🐈 Papilomi u mačaka: fotografije, uzroci i simptomi, liječenje i prevencija

Mačke bradavice

Papilomi ili bradavice kod mačaka su benigne oblike kože slične cvjetovima cvjetača, koje se nalaze ne samo kod ljudi. Ovi tumori mogu biti različiti u obliku, a veličina se razlikuje od veličine jabuke do graška i još mnogo toga. Boja bradavica također može varirati: od boje kože do sive ili žuljeva. Tumor može imati malu nogu ili, naprotiv, može se dobro uklopiti u tijelo životinje.

Papilomi kod mačaka nalaze se u ušima, na šapama, na glavi, na vratu, a također na sluznicama u ustima, kapcima i usnama.

Uzroci papiloma kod mačaka

Vjeruje se da stvaranje bradavica uzrokuje virus papiloma. Mačke mogu uhvatiti ovaj virus u razdoblju oslabljenog imuniteta, na primjer, nakon duge bolesti, koristeći lijekove, nakon poroda. Također, mačići su posebno osjetljivi na papiloma virus zbog neformiranog imuniteta i starijih mačaka uslijed slabljenja obrane tijela. Kontakt s životinjom nosača papiloma virusa je nužan za zarazu virusom.

Želim napomenuti da papiloma virusa mačaka nije opasno za ljudsko zdravlje. Kao i osoba s virusom papiloma nije opasna za životinju.

Simptomi bradavica kod mačaka

Biljke se mogu pojaviti na tijelu mačaka 1-2 mjeseca nakon infekcije virusom papiloma.

  • smanjen apetit;
  • pospanost;
  • izgled na tijelu životinjskih formacija različitih veličina, možda kao jedan izgled, i skupina međusobno povezanih tumora;
  • neke bradavice mogu uzrokovati svrbež i nelagodu kod kućnog ljubimca, kao rezultat grebanja malih krvarenja koje se pojavljuju.

Vidi također: Liječenje ćelavosti kod mačaka

Dijagnoza papiloma kod mačaka

Samo veterinar može napraviti točnu dijagnozu i propisati odgovarajući tretman.

Za dijagnozu liječnik može uzeti krvni test životinje, kao i biopsiju (cijepanje) tumora za detaljnu analizu i odrediti prirodu tumora.

Liječenje papiloma u mačaka

Pažnja, autor članka nije odgovoran za samo-liječenje vašeg ljubimca za bradavice s medicinskim ili narodnim lijekovima. Sve dolje navedene informacije daju se samo u informativne svrhe.

Imunostimulansi (gamavit, kanina imunoprotekt, maksidin, roncoleukin) i vitaminski kompleksi koriste se za poticanje imunološke obrane tijela.

Ako se bradavica ogrebena, a mačka ga češlja, a zatim se spriječi infekcija, neoplazma se tretira antiseptičkim mastima ili otopinama, na primjer, otopinom alkoholnog joda, klorheksidina, decarana, vodikovog peroksida, masti betadina, panthestina i drugih.

Treba napomenuti da je liječenje sluznica s gore navedenim pripravcima bez liječničkog recepta kontraindicirano!

Vidi također: simptomima i liječenju ušnih uha kod mačaka

Liječenje papiloma novokaina

Kada benigna priroda tumora preporučuje uvođenje novokaina intravenozno. U tu svrhu primijenite 0,5-1% otopinu novokaina brzinom od 1 ml po 1 kg težine životinje. Davanje lijeka se provodi 3 puta s intervalom od 2 do 3 dana između injekcija.

Također 0,5% otopine novokaina se ubrizgava pod bazu bradavice ne više od 0,5 ml. Injekcije se provode do 3 puta s intervalom od 3 do 5 dana.

Također je moguće koristiti kirurško odstranjivanje papiloma kod mačaka s objektivnim indikacijama i opasnosti od njihove transformacije u maligne.

Pročitajte o cijenama mačke sterilizacije.

Folk lijekovi za liječenje bradavica u mačaka

  1. Podmazivanje baze otopine jodnih bradavica.
  2. Liječenje tumora sa svježim sokom od celandina ili soka lososa.
  3. Sok od češnjaka aplicirao se na papiloma svaki dan od jednog do tri tjedna.
  4. Nanesite kapljicu octene kiseline jednom dnevno u bradavicu.
  5. Uništite plodove planinskog pepela i nanesite mulj na bradavicu 2 puta dnevno.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: