🐈 Maine Coon - boje, fotografije, tablice, nazivi

Maine Coon Cat Boje

Ima još legendi o podrijetlu Maine Coon. Najpoznatiji od njih govori nam da je davno jedna mačka američkog seljaka hodala uz rakun koji je živio u blizini, a rođena je nova, prethodno nevidljiva pasmina. Boje Maine Coon, koje su se pojavile kao rezultat takvog križa, bile su tipične za divlje mačke. Različili su se u velikim dimenzijama, izrazili lovne navike, jak i neovisan karakter.

sadržaj

 • Klasifikacija: Osnovna načela
 • Vrste boja i njihove osobine
  • Crna krutina
  • Crvena krutina
  • Divlja mačka boje Maine Coon
  • Solidi s bijelom bojom
  • Tabby s bijelom
  • kornjačevine
  • Srebrna maine coon
  • Smokva boja
  • Bijela boja
 • Tabby: značajke i razlike
 • Kodiranje boje
  • Ime glavnih boja Maine-coon mačke sastoji se od sljedećih slova:
  • Ukupni kodovi

Pismeni i razumni uzgajivači vjeruju da je Maine Coon zapravo uzgajala sama priroda. Živeći iz godine u godinu na farmama, štiteći ih ne samo od malih glodavaca, već i od većih životinja, hranjenih prirodnom hranom i međusobnim razmnožavanjem unutar ograničene populacije, obične mačke postale su sve veće i veće.Postupno, pasmina je stekla izražene osobine koje razlikuju Maine Coon od ostalih, više domaćih i omiljenih mačaka, te je stoga nastala nova pasmina.

© shutterstock

Prirodno podrijetlo Maine Coon, njihova početna blizina prirodi i potreba da oponašaju okoliš određuju boju kaputa. Moderna felinologija ga definira kao crni mramor.

Nakon što se pasmina proširila diljem svijeta, a uzgoj je postao popularan, broj opcija boja se značajno povećavao.

Želja uzgajivača da eksperimentiraju i kompetentno koriste genetska obilježja životinja omogućila nam je stvaranje mačaka gotovo bilo koje boje koje zadovoljavaju standarde mačke pasmine. Danas je stol u bojama Maine-Coon izgleda dojmljivo, a s vremena na vrijeme ispunjava nove nijanse i uzorke kao rezultat mutacija gena i konstantnih križeva.

Klasifikacija: Osnovna načela

Vrsta Maine Coon boja sastoji se od tri komponente:

 • boju vune
 • odsutnost ili prisutnost uzorka na poklopcu
 • prisutnost mrlja, njihove boje i veličine.

Što se tiče klasične sjene vune, felinologija tvrdi da može postojati samo dvije početne boje: crne i crvene. Pod crvenim Maine Coon se odnosi na mačke, koje se u svakodnevnom životu zovu crvene. Preostale postojeće varijacije nijansi rezultat su oksidacije ili pojašnjenja pigmenta pod utjecajem vanjskih čimbenika i genetičkih karakteristika pojedinog pojedinca.

Crtanje na Maine Coon krzno može biti vrlo raznolik, najčešće je kombinacija trake različite debljine i duljine, ponekad pretvarajući u kovrče.

Točke mogu nadopunjavati uzorak linija ili biti zasebni dio boje kaputa. Odsutnost linija s velikim brojem slučajnih mjesta je znak Maine Coon kornjačevine.

Određivanje boje Maine Coon zahtijeva puno iskustva i sposobnost razlikovanja između zajedničkih načela svih pasmina mačaka i poznavanja genetike i osobina određene pasmine. Da bi se pojednostavio ovaj zadatak, EMS tablica je stvorena u okviru felinologije, koja uključuje sve moguće izbore boja za čistokrvne Maine Coons.

© shutterstock

Vrste boja i njihove osobine

Na temelju dvije osnovne boje – crvene i crne – maine Coons različitih nijansi su izvedeni danas. Čvrste boje Maine Coon su rijetke, obično imaju izraziti uzorak tigrova ili mrlje različitih oblika.

Crna krutina

Jedinstvena boja bez crteža, mrlja i tan. To također objašnjava naziv sjenila: Čvrsta prevodi na engleskom kao uniformu, čvrstu i čvrstu. Važno je zapamtiti da uzorak na vuni u ovom slučaju nije vidljiv, ali to ne znači da ona ne postoji. Monofonske boje mačaka ne isključuju činjenicu da su nositelji određene tabby, koji će se manifestirati u potpunosti u njegovu potomstvu, podložni svjetlijoj boji.

Crvena krutina

Klasična crvena boja bez bijelog sjaja i potpuno obojene dlake. Oblik crvenih krutina jasno je vidljiv, obično je dobro privučen zbog zasićenja pigmenta. Nalazi se u svom čistom obliku vrlo rijetko, budući da genotip Maine Coon često implicira prisutnost bijelih ili različitih nijansi crvene boje.

Divlja mačka boje Maine Coon

U felinologiji se prihvaća da ga zovu klasični tabby. Ovo je glavna prirodna inačica bojanja koja je dizajnirana za zaštitu životinje u prirodnom staništu.Crtanje na vunu može biti u obliku pruga (tigra), spotova ili mramornih prijelaza boja.

Solidi s bijelom bojom

Čim se jednobojne mačke pojavljuju na površini vune, bez pigmenta, možemo govoriti o novoj vrsti boje. Bijele točke mogu biti poput onih crnih Maine Coona, kao i crvenih krutina, njihovu lokalizaciju karakterizira nerealna raznolikost. Fotografije Maine Coon boja ovog tipa omogućuju vam da vidite da bijela boja može biti na licu, služi kao neobična kravata ili oponašaju čarape. Stvarno postoje mnoge varijacije, a svaka se razlikuje po svojoj ljepoti.

© instagram.com/juliaolimpian

Tabby s bijelom

Bijele točke mogu pratiti klasičnu divlju boju. Takav Maine Coon mačić izgleda više domaći i manje teški i brutalni od čistog tabby.

kornjačevine

Karakterizira ga prisutnost mrlja na tijelu različitih oblika, veličina i boja. Genetski karakterističan samo za djevojčice, kod muškaraca pojavljuje se u izoliranim slučajevima kao rezultat ozbiljnih genetskih mutacija. Mjesta mogu biti crna, bijela, crvena, čokolada, plava.

Više fotografija ovdje.

Srebrna maine coon

Luksuzna, tajanstvena i čarobna boja, koja je svojstvena crvenim i crnim mačkama. Mješavina glavnog pigmenta srebrom daje mačkama besprijekornu eleganciju i šarm.Srebro može nadopuniti i čvrste boje i opcije tabbya.

Smokva boja

Ako je crna čašica donjeg dijela kose obojen bijela, dobivena boja se naziva dim. Vrlo zanimljiva opcija: mačke izgledaju intrigantno i mistično, a kada se kreće, vuna se širi nakon mišića, stvarajući fascinantan spektakl.

Više fotografija ovdje.

Bijela boja

S gledišta fenologije, to nije ni boja, već njezina odsutnost. Apsolutno nema pigmenta u vuni, ali to ne oduzima mačke privlačnosti i šarma. Često, mali Maine Coon mačići odmah nakon rođenja imaju nekoliko sivih mrljica na čelu, ali kako životinja raste i razvija se potpuno nestaju i kaput postaje jednobojni.

To su najčešće opcije koje su već postale poznate vlasnicima vrtića i ljubiteljima nevjerojatne pasmine Maine Coon. Osim toga, u Maine Coonima još uvijek postoji označena boja: izvorna boja u kojoj je sama slika odsutna, ali svako vlakno je prekriveno prugama.

© shutterstock

Tabby: značajke i razlike

Prisutnost uzorka na tijelu je karakteristična za mnoge pasmine.No tabby Maine Coons mora ispunjavati jedan od sljedećih uvjeta:

 • linije na čelu razvijaju se slično slovo "M"
 • na obrazima su tamnije nijanse od glavne boje
 • jasne linije oko očiju i nosa
 • oko vrata ima nekoliko bendova u obliku ogrlice privjesaka
 • noge umotane u uzorak kontrastnih tamnih pruga
 • na trbuhu postoji uzorak gumenih vrhova.

Specifična boja tabbya i specifičnost slike ovise o genotipu oca i majke pojedinca.

Kodiranje boje

Za praktičnost uzgajivača i vlasnika, kao i za čistoću i točnost određivanja vrste boja na izložbama, razvijen je poseban sustav oznaka koji omogućuje precizno određivanje boje, uzoraka i drugih značajki izgleda Maine Coona. EMS sustav kodova sastoji se od latiničnih slova i brojeva koji karakteriziraju pojavu bilo koje osobe.

Ime glavnih boja Maine-coon mačke sastoji se od sljedećih slova:

 • N – crna
 • A – plava, rezultat razjašnjenja N
 • D – crvena boja
 • F – kornjača, tipično za žene Maine Coon
 • E – vrhnje
 • W – bijelo
 • G – plava i vrhnja, smatra se oksidacijskim proizvodom tradicionalne nijanse kornjača.

Osim toga, ako u bojama Maine Coon postoji srebrnasto nijansa, latinski S dodaje se prvom slovu koja označava glavnu boju.

Sve ostale nijanse, uključujući čokoladu, purpur, zlato, faun, smatraju se uklanjanjem i nisu dopuštene u čistokrvnim predstavnicima pasmine, Maine Coon. U tom smislu, oni nemaju oznake u EMS tablici.

Maine Coon Color Table

Prisutnost bijele boje određuje se numeričkim oznakama. Osnovno načelo: što je veći broj, to je veći postotak neprimjenjivih vlasi.

 • 01 – bijela ili gotovo bijela boja. Prisutnost malih mrlja na glavi i ramenima, kao i rep u boji.
 • 02 – Harlequin. Razlikuje se od 01 malo više pigmentiranih mrlja na leđima.
 • 03 – dvoslojna boja, 50% vune nema pigment
 • 09 – mala količina bijele vune, obično u prsima ili na nogama.
 • 21 – vrste tabbies (obrasci) na vunu također imaju određene oznake slova. Govor u ovom slučaju isključivo je o makronaredbama koje udovoljavaju svim standardima pasmine Maine Coon. Slika mora biti jasna, čak i kontrastna s glavnim pigmentom.Valja napomenuti da duljina kaputa utječe na jasnoću uzorka: što je duže, više zamućeno i neuredno izgleda tabby.
 • 22 – mramorna boja. Pored okruglih mrlja na stranama, postoje dvije linije koje se protežu duž kralježnice, kao i neka vrsta "leptira" između lopatica.
 • 23 – klasični tigar. Dugačke jasne pruge koje okružuju strane životinje, širok tamni pojas duž kralježnice. U nekim slučajevima, bend može biti prekinut, ne smatra se uklanjanjem. Ovaj uzorak se najčešće naziva "skuša", jer ima nešto zajedničko bojama istog imena riba.
 • 24 – uočeno. Visokokvalitetni "grašak", to jest, jasne mrlje na čitavom području vune za Maine Coons su neobične. Obično je stražnja strana tijela prekrivena "graškom", ispred, bojanje sliči "skuše".
 • 25 – označeno. Najrjeđja, ali vrlo zanimljiva verzija boja Maine Coon, koju karakterizira potpuni odsutnost tabby, čak i vrlo mutnih. Ali svaka pojedina kosa na tijelu takvih mačaka ima nekoliko boja u boji.

Ukupni kodovi

Uz pomoć takvog sustava kodova i pisama možete lako opisati bilo koju mačku.Na primjer, ns 25 opisuje životinju s označenom crnom i srebrnom bojom.

Zahvaljujući EMS-u možete brzo i točno opisati pojedince, a takav sustav obilježavanja izvrstan je za popunjavanje dokumenata za sudjelovanje na izložbama, veterinarskim putovnicama itd.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: