🐈 Maine Coon Policact - fotografija, opis

Maine coon polydact

Maine Coon mačke su lijepe i veliki predstavnici mačke pasmine. Među njima je istaknuti Maine Coon Polidact, koji se razlikuje od njezinih kongenera od strane višestrukih. Sada takvi posebni uzorci nisu uobičajeni i zanimaju i profesionalni uzgajivači i obični ljudi.

sadržaj

 • Polydactyly. Što je ovo?
  • Primjećuju se dva oblika polidaktila:
 • Polydacts u povijesti pasmine
 • Mačka "u rukavima"
 • Ono što razlikuje izgled Polydactyl Maine Coon
 • Trebam li kupiti takav mačić?

Treba napomenuti da polidate imaju širu i težu strukturu kostiju, uglavnom u prsima i prednjim nogama. Pokušat ćemo razumjeti što je polydaktilno u Maine Coonu.

Polydactyly. Što je ovo?

Prevedeno iz grčke riječi polydactyly znači "puno prstiju". U biti, to je prirodna mutacija gena.što rezultira formiranjem dodatnih, "dodatnih" prstiju. Ova je značajka ne samo životinja nego i ljudi. Uočeno je da ovo nije rijedak fenomen, ali je opisan i službeno prepoznat samo u 19. stoljeću.

Obične mačke rođene su s pet prstiju na prednjim šapama i četiri na leđima.

Polidaktilni uzorci na svakoj štapići imaju dodatni prst. Maine-coons s takvom šapicom su širi, razlikuju se od uobičajenog oblika. Prsti postavljeni na stranu čine mačku poput nogu kao mušica. Izgleda neobično i vrlo zanimljivo. Najčešće, dodatni prsti mogu biti na prednjim šapama, u rijetkim slučajevima polidaktilna maine coons rađa se s normalnim prednjim prstima i sa stražnjim šapicama s više od četiri prsta.

Mačka s "dodatnijim" prstima izgleda jaka, skladno presavijena, nikada neće biti tanka.

Uz uobičajenu njegu, koja ne zahtijeva poseban tretman i hranjenje, bilježi se snaga zglobova i ligamenata.

© shutterstock

Primjećuju se dva oblika polidaktila:

 • preaxial kada palac je opcionalan
 • postaksialnaya, pojavljuje se "dodatni" mali prst.

Prvi je najčešći. Istodobno, polidate se dijele prema položaju palca. U Maine Coonu s točnim oblikom mjesta dodatnih prstiju, oni nalikuju ljudskoj ruci.

Gen polidaktila ne utječe na tijelo mačke na bilo koji način, osim na više rupa, širokog, snažnog prsa i razvijenih velikih udova. Neki čak kažu da takvi maine coons imaju izvrsno zdravlje i psihu., kao i neuobičajeno razvijenu inteligenciju u usporedbi s uobičajenim predstavnicima mačjih pasmina.

Karakter, navike i um Maine-Coon od poli-daktusa uspoređuju se s osobinama svojstvenima čovjeku.

Polydacts u povijesti pasmine

Po prirodi, Maine Coons imaju izdržljivost i snagu, oni su izvrsni lovci. Stoga se pretpostavlja da su dodatni prsti "darovani" njegovom majkom prirodom kako bi imali bolju stabilnost i postojanost. Oni pomažu da ne padnu na površinu snijega, kao i penjanje na stabla.

više Polidate se smatraju satelitima pomoraca, mačkama, Dodatni prsti su im pomogli zadržati ravnotežu na palubi čak i za vrijeme oluje. Budući da imaju pretežno lovački instinkt, hvatanje miševa i štakora na brodu bio je njihov prvi zadatak. I osim toga, pomorci su vjerovali da su poli mačke bile sretne, pa su ih rado odveli na duge vožnje. To je pomoglo širenju britanskog Maine Coon u Americi.

© shutterstock

Postoji još jedna legenda, prema kojoj Maine-coons sa svojim jakim šapama s dodatnim prstima mogu ribati u potocima.To opet potvrđuje lovački instinkt određen prirodom, posebno razvijen u mačkama ove pasmine.

Ako se u Velikoj Britaniji i Americi više od uobičajenog broja prstiju smatra sretnim u Maine-Coonu, onda su u Europi takvi pojedinci bili istrijebljeni. Srednji vijek općenito je obilježen lovom vještice i svime što je nadilazilo običnu. Neobične mačke također padaju pod istu priču, ništa im ne može poštedjeti.

Primjećeno je da gotovo polovica Maine Coona ima takvu mutaciju. Vjeruje se da je to vrsta poklona za ovu pasminu, jer je za nju bila najuspješnija.

Danas se populacija polydaktova sve manje, pa se stvaraju rasadnici koji se specijaliziraju za njihov uzgoj.

Mačka "u rukavima"

Često se u literaturi može vidjeti da mačke s polidaktilnim genom nazivaju mačkama "u rukavima". Možete dobiti takav mačić prelazeći običnu mačku i mačku s dodatnim prstima. Autosomni dominantni polidaktilni gen će se prenijeti na potomke s 50% vjerojatnosti., Ako se nadate da je "mušica" naslijeđena od predaka koji su nekada bili u rodbini, morat ćete se odreći.Ovdje djeluje samo izravna nasljednost od nosača gena.

U jednom postelju iz barem jednog od polydata, može se roditi mačić Maine Coona ili zajedničke pasmine. Istovremeno, niti oblik šape, niti broj prstiju nisu naslijeđeni.

U nastavku možete kratko opisati shemu kako slijedi:

1. Roditelji s više zareza oba ili jednog – mačića mogu biti:

 • s dodatnim prstima
 • konvencionalan

2. Mačka iz polydata s uobičajenim brojem prstiju nikada neće dati poligansku potomku.

Ono što razlikuje izgled Polydactyl Maine Coon

Osim činjenice da se razlikuju po povećanom broju prstiju na šape, također se navode i druge vanjske značajke:

 • veliko tijelo, široko obojeno, rastegnuto, s dobrom, ali ne izraženom muskulaturom, širokim prsima,
 • snažni udovi srednje duljine, proporcionalni, vitki, prekriveni gustom kosom, na prednjim nogama 6 prstiju, na stražnjim nogama – 5 ili više (do sedam),
 • masivna glava, izražena snažna brada,
 • velike uši oštre,
 • velike oči, izražajne, proporcionalne značajkama njuške, boje očiju češće plave boje,
 • boja kaputa nije drugačija od uobičajenih predstavnika ove pasmine.

Trebam li kupiti takav mačić?

Prije svega, oni koji planiraju imati mačka-polydakt trebali bi shvatiti da mutacija gena utječe samo na izgled, ni na koji način ne ometa bilo kakve funkcije tijela. Gledajući sliku Maine Coona Poly-Dactic, vidimo samo slatko, fizički jaka bića. Ako namjeravate kupiti mačića ove pasmine, broj prstiju vjerojatno neće postati prepreka.

© shutterstock

Jedini čimbenik može biti želja da govori na raznim događajima i natjecanjima, ali nemogućnosti da to učine u redovitoj klasi pasmine. Bit će važno ovdje koliko prsta ima Maine Coon mačka. Multi-toed pojedinci nikada neće postati prvaci među običnim predstavnicima pasmine., te će moći sudjelovati samo u posebnim skupinama – mutacija.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da će trošak Maine Coon polydact biti oko 1,5-2 puta veći od uobičajenog. To je zbog činjenice da je danas mačka ove pasmine s "extra" prstima egzotična. Njegova popularnost samo dobiva zamah, ponekad je izblijedjela.

Sada opet, rasadnici aktivno povlače stanovništvo i oglašavaju se. Stoga, oni koji žele kupiti obične Maine Coon, mogu ponuditi ovu mogućnost.

Svi uzgajivači takvih posebnih mačaka tvrde da je lako uspostaviti dobre, doista prijateljske odnose s njima, zahvaljujući svojoj prirodnoj inteligenciji i njezi. Dajte im toplinu i brigu, a vjerni prijatelj uvijek će biti vjeran vama. Zapamtite da je glavna prednost polidaktila Maine Coons sposobnost voljeti i biti vjerna!

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: