovih vlasnika i rijetko obilježavaju teritorij. Mačići do puberteta su vrlo aktivni i energični, ali s dobi postaju uravnoteženi i smireni. Puberty in mekongov pojavljuje prilično rano – u 4-5 mjeseci. Vlasnici bi trebali pokušati spriječiti da se kućni ljubimac ne bude vezao tako rano, jer može naštetiti nezrelom tijelu mačića. Seksualna aktivnost u Mekong bobtailima traje sve do starijih osoba.

5 hranjenja

Odabir prehrane je neophodan, usredotočujući se na preferencije mačaka, težinu, dob, aktivnost i zdravlje. Mekong bobtails koji se ne mogu izbjeći mogu se hraniti prirodnom hranom. Dijeta treba biti raznovrsna i ne samo za jela od mesa, nego i razne žitarice. Također se preporuča dodati povrće i hraniti vašeg ljubimca riba i prepelica jaja jednom tjedno.

Za hranjenje mekonga iz zajedničkog stola iznimno je nepoželjno. Mlijeko se može davati samo mačkama starijima od tri mjeseca. Kod odraslih, tolerancija na laktozu značajno se smanjuje ili potpuno nestaje.Ako je nemoguće napraviti uravnoteženu prehranu od kućnih ljubimaca od prirodnih proizvoda, onda ga treba hraniti industrijskim hranom koja nije niža od klase premija.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: