Mačke u mitovima naroda svijeta

Mačke u mitologiji

Tijekom povijesti čovječanstva, mačke su zauzele važno mjesto u ljudskom životu. O tome svjedoče povijest, mitologija, drevna religija.

Utvrditi točno podrijetlo domaće mačke (vremenski raspon, teren) nije moguće i danas. Poznato je da su mačke izvorni stanovnici gotovo čitavog svijeta, osim Australije, Madagaskara.

Mačke su ispunile važnu društvenu i ekološku nišu u ljudskom životu, čim su ljudi počeli razvijati poljoprivredni način života. Znate li što trebate kupiti prije pojave mačke u kući?

Poznato je da su Egipćani smatrao velikom srećom da se upoznaju s crnom mačkom. Egipatski liječnici u oglašavanju svojih usluga odabrali su crne mačke kao simbole dobrote i dobrobiti. Drevni Egipćani bili su toliko ozbiljni zbog mačaka da im je zabranjeno izvaditi iz svoje države. Mačka je izabrana kao simbol moći i zaštite, jer je posjedovao nevjerojatne lovne sposobnosti, koji predstavlja savjestan i profitabilan branitelj žitnica iz glodavaca. Glavna stvar bila je znati kako hraniti mačku prije lova.

Egipćani su izgradili mačku u kultu božanstvai tako se pojavio Bast ili Bastet – božica radosti, zabave, ljubavi, ženske ljepote, plodnosti i ognjišta. Prikazana je kao mačka ili žena s mačjom glavom. Kao znak predanosti božanstvu, vlasnik mrtve mačke obrijao je obrve, smrtna kazna bila je kazna za ruganje mačke ili ubijanje životinje.

Ali kad je kršćanstvo postalo državna religija tijekom Rimskog Carstva i muško načelo postalo dominantno, obožavanje Basteta postalo je zabranjeno. Uzurpirane religije bile su svedene na bogoslužje, a njihovi bogovi i božice su bili svedeni na zloduke.

Kada je kršćanstvo postalo dominantni sustav vjerovanja, bilo kakav odnos mačaka sa svetošću i božanstvom je negiran. Biblija spominje jednu mačju – lav. Ali, zanimljivo, mnogi znanstvenici tvrde da su neki atributi egipatske božice Bast uključeni u slike Djevice Marije. Postoji legenda da je majka mačka progeniticka svih mačaka na zemlji bila prugasta i stoga sada sve mačke sa tabulansom nose znak "Mary (Madonna)" – karakteristično slovo "M" na čelu.

Od srednjeg vijeka, mačke u Europi bile su podvrgnute progonu i istrebljenju, budući da se smatra da su mačke povezane s čarobnjaštvom.

Bit će zanimljivo:

  • što hraniti perzijsku mačku
  • kako odrediti spol mačića;
  • kako hraniti mačku;
  • što hraniti sijamski mačak.

Ovdje je takva priča u mačkama. I koje priče o porijeklu mačaka znate?

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: