🐈 Mačka kašalj: Odredite vrstu i tretman vašeg kućnog ljubimca

Mačke za kašljanje

Kašalj mačke sami – nije bolest, Nije razlog za paniku. Ovo je fiziološki refleksni proces kojim životinja briše dišne ​​putove iritantnih čimbenika: stranih tijela, mikroorganizama, akumulirane sluzi, alergena, iskašljaja. Proces pročišćavanja je apsolutno prirodan, ali ipak ga ne smije ostaviti bez nadzora.

Kašalj je znak da životinja nije u redu. Iza ovog simptoma može se skrivati, kao bezopasne stvari, i mnoge patologije i ozbiljne uvjete. Kašljanje kod mačaka također je opasno zbog činjenice da je ta vrsta životinja naučila da ga potiskuje, pribjegavajući se sjedinjenom životnom stilu i uzimajući određene tjelesne pozicije – to sprečava operativnu izjavu o glavnoj dijagnozi.

Uzroci kašlja kod mačaka

Postoji mnogo razloga zašto mačka kašlja. Među njima su relativno sigurni i oni koji zahtijevaju hitnu hospitalizaciju. Po svojoj prirodi (uzroci), kašalj je podijeljen u refleks i simptomatski.

Spektar refleksnog kašlja uzrokuje:

 1. Gutanje stranog tijela u respiratornom traktu (dušnik, bronh) ili probavni trakt (ždrijelo, jednjak). Mačka kašlja i otežava, pokušavajući se riješiti stranog tijela.
 2. Udisanje alergena i nadražujuće tvari: dim, fini prašci (paprika, brašno, senfni prah), kaustični plinovi, parfemi, sprejevi kemikalija u kućanstvu.

Simptomatski kašalj uzrokovan je sljedećim razlozima:

 1. Zarazne bolesti gornjeg dišnog sustava: mačje gripe, bronhitis, upala pluća, rinotraheitis, laringotraheitis, itd.
 2. Bronhijalna astma.
 3. Inverzije crva. Kašalj uzrokuje migraciju crva i larvi, kao i toksina nastalih tijekom njihovog životnog stanja.
 4. Bolesti srca i kardiovaskularnog sustava – srčani ili "srčani" kašalj.
 5. Traumatske lezije grla, dušnika ili pluća.
 6. Plućni edem.
 7. Nasofaringealni polipi.
 8. Benigni i maligni tumori u dišnim organima.
 9. Akumulacija u pleuralnom području zraka (pneumotorax), limfni (chylothorax), krv (hemotorax).
 10. Gljivične bolesti: blastomikoza i mikoze.
 11. Avijacijski kašalj – infektivni laringotracheobronkitis.
 12. Trichobezoar – vune od vune u želucu.

Ovo nije potpuni popis razloga zašto mačka može kašljati.

Osim toga, bolest se klasificira:

 • Prema učestalosti pojavljivanja: konstantna, česta, rijetka.
 • Po timbreu: gluh (s wheeze), jasno.
 • Sila kašaljskog šoka: sa tjeskobom, snažnim, debilitating (do povraćanja), svjetlo.
 • Prisutnost iskašljaja: suho, kombinirano, purulentno, krvavo, vlažno.
 • Za trajanje: kronično, akutno.
 • Do vremena manifestacije: dan, noć, sezonski (zima, ljeto).

Priroda mačjeg kašlja pomoći će stručnjaku na dijagnozu.

Važno je: Pokazati životinju veterinarku kako bi utvrdila zašto je mačka kašalj i propisala odgovarajući tretman.

Simptomi koji prate kašljanje mačaka

Utvrđivanje da kućni ljubimac ima kašljanje stane je lako – mačka pritisne na pod, zakloni leđa, proteže vrat i privlači trbušni zid, a istodobno padne glava.

Nakon toga otvaraju se mačka usta i čuju se karakteristični zvukovi. S druge strane izgleda da je gušilo na nešto. Postupak može biti popraćen wheezing, gagging i povraćanje.

Kao što smo već napisali, mačke pripadaju onoj vrsti koja može suzbiti refleks kašlja. Ponekad im pomažu složene manipulacije s gestama, napad je zaustavljen.

Postoji nekoliko neizravnih simptoma koji ukazuju na to da mačka može imati stres:

 • Hrkanje ili glasno njuškanje popraćeno je zagušenjem dišnih putova.Zdrave mačke ne hrče!
 • Otežano disanje. Ti se zvukovi pojavljuju tijekom budnosti. Mačka često udiše tijekom obroka kada ga pokušava progutati.
 • Gubitak apetita i težine. Ako je dišni sustav ili jednjak jako razdražen, životinja pokušava izbjeći jelo. Tijekom vremena, letargija se pridružuje tim simptomima.

Budite pažljivi prema kućnim ljubimcima, na vrijeme ste primijetili kašalj – jamstvo brzog i kvalitetnog liječenja.

Dijagnostika – metode i tehnike

Dijagnostički testovi započinju anamnezom. Ovdje je važno reći liječniku sve što ste mogli primijetiti: priroda kašlja, njegov intenzitet, vrijeme početka, prisutnost povraćanja.

Obavezno obavijestite o vrsti hranjenja i prisutnosti ili odsutnosti neželjenog kontakta sa alergenima, opasnim tvarima. Dalje, liječnik će provesti opći pregled životinje: provjeriti sluznicu, područje grla, korijen jezika. U ovoj fazi mogu se otkriti strani objekti, što će biti konačna dijagnoza.

Obvezno istraživanje kada kašlja – rendgensko prsni koš. Obično dovoljno bočne projekcije životinje. U ovoj fazi mogu se otkriti i dijagnosticirati i strana tijela – pacijent se prenosi u ruke kirurga.

Srčani (srčani) kašalj će pokazati rendgensku prsa, ehokardiografiju i ekg. Ako se tumori nalaze u dišnim putovima mačaka, potrebno je konzultacije s onkologom – on će odlučiti što učiniti.

Uvijek obavlja krvne pretrage: opće kliničke i biokemijske. Liječnik sluša životinju: pluća, bronhije, dušnik. Ako se sumnja na određenu patologiju, imenuje se dodatna istraživanja: fluoroskopija jednjaka s kontrastom, laringozom, dušnikom, bronhofosfokopijom. Možda ćete morati sijati mikrofloru tajne iz bronha i biopsije. Do donošenja konačne dijagnoze, veterinar će propisati podršku liječniku, ublažavajući simptome kašlja.

Primarna terapija treba biti usmjerena na liječenje bolesti uzrokovane sindromom kašlja. Medicina je imenovala samo nakon postavljanja konačne dijagnoze.

Liječenje kašlja

Opet, samo-lijek bez dijagnoze je neprihvatljiv! Vlasnik mora strogo pridržavati se medicinskih preporuka i propisanog terapijskog režima.

Nije dovoljno ukloniti simptome bez uklanjanja uzroka koji su uzrokovali kašalj.

 1. Vanjsko tijelo.Ako se životinja ne može riješiti stranog tijela u dišnim ili prehrambenim načinima, stranac se u bolnici uklanja od strane veterinara. U posebno teškim slučajevima može biti potrebno liječenje kirurga.
 2. Alergijski. Životinja mora biti zaštićena od kontakta sa supstancom koja je uzrokovala napad. Otkrivaju čimbenici koji izazivaju: prašinu, duhanski dim itd. Koriste se antihistaminici, steroidi, kortizon.
 3. Dišne bolesti. Simptomatska terapija se provodi: smanjenje tjelesne temperature, uklanjanje nazalne kongestije, lijekovi za iskašljavanje. U slučaju opijanja i dehidracije koriste se kapaljke s fiziološkim otopinama. Vitamini su propisani.
 4. Bronhijalna astma. Napadi su gušenja uklonjeni. Udahnuti. Imenovani vitamini i lijekovi koji proširuju bronhijasteroidne hormone.
 5. Invazivni kašalj se izliječi anthelmintskim lijekovima (od crva).
 6. Bolest srca. Propisani su beta-blokatori (propranolol, atenolol), diuretici (furosemi), ACE inhibitori (enalapril, benazepril).
 7. Traumatske lezije liječe se u bolnici kirurškim zahvatom.Možda će biti potrebna hranjenja posebnom sondom.
 8. Plućni edem. Simptomatsko liječenje se provodi: sredstvo za iskašljavanje i srce. Otopina glukoze ili kalcijevog klorida injicira intravenozno. Kada se otkrije hipostatska upala pluća, propisani su antibiotici.
 9. Polipi nazofaringealnih polipa kirurški se uklanjaju.
 10. Neoplazije liječe onkolozi. Liječenje – uklanjanje operacijom. Neoperabilni i širenje tumora liječeni su kemoterapijom i radioterapijom.
 11. Akumulacija zraka, krvi i limfa u pleuralnom području uklanja se odvodnim postupkom. Nakon toga, šupljina se tretira antiseptikom. Propisuju se antibiotici, analgetici, lijekovi za smanjenje tjelesne temperature, diuretici i multivitamini.
 12. Gljivične bolesti se liječe antifungalnim sredstvima: Amfotericin, Flukonazol, Itrakonazol.
 13. Kašalj (dječji vrtić) uključuje izolaciju bolesne životinje. U budućnosti se provodi terapija antibioticima, lijekovi za kašljanje, imunomodulatori i inhalacije.
 14. Trichobezoar (grudice vune). Izlaz na vlastitu.Da bi se olakšalo uklanjanje, dodjeljuju se posebni pripravci (sladoleda) i hrana.

Kod kuće

Kod kuće se poznati folklorni lijekovi mogu koristiti za ublažavanje simptoma kašlja: dekacije bilja (kamilice, cvjetova lonca, majčine dušice, kadulje), trljanje škrinja životinje s unutrašnjom masnoćom, kompresije zagrijavanja.

Važno je: Zapamtite da se i ljekoviti i narodni lijekovi mogu koristiti samo u svrhu veterinarskog stručnjaka.

Prevencija kašlja

Prevencija se temelji na izbjegavanju uzroka kašlja:

 • Redoviti anthelmintski tretman.
 • Uklanjanje alergena u područjima gdje se nalaze životinje.
 • Stroga zabrana proizvoda iz ljudskog stola, tako da se životinja ne guši s cjevastim kostima.
 • Cijepljenje.
 • Posebna prehrana, uporaba lijekova koji poboljšavaju odvajanje kose.
 • Preventivni posjeti veterinarijskoj klinici.

Vet videozapisi

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: