🐈 Mastitis u mačiću. Znakovi, liječenje i prevencija mastitisa kod mačaka

Mastitis u mačiću. Simptomi i liječenje mastitisa

Mastitis u mačiću – To je upala jedne ili više mliječnih žlijezda. Bolest se najčešće pojavljuje u mačkama za njegu. Manje česte, uzrok mastitisa može biti lažna trudnoća mačke.

Uzroci mastitisa

Postoje septični (purulentni) i ne-septički (congestive) mastitis kod mačaka. Kongestivno mastitis javlja se zbog stagnacije mlijeka u kanalima mliječne žlijezde (s velikom količinom mlijeka, s preranom smjenom mačića majke).

Uzrok septičkog mastitisa je bakterijska infekcija koja ulazi u tijelo mačaka kroz ulazna vrata, naime, kroz bradavice pukotine, ogrebotine i ugrize iz mačića. Posebno velika vjerojatnost septičkog mastitisa u odsustvu sukladnosti sa zoohigijskim pravilima.

Korisno je:

  • Kako hraniti novorođenog mačića
  • cistitis kod mačaka
  • urolitijaze

Simptomi bolesti

Prije svega, budite pažljivi i brige vlasnika – pažljivo pratite ponašanje vašeg ljubimca.

1. Mačka stalno lezi područje mliječnih žlijezda.

2. Pojava otekline, zadebljanja i crvenila na području dojke.

3. Na dodir željeza je vruće i dodiruje ga uzrokuje bol i nelagodu u mačiću.

4.U nazočnosti bakterijske infekcije iz mliječne žlijezde pojavljuju se gnojno ispuštanje, ponekad izgled nečistoće u obliku krvi.

5. Povećanje tjelesne temperature i tromo stanje životinje.

Liječenje mastitisa kod mačaka

Pažnja, mastitis napreduje prilično brzo, stoga kontaktirajte svog veterinara što je prije moguće, osobito kada se temperatura povisi i pojavljuje se gnojno iscjedak. Prvo, bolest može biti kobna vrlo brzo, pogotovo s neispravnim i neispravnim liječenjem. Drugo, ako nastavite hraniti mačića s toksičnim mlijekom – potomstvo će umrijeti.

Čim primijete znakove mastitisa, mačići bi trebali biti izolirani od majke, a mačka treba biti izolirana od veterinara. Liječnik će dijagnosticirati vrstu mastitisa i propisati liječenje.

Uz ustajali mastitis Liječnik će najvjerojatnije preporučiti povezivanje žlijezde i primjenu toplih kompresija i pranje mliječnih žlijezda s pivom od hrastovine ili infuzijom kadulje. Potrebno je ograničiti potrošnju mačke tekućine, ponekad je propisivala stanku unosa tekućine u trajanju do jednog dana. Ako preporuča liječnik, potrebno je lagano izraziti mlijeko.Upotreba apsorbirajućih ili bilo kojih drugih lijekova moguće je samo ako je to propisano od strane liječnika.

Apsolutno neprihvatljivo samokrješenje mastitis (mastopatija) u prisustvu purulentnog iscjedka. U prisutnosti gnojova, potrebno je koristiti antibiotike, čiji tip i dozu određuje samo liječnik. Možda upotreba lijekova koji se apsorbiraju. Povremeno se može zahtijevati operacija u kojoj veterinar može otvoriti žlijezda za oslobađanje gnoja ili potpuno uklanjanje žlijezde (mastektomija).

Ako primijetite znakove mastitisa u vašoj mački, ali nema mačića, posjet liječniku neće se izbjeći, kao i kod lažne trudnoće, mastitis nije manje opasno. To je posebno opasno ako je mačka već starica ili životinja dobila kontracepcijske pripravke.

Prevencija mastitisa

  • dobri uvjeti životinja
  • nema skica i izbjegavajte prekomjerne mačke
  • redovito pregledavanje životinje
  • higijenske bradavice tijekom trudnoće, nakon porođaja
  • liječenje manjih ogrebotina, rana i pukotina bradavica s blago ružičastom otopinom mangana
  • isključivanje kontakta sa bolesnim životinjama
  • redovno cijepljenje, riješite mačku buha i izvadite crve iz mačke

Ovaj se članak daje isključivo za informacije o liječenju mastitisa kod mačaka i ne može zamijeniti potpunu konzultaciju veterinara. Autor nije odgovoran za posljedice samozastupanja vašeg ljubimca.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: