🐈 Mastitis kod mačke: simptomi i liječenje kod kuće

Mastitis kod mačke: simptomi, uzroci i liječenje kod kuće

Mastitis je upala mačjih mliječnih žlijezda, koja je popraćena intenzivnom groznicom i boli. Ova bolest javlja se vrlo često. Da bi se mastitis razvio, mačka ne mora biti skrbna.

 • 1. Uzroci mastitisa
 • 2. Simptomi bolesti
 • 3. Liječenje bolesti i prve pomoći kućnim ljubimcima
 • 4. Preventivne mjere

1 Uzroci mastitisa

Tijekom trudnoće, mačka mijenja hormone. A ako u ovom trenutku u mačka žlijezde prelaze volumen abdomen, svakako trebate provjeriti hormone životinje. Uzrok razvoja bolesti može biti laktacija, koja je počela i prije rođenja mačića. Mlijeko tijekom bolesti ostavlja u obliku pahuljica i stagnira. Kao posljedica toga počinje upalni proces.

Tijekom trudnoće, mačka može nastaviti i intenzivirati mnoge kronične bolesti. Koža oko bradavica postaje tanja, počinje sušiti i ispucati. Kad mikrobi uđu, počinje upalni proces. Vrlo često mastitis je uzrokovan ozljedama žlijezda. Kroz mliječni kanal bakterije ulaze i izazivaju upalu.

Ako mačka dobije lijekove koji sprječavaju estrus, a nakon toga razvila mastitis, posjet liječniku ne smije se odgoditi. Uostalom, takvi lijekovi dovode do ozbiljnih hormonalnih promjena, na pozadini kojih se mogu razviti neke bolesti, uključujući onkološke.

Mastitis se razvija na pozadini lažne trudnoće, što se često pojavljuje kod mačaka. Ovulacija je prošla, a oplodnja u ovom slučaju ne događa – to dovodi do laktacije i pojave mastitisa.

Ako se vrlo malo mačića rodi, a skrbna mačka proizvodi mnogo mlijeka, to će uzrokovati razvoj mastitisa. Mlijeko neće biti potpuno isisan iz žlijezda, što uzrokuje stagnaciju. Kao rezultat toga dolazi do upalnog procesa i počinje mastitis.

PreporučeniRak dojke u mačiću: uzroci, simptomi, liječenje, prognozu

2 Simptomi bolesti

U mačaka, otkrivanje mastitisa u ranoj fazi prilično je problematično. Ne voli joj dodirivati ​​trbuh tijekom trudnoće i hraniti joj mačiće. Kod pahuljaste mačke, još je teže otkriti bolest, budući da mliječne žlijezde nisu vidljive zbog vune.Ako mačka hrani mačiće, tada će biti lakše prepoznati prisutnost bolesti. U ovom slučaju, ona počinje krotko zamjeriti i čak može odbiti hraniti djecu. U početnoj fazi, simptomi bolesti pojavljuju se na sljedeći način:

 • oticanje i crvenilo kože oko bradavica;
 • pukotine u bradavicama;
 • pretjerano ukočene bradavice;
 • povećanje temperature u mliječnoj žlijezdi;
 • agresija mačaka na dodir bradavica;
 • kada se pritisne iz bradavice, ističe se ne mlijeko, već čašica.

Ovi znakovi upućuju na početnu fazu bolesti. Ali ako vrijeme ne poduzme akciju i ne započne s tretmanom, onda se razvija u gnjevnom. Njezini su simptomi ozbiljniji:

 • povećane bradavice i otvrdnjavanje;
 • groznica;
 • u tekućini oslobođenoj od bradavice, postoji gnoj i krv.

PreporučeniPokazatelji opće i biokemijske analize krvi kod mačaka

Liječenje 3D secesijom i prva pomoć za kućne ljubimce

Na prvim znakovima bolesti, mačka bi trebala ostati tiha i izolirana od njezinih mačića. Ovo je prva pomoć koju domaćin može pružiti kod kuće. Mačka bi trebala biti ograničena u unos vode, u prvim danima nakon početka bolesti ne bi trebalo dati uopće.Dijeta od mačke također bi trebala biti promijenjena u vrijeme bolesti. Sve juhe i druga tekuća jela treba zamijeniti žitaricama, suhom hranom i konzerviranom hranom.

Bolesna mliječna žlijezda treba biti oslobođena od mlijeka. To se može obaviti dekantiranjem ručno ili pričvršćivanjem mačića. Nakon toga mora biti čvrsto povezan, ali ne i vrlo čvrst, da ne uzrokuje bol životinji.

Moguće je ublažiti stanje mačaka kod kuće primjenom toplih losiona na žlijezde s izlučivanjem hrasta lužnjaka ili kamilice. Izvrsni rezultati mogu se postići primjenom hladnoće kratko vrijeme. Na svaku stranu žlijezda primjenjuje se par minuta kupusa. Mogu se koristiti masti koje sadrže kamforno ulje. Oni će vam pomoći zagrijati žlijezdu i ublažiti upalu.

Kada mastitis poteče u gnojni oblik, mačići bi trebali biti prebačeni u umjetno hranjenje. Mačke bradavice trebaju pobijediti i pokriti krpom ili pelenama tako da mačići ne mogu doći do njih. No liječenje gnojnog mastitisa ne bi se trebalo baviti vlastitim. Inače, to može dovesti do ozbiljnih komplikacija na zdravlje mačke, pa čak i do smrti.

Ako se gnijezdo mastitis nalazi u kućnom ljubimcu, počnite uzimati mačiće od majke i zatim pokazati mačku veterinari. Komplikacije mogu zahtijevati operaciju. U tom slučaju izvedena je operacija za otvaranje vrećice mlijeka i uklanjanje svih gnojova. Rijetko je potrebno ukloniti cijelu dojku životinje.

Kako bi ublažio bol u životinji, veterinar čini blokadu Novocaina. Mačka je propisana antibiotska injekcija. Najčešće, liječnik propisuje doksiciklinu u količini od 10 mg dnevno. To pomaže u sprečavanju razvoja upale i zaustavljanja gubljenja.

PreporučeniDijabetes kod mačaka: simptomi, liječenje, prevencija

4Preventivne mjere

Da biste spriječili razvoj mastitisa, morate slijediti jednostavna pravila. Dakle, nakon raspodjele mačića, ako mačka laktacija i dalje postoji, morate skinuti mliječne žlijezde životinje s pelenama ili listom. Izuzetno je važno pratiti imunitet mačaka, lako je to učiniti uz pomoć pravodobnog cijepljenja. Dobro organizirano održavanje mačke pomoći će održati svoje zdravlje na odgovarajućoj razini.

Prehrana životinje mora biti dobro praćena. Pogotovo ako je životinja nakon sterilizacije. U tom slučaju mačka treba biti zaštićena od prekomjerne konzumacije masne hrane. Inače, to dovodi do pretilosti i raznih bolesti.

Nakon što mačka donese potomke, trebate ograničiti unos mineralnih dodataka, koji se koriste za povećanje laktacije. Ako mačka ima dovoljno mlijeka za hranjenje svih mačića, ti se dodaci ne trebaju dati. Mačka kosa mora se pažljivo pratiti. To će spriječiti razvoj parazita koji mogu uzrokovati infekciju mliječnih žlijezda i razvoj mastitisa.

Tijekom hranjenja, mačići trebaju biti pažljivi da sisaju sve bradavice. Ali oni neće puzati sama, ako imamo dovoljno mlijeka u bradavici pored njih. Stoga bi vlasnici trebali pomaknuti mačiće.

Potrebno je pratiti čistoću stelje i ne dodirivati ​​mačku prljavim rukama, jer tijekom hranjenja mačići mogu uzrokovati male ogrebotine na dojkama, u koje mikrobe ulaze u stelje, a to uzrokuje mastitis. Zbog toga bi higijena trebala zauzeti prvo mjesto u skrbi mačke, a mala dnevna masaža pomoći će se nositi s stagnacijom mlijeka u žlijezdama.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: